Friday, February 19, 2010

Cuti-cuti di Medan,Brastagi highland dan Danau Toba

4hari 3 malam di indonesia tanpa encek suami!kemudian terus stay kat segamat tanpa encek suami juga;( RINDU!hee:P

malam ni die balek segamat:) encek suami ku syg...adakah kamu nakal sepanjang ketiadaan saya di sana?:P hehe..~

so...cuti2 ku kat medan...biasa2 je..mungkin sebab tanpa si dia disisi...atau mungkin juga penat perjalanannya jauh dari satu tempat ke tempat yang lain dan pemandangannya tidak begitu indah dan agak kotor...dan jalanraya nya juga tak rata and berlopak2.sakit tau badan aku sepanjang kat sane sebab jalan kat situ tak elok,kitorang yang duduk dalam van ni rase cam nak terhumban2 je.huhu.pastu keadaan lalu lintas kat sane....sangat la merbahaya ok:P maen cilok sane sini...dan kehidupan disana agak daif..selalu je ader budak2 ketuk2 tingkap mintak sedekah or jual2 barang nak cari duit..cian tengok diorang..and kat sane byk kuda and kuda tu buang air besar bersepah2...taik die merata2...oh,sgt busuk dan tak berselera:P


Day 1

kitorg sampai kat medan pukul 11.30pg (waktu indonesia). indonesia lewat sejam dari malaysia. lagipon flight delay...kapal terbang rosak,terpakse tukar plane lain.mls nak cte.air asia memang byk problem,maklumla tambang murah.terime je la keadaan.kui3.sampai2..terus makan.sangat lapar+panas!

ni seblom kena tukar plane dan sebelum penumpang2 air asia mengamuk.
knape mengamuk??
panjang ctenye..
next post ok.hehe


welkam to medan

sampai2 je...kene g ke kamar kecil dulu:P
KAMAR KECIL?adakah kamar kecil utk membuang air kecil shj?:P
kamar besar takdakah??
huhu

van yang kitorg naek


pemandu pelancong kami.encik adam name die.
die ni ...tak berhenti2 bercakap tentang sejarah indonesia ok
aku rase die hafal buku teks sejarah la.huhu



kami makan di restoran ini.
sangat lapar
kami dihidangkan dgn makanan minang




kemudian,pas makan...kitorang teruskan perjalanan ke lake toba.dari medan ke lake toba makan mase 5jam ok!ok,pas dah kenyang,masing2 tdo dlm van..sume tdo..last2 mak aku sorang je melayan si adam bercakap:P




van terlebih muatan.perkara ni dah menjadi perkara biasa kat sane.walaupon diorng naik camni...still kena bayar tambang ok.cian2.

akhirnya...sampai ke Lake Toba.malam pertama kami tdo di parapat View Hotel.
hotel ni tak besh:P
adalah tidak digalakkan utk para2 bloggers dan penngunjung blog:P



antara pemandangan di lake toba.cantik:)


day 2

pagi2 lagi dah bangun..sarapan kol7.kol8 dah kne gerak.gi kampung Tomok n kampung apentah.lupe nak bgtau kat parapat ni agak sejuk.hotel die tak perlu aircond n kipas.tp xde la sejuk sgt pon:P


kitorg naik feri..menyusuri Lake toba utk ke kampung tomok n kampung 'ape
ntah'.



oh,adakah sy nmpak seperti org bujang?:P
huhu



adam yang tak abes2 bercerita tentang sejarah:P
dah tu keje die ok:P


bekas atas kepala tu ade maksudnye..
ape die?aku dah lupe:P huhu


ni kat kubur raja2 kat kampung Tomok.menakutkan je aku rase kat situ.kitorang wajib pakai selendang tu kalo masuk kat kawasan kubur die tu..


ok,sesi membeli belah adalah sesi yg menyeronokkan dari g tempat2 sejarah:P
huhu~
tapi kat sini...diorg(orang batak) cam paksa2 nak beli..dah la pegang2 andd cengkam lengan kita paksa beli.kat sini,kalo korang tamau beli,jgn la korang nak belek2 or pegang2 or even tanye2 harga coz die akan aggp ko nak beli dan akan pakse ko beli.dan satu lagi...diorg ni jual harga tinggi.kene pandai tawar menawar.



then,kitorang ke HUTASIALLAGAN


rumah kat sane unik

oh ye,kat sane anjingnye adalah bersepah2 dan banyak.maklum la org batak agama kristian.diorg memang bela anjing.tp anjing kat sane jinak2 ok.takde la asik nak kejar org macam anjing kat malaysia:P

ni kat rumah raja yang ader 24org isteri. 12org isteri tinggal serumah ngan raja tu,yg lain tinggal kat kawasan sekitar disitu.

otw balik...kitorg dihiburkan ngan persembahan diorg.ingatkan free,rupenyer diorg mintak bayaran.kitorg tak mintak pon die nyanyi.naseb suara sedap.huhu

then...kitorg terus ke brastagi highland,...kat cni lagi sejuk dari parapat.macam kat genting highland n genting highland la.kitorang tdo kat green garden hote.ok la hotel tu.boleh tahan.




day 3


day 3 n 4 aku letak gambo je la,mls nak cte.leh?penat taip.huhu.







day 4




BALEK!!:)




11 comments:

Melissa Mazlan said...

ain.nak pegi danau toba tu seksa kan? serik kot!

Farfar said...

ain, ain. ok aku tau komen aku tak berkaitan tajuk. tp, aku excited sebab baru je berkesempatan baca komen ko reply hari tu kat post mana ntah.
wei, ko pf11? aku pf16. tapi macam tak penah nampak kau kot. aku pon blok F, ok. tapi aras 2. kalo kat kuliah aku dok bahagian kiri pastu atas sekali kadang2 line 2 dari atas. ko mesti dok depan.
aku perasan soul je. sebab mat jon, skateborder tu kawan aku. ko mesti tak perasan aku. haha. aku penah glemer kene marah dengan puan Lim lecturer maths kat dalam kuliah sebab tertido. haha.

chong said...

hi, pass by your blog. I thought to go to Medan also. May I know how do you find the tour guide? How is his service and price?
Thanks

stormz said...

Hi,

blh sy tau mcm mana awak amik tour guide tu? ade no contact driver yg bwk g jln x?sy nk pg medan nxt year

pm me pls iyliafarhana@gmail.com

mrs said...

saya nak contact number en adam itu boleh?

Zack Nini said...

Salam, bleh saya dpt kan contact no pak supir kat medan tu? Brp pakej medan - danau toba - berastagi?
Saya & isteri nak gi next month.
TQ.
zack82nini@yahoo.com

dodi_rahalian said...

alah makcik ni kampong x..
pukomakcik..
dasar malaysia .. orgnya bnyk uang tp tak punya gaye..
alah maaakkk...
cian 2.....

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Jonggi Turnip said...

Yang nak melancong Medan sila call/whatsapp +6281269251222 saya jonggi, tour guide kat medan.GUARANTEED SERVICE.

Herry Cuti Bajet Medan said...

Sambil2 blogwalking...
Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
MY:+6013 4618637 (Ina)

Hamzah Saragih said...

Salam..tumpang promote ya....


4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
——————————————————————–
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE

Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara – IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
Email:hamzahsaragih@ymail.com
Web:http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook:Hamzah Saragih Ym:Hamzah Saragih