Saturday, February 27, 2010

:(

mudah penat
tak larat
malas
loya
muntah
tak selera makan
saket pinggang
cepat lapo tapi takde selera makan.camne tu?
jerawats:(
.
.
.
sedang lapar tapi tekak skang ni takleh nak telan nasi:(



Friday, February 19, 2010

Cuti-cuti di Medan,Brastagi highland dan Danau Toba

4hari 3 malam di indonesia tanpa encek suami!kemudian terus stay kat segamat tanpa encek suami juga;( RINDU!hee:P

malam ni die balek segamat:) encek suami ku syg...adakah kamu nakal sepanjang ketiadaan saya di sana?:P hehe..~

so...cuti2 ku kat medan...biasa2 je..mungkin sebab tanpa si dia disisi...atau mungkin juga penat perjalanannya jauh dari satu tempat ke tempat yang lain dan pemandangannya tidak begitu indah dan agak kotor...dan jalanraya nya juga tak rata and berlopak2.sakit tau badan aku sepanjang kat sane sebab jalan kat situ tak elok,kitorang yang duduk dalam van ni rase cam nak terhumban2 je.huhu.pastu keadaan lalu lintas kat sane....sangat la merbahaya ok:P maen cilok sane sini...dan kehidupan disana agak daif..selalu je ader budak2 ketuk2 tingkap mintak sedekah or jual2 barang nak cari duit..cian tengok diorang..and kat sane byk kuda and kuda tu buang air besar bersepah2...taik die merata2...oh,sgt busuk dan tak berselera:P


Day 1

kitorg sampai kat medan pukul 11.30pg (waktu indonesia). indonesia lewat sejam dari malaysia. lagipon flight delay...kapal terbang rosak,terpakse tukar plane lain.mls nak cte.air asia memang byk problem,maklumla tambang murah.terime je la keadaan.kui3.sampai2..terus makan.sangat lapar+panas!

ni seblom kena tukar plane dan sebelum penumpang2 air asia mengamuk.
knape mengamuk??
panjang ctenye..
next post ok.hehe


welkam to medan

sampai2 je...kene g ke kamar kecil dulu:P
KAMAR KECIL?adakah kamar kecil utk membuang air kecil shj?:P
kamar besar takdakah??
huhu

van yang kitorg naek


pemandu pelancong kami.encik adam name die.
die ni ...tak berhenti2 bercakap tentang sejarah indonesia ok
aku rase die hafal buku teks sejarah la.huhu



kami makan di restoran ini.
sangat lapar
kami dihidangkan dgn makanan minang




kemudian,pas makan...kitorang teruskan perjalanan ke lake toba.dari medan ke lake toba makan mase 5jam ok!ok,pas dah kenyang,masing2 tdo dlm van..sume tdo..last2 mak aku sorang je melayan si adam bercakap:P




van terlebih muatan.perkara ni dah menjadi perkara biasa kat sane.walaupon diorng naik camni...still kena bayar tambang ok.cian2.

akhirnya...sampai ke Lake Toba.malam pertama kami tdo di parapat View Hotel.
hotel ni tak besh:P
adalah tidak digalakkan utk para2 bloggers dan penngunjung blog:P



antara pemandangan di lake toba.cantik:)


day 2

pagi2 lagi dah bangun..sarapan kol7.kol8 dah kne gerak.gi kampung Tomok n kampung apentah.lupe nak bgtau kat parapat ni agak sejuk.hotel die tak perlu aircond n kipas.tp xde la sejuk sgt pon:P


kitorg naik feri..menyusuri Lake toba utk ke kampung tomok n kampung 'ape
ntah'.



oh,adakah sy nmpak seperti org bujang?:P
huhu



adam yang tak abes2 bercerita tentang sejarah:P
dah tu keje die ok:P


bekas atas kepala tu ade maksudnye..
ape die?aku dah lupe:P huhu


ni kat kubur raja2 kat kampung Tomok.menakutkan je aku rase kat situ.kitorang wajib pakai selendang tu kalo masuk kat kawasan kubur die tu..


ok,sesi membeli belah adalah sesi yg menyeronokkan dari g tempat2 sejarah:P
huhu~
tapi kat sini...diorg(orang batak) cam paksa2 nak beli..dah la pegang2 andd cengkam lengan kita paksa beli.kat sini,kalo korang tamau beli,jgn la korang nak belek2 or pegang2 or even tanye2 harga coz die akan aggp ko nak beli dan akan pakse ko beli.dan satu lagi...diorg ni jual harga tinggi.kene pandai tawar menawar.



then,kitorang ke HUTASIALLAGAN


rumah kat sane unik

oh ye,kat sane anjingnye adalah bersepah2 dan banyak.maklum la org batak agama kristian.diorg memang bela anjing.tp anjing kat sane jinak2 ok.takde la asik nak kejar org macam anjing kat malaysia:P

ni kat rumah raja yang ader 24org isteri. 12org isteri tinggal serumah ngan raja tu,yg lain tinggal kat kawasan sekitar disitu.

