Monday, February 1, 2010

anda mahu mengandung???


oops!!soalan ini hanya ditujukan untuk wanita yang dah berkawen saje ok:P yang lom kawen tu....jadikan ia sebagai rujukan,pedoman dan perancangan untuk masa depan yang sejahtera ok:P hehe..~

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender

Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article :

Puan bolehlah membuat pengiraan dari tarikh puan datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth; sekiranya haid Puan jatuh pd 1hb) Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (10hari) Hari Subur (Anak Lelaki) : 11,12,13,14,15,16,17 (7 hari) Hari Subur (Anak Perempuan) : 18,19,19,20,21,22,23 (7 hari) Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 (7 hari)

Berdasarkan kalender di atas, Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk 'bekerja keras' bersama suami. (Bekerja keras???ehem3!!!:P)

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10. Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan.

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 (lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari) dari tarikh period terakhir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
dan ni tips lain...
yang aku cari kat google but aku nak share ngan korang sume..

kalendar wanita


GOoD LUck ye!:)

3 comments:

Suraya said...

salams,
cuba bukak http://getting-pregnant.kaksue.com
buku yg gurentee kan mengandung dalam 2 bulan.. atau, jika tak, money back gurantee.. so tak rugi mencuba...

Suraya said...

salams,
cuba bukak http://getting-pregnant.kaksue.com
buku yg gurentee kan mengandung dalam 2 bulan.. atau, jika tak, money back gurantee.. so tak rugi mencuba...

Waney said...

Bagi pasangan yg mahu mendapatkan anak, tapi belum ada rezeki. Mungkin info kat blog ni dapat membantu:

http://waneyzainuddin.blogspot.com/2011/11/trying-to-conceive-with-pb.html