Thursday, January 28, 2010

Loreal-white perfect-transparent rosy whitening


g guardian pas balik sekolah td...konon nak bli listerine n dental floss je.tp biase la pompuan,tengok sane tgk sini,cam berkenan nak bli product ni plak.huhu..risau muke cam makin gelap n kusam.tp tny encik suami,die kate takde perubahan pon:P ntah la.perasaan je kot.tp skang ni mmg selalu berjemur tiap2 ari.maklum la cekgu PJ.tiap2 ari ader PJ.pastu skang ni sekolah ngah sebok ngan latihan umah sukan..asik berjemur je..tu rase cam makin gelap kot.tu yg gatal nk try product loreal..white perfect transparent rosy whitening,yg ptg ader spf sekali.try je la:) hope berkesan untuk aku:) bukan ape....nak cantik utk suami tersayang;) lalala~

Wednesday, January 27, 2010

Roti dan Pizza Adik Lelakiku

semalam aku tengok pic2 lame yang ade kat laptop buruk aku ni...tibe2 terjumpa la gambo roti n pizza yang adek aku wat sebelum die fly ke ireland 2 1/2 taun yang lepas..diam tak diam..dah 2 tahun setengah dah de blajo kat sane and die akan balek ke malaysia pada 6 februari ni:) kejap je mase berlalu.n die akan sambung kat praktikal kat Penang Medical Centre(PMC) stat bulan 4 kot?ntah.aku pon tak ingat:P hehe..

ni gambo2 roti n piza yang die wat mase die baru2 blajo wat roti ngan maklong aku..die mmg suke wat roti n piza.aku mls sket bab2 wat roti ni.nk kene sabo sket wat roti...nak uli2...nak kene tunggu doh naik n etc.mls aku:P wat kek lagi senang:P huhu..

OK,sila terliur sekarang:P


ni roti ape ntah:P roti kentang kot?huhu

roti tocang..atas die letak cheese n butter.sedap!

roti kek



roti piza.my peberet!

nyam3!!


roti macam2 ader:P dalam roti tu ader daging cincang,n etc.sedaP!

ni roti ape ntah.tak ingat daa

Pizza
serius besar piza ni.huhu

garlic bread

garlic bread versi panjang:P

roti tocang

tatau ape name roti ni:P roti john kah??huhu

ni pon name roti yang tak dapat dikenalpasti:P

.
.
.
.
jeng jeng jeng....

si pembuat roti:P

muka sebenar
name samaran..Adek.
pic die dicuri dr facebook die.
sekian.

Tuesday, January 26, 2010

Yeah...Gambar Kahwinku sudah hampir mau siap:)

Yeah!:)
siap ujung minggu ni...tapi cuti raya cina baru dapat amek coz tak sempat balik segamat minggu ni.cant wait:)

Oh ya..aku amek Pakej gambo RM 1350...
ade ape kat pakej rm1350 tu?
1. story album size sederhana besar
2. 40 pcs gambo + others pic in Cd + Album Kawen
3. pic 16R + frame
4. pic 11R x2

-pakej ni mase kat belah perempuan je.belah lelaki,encek suami tempah kat member die je,NAI.

nasihat aku: make sure amek photographer yg berpengalaman mase hari bahagia kita...supaya tak menyesal di kemudian hari:) mahal sket pon takpe janji berbaloi:) tp make sure masih dlm budget kite la...and one more thing, survey awal2 cari photographer...bukan last minit.sebab biasenye...kalo kite tempah lewat,org laen dah cop photographer pilihan kita tu.nnt nyesal lak.

Oh ye...skang ni dah ramai orang gune storyboard..utk gambo kawen.dengan alasan=gambo biase nanti lame2 jadi kuning.--->>ni photographer tu yg cakap kat aku.
tapi kan...mase ari kawen aku...aku xpuas ati coz...aku tempah photographer laen...tp yg dptnye photographer lain coz akak yg aku tempah tu bunting pelamin...tak larat nak wat ape2,muntah2 n demam2...so terpakse la die gantikan dgn pekerja die je utk amek gambo aku mase aku kawen aritu.hope gambo yg budak2 tu amek secantik cam akak tu amek.kalo tak.....memang aku taknak bayo sume.huhu..

p/s: mau pengsan dengo cite wawa.

sementara tunggu encek suami balik.....

bile bosan tunggu suami balik...ape kate anda berfacebook,berblog hopping or even jawab soalan or kuiz untuk mengisi masa lapang.huhu..~ soalan ni aku cedok dari mane ntah.aku pon tak ingat.

