Thursday, July 1, 2010

makan madu ketika hamil, banyak khasiatnya:)


hye all:)
selamat petang:)
hari ni aku MC lagi.asthma masih kurang baik.tapi ni dah bertambah baik.
pagi tadi pergi klinik lain untuk dapatkan rawatan. taknak la g klinik panel semalam.tak kisah la kena bayar,janji puas hati.
ok,kena nebulizer lagi hari ni.sangat lega selepas nebulizer.
dan doktor pon layan setiap pertanyaan aku dengan baik.
ok.hari ni mood aku dah ok berbanding 2 ari sebelumnya,aku agak stress dan banyak menangis.itu yang menyebabkan kesihatan aku kurang baik dan aku diserang asthma.
ok.lupakan segala masalah.hadapi masalah dengan bijak.
menangis bukan penyelesaiannya:)
Be strong AIN!:)

petang2 ni sementara tunggu suami ku balik..aku mestilah bertenet jap.sambil menghirup air madu suam:)
aku prefer makan madu campur air,so takde la panas sangat badan nanti.ini pun encik suami yang ajar:)
so,banyak khasiatnya madu untuk ibu mengandung dan baby dalam kandungan.
aku memang amalkan minum madu suam tiap2 hari:)
selepas minum madu biasanya aku rasa lebih sihat dan bertenaga sikit.

bawah ni aku letak antara khasiat madu untuk ibu hamil dan baby dalam kandungan.



KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU UNTUK IBU MENGANDUNG, BAYI DALAM KANDUNGAN, BAYI BARU LAHIR DAN IBU SELEPAS BERSALIN

A) IBU MENGANDUNG

1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.
3. Mengurangi rasa mual pada masa kehamilan
4.  Menambah nafsu makan bagi ibu hamil


B) ANAK DALAM KANDUNGAN

1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
menguatkan janin.
3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
kuasa dalam madu asli.
4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.


C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
4. Mengelak dari kembung perut bayi.


D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.

8 comments:

Umi said...

huhuhu.... ptt la lambat abis madu tu, campur ngan air suam... bila dah abis, jgn lupe pesan kat encik azuwan tu, order Qaseh Adinda, 1... dan bgs gak klu nak order Qaseh Kekanda sekali.. sebab klu tak silap, encik azuwan pun ada lelah kan? =) mencuba sesuatu yg baik, tak salah... :)

Umi said...

ain, ckp ngan encik azuwan, claim klinik berbayar tu dengan company... resit jgn buang..

Umi said...
This comment has been removed by the author.
me myself and i said...

saya mau share jgk.. sye pun kne minum madu hari2.. memudah kan sistem perkumuhan dan menyihatkan serta mengurang kan rase letih bdn..org pregnant ni kan sllu cepat penat n lemah...so mari minum madu..
thanks info yg besh2 tu..

adam said...

Betui tu... khasiat madu untuk ibu mengandung mmg banyak sekali. Menambah tenaga, mengembalikan fungsi normal badan selepas bersalin, menambahkan daya tahan dsb. Kalu boleh, minum royal jelly lagi best :)

Mama Qist said...

salam..maaf mencelah..just nk share, madu asli amat merbahaya untuk bayi yang baru lahir..jgn beri madu pada bayi anda sebelum umur setahun sbb usus bayi belum kuat untuk melawan bakteria yg trdapat dlm madu asli..susu ibu lah yg trbaik untuk bayi anda..salam

Madu Myhoney said...

Mohon maaf sekedar meluruskan, sesungguhnya madu asli tidak masalah diberikan kepada bayi,bahkan pada bayi yang baru lahir. Hal ini pernah dilakukan Rasulullah atas kelahiran cucunya. Secara medis,madu memiliki zat antibakteri sehingga tidak beralasan bila bayi tidak boleh minum madu karena madu mengandung bakteri. ASI adalah primary nutrisi,madu untuk komplement saja.

madu-ibuhamil.blogspot.com

~NORAZLINA BINTI SABRAN~ said...

Good info...slalu waktu terbaik mnum madu waktu ble?adkh pg2 sblm sarapan?atau blogger ada cdgn lain?