Thursday, September 30, 2010

antara menu sarapan yang menjadi kegemaran aku : baked beans+scramble egg+roti bakar

Burrpp..alhamdulillah :P baru lepas sarapan...kali ke2 or..should i call it brunch??:P huhu...~ sarapan kali pertama adalah pagi tadi pukul 7 semasa encik suami nak pegi keje...sarap biskut+choc toblerone+susu choc enfamama jek:P hehe.. so...tak kenyang, kena la makan lagi kan?kali ni aku mkn roti bakar bersama cheesy baked beans n scramble egg. err....makan gak telur walaupon dah tau ko tu gatal2 yek...:P ahahaha.... btw,aku suke makan benda ni masa sarapan...ingat lagi masa kecik2 mak aku selalu buat sarapan ni kalau pagi2 nak g sekolah.senang cepat ringkas dan sedap.sesuai untuk ibu bekerjaya seperti mak aku untuk buat sarapan pagi buat anak2 sebelum gi sekolah:P penting tuuu sarapan pagi sebelum nak gi sekolah:)








ni adalah bahan2 untuk membuat roti bakar baked beans scamble egg yang sedap dan senang:P haha


roti bakar
aku sapu marjerin planta sikit supaya rasa die lagi ummmpphh:P
 cheesy baked beans
aku guna jenama ayam brand. dulu2 selalu beli rasa original..sekarang suka rasa cheese lak.
 cara masak die senang je...panaskan butter dalam kuali..masukkan 2 ulas bawang merah n 3 ulas bawang putih yang dah dihiris nipis...ble bawang dah layu n naik bau...masukkan 1 tin kecik baked beans.masak kejap..pastu angkat la:P hehe



scramble egg
aku guna 2 biji telur...biasanya kalau scramble egg...aku masak guna butter/marjerin planta.sedap:)

boleh dimakan dalam keadaan roti dikepit dua..
 atau tidak dikepit dua:P
first round aku makan roti kepit dua..kali kedua aku makan roti tanpa dikepit dua:P so jumlah roti aku makan adalah 4 keping untuk habskan semua bahan2 diatas:P



ok.sekian:D

maternity leave

Yeeeeeeeeeehhaaa~ 


dengan ini aku mengumumkan bahawa aku sudah mula bercuti hari ini:) 
aku mohon early maternity leave semalam dari pengetua sekolah aku dan pengetua aku luluskan cuti aku serta merta :) Alhamdulillah:)) org cakap rugi ambil cuti awal coz nanti kena naik keje awal....tapi......aku sangat la bertuah sebab... kalau aku amik cuti awal pon...aku naik still tak kerja coz tengah cuti sekolah:P itu lah untungnya jadik cikgu..so cuti bersalin aku adalah 3 bulan termasuk cuti sekolah:) hehehehee...planning baik punya:D
 La La La....~

muka happy..sebab dah cuti:)
sebenarnya sudah malas nak g keje:P eh?
oh,sangat rindu kucing aku,Tehcik n CT yang terpaksa ditinggalkan kat segamat buat sementara waktu:(


so....ape mau buat ye hari ni??:P (statement untuk menjeleskan korang sume)

ok lah...mau makan makan dan makan:P Daaa..~

Tuesday, September 28, 2010

aku sudah batal akaun friendster aku :)








aku memang dah lama nak batal akaun friendster aku...kenapa?entahlah...ader facebook je cukup kot.lagipon memang dah tak guna friendster. dari terbiar camtu...baik aku delete terus betol tak?:P huhu..btw..sebelum delete...aku sempat gak baca baca balik komen-komen dari member-member aku dalam friendster aku...aku ada save beberapa komen yang aku suka dan terharu bila membacanya.hehe.. bawah ni antara komen2 friendster yang aku save unuk kenangan...:)



"die ni anak bongsu masa start kenal kat
matrix dulu, tapi die ni anak sulung
rupenye. Macam tak percaye je aku. Aku
rasa orang lain pun mesti sangka camtu
gak. hepi je kerje die.Fifafufa....ingat
ke???"   
..... Mail pf11

* Mail ni ketua praktikum pf11 masa aku kat KMJ ..btw,aku n soul satu praktikum masa kat kmj:)





"A S S A L A M M U A L A I K U M
CHE`GU!!:::
yuHuu.....
Oit,SNA konon...wahai cik ain yg
kecik,sesungguh nye lame beno aku
takdgr cite dr ko...minah yg penuh dgn
konflik dalaman,i can say,heheh..ko still
rememba taks,date kite ev`ry sat kat
dpn telekom pas tusyen add.math?
ish..sungguh damai dikala itu..blek msti
kul 6!!ahaha..:P~

so hows ur life doin so far?aku cm nih jer

arr..maintain!akekeke...ok,arr t`care n
dun notty2~~!!

p/s:kemslm kat abe ko,erk..nti leh kite

mkn kat citu lg,eks?Daaaaa~~


luv..