  1. First time you met him - when and where?


jumpe kat KMJ :) kami satu praktikum.praktikum11;)

2. Love at first sight?

nope:P hehe..

3. Who is he when the first time you met him?

Soul-budak nakal kat Pf11,Otai,budak ni gelar die budak skate sebab die terlalu mencapap main skate board kat depan library,n dlu rambut die macam topi keledar @helmet. and selalu ponteng kelas mase kat matrik.huhu

4. How long does it takes for him to ask you out for a date?
em....1st date mase beberapa bulan pas kitorang declare kot:P hehe..janggal gile mase mule2 dating.maklum la xpenah dating.hehe.

5. First place dating?

Kat kafe kat kolej aku kat UPM.die datang ngan member die,ustaz ned.mase tu cuti hari merdeka.die dtg kolej aku pagi tu...dah la tak mandi lagi time tu diorang.hampeh.'sungguh romantik'.naseb muke nampak cam dah mandi.huhu

6. How he proposed?
how ye???die juz cakap JOM KAWEN ujung tahun ni.and i said JOM:P

7. Special date with him?
Erm...setiap kali date pon special:)

8. Changes that he asked you to do?

1. jangan terlalu ikut emosi

2. jangan terlalu pikirkan apa orang lain nak cakap

3. pakai tudung kene tutup dada:P

huhu



9. What is about him that you love so much?
everything:)

but yang paling penting sekali die penyabar,hormat org tua,kelakar,lembut hati, suke n pandai layan budak2:)



10. What is about him that you wish he would change?
plz say to no SMOKE!!!lagi2 bile die keluar ngan kawan2 die yang smoke,die ske nak pancung rokok member die.padahal die dah lame dah stop smoking, i meant dah tak cam dlu..beli rokok n hisap tiap2 hari.die bukan perokok tegar pon..dah lame dah tak bli kotak rokok..die juz smoke bile dikelilingi dgn member2 die yg merokok,tak tahan bau asap rokok kot.tu yang gian nak pancung rokok member.kdg2 tu...member die offer rokok,leh lak die tak tolak... hmm..plz stop smoking for
me n for our baby dear:) lap u;) takmo marah tau i cte ni kt public;) lalala

11. You lose your mind and crack your head when he?
Ntah:P

12. You will smile through your eyes for the whole day when he?

R.A.H.S.I.A ~ huhu

13. Complete below sentences"My love towards my husband is as big as...?

gunung everest?:P huhu..aku bukan pandai nak berayat2 ni:P to my dearest husband...thanks for everything:)) Lap u So So MuCh BebeH;)





p/s: aku dah abeh jawab soklan ni pon encek suami lom sampai2 lagi:P huhu...ni tibe terpikir nak masak ape ye malam ni??ayam masak kicap kot:P hehe

Monday, January 25, 2010

aduka taruna

wahh,...nama mamat ni agak popular minggu ni disebabkan keceluparan die.
ape yg die cakap ye???


em...sendiri buat,sendiri tanggung ye encik aduka...
selebihnye...no komen.bahaya nak komen lebih2:P

moral of the story: fikir sebelum berbuat sesuatu:)

Sunday, January 24, 2010

tips dan panduan untuk membeli rumah


kitorang memang ngah berhasrat nak bli rumah..tapi nak beli rumah bukan la semudah nak bli kereta ok.beli rumah merupakan satu pelaburan besar n makan masa yang panjang..kena kaji betol2 sebelum amek keputusan nak bli umah...so aku pon google la..and nak share antara tips yang aku cedok dari mr google...

.
.
.



Apabila anda mendapat maklumat berhubung pembukaan kaunter jualan rumah yang diiklankan, anda perlu mendapatkan beberapa maklumat daripada pemaju perumahan dengan mengambilkira langkah berikut:


·Brosur projek perumahan secara percuma.
·Luas bangunan (rumah).
·Kedudukan rumah yang akan dibina.
·Tarikh rumah dijangka siap.
·Keadaan permukaan tapak di mana bangunan yang akan didirikan (seperti permukaan tapak yang berbukit, tanah bekas lombong, tanah paya)
·Contoh surat perjanjian jual beli.
·Teliti spesifikasi bahan pembinaan (tidak terlalu ramai pembeli yang prihatin tentang perkara ini)
·Rujukan nombor kelulusan pelan bangunan oleh Pihak Berkuasa Tempatan.