otw balik...kitorg dihiburkan ngan persembahan diorg.ingatkan free,rupenyer diorg mintak bayaran.kitorg tak mintak pon die nyanyi.naseb suara sedap.huhu

then...kitorg terus ke brastagi highland,...kat cni lagi sejuk dari parapat.macam kat genting highland n genting highland la.kitorang tdo kat green garden hote.ok la hotel tu.boleh tahan.




day 3


day 3 n 4 aku letak gambo je la,mls nak cte.leh?penat taip.huhu.







day 4




BALEK!!:)




Thursday, February 18, 2010

persalinan

adalah tidak lengkap majlis perkahwinan tanpa baju persalinan.baju persalinan yang aku pilih ialah...baju jawa (Lelaki dan perempuan), kimono(perempuan shj) dan gaun +kot(lelaki dan perempuan).boleh je nak tambah lagi..tapi duitnye pon knene tambah la kan??:P huhu..ni pon dah tak larat dah bergambar.aku buat persalinan pada hari nikah..selepas majlis nikah.buat petang sebab tak nak malam penat..ade yang suke buat malam.penat tuu...nanti sampai kol3 pagi baru siap sume.pastu esoknye lak ader majlis sanding.NO EYE BAG PLZ!!;p hehe






enjoy the pics:)








p/s: oh ye,utk persalinan ni...rambut didalam gambar adalah rambut palsu.sekian:)

Friday, February 12, 2010

Tagged You Friends!!

How well do you know me? Comment on this note with your answers!
Tag your friends and see who knows the most about you!

1. Where you and I met?
2. How long have you known me?
3. The last time we saw each other?
4. Your first impression of me upon meeting/seeing me?
5. Am I funny?
6. What's my favorite music?
7. Would you call me preppy, average, sporty, punk, hippie, glam, nerdy, snobby, or something else (what)?
8. Have you ever hugged me?
9. If there was one good nickname for me, what would it be?
10. If you and I were stranded on an island, what would I bring?
11. Where do you think I will be in 10 years?
12: Will you re-post this so I can fill this out for you?


:)

Thursday, February 11, 2010

2 month


diam tak diam...dah 2 bulan kami berkahwin...~

:)


Dearest Husband... YOU COMPLETE ME!:)

Wednesday, February 10, 2010

pindah rumah

dengan ini saya mengumumkan bahawa kami secara rasminya telah berpindah rumah sewa yang baru pada pagi ahad,7.2.10.huhu..proses pindah rumah memang sangat memenatkan!!!btw,GOODBYE rumahsewaku yang lama:P



rumah sewa yang baru ni...memang baru lagi..tuan rumah aka kawan sekilang encek suami,beli rumah ni dah tak penah duduk rumah yang die beli ni.so...kitorang yang first duduk kat rumah ni.sewa pon lebih murah berbanding umah sewa lama..rumah ni 2tingkat,corner lot,environment pon ramai melayu..and berpuas hati la ngan rumah ni.cume........yang tak puas atinye...kawasan kat umah ni takde 3g!!uwaa....TIDAK!! huhu~ memandangkan aku gune broadband,so internet connection adalah seperti siput sekarang sebab takde 3g.so...encek suami decide nak pasang streamyx;)




oh ye,aku sekarang sedang kemaruk membeli perabot rumah.apakahh??huhu..yang aku beli baru2 ini ialah...katil,rak pinggan mangkuk,meja jepon, meja tv, tempat sidai baju:P lagipon benda2 tu penting kan encek suami kan3??:P lagipon mase kat umah sewa sebelum ni takde beli perabut pon kan3...so takpe kan3 encek suami kan??:P hehe..




emmm..tentang pregnancy test...thanks kepada semua yang wish tahniah kat kami...tapi...the result belum double confirm la..aku just buat pregnancy test sendiri kat rumah and ader double line tapi agak samar2 line nye:) maybe masih baru.walaupon line sangat samar tapi kami super excited ok:) belom cek ngan doc lagi...tapi sampai sekarang tak period lagi..setakat ni..dah delay period dekat 2 minggu..kalo ader rezeki..Insyaallah:) doakan kami ye:)


btw...dah nak cuti sekolah..cant wait!!!!tak sabo nak bercuti...~ Lalala:)

Saturday, February 6, 2010

double line:)

:)