Prof.Coqma.hihihi"
....Coqma

*Coqma ni...aku kenal die dari sek rendah lagi...die seorang yang hepy go lucky n seronok berkawan ngan die ni:)


"kechik...my best fren,
die nie budak paling rajin yg pernah aku
jumpe...baek pon otai jugak die
nie....jgn main ngan die nie
jgn kate aku tak beri amaran!! hehe

mmg dah lama aku menghilang....takdir kot??
hilang dompet, hilang skali sume contact
number(semua budak nye!!)
and then hilang aku nye e mail
plak!!Grrrr...!!
Hmmm.....ntah ar~

Lepas tuh dah lame gile, ntah nak cakap
ape dah...rase kekok gile, sowy
dah lah credit TAK pernah ade....budget
alwiz low coz kocek selalu berlubang ;(

neways,
happy to have read that ur doing well in
life n happy n also doing well in ur studies

ngko mmg bdk paling rapat ngan aku mase
skola dulu...i'll alwiz appreciate that
but our future is miles apart....i pray
urs will alwiz be bright, heck....i KNOW
it is.
die nie byk tolong aku mase fom5,
especially in arts :) owe you big time
die nie berbakat besar woo!! no doubt!!

b4 i go, take care my beba, ahaha ;)
send my regards to ur mom!! ehehe n to
everyone else also

never stop smilling k?
- NawiN -".........
Nawin

*Nawin...my bestfren masa form5..antara kawan lelaki yang aku rapat...



"assalamualaikum minah......kalo korang
sumer nak tau ....dier ni bukan
kengkadang talkative....memang talkative
pon...tak pat na handle siot....bebel
je....lg satu...kalo gayut tu...suke amik
port aku....kengkadang tu biler aku nak
gayut je kat restroom, tgk dier da ader
lu....arrrrrrghh.....lps ni tak pat le ko amik
port aku sbb aku ader port gayut lg best
dr restroom.....wawahahaaaa."
.....MAISARA UPM

*Mai...cosmate n geng aku masa kat UPM...


"oit!! a'kum!! huhu.. neh LaR cUzz
aKu yG cHoMeL... huhu.. kene
puji seyh cbb die ade sbelah aku
skang... x dpt nk ngutuk..
cHoMeL + gARaNg + maKiN
TeMBaM + nAkAL + sKe CuBeT
oRG + sEtIA + mINaH sTuDy +
QuAt tDo!! + SaYaNGGGGG!!!
sgt2 kAT ~SOUL~ huhu.. +
RaJeN bUAt AyAK tEh ~TaWaR~
(jIMaT GuLe TuK KoPI) + sKe
MaRaH2 oRg BiLe HoRMoN x
StaBiL.. (skang dah x dah... -->
sjak soul ader..<-- pLiK x?) +
sKaNG Dah ReTi JaIT dAh (sJaK
aMiK cOuRsE mSe cUTi Ari 2..)

2 je la... pNat aKu KuTuK...

MiNTaK MaAF MaLaYSia!!
"--shikeen

 *shikeen....sepupu aku yang comel;)


"StoRmRiDer..??
muah..muah...muah....!!! Berangan
ker tipoh..!! hehehe... Ha'a.. ye la ko
slalu dok miss call2 aku.. Ko +
maisara.. semenjak bergelar
berpunya... Langsung dah x ingat
aku.. Weih.. apasal aku call ko slalu
xdpt.. Ko tukor no dah ker.. Aku call
013 hang ler... Ker aku yg salah no
ni..?? hehehe.. Baik ko bg blk no ko
kat aku.. Ha.. lg 1.. Si soul tu.. Dier
tukor no gak ker.. ?? Aper citer cik
bedah..?? Bahagia ke
hendaknyer...?? hehehe.. Mesti ko
tergolek2 ketawa skarang kan..
Yelah.. soul kan pandai buat
lawak.. Ain ni.. dak praktikum aku..
Yeh..!! Berasap berapi beb!!
huhuhu.. Rindunyer time tu kan..??
Walaupon nampak skem, tapi
brutal, seyh.. Pantang gak kalo ajak
ponteng klass.. Dier mmg suker..
Tapi dier ni ponteng2 pon, teror..
hehe... Dier ni samer la mcm
pakwe dier, cute jer... Patut ler si
soul tu sangkut.. Moga berkekalan
la erk.. Harap dpt jumpa ko + soul
time reunion nnti.. Take care.. Jaga
soul leklok..!! Miss u.. Kirim salam
sayang aku kat maisara...
Chow!-
"-irma pf11

*irma....aku satu praktikum ngan die masa kat KMJ..