Perkara-perkara berikut perlu diambil kira dalam proses membeli rumah:

·Isi perjanjian jualbeli rumah dirujuk menerusi Jadual G dan H di dalam Peraturan-peraturan Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1989.
·Pembeli perlu menandatangani Surat Perjanjian Jualbeli pada masa pembayaran pertama iaitu 10% harga rumah dibayar kepada pemaju.Anda harus memastikan bahawa tarikh pembayaran pertama dan Surat Perjanjian Jualbeli adalah tarikh yang sama.
·Pemaju tidak boleh mengutip apa-apa bayaran pun tanpa Surat Perjanjian Jualbeli.
·Anda pastikan tuntutan bayaran ansuran kepada pemaju disokong dengan satu perakuan yang ditandatangani oleh arkitek atau jurutera yang bertauliah.
·Jika anda (pembeli) atau pembiayaan (end financier : contoh bank) anda gagal membayar ansuran dalam tempoh 14 hari dari tarikh menerima notis bertulis bayaran, anda sebagai pembeli boleh dikenakan faedah oleh pemaju. Ianya dikira dari hari atas kadar 10 peratus setahun ke atas ansuran tidak berbayar.
·Anda sebagai pembeli perlu diingatkan bahawa kegagalan anda untuk membayar ansuran dan faedah dikenakan bagi suatu tempoh melebihi 28 hari, ia membolehkan pemaju menamatkan perjanjian jualbeli.
·Pembeli diingatkan supaya membayar bayaran untuk perkhidmatan pungutan sampah, pembersihan longkang, potongan rumput di rizab jalan hanya akan dibuat mulai tarikh pemilikan kosong untuk tanah dan bangunan.
·Pembeli bertanggungjawab membayar cukai tanah, cukai taksiran serta caj lain ke atas harta yang dibeli mulai tarikh Perjanjian Jualbeli.
·Semasa penyerahan pemilikan kosong rumah dilakukan, pemaju mesti memohon Perakuan Menduduki Bangunan (CF) daripada pihak berkuasa tempatan.
·Pembeli hanya boleh menduduki rumah tersebut apabila Perakuan Layak Menduduki Bangunan (CF) dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan yang berkenaan.
·Jika anda ingin mengubahsuai rumah anda, ianya boleh dilakukan selepas mendapat CF dan kelulusan pelan daripada pihak berkuasa.
·Jika pemaju gagal menyerahkan Pemilikan Kosong Bangunan pada masa yang ditetapkan, pemaju hendaklah membayar gantirugi kepada pembeli. Gantirugi dikira dari hari ke hari dengan kadar 10 peratus setahun daripada harga beli rumah.
·Pembeli boleh menuntut bayaran gantirugi daripada pemaju berkenaan sebelum tamatnya tempoh enam tahun dari tarikh penyerahan pemilikan kosong (serah kunci) yang disebut dalam Perjanjian Jualbeli.


p/s: tak sabar nak ada rumah sendiri:)

Apakah????


takda nama lain ke nak letak??huhu

Saturday, January 23, 2010

bela kucing tak elok untuk kehamilan??

Membela kucing boleh memberikan kesan negatif kepada kandungan. Ia berkait dengan sejenis parasit iaitu protozoa Toxoplasma gondii yang membiak di dalam usus kucing dan didapati di dalam najisnya dan tanah.

Parasit ini menyebabkan sejenis jangkitan yang sering ditemui – toksoplasmosis yang tidak membahayakan orang dewasa tetapi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius kepada bayi di alam kandungan.

Ibu yang mengandung boleh mendapat jangkitan apabila menyentuh najis kucing. Jangkitan ini boleh juga timbul akibat memakan masakan yang tidak dimasak dengan sempurna.

Wanita yang mula-mula mendapat jangkitan toksoplasmosis semasa mengandung mempunyai lebih kurang 40 peratus peluang memindahkan jangkitan tersebut kepada bayi di dalam kandungannya.

