Friday, July 30, 2010

cincin kawen encik suami

di manakah cincin encik suami ku?:(
adakah tercicir??:(
uwaaaaaaaaaaaa.....
aku la yang tercicirkan..aku simpan dlm handbag je..coz masa kitorg keluar same2 hari tu...die complain gatal jari..tu die bukak n aku simpan dlm handbag.pastu aku tak keluarkan dr handbag n tak simpan kat tempat yg sepatutnya:(( maybe tercicir masa amik2 barang:(((((


ala....tolong la jumpa:(
baru perasan hilang:(
sayang nye:(

ni cincin encik suami..
tolong la jumpa balik...........T__T



p/s: takde mood

Jom shopping barang baby! checklist barang keperluan bayi( newborn baby checklist) dan barang keperluan bersalin (labor and delivery checklist)

Tak sabarnye nak beli barang baby!oh,i just cant wait:) excited!!:) barang-barang baby akan dibeli sikit demi sikit bermula hujung minggu ini:P hehe.mula-mula mesti lah beli yang penting-penting dulu:) hee..so nak beli ape ye??meh aku senaraikan barang-barang keperluan baby dan barang keperluan bersalin dan apa yang perlu ada dalam beg sebelum masuk hospital ye??so...check it out babes..eh silap,mommy to be~~ :D


BARANG ASAS KEPERLUAN BAYI
1) Bakul Pakaian Bayi
2) Baju Lengan Panjang
3) Baju Lengan Pendek
4) Seluar Panjang
5) Seluar Pendek
6) Rompers
7) Barut
8) Bedung
9) Pampers (New Born)
10) Mitten Booties
11) Tuala Kecil 
12) Topi Kepala
13) Berus Botol
14) Baby Bip
15) Diaper Bag
16) Alas Getah Bayi
17) Tilam Bayi 
18) Bantal Bayi
19) Selimut /selimut bertopi
20) Kelambu

**Nota (nasihat dari org yang dah berpengalaman):

Beli baju Size 14 adalahlebih bagus, boleh pakai lama. lebih selesa. Mudah untuk bapa pakaikan baju bayi.Kemudian, jika bayi anda membesar dengan cepat, pakaian yang bersaiz 3-6 bulan atau 6-12 bulan, boleh digunakan terus. Biasanya pakaian bersaiz ‘newborn’ hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat sahaja.  Kalau nak beli size NEWBORN atau Size 12, beli 2-3 helai sahaja untuk hari-hari terawal.
Dari segi barut perut bayi pula, yang bertampal lebih senang untuk dipakaikan lebih-lebih lagi jika bayi jenis kuat menangis.

BARANG MANDIAN BAYI

1) Bakul Barang Mandian
2) Baby Bath
3) Baby Shampoo
4) Baby Powder
5) Baby Wipes
6) Kapas Kecil 
7) Tab Mandian Bayi

HEALTH CARE

1) Bakul Barangan Grooming &Health Care
2) Minyak Yuyi Cap Limau
3) Vicks
4) Gunting Kecil
5) Pemotong Kuku
6) Baby Lotion
7) Baby Oil
8) Krim Lampin
9) Sikat / Berus Rambut
10) Cotton Bud

BARANGAN BREASTFEEDING

1) Breast Pump Set
2) Cooler Bag Set
3) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh)
4) Sterilizer 
5) Botol Susu
6) Storage Bottle
8) Nursing Cover
9) Nursing Bra
10) Breast Pad
11) Puting

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)



BARANGAN ASAS UNTUK IBU

1) Set Selepas Bersalin
2) Bengkung
3) Baju Sejuk
4) Tungku Moden
5) Selipar
6) Kain Batik
7) Pad (Extra Long)
8) stokin
9) minyak urut


Beg Hospital Emak
1. Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2. Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3. Guarantee Letter - LAST MINUTE
4. Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5. Kamera - LAST MINUTE
6. Baju / T-Shirt
7. Kain Batik
8. Tudung / Skaf
9. Stoking
10. Baju Dalam / Seluar Dalam
11. Tuala Muka
12. Peralatan Mandi
13. Tuala Mandi
14. Bedak
15. Sikat
16. Maternity Pad
17. Pad Biasa
18. Breast Pad
19. Baju Sejuk
20. Selipar
21. Beg Plastik Baju Kotor
22. Minyak Angin / Urut
23. Beg Pakaian
24. Getah rambut
25. Disposable panties (1set)
**Note:
jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawo sket..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)


Bakul Hospital Emak
1. Air Selusuh
2. Air Zam-Zam
3. Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4. Termos Panas
5. Majalah / Buku / Al-Quran
6. Tisu
7. Bakul

