Wednesday, June 30, 2010

Tips dari mak bidan untuk tahu anak lelaki atau perempuan??


Tanda Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan yang manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur
credits:bidanbersalin

6 comments:

Madi @ Aed said...

wah2..menariknye..ain tanda2 yg mn?:D

fabulous.farah said...

hai ain,

eh.kenapa along saya komen disini. berkawan kah kamu2..haha

erm..pasal turbo haler tu, farah pergi jumpa pakar. pergi kat hospital swasta. tapi farah pernah jugak dapat masa pergi jumpa hospital kerajaa. masa tu student lagi, buat appointment ngan doc pakar jugak. so mana-mana pon boleh kut asalkan jumpa doc pakar.

NuRuL AiN said...

madi: tanda yang perempuan kot:P hehe

fabulous farah: wah,tak sangka madi itu kakak kamu:P hehe.btw,thanks for the info:))

Umi said...

wah, xcited betul ain nak tau jantina baby... :)

ntah2 nak anak kita sama jantina? leh la jadi kawan kat sekolah nti.. huhuhu......

Anonymous said...

Fantastic website. Plеntу of helpful informatіon here.
I'm sending it to several pals ans also sharing in delicious. And naturally, thanks on your sweat!

my weblog ... diet plan

Anonymous said...

Fantastic ωebsite. Plenty of helpful іnfoгmation
heге. I'm sending it to several pals ans also sharing in delicious. And naturally, thanks on your sweat!

Also visit my website; diet plan
My webpage - vancouver weight loss