Apabila ibu dijangkiti dalam trimester (kehamilan berusia tiga bulan) pertama, sebanyak 15 peratus daripada bayi mereka turut dijangkiti berbanding 30 peratus semasa trimester kedua dan 60 peratus trimester ketiga.

Kesan akibat jangkitan adalah lebih teruk jika ia berlaku di peringkat awal mengandung. Adalah dianggarkan, satu dalam 10 daripada bayi yang dijangkiti mengalami toksoplasmosis yang teruk.

Mereka mendapat jangkitan mata yang boleh menyebabkan buta, pembengkakan hati dan limpa, penyakit kuning dan jangkitan paru- paru. Sebahagian mereka mengalami kehilangan deria pendengaran.


Janin yang mengalami jangkitan toksoplasmosis yang terlalu teruk boleh meninggal dunia semasa dalam kandungan atau ibu mengalami keguguran. Jika dilahirkan hidup, mereka akan menderita kecacatan otak seperti palsi serebral dan sawan.

Jika doktor mengesyaki yang ibu mempunyai jangkitan toksoplasmosis aktif, ujian darah boleh dilakukan untuk mengesan kehadiran antibodi yang mengesahkan jangkitan ini.

Jika ibu disahkan mendapat jangkitan, ujian lanjutan seperti amniosentesis dan ultrasound dilakukan untuk memastikan sama ada bayi dalam kandungan juga telah dijangkiti.

Ibu akan diberi ubat khusus jika bayi disyaki telah dijangkiti, agar gejala-gejala yang akan dialami oleh bayi apabila lahir dapat dikurangkan. Rawatan ini diteruskan ke atas bayi selepas dilahirkan.

Sebaliknya, jika bayi dalam kandungan belum dijangkiti, ibu akan diberi ubat antibiotik khusus supaya risiko jangkitan kepada bayi dapat dikurangkan sehingga 50 peratus.

Bayi-bayi yang baru dilahirkan oleh ibu-ibu yang mendapat jangkitan toksoplasmosis haruslah diuji agar bayi-bayi yang tidak mempunyai sebarang gejala semasa dilahirkan tidak akan tercicir daripada menerima rawatan khusus, jika mereka sebenarnya juga telah dijangkiti.

Ini kerana mereka mungkin dianggap sihat sehinggalah mereka mendapat jangkitan mata dan sebagainya setelah berusia beberapa bulan mahu pun beberapa tahun selepas dilahirkan.

Oleh kerana toksoplasmosis merupakan penyakit jangkitan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi dengan serius, langkah-langkah pencegahan seperti berikut dapat mengurangkan insiden ia berlaku. Antaranya:

* Membasuh tangan sebelum mengendalikan makanan
* Mengelakkan pemakanan daging mentah atau tidak sempurna dimasak
* Membasuh dengan teliti buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak perlu dimasak sebelum dimakan
* Menggunakan sarung tangan semasa berkebun atau semasa mengendalikan tanah dan akhir sekali elakkan daripada menyentuh najis kucing.

Sebaik-baiknya, elakkanlah daripada membela kucing semasa mengandung, tetapi jika ini amat sukar untuk dilakukan, hendaklah berhati-hati dan mempraktikkan langkahlangkah pencegahan seperti di atas agar risiko jangkitan berada pada tahap minimum.

Soalan dijawab oleh Pakar Perunding Perbidanan dan Sakit Puan, Dr. Kamsuraini Ibrahim.

Sumber:Utusan Malaysia

-------------------------------------------------------------------------------------------------

fakta:cam xberani nak peluk2 kucing or bela kucing kat umah sendiri kalo dah pregnant.

:::selingan:::



ni baby,kucing kesayangan aku yang dah mati...:(


ni lak besha,kucing kesayangan aku yang dah ilang:((
*besha memang suke tido gaya macam ni*


*actually aku bela puteh,besha n baby serentak...tapi yg tinggal hanya puteh.baby mati mase umur die blom sampai setahun...besha lak ilang mase aku ngah praktikal kat gemas...:((
i miss puteh already!!!

spelling part II

kamis lepas...relief waktu BI kelas Form5 ..5PD,antara kelas yang ok and depan gak la...cam biase...aku suka buat spelling waktu relief class.

perkataan sebenar:

1.teacher
2.important
3.difficult
4.character
5. internet
6.comprehension
7. cancer
8.europe
9.furthermore
10.beautiful
11. experience
12.pregnancy
13.United States
14. prime minister
15.serious
16.direction
17.continue
18.to be continued
19.expressing
20.dialogue
21.smoking
22.summer
23.rock climbing
24. president
25. Beckham's marriage to Victoria Adams and the birth of their children have further enhanced his status as an idol.


yang dijawab oleh student:

1. teacher
2.impoten
3.difficuditi
4.chareter
5. internec
6.comprihension
7. cansel
8.europe
9.furthermore
10.beautiful
11.expriases
12.pregnancy
13.naitespate
14.praiministes
15.serious
16.direasion
17.contiunot
18.study contiunct
19.eprasisyen
20.dialogue
21.smoking
22. summer
23.rock climling
24.president
25. vacium meriaceat to etolian adams and the brith andiacherdren haf hedeenhanced cistater sisandidol.

APAKAH????????

NOTE: no 8,9,12,15,20,21,22 and 24 aku ader bg hint and jawapan kat diorang setelah diorang insists nak tau jawapan nye.

by da way...ni jawapan salah sorang pelajar dalam kelas tu...ader lagi yang lebih kurang camni...sigh....ape la yang diorang blajar BI dari tadika ek??bagi yang senang2 pon susah nak jawab...padahal taun ni nak SPM....aku lak yang risau kat diorang.kui3..tapi ader je yang OK n dapat jawab..tp sikit sangat..2 3 orang je..tu pon indian n chinese...anak melayu kite yang byk wat kesalahan spelling...

fakta:ayat yang no 25 yang die jawab tu satu patah pon aku tak paham.huhu.

Friday, January 22, 2010

perempuan paling mudah masuk syurga

Oleh Ust Muhammad bin Abdullah @ Ab Shatar(muhd@live.com.my)

Allah maha adil dan saksama untuk kaum lelaki dan perempuan. Di bawah tapak kaki masing-masing ada syurga yang maha indah. Syurga anak (lelaki dan perempuan) di bawah tapak kaki ibu. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami.
Adilnya kuasa Allah Taala yang mencipta ketetapan ini.

Dalam menjalani kehidupan rumahtangga, terlalu berat cabaran dan masalah yang akan timbul, amat memerlukan keperihatinan untuk memahami setiap apa yang berlaku dengan sabar, dan reda.

Isteri perlu menyedari hakikat bahawa lelaki adalah pemimpin kepada rumahtangga, maka janganlah cuba mengambil hak mutlak ini seandainya apa yang dilakukan oleh suami tidak bertentangan dengan syariat Islam. Firman Allah SWT: “Lelaki adalah pemimpin bagi wanita dengan kelebihan diberikan oleh Allah SWT” (Annisa: 34).


Bagaimana boleh dikatakan derhaka.
1. Sabda Nabi SAW bermaksud: “Wanita yang meninggalkan tempat tidur bersama suami dilaknat sekalian malaikat sehingga dia kembali (Riwayat Bukhari).
2. Sabda SAW: “Mana-mana wanita yang tidur dalam keadaan diredai suaminya maka ia berhak mendapat syurga”. (Riwayat Tarmizi,Ibn Majah)
Dua hadis ini jelas menunjukkan bahawa isteri perlu memberikan layanan yang paling baik dan manis kepada suami untuk tidur bersama-sama semoga terhindar dari apa yang dikatakan derhaka.
Syurga dijanjikan kepada para isteri yang melayani kemahuan seks suaminya dengan baik sehinggakan suaminya tidur dengan senang. Jangan sesekali selalu menolak kehendak suami yang berkeinginan bersetubuh tanpa ada sebab yang munasabah, nescaya emosi lelaki akan tercabar dan mungkin boleh merubah sikap suami menjadi kasar dan cepat marah.
Bagaimana kisah seorang wanita yang ditinggalkan suaminya kerana musafir mendapat berita ibunya sakit teruk tetapi tidak berani keluar rumah kerana suami berpesan: “Jangan engkau ke mana-mana sehingga aku pulang.” Apabila persoalan ini sampai kepada Nabi SAW. Jawab Baginda: “Taatlah kepada suamimu.” Kemudian sampai berita kematian ibunya. Berlaku perkara sama di mana jawab Nabi SAW: “Taatlah kepada suamimu”. Pulanglah suaminya dengan perasaan terkejut lalu berjumpa Nabi SAW untuk mengadu hal. Sabda Rasul SAW: “Ibunya dimasukkan ke syurga sebagai balasan ke taatnya (isteri) padamu.”
Lihatlah betapa besarnya ganjaran kepada isteri yang mentaati perintah suaminya. Maka rendahkan hatimu wahai para isteri untuk menghormati dan melayani telatah suami kerana kaum perempuan paling mudah untuk masuk syurga dengan hanya mentaati suami.