"wei, ohayo.....
er...nak cakap ape ek.....?
em.....
er....
erghm.....
ehmgh.....
er.....
hah! ingat pun...taknak cakap ape2 pun...hahahahahah :p

ni la akak aku....

favourite big sis? heck, she's the only big sis....
tapi aku lagi tinggi, hahahhahaha :p

er....kirim salam kat wan, soul or whatever the name is....ala, "member baek" ka'in tu.."
.adik aku,adib

 *Adib...adek aku daa...seorang yang baik hati n sayang kat kakak die kerana telah membelikan HP baru masa belajar kat UK utk kakak kesayangan die:P (ayat bodek.hehe)



"* * * ITS YOUR BIRTHDAY * * *
mari semua berpesta
diri mu semakin tua
rambut mu akan keguguran
gigi mu akan kehilangan??

haha...

neways, just wanted to drop by and wish u
happy birthday!!!
hav fun and god bless

cuidado de la toma mi amigo querido

=)nawin"....
Nawin



"heyyaaa orang di sana =)

ain..or should i call u kak ain??heheh..to be honest, sepanjang kita kat floor sem lepas kan, wani suuusaaah sangat nak sembang2 ngan ain.bukan xnak kawan, tapi sebab selalu takut, xtau nak panggil dia ape..hmmm..nak panggil apa ehh?wani panggil ain jek dulu ehh..kalo ada title kak tuu..nampak pelik jek kan heheh, but apa2 pon i still respect u as my senior =)


oraitt..nak citer pasal ain.she's sweet..bayeeekkkk sangat2..erm ain, thanx bagi pinjam tudung purple yg kita pakai masa masuk public speaking too..heheh..pastu thanx jugak tolong mekapkan wani masa nak menari time ponggal tuu...ain mmg terer ahh mekap2 nehh..


laaaagiii...kita sedih sebnanye sebab sem depan kita dah kehilangan jiran nii..heheh, baru berazam nak rapat2..hmm..nnti time raya takleh makan kuih raya yg dia bwk dah..sobsob..tapi xpe, upm xdela besor sgt kan..nanti kita jumpa lah.singgahlaa jenguk2 floor ehhh...


p/s cd fullhouse burn hari tu cane?ok x?"....
Alwani Amalini

 *alwani...floormate masa kat KTDI,UPM..die ni seorang blogger tegar gak.hehe


" friends never quit"...shaheed

 *shaheed...antara kawan lelaki pertama yang rapat ngan aku...



p/s: semua komen2 ni buat aku tersenyum...Bye Bye Friendster! :D
 btw...what past is past..:)

Telenovela Stairway To Heaven di TV3.... BEST!!!:)


 morning all:)

 

korang dah tengok telenovela Stairway to heaven kat tv3???citer tu best!!!tak rugi tengok.tapi jalan cerita tu sangat la sedih:( ending pon sedih...tapi cerita die best.pelakon-pelakon pon best n encem n cantik n menghayati watak dengan baik sampai aku yang tengok pon sakit hati:P huhu..actually cerita ni diadaptasi dari drama korea, stairway to heaven...masa mula-mula tertengok cerita ni, aku tengah blogging(aku sambil tenet sambil tengok tv:P)..pastu aku cam biasa jap mata tengok laptop jap mata tengok tv.pastu aku tgk citer ni cam best je...jalan cerita die menarik n aku dapat rasa citer ni macam citer korea yang aku pernah tgk dulu tapi aku tak ingat tajuk citer korea tu ape.aku terus stick mata aku kat tv, tak lepas2 layan citer tu sampai abes pastu baru sambung tenet.google2...rupenya betul la telenovela tu adaptasi dari drama korea yang aku penah tgk dulu...guna tajuk yang sama, STAIRWAY TO HEAVEN! telenovela stairway to heaven ni baru je mula tayang kat tv3 bermula 20/9/2010..setiap hari isnin hingga khamis, pukul 3.00 -4.00 petang. sekarang ni baru je episod 5, hari ni nak masuk episod 6. kalau terlepas episod - episod yang lepas boleh la cari kat youtube yek:) ok, jom kita tengok sinopsis stairway to heaven filipina dan korean version.


