Tuesday, June 8, 2010

resepi spagetthi yang simple dan sedap!:))



ok.ni menu aku untuk hari ini.lunch and dinner.haha.sebab malas nak masak lain sebab hari ni super duper busy.haha.busy busy pon sempat gak update blog:P haha.by the way,gambar di atas adalah ehsan encik google ye,maklum la hari ni kan bz mane sempat nak snap gambar lagipon takde kamera.:P

so..here's the recipe:

resepi spagetthi simple+sedap

1 bungkus spaghetti
1 bungkus ayam/daging kisar RAMLY
1 botol sos spagetthi KIMBALL(ade 3 jenis perisa.ikut suka nak guna perisa apa)
5 biji bawang holland-potong dadu
5 biji tomato-potong dadu
5 ulas bwg putih-hiris nipis
5 biji kentang-potong dadu
garam n gula secukup rasa
minyak zaitun utk menumis-1/2 cawan

cara-cara

1. didihkan air.kalau dah didih masukkan spagetthi yang telah dibasuh.kalau dah lembut,toskan letak dalam bekas tapis.(jangan dibiarkan dalam periuk takut melekat)
2.utk kuah/sos: panaskan minyak.masukkan bawang.tumis sampai kekuningan,layu dan naik bau.kemudian masukkan daging kisar.tunggu sampai daging masak lepas tu masukkan kentang.tunggu kentang masak.pastu masukkan sos spagetthi kimball.kacau hingga menggelegak.kemudian masukkan tomato.kacau rata.kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa(secubit/2 cubit je cukup).pastu nak lagi sedap.tambah sos cili sikit.kacau rata.siap!:) senang kan??yg penting senang dan sedap!! cuba la!!confirm jadi:)





ok la.nak siap2 nak g check up lak.tadi pegi sekolah uruskan markah pelajar dan masukkan data markah dalam sistem SAP.heh.malas btol nak g sekolah cuti2 ni.esok kena g sekolah lagi.sabar je la.haha.

4 comments:

Muhammad Safie said...

senang je nak masak rupenye..

ardinihumaira said...

spageti memang sedap! ;)

Hai.. Jemput Ke Blog Dni ;)

Clara Emily Cancer said...

simple n nice.
menyelerakan.

;-)

claraemilycancer.blogspot.com

NuRuL AiN said...

shafie: senang je;) cuba jgn tak cuba resepi ni ye:)

ardini: yup.memang sedap n senang je nk buat.hee

clara: dun forget to try my recipe ye:))