**Nota : Selepas tempoh berpantang, perubahan hormon akan menyebabkan ibu keguguran rambut dengan teruk. Selsun Blue mampu merawat kulit kepala yang bermasalah, memberi ‘kekuatan’ dan membantu masalah rambut seperti gatal kulit kepala, kelemumur, keguguran rambut. so, mesti potong rambut dan mengawal serta menjaga rambut dengan betul

Beg Hospital Anak
1. Pampers New Born
2. Baju Siang / Malam
3. Seluar Siang / Malam
4. Mitten & Booties
5. Bedung
6. Barut
7. Topi 
8. Selimut
9. Tuala Mandi Baby 
10. Tuala Muka 
11. Baby Wipes 
12. Baby Bath 
13. Baby Shampoo
14. Baby Powder 
15. Baby Lotion
16. Baby Oil
17. Minyak Yuyi 
18. Vicks 
19. Minyak Telon
20. Diaper Beg


KELENGKAPAN LAIN
1.Kereta Sorong Bayi/stroller
2.Tempat Duduk Bayi Di Kereta
3.Bag bayi (Kecil) untuk diapers dan 1 helai baju, sekadar keluar 2-3 jam. Jenis Tote lebih praktikal dan sesuai.
4.Bag bayi (Large) untuk keluar lebih lama, bermalam
5.Tiub Menyedut Hingus / Nasal Aspirator
6.Set Ketip Kuku Bayi
7.Sikat / Berus Rambut Lembut Bayi
8.Musical Toys / Music Box Utk lenakan bayi


ok.itu je:P mak aihh...banyak kan?so bakal2 ibu,sila simpan duit dari sekarang untuk beli barang baby yek:P

inilah yang akan berlaku jika anda terlupa log out FACEBOOK....






Facebook anda akan disalahgunakan jika anda lupa log out facebook ye.
haha..
Thanks to adek aku Muhammad Adib  yang taip bukan2 kat facebook aku:P
sebarang permintaan atau hadiah sila tuntut die ye:D



p/s: jangan lupa Log Out Facebook korang.lagi2 kalau guna kat cyber cafe.sekarang ni macam2 boleh jadi:P

Tuesday, July 27, 2010

tehcik and CT in the house




ni gambar tehcik dan CT masa die first day kat umah kami kat pasir gudang:)
macam mabuk n penin naik kete diorg ni.
sampai2 umah terus yak kat litterbox die pastu cm terhuyung hayang penin mabuk kete.terbaring kepenatan+kepeningan.
dah la dlm kete asyik mengiau sepanjang perjalanan
cian n sedih aku rase.tapi nak buat camne
diorang cam homesick,takut n sedih masa first day
macam cari mak die n adek2 die
mengiau sane sini
cian lak aku tengok
tapi ni dah 3rd day diorg bermastautin kat pasir gudang,diorang dah ok:)
makin aktif,manja n nakal:)

ok.itu aje update kucing aku  kali ni:)
next time aku update lagi ok?:)


p/s: btw,tehcik dah pandai nak mengawan!padahal baru nak masuk 5 bulan die ni.ish3...
n thanks to my bro,muhammad adib yg br blk study kat Bristol,UK for the 'gift' yang sebelum ni die bg mase 1st time die balik ke malaysia taun 2008 tapi aku ganas,asyik terjatuhkan n bla bla bla,so terpakse la die hantar btolkan kat sane mase die balik msia tahun 2009 sebab warranty nye kedai kat sane:P hehe.dan bulan julai tahun 2010  baru aku dapat balik 'gift' itu:P dengan adernye 'gift' ini semula,boleh la aku camwhoring :P haha.eh bukan la..senang la aku nak amik gambar:) blogger dan kamera tak dpt dipisahkan ,stuju tak?:P hehe

Monday, July 26, 2010

bela kucing macam bela anak

setuju tak?
La La La ..~
oh,aku sangat la setuju.
pagi2 bangun awal kena uruskan diorang
pastu pergi keje,tinggalkan diorang 
rasa risau je tinggalkan diorang bersendirian kt umah
kat sekolah,menghitung waktu nak balik.serius!
aku asik kira berapa jam lagi la nak balik.risau.
tak sabar nak balik umah n jumpa diorang.haha.
dah macam bela anak kan?:) 
encik suami pon macam tu rupenye.
die pon tak sabo nak balik.hati asik teringat kat anak kucing kat umah.
bile aku dah kat umah,die asik col tanya keadaan kucing,kucing watpe, bla bla bla:) hehe.


oh ye, presenting.......

Tehcik
kucing jantan-aku yang pilih
.
.

ni tehcik mase kecik
and 
.
.
.
.