Friday, February 5, 2010

Budu dan Nasi Kerabu

oh!saye suke nasi kerabu:)
aku start pandai makan nasi kerabu mase aku belajar kat UPM.kebetulan roomate...floormate and coursemateku ramai yang dari Kelantan..so aku belajar makan nasi kerabu ni dari diorang la;) hehe..aku ingat lagi aku selalu beli nasi kerabu kat gerai MAK JAH KELATE kt SS(Seri Serdang) masa kat UPM.hehe.and biasenye aku suke makan nasi kerabu lauk daging salai or ikan keli or ape2 la,janji sedap:P huhu~

balik sekolah tadi....nampak ader org jual nasi kerabu..perut memang dah lapo..so,ape lagi..beli lah nasi kerabu tersebut:P balik2 je terus makan...sambil ngadap laptop:P huhu..~


nasi kerabu yang aku beli tadi
semapt amek gambo sebelum dimakan
lauk daing salai
rm3.00 je


ini namenye berblog sambil mentekedarah:P
huhu



pada aku,makan nasi kerabu ni dah cukup kenyang sebab die dah cukup lengkap sumber protien,vitamin dan karbohidrat.yelah...kan ader nasi kaler biru tu+tauge n sayur ape ntah+daging salai+yang penting sekali........BUDU!


BUDU ni sebenarnye banyak khasiat tau tak tak silap aku,aku penah bace kat suratkhabar KOSMO!..ader cite pasal khasiat budu ni. disebabkan budu ni kaye ngan sumber protein dan pelbagai khasiat lain, ia dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang mengamalkannya.and aku ingat lagi member aku,org kelantan penah cakap...sebab tu la org kelantan ramai masuk U,sebab makan Budu dari kecik.




well...sila bace khasiat budu selanjutnya:




Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif sep erti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea| cirit (diarrhoea)] , penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain sep erti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) sep erti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sep iring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.



sumber: dari sini





p/s: Btw...dah 'check' dah malam tadi:) encek suami yang blikan pregnancy test;) btw...nak double confirm baru boleh publish:P tunggu;)

Thursday, February 4, 2010

should i check???

..padahal period baru delay 5 hari..



should i??

Merancang anak lelaki atau perempuan

bloghopping pas balik sekolah tadi...tibe2 cam terbace artikel best:P so...nak share la ngan korang tips2 bergune:)





Merancang anak lelaki


Dr Hamid Arshat memberikan garis panduan berikut:
  1. Makanan yg berasid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama dua bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah di galakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga di perlukan.
  2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri (ovulasi) adalah penting.
  3. Menukarkan cecair faraj kepada beralkali dengan melakukan douching atau basuh faraj dengan sau alat khas. Sebanyak 20ml air bikarbonat dimasukkan ke dalam faraj lebih kurang dua jam sebelum melakukan persetubuhan. Cecair bikarbonat (sodium bicarbonate) boleh dibeli dari farmasi.
  4. Kaedah suntikan benih lelaki (artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses layering atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embrio yang disahkan lelaki untuk dimasukkan ke dalam rahim. namun kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi dibolehkan jika kelahiran anak perempuan akan menyebabkan penyakit baka/genatik.

Merancang anak perempuan

Kaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya. Ikutilah garis panduan berikut:

  1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam, nanas, cuka, air minuman bergas dan lain-lain. Elakkan daripada memakan makanan laut.
  2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulasi).Jangan bersetubuh selama lima hari mulai dari hari ovulasi yang boleh dikesan dengan ujian-ujian kesuburan.
  3. Melakukan douching dengan menggunakan cecair asid dua jam sebelum persetubuhan dilakukan.






source: from here

Wednesday, February 3, 2010

pengajaran kepada si perokok



baca tak suratkhabar kosmo! hari ni?? pasal mangsa rokok meletup dalam mulut menyesal.






JAKARTA - Sebuah syarikat pengeluar rokok, Pt Nojorono Tobacco Indonesia bersetuju untuk membiayai rawatan perubatan seorang lelaki yang kehilangan enam batang gigi apabila sebatang rokok yang dihisapnya meletup di dalam mulutnya.






PENGAJARAN KEPADA SEMUA YANG SUKE MEROKOK :)






p/s: tulisan di atas saja dibesarkan dan diboldkan untuk perhatian si perokok.sekian.

pelamin idaman

apakah jenis pelamin idaman korang??actually...pelamin idaman aku adalah yang versi moden...yg gune fresh flowers...modern yet elegant macam yang kt bawah ni...


sumber gambar adalah dari sini
.
.
.

dan yang macam ini....





sumber gambar adalah dari sini
.
.
.
.
tetapi...disebabkan baju aku adalah ini....
.
.
.
baju songket
konsep tradisional
maka...tak sesuailah untuk guna pelamin idaman aku seperti yang diatas..huhu..


maka..pelamin pon kena la ikut konsep baju yang aku pakai..pelamin konsep tradisional..
ni gambar pelamin aku mase aku kawen aritu..


p/s: ok gak tak jadi guna pelamin idaman aku tu...sebab harganya adalah sangat mahal..maklum la,guna fresh flowers,maka ongkosnya pon cantek la kan?:P hehe

sekian.