Filipino version

 

 

Stairway To Heaven (Filipino Remake) Synopsis

Jodi (Rhian Ramos) and Cholo (Dingdong Dantes) grew up together. They were always there for each other. Tragedy begins when Cholo begins his studies overseas without Jodi. Jodi's father and architect Jovan (Jestoni Alarcon) remarries a gold-digging actress Maita (Jean Garcia), who takes in her two children, Tristan (TJ Trinidad) and Eunice (Glaiza de Castro), from a previous marriage with Dindo (Soliman Cruz). Eunice is envious of the life that Jodi leads and is determined to take everything away from her, including Cholo. Tristan begins to develop feelings for his stepsister, however Jodi still loves Cholo.

Five years later, tragedy occurs when Jodi gets into a car accident causing her to lose her memory. Together with Tristan, they start anew. Jodi is led to believe that she is dead. However, when they meet again one day, he is determined to remind her of the love they had for one another.

pelakon2 nya adalah:
Main cast
* Dingdong Dantes as Cholo
* Rhian Ramos as Jodi Reyes / Sienna
* Glaiza de Castro as Eunice
* TJ Trinidad as Tristan / Charlie

Extended cast
* Jean Garcia as Maita Aragon
* Jestoni Alarcon as Jovan Reyes
* Soliman Cruz as Dindo
* Karen delos Reyes as Badet
* Paul Holmes as Mr. John
* Carlo Gonzales as Enrico

Guest cast
* Sandy Andolong as Zoila
* Barbie Forteza as Young Jodie
* Jhake Vargas as Young Tristan
* Joanna Marie Tan as Young Eunice
* Joshua Dionisio as Young Cholo 

credits:watchsth

btw, kalau termiss tengok Stairway To Heaven  kat tv3...leh tengok kat watchstairwaytoheaven  .kat blog ni siap dari episod 1 sampai la episod akhir(final episode) tapi takde subtitle bm or bi la...kalau nak yang ader subtitle bm yang dah tayang kat tv3..cari kat youtube.




Korean version

Synopsis


Jung-suh and Song-joo grew up together. They were always there for each other. Tragedy begins when Song Joo begins his studies overseas without Jung-suh. Jung-suh's father remarries Tae Mira. Mira takes in her two children from a previous marriage, Tae-hwa and Yuri. Yuri is envious of the life that Jung-suh leads and is determined to take everything away from her, including Song-joo. Tae-hwa begins to develop feelings for his stepsister, however Jung-suh still loves Song-joo. Five years later, tragedy occurs when Jung-suh gets into a car accident causing her to lose her memory. Together with Tae-hwa, they start anew. Song-joo is led to believe that she is dead. However, when they meet again one day, he is determined to remind her of the love they had for one another. When fate finally seemed to be on their side, Jung-suh is diagnosed with eye cancer..

credits:mysoju 

kalau nak tgk stairway to heaven korean version leh tengok kat Mysoju....ni ade BI subtitle dan ada episod 1 sampai akhir.

ok la,tu je:) actually hari ni aku MC..dapat MC 2 hari.tapi kalau larat, esok aku g sekolah gak dan nak mintak maternity leave awal. insyaallah. doakan pengetua aku baik hati bagi maternity leave awal kepada aku ok?:)



p/s: Happy Birthday to Mel yang kini sedang berhoneymoon ngan Encik Alep kat Beijing,China:)

Monday, September 27, 2010

aku sudah bersalin...kembar!




haaaaaaaaaa.....gempak tak tajuk kat atas??

huhu...actually, tajuk sebenar adalah...aku mimpi aku sudah bersalin...kembar:P mimpi sahaja ye...belum bersalin betol2 lagi:P hehe...sejak akhir2 ni...aku asyik mimpi aku dah beranak..dan yang terbaru adalah malam tadi...aku mimpi aku bersalin anak kembar!:P huhu...encik suami pon penah mimpi aku dah bersalin....tapi tak bersalin2 gak:P bila la agaknye ye...kalau ikut due date yang doc bagi...ade lagi 12 hari je lagi ni ...tak sampai 2 minggu lagi!skang ni...aku dah 38 weeks...baby pon dah matang...tunggu hari je ni....macam2 perasaan dalam hati aku ni...takot,excited,risau...nak keje pon dah malas je..huhuuhu...yelar..perut asyik mengeras,sakit n tak selesa...dengan gatal2 aku ni lagi..pastu kat sekolah asyik turun naik tangga...dapat relief lagi..rasa penat mengah letih penin taklarat n nak balik umah je tau tak.huhu~ ok la..tu je aku aku nak update hari ni...BAI!:)