CT
kucing betina-encik suami yang pilih
(perasan tak mata die macam sebelah pakai celak,sebelah lagi tak?)


ni CT n puteh si gemuk:P hehe


oh,kenapa nama die tehcik  dan CT?
name ni adik2 aku yang bagi.aku pon layan je:)
Tehcik maksudnye puteh kecik.singkatannya Tehcik la.hehe.
kitorang kan dah ada PUTEH (yang dalam gambar dengan CT) kat umah...
so ni tambah lagi puteh lagi sekor..tu panggil puteh kecik.last2 panggil Tehcik :)
comelss kan tehcik?:)
die pon manja n pandai posing cam puteh:)

contohnye seperti pic di bawah ini:

aww...sexy back:P

.
.
.
CT pulak ...die ni ader tiga colour kat badan die..putih,kelabu n oren.adek2 aku masa awal2 diorg ni takde nama panggil die tiga colour...last2 singkatkan panggil TC..tapi terbalikkan jadi CT sebab die betina kan...elok sket:P
hehe..


ok lah,gotta go:)

p/s: aku tau bela kucing tak elok untuk ibu mengandung,aku ader cari2 kat tenet.yang merbahaya ialah taik kucing tu...ader bakteria toxoplasma..bakteria yang sama cam kat daging mentah.so aku tak boleh bersihkan taik die .or kalau terpakse..kena guna glove.pastu make sure cuci tgn dengan sabun antiseptic cam dettol.aku bace2 kat tenet,ramai je yang bela kucing masa preggy..takde pape kat baby diorang.as long as pandai jaga kebersihan diri.insyaallah:)

Wednesday, July 21, 2010

week 29 pregnancy and i feel very BIG right now :P adakah kembar??

wahhh...cuba korang tengok sket kat weekly pregnancy calendar aku...

YOU ARE 29 WEEKS PREGNANT 
Baby's now the size of a squash!! 

tapi aku rasa perut aku macam lebih besar daripada squash je:P
haha
 aku pon dah makin gemoks.12kg naik ok.tapi takpe...demi baby tersayang...yang penting baby sehat.tapi yang pasti,pas bersalin,aku akan pastikan aku kembali slim n muat untuk pakai balik kebaya kebaya ku yang telah lama ku tinggalkan.haha.

btw,ramai member aku tegur perut aku besar...dah macam 8 bulan.padahal baru nak masuk 7 bulan.
adakah kembar??:P
memang aku ada keturunan kembar pon..
tapi aku scan nampak satu je...aku scan 2D je la stakat ni.belum yang scan 3D lagi.
member cakap,die dulu dah 5 6 bulan scan 2D memang nampak sorang je..tapi bila scan 3D baru nampak ada dua.wah...nak kena scan 3D or 4D ni.tapi mahal la:P 
mak aku dulu pon scan nampak ader sorang sekali keluar ada dua.hehe.


btw,semalam aku check up..and guess what.berat aku sekarang dah 57kg ye wahai tuan2 dan puan2 sekalian:P dan jumlah berat badan aku naik adalah 12kg.wah wah wah...adakah sebab aku kuat makan sekarang atau baby yang makin besar ?tapi berat baby masa scan hari tu baru 978g..:P 
member aku kat sekolah yang pregnant gak,tapi die pregnant 7 bulan baru baik 5kg jek.n die muat lagi pakai baju kurung moden walaupon dah 7 bulan. aku??baju kurung moden,kebaya dah lama disimpan rapi didalam almari ok:P 


tapi ada good news gak masa check up semalam. HB aku dah normal,di tahap selamat..11g :) sebelum2 ni mesti 10g dan kebawah.hope akan terus berkekalan sampai aku bersalin nanti.aminn:))

.
.
.

ok,jom tengok apa kata babycenter untuk 29 weeks pregnancy



"Your baby now weighs about 2 1/2 pounds and is a tad over 15 inches long from head to heel. His muscles and lungs are continuing to mature, and his head is growing bigger to make room for his developing brain. To meet his increasing nutritional demands, you'll need plenty of protein, vitamins C, folic acid, and iron. And because his bones are soaking up lots of calcium, be sure to drink your milk (or find another good source of calcium, such as cheese, yogurt, or enriched orange juice). This trimester, about 250 milligrams of calcium are deposited in your baby's hardening skeleton each day." (babycenter)-dun worry,aku memang jenis kuat minum susu dan selalu makan cheesekek masa preggy ni.patot berat aku naik byk kot?hehe
 .
.
.
dan apa pula kata prenatal health kepada aku si ibu mengandung aka mak buyung pada kehamilan 29 minggu?

Likely you are settling in nicely to your pregnancy and beginning to prepare yourself for the birth of the your baby. Unfortunately, along with Week 29 and this last trimester of pregnancy, can also come plenty of discomforts such as heartburn, insomnia and leg cramps. If you notice you are having frequent leg cramps, it might be due to having a lack of calcium in your diet. Calcium-rich foods include cottage cheese, yogurt, salmon, tofu, collard or mustard greens. Be sure to look over more healthy eating ideas in our entire nutrition series.(prenatalhealth) - ok.memang aku makin susah nak tidur sekarang,.tak lena.malam tadi memang aku tak boleh tidur.cian encik suami,die pon tak boleh tidur bila aku tak boleh tidur:( dan kaki memang mudah cramp sekarang:(


.
.
btw, aku dah kena beli barangan baby dari sekarang.coz ada kemungkinan ibu mengandung boleh bersalin awal kan.so nurse cakap kena beli dan prepare barang (letak dalam beg n simpan dalam bonet kereta ) dari sekarang,just in case. 
 
 
P/S: tak sabar nak shopping barang baby!:))

Monday, July 19, 2010

resepi Trifles yang sedap dan senang



ok.triffles ni memang serius sedap.sampai tak sedar aku dah hampir habiskan satu bekas.haha.aku buat petang tadi sebagai pencuci mulut untuk berbuka puasa:) oh ye,aku buat puding ais krim gak tadi.tapi resepi puding ais krim nanti ok.aku post resepi trifle dulu:)


bahan2:

1 bungkus kek gulung swiss roll
1 kotak agar2 segera (perisa strawberry)
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar/susu sejat

cara2:

1. tepung kastard+gula+susu di masak dalam periuk sampai pekat dan menggelegak.dah menggelegak matikan api dan biarkan sejuk.
2.potong kek,susun dalam bekas(guna bekas kaca lutsinar untuk nampak lebih cantik)
3.ambil sikit jus buah koktail dan tuang atas kek
4.tuang kastard atas kesemua kek sampai rata
5.tabur buah koktail ke atas kastard
6.bancuh agar2 segera(ikut arahan pada kotak).kemuadian tuang atas buah tadi.
7.sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 2 jam.Tadaaaaaaaaaaa...!!siap!!:)) sedap!!

hari ni episod akhir SHE WOLF-THE LAST SENTINEL :(

uwaa....telenovela she wolf-the last sentinel abes hari ni:(
tak dapat la aku tengok muka encem Noah Ortega(Piolo Pascual ) lagi setiap petang pasni;(

aww:P seksinye:D

 encem:)
ok,encik suami...jgn marah ye:P
lagipon cite ni dah nak abes:P


 noah+lyka

 akhirnye...setelah sekian lama aku ikut cite ni...dah last episode pon arini:(
btw,cite ni besh:) tak tipu:))


p/s: actually hari ni aku ada check up kat klinik desa cahaya baru tapi tak pergi coz taknak ketinggalan tengok episod akhir she wolf-the last sentinel(LOBO) :P esok baru g check up:P encik suami, jgn marah ye:) nanti petang ni i masakkan sedap2 untuk berbuka puasa ye:D Hee..:P

Sunday, July 18, 2010

kek ada arak? macam mana nak tau?




hmmm.....artikel kat bawah ni merupakan antara salah satu sebab aku suka makan kek buatan sendiri.kadang2..kek yang dijual kat kedai2 memang ader yang letak arak, untuk die tahan lebih lama.camne nak tau kek tu ader guna/letak/pakai arak?jom baca artikel kat bawah ni:



Assalamualaikum
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.
Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara. Sekian 


credits: cheffarid 

Saturday, July 17, 2010

jatuh depan parents masa hari terbuka adalah satu pengalaman yang memalukan dan sangat kelakar.



haha
gelak kat diri sendiri
camne ntah aku boleh jatuh mase nak duduk tadi
kerusi aku dah terkebelakang sket,aku tak perasan.aku lak main duduk je.sekali ngko...haha:P
dah la hari terbuka hari ni.
nasib tak ramai org lagi tadi
malu malu:P
haha
sampai parents tu tegur..baik2 cikgu..anak die lak dok tolong aku bangun:P
hhahahaha..lawak:P
nasib tak jatuh kuat.
senak sket je rase kat perut.tapi ni dah ok dah:)

moral of the story: tengok dulu/check dulu kerusi kat mana sebelum nak duduk:D

Tuesday, July 13, 2010

resepi kek batik biskut marie tanpa telur yang sedap dan senang




semalam aku ngidam sangat nak makan kek batik.so aku pon pesan la kat encik suami suruh belikan bahan2 lepas die balik keje.ok.bahan2 die pon sangat simple dan cara nak buat pon senang.

bahan2:
biskut marie(1bungkus)-patahkan 4
3/4cwn susu pekat manis
1 cwn butter
3 sudu besar serbuk koko
2 cwn MILO
1 cwn oat/nestum(aku gune oat)
3 sudu besar susu segar

cara2:

masukkan semua bahan kecuali biskut marie.kacau hingga mentega cair dan adunan memekat.pastu masukkan biskut marie.gaul rata.masukkan dalam bekas atau loyang.padatkan.sejukkan dlm peti sejuk.

siap!!senang kan?cuba la:))

p/s: btw,pic diatas adalah dari encik google.aku takde kamera buat mase ni.kamera dah pulang kat die punye owner.blom beli kamera lagi setakat ni.tunggu la ader rezeki nnt:)

Saturday, July 10, 2010

resepi kuih onde-onde yang sedap dan senang!





hye hye hye~

actually dah lama aku ngidam nak makan kuih onde onde ni...tapi tak nak yang beli,nak yang buat sendiri.ngada ngada kan?huhu...so pas dah siap masak untuk lunch dan pas makan,aku terus nak buat kueh onde onde tu.tak sabar nak makan:P haha.ok,lunch aku hari ni...ikan kaci masak lemak cili padi ,sayur brokoli campur dan sambal tumis.:) 

ok,meh nak share resepi kuih onde-onde yang sedap dan senang

bahan2:

200g tepung pulut
5 helai daun pandan-dipotong,rendam dlm air panas bagi lembut pastu blend dengan air sikit
gula melaka-aku beli yang dah siap hancur je
kelapa parut-kelapa muda tau.kelapa parut+ secubit garam-dikukus sekejap

cara2:
1.blend daun pandan dgn sedikit air sampai halus
2.letakkan tepung pulut dalam satu bekas besar.campurkan air pandan tadi sedikit demi sedikit.uli sampai die tidak melekat2 dan boleh dibentuk bulat2.kalo tak cukup tepung,tambah lagi tepung sikit sikit.
3.ambil adunan sebesar ibu jari,leperkan sikit,letak gula melaka kat tengahnya dan bentukkan bulat.
4.masukkan dalam air yang telah mendidih dan menggelegak.tunggu sampai timbul.lepas dah timbul angkat,toskan dan gaulkan dengan kelapa parut.

senang kan??senang dan sedap ok!!encek suami pon cakap tak tau lak buat kueh ni senang sangat.hehe.
selamat mencuba:)

Info untuk ibu mengandung






Anda Hamil?
Tahniah!!jumpa doktor secepat mungkin. untuk apa? untuk mengesahkan kehamilan, disamping kehamilan terletak didalam rahim, bukan diluar rahim ( Ectopic! Bahaya ), ia normal dan janinnya hidup, bukan luarbiasa saperti kehamilan anggur (Molar pregnancy - juga bahaya )

Tiga bulan pertama sangat penting
Ini adalah tempoh janin dibentuk, dari nutfah ( air mani) kepada alaqah, seterusnya menjadi mugdah, akhirnya menjadi janin yang lengkap dengan organ2 serta anggotanya. Organ yang pertama dibentuk ialah jantung. Denyutan jantung dapat dikesan oleh ultrasound seawal 6 minggu kandungan.


Cegah keguguran !
Dianggarkan 10-20 % dari semua kehamilan akan gugur secara spontan.
Lebihkan rehat, cukupkan tidur ( 8 jam ) tidur awal dan bangun awal. Jauhkan stress, fizikal dan mental. Jangan buat perjalanan jauh atau berpanjangan. Kurangkan pendedahan terhadap penyakit berjangkait, suhu panas, pencemaran udara, racun sembur, bahan kimia, Xray, ubat2 moden atau tradisional tanpa nasihat pakar.



Cegah Kecacatan bayi !
Makan ubat folic asid 5-10 mg, Iron dan multivitamin. Setiap hari dua bulan sebelum dan terus menerus hingga akhir kandungan. Makanan yg ada folic acid sperti nasi, roti, asparagus, orange juice, kekacang(soya bean, tempe), sayuran hijau dan lain2. Minum susu untuk pembentukan tulang baby dan makan buah buahan banyak kerana badan perlukan vitamin untuk menyerap zat makanan yang kita makan tu.

Tentukan sudah mendapat pelalian terhadap Rubella. Jangan cuba gugurkan kandungan dengan apa cara pun. Jika gagal bayi boleh cacat. Jangan makan ubat2 saperti tranquilizer, ubat kanser tanpa nasihat doktor. Jika ada sejarah kecacatan dalam keluarga, dapatkan khidmat genetic counselling. Jauhkan hamil jika umur melebihi 45 tahun.

Berserah dan tawakkal kepada Allah swt. Doa setiap masa Rabbi habli miladunka zuriatan tayiba inaka sami u doa. Ya Allah kurniakanlah kami zuriat yang terbaik, sesungguhnya Kau mendengar doa kami. Lakukan suruhan Allah tanpa lalai, banyakkan membaca Quran, berzikir dan bertasbih sentiasa. Bacakan surah Fatihah, 3 Kul, dan ayat Qursi kepada bayi dalam kandungan setiap malam sebelum tidur.

Petua orang tua-tua
1) Ketika isteri hamil, suami tidak boleh memburu, menganiaya atau membunuh binatang. Kononnya amalan ini boleh menyebabkan anak yang dikandong isteri akan lahir cacat.
2) Minum air kelapa untuk bersihkan lendir-lendir masa bersalin nanti.
3) Tak boleh duduk di akar kayu - dikhuatiri uri tertinggal
4) Bila nak mandi tuala tak boleh lilit di sekeliling leher - dikhuatiri tali pusat melilit leher bayi
5) Suami jangan berlaku kasar pada haiwan - mengenan kat bayi
6) Petua org cina minum air sarang burung, sehari sebotol kecil - kulit dan mata cantik.

Nasihat lain

1) Dipercayai roh ditiupkan kedalam jasad bayi antara 4-5 bulan umor kandongan. Ketika inilah pergerakkan bayi mulai dirasa oleh ibunya.
2) Rerajin amalkan membaca Al-Quran dari surah2 Maryam, Yusof, Lukman dan sebagainya... semoga kita sesemua dapat bersalin dgn mudah.
3) Dengar lagu muzikal seperti mozart dll. Kalau gi kat kedai CD mesti jumpa koleksi khas lagu2 untuk org mengandung ni, mendengar lagu2 ni boleh merangsangkan sel2 otak baby supaya lebih pandai. Kalau ikut petua org islam ni perbanyakkan baca surah al-Yusof, luqman. kalau boleh suruh hubby bacakan sambil pegang perut wife. Biasanya buat bila baby berusia 7 bulan sebab masa tu sel otak tengah develop. So masa ni baby akan cepat menangkap bunyi dari luar.
4) Kafein buleh merencatkan pembesaran bayi manakala nenas mengandungi bhn kimia yg berbahaya pd bayi. Cuma buah mcm nangka, cempedak tu kalau boleh elakkan sbb berangin.
5) Jangan uruskan najis kucing kucing sbb najis dia ader sejenis bakteria yang boleh menjejaskan bayi.

Nasihat Pemakanan

1) Jangan makan nenas - sebab tajam terutama di awal 3 bulan pertama kandungan boleh menyebabkan keguguran.
2) Jangan makan pucuk/ulam2 melarat atas tanah (ie ulam pegaga) - sebab takut uri melekat dalam rahim waktu bersalin.
3) Jangan makan ulaman berbau seperti petai dan jering waktu hujung kandungan - sebab nanti air ketuban berbau busuk.
4) Jangan minum ais - sebab melemahkan anggota badan tapi kebiasaannya waktu kita mengandung kita kan senantiasa rasa panas dan memang nak cari ais jek.
5) Jangan travel jauh2 di waktu awal 3 bulan kandungan - takut rahim lemah dan tak dapat menahan dari keguguran.

Banyakkan :-

1) Minum air susu, kacang soya.
2) Makan buah buahan - biasanya ibu mengandung hadapi masalah buang air besar.
3)Makan sedikit2 tetapi lebih kerap di pertengahan hingga hujung kandungan sebab bila bayi makin membesar akan menghimpit ruang usus menyebab kita cepat rasa senak dan mengah.
4) Ikut nasihat doktor tentang pemakanan multivitamin.
5) Ambil folic acid (doktor biasanya kaan beri nih) untuk penambahan darah.

Amalan di hujung kandungan :

1) Banyakkan berjalan bagi memudahkan bersalin.
2) Minum air kelapa bagi membantu menghilang masalah kerak kepala bayi dari berlarutan (ni biasa ada pada setiap bayi baru lahir)
3) Ikut kelas latihan persediaan bersalin supaya kita tak terjerit2 bila nak bersalin nanti.

