Wednesday, December 15, 2010

awas! jangan uruskan baby jika anda sedang marah atau emosi anda tidak stabil.

just nak share kat korang apa yang aku baca. penting ni..lagi2 yang dah ada anak..


~~~~






SHAKEN BABY SYNDROME (SBS) - AWAS......



General Info.....





Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau 
sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak 
batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain.. Itulah kali pertama 
beliau mendapat sawan.
Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan
kurang responsif.  Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah
ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan 
beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), 
serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami 
mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).
Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute 
and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu 
bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi 
sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang 
relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi.  Bayi 
itu dikatakan sangat suka ditimang.

Health Info
SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)


SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan 
kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan 
yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang 
lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi 
digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. 
Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian
serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh 
menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan 
selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.



Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar 
berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum
matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.



Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila
bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk 
menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga 
bayi.....( occupational stress ).

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah 
merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang 
serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.



PENCEGAHAN
1.    Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2.    Jangan memegang bayi anda ketika marah.
3.    Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda 
tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada 
orang lain.
4.    Minta bantuan orang lain.

Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil 
serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes 
terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap 
tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi 
seperti buaian.
Kiriman email dari rakan untuk dikongsi
TOLONG PANJANGKAN EMAIL INI KERANA KITA ADALAH MAHLUK ALLAH YANG 
PENYAYANG.....


~~~~~


please dont shake a child...or else...ur baby will be like this...




think again


LOVE YOUR CHILD.




sekian.

No comments: