Tuesday, October 12, 2010

masalah yang timbul jika anda OVERDUE

1. baby boleh termakan najis sendiri.
2. baby besar. makin lama baby kat dalam perut, baby makin bertambah berat badan. bila dah makin bertambah berat badan, baby makin susah nak keluar. macam aku ni...hari tu cek, baby dah 3.6kg ok!(last cek 10/10/10.time ni g HSI coz pergerakan baby kurang aktif) doc ckp dengan ketinggian aku setakat 1.53m ni masih boleh lagi nak bersalin normal dengan berat baby 3.6kg. tapi kalau baby dah 3.8 kg ke atas, dengan ketinggian aku yang rendang ini, alamatnya operation lah.
3. tulang tengkorak baby dah makin keras, menyulitkan lagi proses kelahiran. baby makin susah nak keluar.
4. fungsi plasenta semakin kurang berkesan memainkan peranan (placenta insufficiently). baby mungkin akan kekurangan oksigen dan nutrient.




****You may be more likely to have an overdue pregnancy if:****
  • The exact date of the start of your last menstrual period isn't known (ni aku sangat sure ok!)
  • This is your first pregnancy (yup!)
  • You've had prior overdue pregnancies (nope)
  • Overdue pregnancy runs in your family (yup.mak aku memang selalu gak overdue.normal la tu overdue 2 3 4 5 hari )
  • Your baby is a boy (scan girl.tapi ramai org tgk perut cakap boy. ntah la. yang penting baby kami sihat :) )
credits: mayoclinic


p/s: hari ni dah overdue 3 hari. let me tell you something, actually agak stress dengan pertanyaan-pertanyaan orang ramai bile nak bersalin? tak bersalin lagi ke? nape tak bersalin bersalin bersalin lagi? kenapa baby tak keluar2? dah beranak lom? i've been receiving calls and sms from family n friends since last week asking me these kind of questions. tapi terlalu banyak pertanyaan akan lebih membuatkan kita stress dan rimas betul tak? i know and understand all of you are being concern...thanks a lot. and thanks for those who keep support me n motivate me n not PUSH me with these kind of questions :) i know all of you are excited:) same goes to me:) just dun worry, we will inform to all of you when our baby is born :)

TQ
.::: Lots of Love : AIN :::

11 comments:

maisara my said...

insyallah sumer ok...bby best sgt dok dlm tummy mak dier...ari2 mkn kek jer...

NuRuL AiN said...

tq mai:) br kejap tadi kerani sekolah col tanya dah bersalin lom.huhu

Umi said...

salam, ain... semoga selamt bersalin nti.. akak pun overdue 2 hari.. ptt 26/9 tp bby keluar 28/9... alhamdulillah, selamat.. dgn berat bby 3.85kg.. =)

NuRuL AiN said...

taniah kak umi:) normal eh?sebab baby besar juga ek..apepon taniah..doakan saya..akan bsalin kt ner??

Umi said...

alhamdulillah, normal... kat HSI.. doktor lelaki cina yg sambut.. huhuhu..

NuRuL AiN said...

owh..alhamdulillah:) brapa hari ek kena dok wad?sy pon nnt nk bsalin kt HSI gak..tp kat situ ramai doc laki muda2 kn.cam segan je.

Umi said...

nk tak nak terpaksa la menyerah.. dah tgh sakit, rs segan dah hilang.. doktor pompuan pun ada, tgk rezeki memasing dpt laki ke pompuan.. akak bersalin ptg 28/9, sok tghari dah leh balik.. klu bersalin pg, ptg tu dah leh balik.. yg penting, semua ok..

NuRuL AiN said...

ok...tq kak umi:)tak sabar dh ni.hehe

Ieja said...

cepat la baby keluar..aunties FAGS nak pergi melawat ni..hehe

smoga slamat smuanya nanti k..aminnn

NuRuL AiN said...

ija: TQ Ija:)) aminn:)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

salam ain.. semoga ALLAH permudahkan semuanye ye... AMIN... followed u ^-^