Thursday, September 23, 2010

and now i know that my lappy is..................JANTAN:P

wawawa...laptop aku Boy rupenye....patut la aku pilih die dulu:P huhu..camne nak tau jantina laptop anda??well...aku jumpa ni dalam facebook...saje nak share ngan korang...just for fun bebeh~




my lappy....



is a boy!!!
LOL

.
.
.



cara-cara nak tau jantina laptop anda:

1. buka notepad.paste ayat ini dalam notepad: 
CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak "I love YOU"

2. lepas tu tekan SAVE AS. Ubah save as type kepada all files dan save kat desktop je. 
SAVE AS=love u.vbs

3.close notepad bila dah abis save. pastu double klik file yang dah save tadi(love u.vbs) dan korang akan dengar suara I LOVE YOU. cuba dengar betul2...suara i love u tu...suara perempuan atau lelaki??kalau dengar suara lelaki...maknanya...jantina laptop korang adalah jantan.kalau sebaliknye....betina la:P (macam kasar je guna jantan betina kan??guna gegurl n boy lagi comels kot?hehe)



p/s: my lappy is boy...korang lak?:)

Wednesday, September 22, 2010

Khasiat minum air kelapa di hujung kehamilan






 hye hye hye!morning morning morning!:)) 

pagi ni aku ader check up ngan doc pakar...appointment kol9 pg...tapi sempat lagi update blog ek?:P hehe...
btw...tujuan entri ini di taip adalah untk share pengalaman aku minum air kelapa masa dah hujung kehamilan ni...btw,air kelapa tak boleh diminum masa awal2 pregnant coz boleh menyebabkan keguguran. minum bila dah masuk 8 bulan ke atas...ni mak mertua aku cakap la:) 



 kenapa digalakkan minum air kelapa masa dah hujung kehamilan??

1. supaya bila baby keluar, bersih je macam takde darah n tak kotor sangat ngan lendir2,kerak2,kuping2 n etc. senang ckp...minum air kelapa semasa hujung kehamilan adalah digalakkan untuk 'mencuci' kandungan supaya babby keluar bersih je..
2.  menghasilkan baby yang berkulit bersih, cantik dan cerah
3. mengaktifkan baby semasa dalam kandungan



ok, pengalaman aku setiap kali minum air kelapa...yup,memang terbukti benar..baby akan gerak lebih aktif setiap kali aku minum air kelapa, pergerakan perut aku kalau tengok dari luar macam ada gelombang2 yang kuat.tendang sana sini..  huhu.serius!baby suke kot dapat minum air kelapa:) pastu...setiap kali minum air kelapa...air susu aku makin banyak.basah baju aku dibuatnye..(btw, air susu memang keluar awal masa pregnant...depends pada org kot..aku seawal 6 bulan pregnant dah keluar susu badan..)..dan yang pasal bb keluar kulit vntik bersih n etc tu aku lom boleh buktikan coz baby lom keluar lagi:P hehe..aku minum setakat ni takda la banyak sangat...dalam seminggu sekali..ok la, tu je kot aku nak share:) ni nak siap2 nak g check up!


p/s: air kelapa muda tau, bukan kelapa tua! :)





Monday, September 20, 2010

yeay....FAGS dah 1 tahun!!! :))


pic diatas di curik dari wall facebook wawa a.k.a ms president:)
klik pic diatas untuk paparan yang lebih jelas:)



tersenyum aku bace wall post facebook wawa hari tu...
actually happy n terharu coz dapat kenal diorang sumer :)

yup...FAGS dah setahun:) kejap je kan masa berlalu?:)


dan betul cakap dilla, dalam masa setahun tu...2 couple dah kawen , 1 dah tunang dan 2 FAGS jr on da way:) n 2 couple lagi sedang planning2 kawen kot?;)  LaLaLa...~


oh ye...mesti ramai yang tertanya tanya kan...apa tu FAGS? actually...memang ramai yang tanya..so..meh aku jawab dalam blog aku dengan merujuk ayat dari mel dan dilla :)



