Monday, November 1, 2010

pengalaman aku bersalin :) part 1


shhhh!!~ anak aku baru tido ok, jgn buat bising, kang die bangun aku tak boleh nak update blog:P huhu.ok...hari ni dah hari ke 17 selepas aku bersalin dan baru hari ni kot aku sempat nak update cerita pasal pengalaman aku bersalin:) em...ok, tanpa melengahkan masa, aku akan cerita pengalaman aku sekarang seblom anak aku bangun dan sebelum aku jadik malas/takde mood nak update blog:P huhu


14 oct 2010
hari ni aku dah overdue 5 ari dari dari due date aku bersalin iaitu 9 oct 2010. actually aku dah keluar tanda bersalin hari ni iaitu keluar gumpalan lendir macam gam pekat. tapi aku tak rasa sakit ke ape. so aku biarkan je. dalam hati dah rasa excited sket sebab dah ada tanda bersalin. maklum la aku dah overdue 5 hari kan. mesti lah risau n stress tak beranak2 lagi. huhu. aku mesej en suami cakap ader keluar lendir, die dah risau nak balik rumah anto aku g hospital :P huhu. aku tak nak g hospital ok. lagipon aku lom rasa sakit nak bersalin ke ape.just rasa ssengal2 kat bahagian tulang pelvis je. aku pon buat keje rumah cam biasa, masak kemas2 n etc.

15 oct 2010
pukul 5.00 pg, aku bangun dari tidur sebab rasa nak terkencing. masa kencing, keluar lendir + darah sekali ngan air kencing. aku dah berdebar gak. macam dah dekat nak bersalin je aku rasa. aku biarkan je dulu, tak kejut pon en suami sebab aku takde rasa sakit nak bersalin pon lagi. lagipon aku banyak baca pasal pengalaman orang bersalin, kalau keluar tanda/show lendir+darah or lendir je bukan maksudnya kita terus nak bersalin. kalau ada rasa sakit kontraksi or kalau dah pecah air ketuban baru kena gi hospital terus. 15 minit lepas tu..tiba tiba aku rasa macam ader keluar air sikit2. ok, time ni aku cam dah risau sket takut air ketuban keluar sket2. aku pon kejut la en suami cakap dah keluar lendir+darah n ader keluar air sket. die yang masih dalam mamai camtu cam agak cemas gak:P tapi aku tak terus gi hospital sebab aku tak rasa sakit n air tu pon dah stop keluar n skit je keluarnya. kitorang mandi n siap2,pastu sempat gi sarapan dulu. pastu baru gi HSI :p sampai HSI dalam kol 8.30..aku cakap la dah ader tanda, pastu kena masuk bilik saringan untuk check bukaan. ok, tang check bukaan ni memang Errr...SAKIT, tak selesa dan memalukan. nasib doc pompuan yang cek. doc check bukaan(Opening servix/OS) baru 1 cm. doc suruh aku balik rumah dulu, kalau dah ada rasa sakit contraction yang kerap/air ketuban pecah/ janin kurang bergerak baru g hospital. so aku pon decide nak g JUSCO dulu:P mak aku dah bising dah aku nak g jalan2 kat  JUSCO sbb takot aku terberanak kat JUSCO:P huhu. tapi aku degil..gi gak JUSCO...saja jalan2 window shopping n sempat lah aku makan PIZZA yang terbaru tu..CHEESY SIX :) nyam3.ok balik jusco, kitorg terus balik umah. aku time ni dah rasa sakit sikit. sakit sengugut yang biasa2 dan takde la rasa sakit sangat pon. balik umah aku sembat berfacebook n surf internet. pastu aku tertidur. aku terjaga dalam kol 3 lebih sebab rasa sakit perut n pinggang. time ni mak aku col lagi, tny aku dah sakit2 lom. aku ckp la sakit skit tapi tak layan sgt sakitnye sebab asyik ngadap internet. mak aku dah bising suruh gi hospital.aku mcm nak hold dulu, mls nk g hospital dulu sebab nak tunggu sakit contraction dah kerap baru gi. aku mls nk kene dok labor room lama2:P so petang nye..dalam kol 6 lebih camtu setelah berbincang ngn encik suami+mak aku dah col byk kali tanya da g hospital lom+aku dah rasa sakit2 sket...kitorang pon gerak la g hospital. tapi sempat beli makanan. bungkus je.makan dalam kete otw gi hosptal. sampai hospital dalam kol 7 lebih camtu sebab jem. aku masuk bilik saringan lagi, pastu die check bukaan dah 3.5-4 cm. n aku kene masuk labor room terus. serius aku tatau kene terus masuk LR kalau dah 3cm ke ats.aku ingatkan masuk wad bersalin dulu, pastu dah dekat nak 10cm baru masuk LR :P huhu.rupenya aku kena terus masuk LR. bila dah masuk LR, dah tak boleh gi toilet n makan. kene baring je atas katil sampai la bersalin. aku dah la nak terkencing, pon die tak bagi g toilet. alasan diorang takot aku terberanak dlm toilet. so kencing berak adalah diatas katil once korang dah masuk LR ok. so nasihat aku, better korang buang air or mkn kenyang2 dlu sebelum masuk bilik saringan:P or kencing/ berak dulu kat bilik saringan if korang dah tau kena masuk LR sebab bukaan serviks dah 3cm ke ats. sebab........bila korang dah masuk LR, korang nak kencing...doc akan masukkan satu tiub kat vagina kita sampai ke pundi kencing utk keluarkan air kencing kita.sangat pedih n sakit ok buang air kecil cara tu. heh!nyesal aku tak kencing masa kat bilik saringan sebab aku tatau pon kena masuk LR terus. ingat masuk wad bersalin dulu,aku nak kencing kat wad bersalin. tapi..kui3. so..aku masuk LR dalam kol 8 lebih..dengan bukaan baru 3.5cm. doc akan pasang alat kat perut. satu untuk cek jantung baby, satu lagi untuk cek contraction. pastu nanti kena masuk ubat untuk mempercepatkan bukaan. mklum la anak sulung memang amik masa nak tunggu bukaan sepenuhnya...


ok la..sambung esok ek?anak aku dah bangun:P daa~

7 comments:

apple dilla said...

smbg cerita cepattttt!
baby cpat pegi tido, ibu nk online :P

siti shauqi said...

sgt seronok baca pgalaman ain bersalin.. x sabar nak tunggu part 2. en. soul sila jaga zaheen supaya peminat2 blog ain boleh baca part 2 ok.heheh :) ct yang dah 2 bulan lebih pon x sempat lg nak update blog. nanti ct dah update, baca tau.

cik.shabah said...

bestnye...bila la nak kawin ni!arghhh!huhe =)

maisara my said...

aik....blh plak bersambung...mmmmmmm....

Umi said...

ain mmg pandai bercerita.... =)

NuRuL AiN said...

dila: dh sambung dh.baca cepattt!!:P

siti: hehe..dah baca dah pengalaman bersalin siti:) best baca pengalaman org bsalin kn?hehe

cik shabah: jgn kawen lambat2:P rugi maa:P hehe

mai: to be continued la sejak dah ada anak ni:P tak leh update panjang2 sgt dh.hhuhu

kak umi: ala, biasa2 je:P huhu.akak lak bila nak citer pengalaman bsalin akak?nk baca:))

Umi said...

lum berpeluang nak story... maklumlah berpantang kt rumah sendiri je... ada masa, akak story kt blog.. insyaallah..