Friday, July 9, 2010

It's his BIRTHDAY :)

oh oh..where to start?
dah lama gak aku tak update blog kan?
isnin selasa rabu khamis...jumaat baru sempat nak update!:P
penat n letih la minggu ni. amat letih dan malas!haha.
mungkin sebab perubahan hormon waktu pregnant kot??:P
minggu ni aku tido awal ok.kol8.30 or kol9mlm dah tidur.naseb encek suami memahami :)


ok.ok..actually nak cite pasal besday encik suamiku cayang:P ehem2:P
FYI, ni la first time kitorang sambut besday sama-sama pada tarikh yang betul ok:P 
sebelum ni masa couple susah nak sambut besday sama-sama coz waktu besday die mesti ngah cuti pertengahan semester.waktu besday aku lak mesti ngah musim exam or cuti akhir semester.hehe.biasanya masa couple sambut awal sket or lambat sket.tak pernah tepat pada hari besday.tapi tepat jam 12.00 tgh malam mesti akan call si die wish hepy besday n bla bla bla:P siap set alarm tu:P maklum la...kadang2 tertidur awal,so bunyi je alarm mesti wish:P kang majuks lak die:P lalala


ok ok..tu sume cite lame:P sekarang ni cite baru punye:P



6 JULAI 2010


pagi: sebelum pergi keje,aku sempat tulis "love note" kat whiteboard kami.
dan encik suamiku balas nota ku sebelum die gerak g keje.
FYI,aku g keje awal.kol7 gerak.die lak lewat sket.kol7.30 or kol8pg baru gerak.
Nak tau ape die mintak???


permintaan hadiah die pada tahun ini adalah BOLA JABULANI :P
aku nak belikan bola mainan yang kat kedai dua hengget die tak mau:P
kang beli bola mahal2,pastu buat maen kat padang,kena sepak sana sini,kotor bola tu nanti:P sayang jek:P hehe
.
.
.

petang: balik keje kol2.00 ptg.sampai umah rehat jap.pastu siap2 nak g klinik desa cahaya baru lak.hari tu aku ada appointment untuk injection kancing gigi.sampai klinik kol3.30ptg.biasa lah klinik gomen,..menunggunye lame:P padahal nak inject je pon hari ni.dekat kol4.45 baru siap.balik terus gigihkan diri buat cheesekek untuk besday boy walaupon lengan aku cam sengal2 lepas kena inject dan badan letih dan penat.tapi demi besday boy terchenta..ku gigihkan diri ini:P chewah:P haha
baru aku nak buat cheesekek nak surprisekan die..tup tup encek suami sudah balik daa:P
awal gak die sampai umah ari tu:p aku baru je sediakan bahan2.hehe
of course la aku melarang die tolong aku kat dapur:P
maklum la besday boy kan:P
kang ckp besday boy kena buat kek besday sendiri lak.haha
tapi disebabkan besday boy baik hati dan tak nak aku penat penat,die tlg aku buat kek besday die:P hehe


alololo..tomey nya die:P
mule2..buat adunan cheese dulu.
btw,resepi cheesecake ni aku dah pernah post dulu
resepi sila rujuk sini



pastu sediakan base die : beskut marie yang telah dicelup dlm susu segar suam




pastu tuang adunan cheese dan ratakan...

 pastu letak beskut marie lagi.pastu letak cheese lagi.ulang sampai 3 lapisan.

atas sekali ,hiaslah ikut kreativiti ye:P
memandangkan encek suami nak name die ditulis atas cheesekek ni..aku pon tulis la name die atas kek:P
simpan dlm peti sejuk semalaman:)
dah hasilnya....memang sedap!!:) senang pon senang;)
.
.
.

malam: belanja besday boy yang manja itu makan kat THE BORNEO.
encek suami dah lama ngidam grilled lamb steak die yang memang sedap.

me!!!

 besday boy yang manja:P


bahagian dalam kedai.kitorg makan kat bahagian luar.btw, perabot kat kedai ni sume guna perabot jati ok.

 mine: hot chocolate
(encek suami tak bagi minum air sejuk sejuk T____T)

him: suam lemon tea:P (encek suami memang tak suka minum air sejuk n berais)

 honeydew pudding.ni satu set ngan grilled lamb steak

mine: nasi lemak borneo rendang ayam
(aku lapar nasi time tu.nasi lemak je yang ader kat kedai ni coz die banyak western food)

him: grilled lamb steak

nyam nyam:)

.
.
.

last but not least...nak ucap gak kat blog aku walaupon dah terlambat sket:P

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 25 SUAMIKU SAYANG:)
LOVE YOU ALWAYS!
^_^