Wednesday, January 20, 2010

resepi cupcake vanila


nak tau x??sangat rindu nak makan kek buatan sendiri.huhu~
barang2 buat kek sume kat segamat...tak bwk g pasir gudang...
ngidam nk makan kek..Ngidam??:P huhu~

em...ni nak share resepi cupcake vanila yg aku selalu buat utk makan sendiri and untuk bisnes;) try la..senang n confirm jadi:)


Bahan-bahan

untuk cupcake:

150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla

Untuk ising:

100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu kecil air panas
1 sudu kecil esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara-cara
1.Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu(warnanya bertukar menjadi kuning keputih-putihan)
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.pukul lagi sampai sebati.
3.Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati(semasa proses mencampur adunan tepung,pastikan mixer digunakan pada kadar yang paling perlahan)
4.Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
5.Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
6.Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang dan gebu. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
7.Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh taburkan manik atau choc rice.

**kalo nak perisa lain,boleh tukar esen vanila kepada perisa lain yang anda mahu.boleh juga tambah kekacang seperti badam dalam resepi:)

source: myresepi

------------------------------Selamat mencuba ye:)--------------------------------------------

Tuesday, January 19, 2010

malasnye nak buat keje sekolah

malas
penat
ngantuk
encek suami,mlm ni tolong buatkan keje sekolah i boleh?:P huhu~
.
.
.
.
mlm tadi...agak tension ngan masalah rumah sewa n ejen xguna itu...
aku nangis dalam pelukan die....
syg..susah senang kita bersama:)
janji:)
siap menari bersama2 lagi utk hilangkan tensen..huhu..
then..tgk movie same2...The Proposal.(aku br je dpt tgk cte ni...ye,sy sgt ketinggalan.huhu)
.
.
.
tak sabo nk pindah umah lain.
sebenarnye...tak sabo nk ader umah sendiri..hmm..tunggu la lagi 4-5 bulan ke.
hope kewangan kitorg semakin stabil...
n to whom that may concern(encik Ha_iz_ ejen umah pasir gudang) ,what goes around comes around.



Monday, January 18, 2010

dedicate to:En H _ F _ _I, agent sewa umah di Pasir Gudang

oh,namenye terpakse aku rahsiakan kerana name die memang sangat glamer di internet kalo org cari umah sewa kat pasir gudang.heh!dan antara mangsenye adalah Kami!!!
Penipu!
Cakap xserupe bikin
agent tak gune!
eh,ko ckp elok2 sket tak boleh ke kan ngan suami aku??
yang ko ckp tengking2 tu watpe??
yg ko ugut2 n desak2 tu watpe??
eh,ko nk halau kami eh???halau la..kami pon memang nk blah la.
agent tak gune!

wahai para bloggers yang lain yg ngah nk cari umah sewa,jangan terpedaya ngan ejen umah sewa!!

spelling

minggu lepas,aku ader relief waktu BI Tingkatan 4PSV..kelas paling hujung untuk form4 kat sekolah aku.so aku buat la spelling mase kelas relief tu....

cekgu: cekgu ckp perkataan tu..and then cekgu pilih pelajar yang akan jawap. siape yang terpilih tu kene bagi ejaan yang betol ok?
Semua Pelajar: OK Cekgu!!

cekgu: no 1:BEAUTIFUL
pelajar 1: B E U T I F U L

cekgu:no 2: COMPREHENSION
pelajar2: C O M P E R I S I O N

cekgu: no 3: A C T I V I T I E S
pelajar 3 : A K T I V I T I S

cekgu: no 4: TEACHER
Pelajar4: T E C H E R

cekgu: no 5: FACEBOOK
Semua Pelajar: F A C E B O O K

***SIGH***

fakta: xde mood nak wat spelling ngan kelas tu lagi dah.huhu..