asalnya...FAGS stands for Fiancee and Girlfriends of ScienceComputerGenius..ini diusulkan oleh encik suamiku...Encik azuwan or nama panggilan nya SouL.maksudnye..encik suamiku adalah pengasasnya aka the founder!macam mana die boleh terfikir untuk tubuhkan FAGS? sebab WAGS!!kalau korang minat bola mesti pernah dengar WAGS kan?WAGS ialah  Wives And Girlfriends of Soccer stars. macam kitorang lak...kitorang adalah Fiancee and Girlfriends of ComputerScientistGenius (FAGS).kenapa fiancee?sebab masa FAGS dicipta masa tu baru 2 couple yang dah tunang n yang lain still bf gf..sebab tu gelar FAGS. tapi sekarang dah 2 couple yang dah kawen...tapi FAGS tetap jadi FAGS bukan WAGS :P hehe
 so senang citer..FAGS adalah..
 "gang wifey-fiancee-gfs sciencecomputergenius!"...mel




dan ahli-ahli FAGS adalah...


well..macam mana kami berkenalan sedangkan kami bukan dari satu sekolah, universiti or tempat kerja yang sama.bukan juga dari satu kampung or jiran setaman or sekampung. tapi kami berkenalan dan menjadi sahabat....disebabkan bf bf kami:) Thanks to them :)

"yup, we know each other from our bfs
mereka adalah computer scientist from FSKTM UM & pernah jadi teman serumah" ..dilla
                                 



mereka berkawan,teman sekuliah dan teman serumah..
(from left: star , encik suamiku(soul), alep,jebeng n acop)


dan kami berkenalan dan berkawan baik kerana mereka! :)
(from left: dilla, ija, mel, aku n wawa)



ni lak gambar kami bersama couple masing-masing..:)

ain+soul
 (married)

mel+ alep
(married)

wawa+acop
(engaged)

dila+jebeng
(soon) ^_^

ija+star
(soon) ^_^


KAMI :))

p/s : Sayang kamu semua!:)

gatal-gatal di hujung kehamilan.....oh,sangat la tak tahan!!!



 Morning all:) and happy monday! selamat bekerja semula ;) aku je yang tak keje lagi hari ni sebab dapat MC 2 hari dari doc:P muahahaha...jgn jeles okeh:P kenapakah aku dapat MC??oh...ini kerana...masuk je 36 weeks of my pregnancy....aku kena gatal-gatal kulit yang amat sangat lah gatalnya dan mengenyam!!!!


Camni cerita nya...mula2 aku kena,takde la rasa terlalu gatal sangat. masih dalam kawalan la senang cakap. Mula-mula kena kat bahagian perut, memang gatal,aku tak tahan sangat,so maka aku tergaru2 la perut aku tu..mula2 hanya keluar bintik2 kecil yang timbul kat permukaan kulit.bahagian gatal tu pon jadi warna kemerah-merahan.pastu 2 3 ari pastu die membentuk bintat2 yang besar dan timbul timbul dan merah merah sebab gatal!ok,aku ingat gatal2 biasa je masa ngandung, so aku hanya letak krim gatal biasa dan balm kalau gatal.tapi tak reda gak...pastu gatal2 tu makin menjadi jadi masa raya start raya ke 4 (time ni aku kat rumah mertua) n seterusnya.die merebak sampai ke bahagian tangan,kaki,punggung dan bahagian lain!bayangkan satu badan gatal2 dan mengenyam sangat sangat sangat!!!!dah macam makcik GARU lak aku rasa asyik tergaru sana sini.haha.masalahnye...kesan gatal2 ni telah menyebabkan kulit aku luka,kudis,bintik2 n tak cantik:( uwaaa....ya allah, gatalnya hanya orang yang pernah mengalaminya tau kot.aku tak tahan lagi, rasa cam nak kena inject je bagi hilang gatal. mana tak nye, disebabkan gatal2 ni aku macam takde mood je nak buat benda lain.nak buat keje pon tak leh bagi tumpuan sebab asyik tergaru2 n rasa gatal sangat sangat sangat. nak tidur pon tak boleh,sebab gatal sangat dan asyik tergaru sana sini. tak cukup dengan tangan, dengan sikat pon aku garu badan aku ni. nak mandi lak rasa pedih coz kulit dah melecet kesan garu2. tapi memang sepanjang gatal2 ni aku banyak kali mandi sebab tak tahan, rasa tak selesa.lagipon sekarang aku mudah berpeluh,lagi la mudah gatal2. senang kata, gatal2 ni memang aku tak tahan. masa cek up biasa kat klinik kerajaan, nurse ada bagi calamine lotion untuk redakan masalah gatal2 aku ni,tapi tak berkesan gak:( aku masih tergaru2 n rasa sangat gatal. aku ada search2 kat google..pasal gatal2 masa pregnant...ape yang aku jumpa,ada yang merbahaya. so aku terus buat keputusan gi klinik untuk cek gatal2 aku ni n amek ubat untuk redakan masalah gatal2 aku ni. mula2 gi klinik biasa...pastu doc tu soh aku refer ke doc pakar sakit puan.so aku pon gi la doc pakar sakit puan kat hospital penawar...die check kat perut aku, die cakap gatal2 ni disebabkan oleh pregnancy, hanya masa ngandung je dapat gatal2 camni dan tak ramai ibu ngandung yang kena gatal2 cmni.die mintak aku buat blood test untuk make sure masalah gatal2 aku ni tak de kena mengena ngan liver(hati) aku.kalau ada, aku kena keluarkan baby serta merta.maksudnya kena beranak secepat mungkin!uwawawawa...risau!so aku pon buat la blood test tu...dan hasilnye alhamdulillah,,liver aku takde masalah.so bila dah buat blood test n tau liver aku takde masalah, so baru boleh die bagi ubat yang sesuai..die cakap masalah gatal2 aku ni hanya akan fully recovered setelah aku bersalin je.memang ade ibu menagandung yang mengalami mslh gatal2 yang sama cam aku tapi tak ramai.hanya yang 'bertuah' saja kena.huhu.yang 'bertuah' itu adalah aku ok:P so...aku dah dapat ubat pil n krim gatal tu...ade la kurang sikit, tapi still gatal lagi.tapi tak seteruk sebelum ni aku garu2 kot,malam pon dah boleh tidur sebab ubat gatal tu mengantuk!apepon...yang aku perasan,gatal2 aku ni makin teruk kalau aku panas,kalau dok dlm air cond takde lak aku tergaru sana sini. ehem ehem...encik suami...nampaknye, rumah kita kena pasang air cond la baru gatal2 i ok sikit:P lalala


Btw, minggu ni aku dah masuk 37 weeks of pregnancy dan aku rasa cam dah tak sabar je nak baby keluar.huhu.lagi2 sebab masalah gatal2 aku ni hanya akan sembuh pas baby keluar:P lagipon...macam dah tak larat je nak g keje....turun naik tangga, ngajar budak2 hadapan ngan para pentadbir yang macam ToooTTT, keje yang banyak ,bla bla bla ..hm...doakan aku ok?:) btw, jumaat ni aku n encik suami kena gi kelas keibu bapaan...macam seronok je;) hehe..die akan ajar cara2 nak bersalin,cara mandikan bb,bersihkan pusat bb..dan sebagainya:) dan yang paling penting...die akan bagi MC untuk suami isteri yang pegi kelas tu..kelas tu penting untuk bakal2 ibu n ayah yang irst time nak ada baby cm kitorang la:) hehe




 btw, ini la penyakit gatal2 aku hasil carian kat google:


ni versi BM



Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) / Plak dan papula pruritik urtikarial


* Berlaku pada satu daripada 200 wanita mengandung. Kulit kelihatan
mempunyai tompok-tompok kecil yang timbul dan kemerahan, biasanya pada
peringkat terakhir kandungan. Tompok-tompok kecil ini boleh bergabung
menjadi lebih besar. Ianya gatal dan lazimnya bermula di bahagian
abdomen(perut) dan merebak ke paha, punggung dan juga payu dara. Krim berubat
steroid boleh digunakan dan ianya akan hilang selepas tamat kehamilan. biasanya ia berlaku untuk kehamilan yang pertama atau kehamilan kembar sahaja.

credits:paramedik



 ni lak versi BI:


Up to 1 percent of pregnant women develop a condition characterized by itchy, red bumps and larger patches of a hive-like rash on their bellies. This is called pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) or polymorphic eruption of pregnancy.

PUPPP usually begins in the third trimester and is more common among women carrying twins and those having their first baby. The eruptions usually show up first on the abdomen around or in stretch marks (if you have any) and may spread to your thighs, buttocks, and arms. PUPPP is harmless for you and your baby, but it can itch like crazy!