Sunday, July 4, 2010

Happy Family ;)


klik gambar di atas utk tumbesaran

haha..
comels kan?
pic ni adek aku yang buat...aku pon tak sure yang mane satu:P
tengok2 je pc dah ade:P



btw,ketinggian diatas adalah mengikut ketinggian sebenar:P
dan aku adalah yg paling rendah dalam family walaupon status aku anak sulung:P
haha



btw, im still at segamat
balik utk tengok ayah aku yang tak sehat
actualy...die sakit dari hari sabtu lepas
muntah2,sakit perut,pedih ulu hati,sakit dada,pening2
bile check ke klinik biasa...doc ckp gastrik.
2 3 kali g klinik pon doc ckp camtu tp tak baik2 pon lagi..
then mak ayah decide g pakar hari selasa...
kena tahan wad sampai jumaat
doc sahkan sakit Mild heart attack!
of course la aku dpt tau sgt terkejut
sampai kena tahan wad.sgt merisaukan.
ni dah keluar wad..tapi next week kena g balik utk next treatment
doakan kesihatan ayah saya ok?:)



p/s: I LOVE MY BIG FAMILY:)



Friday, July 2, 2010

minum MILO anda jadi sihat dan kuat!kini...MILO DENGAN PROTOMALT !!!

This is 48hours sticky post..sila scroll ke bawah untuk baca entry baru:) terima kasih;)



 minum MILO anda jadi sihat dan kuat!

kami membesar dengan MILO:)
pagi2 mesti mau air MILO.
dulu waktu sekolah,mak buat sarapan mesti buat air MILO.sampai la sekarang.MILO menjadi menu utama ketika sarapan.
kenapa?sebab pada aku, air MILO sedap!:P hehe.makan MILO pon sedap:P mase kecik dulu aku suke ratah MILO camtu je, tu MILO umah aku cepat habis stok:P haha
sekarang ni dah kawen, kalau sarapan pagi,memang aku sediakan air MILO + oat untuk encik suami. kadang- kadang waktu malam pon die merengek mintak MILO + oat peberet die:P hehe

MILO memang berkhasiat dari dulu hingga kini.Terkini, MILO dengan PROTOMALT yang diperkayakan dengan malt barli. 

"PROTOMALT yang diperbuat daripada Malt Barli banyak mengandungi nutrisi yg penting untuk tubuh badan. PROTOMALT mengandungi karbohidrat kompleks yang merupakan sumber tenaga yang baik. Campuran karbohidrat kompleks yang seimbang dan mudah dicerna, kemudiannya akan di tukar oleh tubuh badan supaya menjadi tenaga yang diperlukan untuk sesetengah fungsi tubuh kita. sebab tu la kalau kita minum milo dengan protomalt ni, kita akan rasa lebih aktif dan bertenaga."

Jadi, mula kan hari anda dengan segelas MILO dengan PROTOMALT sekarang ! :)



Thursday, July 1, 2010

makan madu ketika hamil, banyak khasiatnya:)


hye all:)
selamat petang:)
hari ni aku MC lagi.asthma masih kurang baik.tapi ni dah bertambah baik.
pagi tadi pergi klinik lain untuk dapatkan rawatan. taknak la g klinik panel semalam.tak kisah la kena bayar,janji puas hati.
ok,kena nebulizer lagi hari ni.sangat lega selepas nebulizer.
dan doktor pon layan setiap pertanyaan aku dengan baik.
ok.hari ni mood aku dah ok berbanding 2 ari sebelumnya,aku agak stress dan banyak menangis.itu yang menyebabkan kesihatan aku kurang baik dan aku diserang asthma.
ok.lupakan segala masalah.hadapi masalah dengan bijak.
menangis bukan penyelesaiannya:)
Be strong AIN!:)

petang2 ni sementara tunggu suami ku balik..aku mestilah bertenet jap.sambil menghirup air madu suam:)
aku prefer makan madu campur air,so takde la panas sangat badan nanti.ini pun encik suami yang ajar:)
so,banyak khasiatnya madu untuk ibu mengandung dan baby dalam kandungan.
aku memang amalkan minum madu suam tiap2 hari:)
selepas minum madu biasanya aku rasa lebih sihat dan bertenaga sikit.

bawah ni aku letak antara khasiat madu untuk ibu hamil dan baby dalam kandungan.



KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU UNTUK IBU MENGANDUNG, BAYI DALAM KANDUNGAN, BAYI BARU LAHIR DAN IBU SELEPAS BERSALIN

A) IBU MENGANDUNG

1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.
3. Mengurangi rasa mual pada masa kehamilan
4.  Menambah nafsu makan bagi ibu hamil


B) ANAK DALAM KANDUNGAN

1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
menguatkan janin.
3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
kuasa dalam madu asli.
4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.


C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
4. Mengelak dari kembung perut bayi.


D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.