Sunday, January 17, 2010

tips kekal bahagia:)

semua org pon nk bahagia:) Bahagia xkan dtg bergolek tanpa usaha sebenarnye...nk kekal bahagia pon kne berusaha gak ok;) so..meh aku share tips2 bahagia...aku ader praktikkan tips ni n ia ternyata berkesan:)




1. Saling percaya mempercayai.

Ramai pasangan yang berpisah kerana tidak percaya antara satu sama lain. Percaya kepada pasangan bermakna anda tahu dan yakin dengan apa yang pasangan lakukan. Berikan kebebasan namun pada masa yang sama, anda perlu memberi pengawasan positif. Jangan biarkan pasangan anda merasa terikat hanya kerana perasaan tidak percaya ini. Orang yang saling percaya akan bebas dari perasaan benci dan curiga. Maka rumah tangga akan lebih aman dan tenteram.

Cadangan : Libatkan diri dalam hobi yang disukainya walaupun anda tidak begitu menggemarinya. Ketahui serba sedikit megenai kesukaannya dan ini pasti membuatkan pasangan bertambah menghargai pengorbanan anda.

2. Saling Berkomunikasi

Komunikasi antara pasangan adalah sangat perlu n sangat penting ok.yang penting skali,jgn pendam masalah tu..kne bwk bincang same2:)tapi..kne elakkan bercakap perkara yang tidak berfaedah, menyindir serta penuh hasad dengki dengan pasangan.dan satu lagi,setiap pasangan suami isteri perlu telus n terbuka utk bercakap soal kewangan.


Cadangan : Banyakkan membaca majalah dan buku-buku psikologi untuk memahami sikap dan bagaimana berkomunikasi positif dengan suami mahu pun isteri.

3. Saling tolak ansur

Dalam setiap hubungan mesti ade give and take antara satu sama lain. Dalam ape jua keadaan kne saling berpakat,tolak ansur dah tak menyalahkan sesama pasangan. Contohnya tak semestinya bile suami tlg isteri masak or kemas2 umah tu maksudnye si suami kne queen control ngan isteri.suami kne paham isteri pon penat bekerja..balik umah lak kne uruskan umahtangga...anak2 n etc..suami yang penyayang n prihatin akan bertolak ansur utk membantu isterinya menguruskan rumahtangga bersama-sama. cth laen, bila dia ngah sebok, jangan lak korang terlalu merengek-rengek mintak dia jemput korang di tempat kerja or menemani korang shopping sedangkan korang pon dah tau rutin kerjayanya and jika dia ngah penat, jangan mengadu or bercerita perkara remeh-temeh. coz dalam saat sebegini, si dia hanya perlu rehat secukupnya dan jangan memaksa dia membuat sesuatu yang boleh menambah kepenatan bahkan berasa bosan melayani kerenah anda yang bersifat keanak-anakan.


4. Saling Lengkap Melengkapi

YOU COMPLETE ME.ye,aku ske gne ayat tu..and aku sering ckp ayat tu mase kitorg ngah bercinta. Kita di takdirkan hidup saling lengkap melengkapi. Itu yang menyempurnakan hidup kita. If ade kekurangan pada pasangan kita, kita la yang menambah kelebihannya. Begitu juga sebaliknye. So, kte kne terima pasangan kite seadanya dia. nobody is perfect!!!


5. Saling hormat menghormati

Respect on each other supaya kita tahu menghargai moment bersama pasangan. Isteri perlu hormat pada suami walau apapun keadaan suami dan suami perlu hormat hak isteri walau apa pun keadaan isteri.


6. Saling berusaha

Sama-sama berusaha menghangatkan lagi relationship supaya hubungan tak hambar. Buat sesuatu yang boleh mendatangkan surprise sekali sekala pada pasangan. Kalau satu pihak jer yang berusaha, mungkin tak berjaya. Tawakal lah pada Allah SWT. Insyallah selamat.



7. Saling maaf memaafkan

Takde manusia yang terlepas dari membuat kesalahan. Jika pasangan kita ada membuat salah, bersedialah memaafkan nya. Jangan mengeruhkan lagi keadaan dengan kemarahan dan baiki hubungan sebelum keadaan menjadi buruk.

8. Saling Sejiwa Sekata

Tidak semua yang kita buat seiring dengan pasangan. Jadi belajar memahami kehendak pasangan supaya lahir sejiwa dan sekata. Percanggahan pendapat tak semestinye tak sejiwa. Yang penting, bersatu hati dalam melayari bahtera.