PUPPP usually disappears within a few days after delivery, although it sometimes persists for several weeks. (In rare cases, it may even begin after you give birth.) Fortunately, it seldom appears again in subsequent pregnancies.

Even more rare than PUPPP is a skin condition called prurigo of pregnancy (or papular eruptions of pregnancy), which is characterized by many tiny bumps that may look like bug bites. These eruptions can occur anywhere on your body, but you're most likely to get them on your hands, feet, arms, and legs.

Although the eruptions can be itchy and annoying, prurigo of pregnancy appears to pose no risk to your baby. This condition generally starts around the beginning of the third trimester and may last for up to three months after you give birth.

In very rare cases, a pregnant woman will develop very itchy eruptions that start out like hives and then turn into large blistering lesions. This rash is called pemphigoid gestationis (or herpes gestationis, although it has nothing to do with herpes virus). The eruptions often start on the abdomen and spread to the arms and legs.

This condition is considered more serious than PUPPP because it may be associated with an increased risk for preterm delivery and fetal growth problems. It usually begins in the second or third trimester, but it can start anytime — even in the first week or two after you have your baby.

Pemphigoid gestationis can come and go throughout pregnancy, and it often flares up after delivery as well. It usually happens again in subsequent pregnancies and tends to be more severe.

Let your caregiver know if you develop any kind of rash during pregnancy. Whether or not the rash is related to your pregnancy, it's a good idea to have your caregiver evaluate it and recommend appropriate treatment or refer you to a dermatologist.


 credits: babycenter

ni lak gambar nya..:


 
 btw, ni bukan perut aku ok:P


p/s: sekadar info untuk korang...mana la tau nanti ada yang kena gatal2 cam aku mas preggy..dan jangan amik mudah masalah gatal2 time preggy takut ada yang bahaya untuk kita n bb..

Friday, September 17, 2010

buat duit dengan nuffnang. tak percaya?boleh baca Kosmo!


hye hye hye....pernah dengar tak buat blog boleh jana pendapatan?salah satunya dengan mendaftarkan diri anda dengan Nuffnang :) tapi bukan buat blog hari ni, hari ni terus dapat duitnya...kena ada USAHA dan sabar yek:) apapon....tak rugi pon join nuffnang..ada la jugak duit sampingan daripada takde..kan?:) apepon...boleh baca pasal nuffnang dalam suratkhabar KOSMO! (klik je kat kosmo! tu).selamat membaca;)

set bersalin....aku pilih...Set Bersalin Confinemum Premium Leesa Formula

Nak pilih set bersalin memang memeningkan kepala.huhu.mesti lah kita nak beli set bersalin yang terbaik kan???


Setelah puas survey mensurvey di internet n tanya member2 dan juga orang awam sambil tunggu turn utk check up(aku kan peramah sikit:P)....aku mengambil keputusan untuk membeli set bersalin Leesa Formula :) baru je beli hari selasa hari tu:) actually...antara dua sebenarnya...sama ada nak beli set bersalin leesa formula or set bersalin amway..dua dua produk ni aku survey bagus dan paling digemari dan paling berkesan..tapi memandangkan set bersalin amway susah nak cari kat sini dan kena beli kat stokis or pengedar die...so aku beli la leesa formula. sebelum ni berkenan nak beli set bersalin nona roguy (NR) ,tapi survey kat tenet, jamu n produk die agak 'panas' n 'kuat'...boleh buat perut memulas dan cirit birit n effect gak kat baby kalau kita menyusukan baby kita.tapi minyak mustajab dan minyak herbanika die memang mendapat pujian ramai.aku pon pernah guna minyak mustajab nona roguy dulu,memang best.(minyak mustajab die bukan hny guna untuk pantang je k...untuk kegunaan lain pon boleh).ada lagi set2 bersalin lain seperti set bersalin salindah, sendayu tinggi,ibu halimah,mustika ratu,alfiat,orang kampung n blablabla...tapi macam kurang mendapat sambutan n kurang berkesan setelah aku survey2 kat tenet n tanya member2.






ok,ni aku copy paste antara kelebihan set bersalin Leesa Formula..




CONFINEMUM SET PREMIUM

Description :
Set Ibu Bersalin - 9 Produk
(Prawan, Haruan, Cotet Emas Uncang , Ginger Cream & Body Contour Gel + Bengkung Correctuer + Telon + 2 Pek Tungku Herba )


Keistimewaan ConfineMum Set:
• Formula herba tempatan mengikut tradisi dan budaya masyarakat Malaysia.
• