Tuesday, June 8, 2010

dah boleh rasa dan nampak baby tendang kat perut:) super excited:D


 HAPPY:)
.
.
.


 usia baby saya sekarang adalah 22 minggu atau 5 bulan 2 minggu dan saya tak sabar2 nak die lahir ke dunia:)


tadi first time nampak baby tendang perut.nampak perut aku tertonjol keluar hasil tendangan baby:) ngah main bola sepak kot die:P hehe.tak sangka dah boleh nampak sebab sebelum2 ni memang dah rasa baby gerak2 tapi tak boleh nampak lagi kesan gerakan die:P super excited ok :D ni pon masa ngah menaip rasa baby ngah gerak2:) oh ye,baby ku ini sangat aktif!:)


oh ye, petang tadi aku ade check up yang ke berapa ntah.byk sangat sampai lupe.haha.ape hasil check up kali ni?
1. berat aku naik ke 52.3 kg
2. HB(hemoglobin)/kepekatan darah aku makin kurang:( sebelum ni pon dah kurang,10 je.kali ni 9.9 lak.risau la:(( doc nasihat makan banyak2.sebab selama ni aku makan biasa2 je macam sebelum aku pregnant.takde la macam org cakap makan utk 2 org.aku makan biasa2 je.lagipon tu pon dah kenyang.tangki aku kecik kot:P tu takleh mkn byk sgt.tp nampaknya...aku kena makan lebih sikit la utk baby sebab baby sedang membesar dgn pantas sekarang ni.
3.ujian air kencing-ok.takde masalah.tekanan darah pon normal
4.esok aku kena check gigi lak.kena jumpa dentist.biasa la kalo preggy kne jumpa dentist.kalsium penting tau masa preggy.kena minum susu.kalsium kena cukup coz baby amik kalsium ibu masa preggy.kalo tak cukup kalsium,tu yang sampai kes gigi berlubang masa ngandung n sampai kena cabut gigi sebab kalsium dah kena sedut ngan baby utk pertumbuhan tulang baby.
5.21/6/10 lak aku kena jumpa doc pakar sebab aku ader 2 faktor risiko..yang pertama astma,tg kedua aku ada thalasemia carrier dan aku kurang darah dari first check up.dah la appoinment nya pagi,so terpaksa la aku cuti hari tu ye:)) (suke sebab takyah g sekolah:P haha)
 

oh ye ,selain tu nurse pesan aku tak boleh penat2 sangat dan kalau boleh jangan sampai DEMAM sebab HB aku rendah kalau tak makin bahaya.dengar tu encek suami,sila jaga saya baik2,jgn sampai saya demam ye;P 

 tadi tak scan,so jantina baby taktau lagi.tapi rasanya macam lelaki kot???tak tau la,tak kesah lelaki atau perempuan sebenarnya:) yang penting baby sehat walafiat.Amin!!:)

Emm..perut aku sekarang makin membesar dan makin berat:) garisan perut aku makin jelas dan ketara.garisan tu dr bwh dada atas pusat sampai bawah perut.makin gelap la warna garisan tu.pastu pusat dah tertonjol keluar:P Comelss:D actually pusat tu dah lame gak tertonjol keluar.masa 3 bulan pon dah tertonjol dah:P


 ini bukan belly button/ pusat saya ok:P pusat saya lagi seksi:P haha
gambar adalah ensan encik google:)
.
.
.
ok.itu saje diari kehaliman saya untuk kali ni:P sekian:)



7 comments:

maisara my said...

aku plak exited lebih nak tau perkembangan mak bbhy ni....bl due???

CiK QiQi said...

hehhehehe...baru cik qiqi tau sgale2 prosedur tu...ye la bby bru nk mbesar...huhu...

ati2 dkala prgnant=)

apple dilla said...

ohhh.. sukenye!!
i loike!

Umi said...

salam... selama nie dtg sini tak tinggalkan jejak... usia kandungan kita lebih kurang.. beza ye, akak anak no 3.. jg diri bebaik ye... =)

p/s : opismate ur husband...

NuRuL AiN said...

mai: due awal october...weh.mane pic tunang?upload la cpat:)) btw,congrats tau mai!:)

cik qiqi: TQ cik qiqi:) akan ku jaga diriku ini dan baby ini dengan sebaik mungkin:) hee

NuRuL AiN said...

dila: I LOike it too:D

umi: waa..pregnant gak eh:0 taniah:) nanti kte leh bersalin same2 ek:P hehe..akak biasanya bersalin kt ner kalo kat Pasir gudang?HSI ke?ok tak kat situ?

Umi said...

aar, ain.. kat HSI je... ok.. dari anak sulung, husband dpt tgk akak bersalin... klu gov staff, lg best, dpt bilik 1st kelas lagi... =)