9. Saling bertanggungjawab

Masing- masing harus memainkan peranan dalam urusan rumahtangga. Dan jangan lepaskan peranan pada orang lain. Kita la yang harus menjaga segala kewajipan kita pada pasangan. Ia wajib dalam agama kita dan sangat2 di tuntut.

10. Saling setia

Bila kita percaya dia adalah yang terbaik buat diri kita, kita takkan berpaling tadah. Setiap apa yang tuhan tentukan pasti yang terbaik untuk kita. Jadi terpulang pada kita untuk menjaganya.



and another tips...~


1. Mulakan setiap hari baru dengan kucupan
2- Pastikan anda memakai cincin perkahwinan setiap masa
3- Terima perbezaan pasangan dan mudah menyesuaikan diri

4- Lemah lembut
5- Bersikap jujur

6- Memberi hadiah kepada pasangan sekali sekala

7- Selalu memberi senyuman

8- Sentuhan tangan
9- Sentiasa bersikap memberi dan menerima

10- Belajar untuk ketawa bersama pasangan
11- Sesekali buat kejutan

12- Buat apa yang pasangan anda mahukan sebelum dia meminta daripada anda

13- Menjadi pendengar yang baik

14- Sentiasa memberi galakan dan sokongan

15- Buat apa yang dicadangkan

16- Belajar untuk tahu minat dan hobi dia

17- Sesekali suami sediakan sarapan untuk si isteri

18- Memuji pasangan
19- Telefon untuk bertanya khabar


**tp kdg2..ader je manusia yang ske nk curang padahal pasangannye dah wat macam2 utk hubungan mereka kekal bahagia..kenapakah ini terjadi??antara sebab2nye..:-

- Kurang benteng keimanan. Jika sifat mata keranjang tidak dibentengi keimanan, sudah pasti menimbulkan peluang untuk berlaku curang.

- Kadangkala, lelaki jatuh cinta pada wanita yang seakan-akan ibunya. Dia jatuh cinta kerana menganggap wanita itu akan berkelakuan seperti ibunya.

Namun harapan tinggal harapan apabila isterinya tidak seperti yang diharapkan lantas suami cuba mencari yang lain.

- Suami rasa tersingkir. Isteri mungkin tidak cukup masa melayan suami kerana lebih banyak memberi perhatian pada anak lantas suami mungkin berasa dirinya tidak lagi di perlukan.

- Hasrat biologi yang tidak dipenuhi oleh pasangan dalam kehidupan rumah tangga mungkin membawa akibat buruk jika tidak diselesaikan segera termasuk masalah ketidak puasan dalam hubungan seksual.

- Kebosanan boleh menyebabkan suami kadangkala rasa tidak puas dengan rutin hidup seharian. Dia mungkin mahu mencuba sesuatu yang baru sehingga kadangkala terjebak dalam situasi yang tidak sepatutnya.


Gud LucK!!!:)


Saturday, January 16, 2010

pokai

huhu...yup..kami sedang pokai@sengkek skang ni...:(
bile nk gaji ni??huhu..
td g klinik coz aku gastrik...ubat gastrik pon dah kne rm55!dah la dlm wallet ader rm60++ je.huhu..cukup2 je.pastu kne kuarkan duit lagi..utk isi minyak..kuarkan dr bank rakyat..ader rm40 je lagi,bsn lak ader rm30 je..huhu..kesian kan kami;( kne ikat perut n xleh berfoya2 sampai mggu depan br dpt gaji.huhu..

Tuesday, January 12, 2010

update pertama selepas kawen:)

this is my 1st update after the wedding:)

sangat2 sebok sejak kebelakangan ini..lagi2 br naek sek.byk nk cte ni...tapi xtau nk start dari mane.:P huhu...

so..life pas kawen camne ye??best tak??--->>ramai yang tny soalan ni kat aku...and ramai yg dah stat tanye..dah ada 'isi' ke?:P huhu...n ade yg lagi nakal...malam pertama camne?:P huhu...
my answer: best!!!sila la kawen cepat2 ye:P huhu..~


actually td cam byk bende nk cte..tp disebabkan internet connection ni macam TooOOT..so...ia telah memadamkan semangat aku td..so sambung esok la:) daa~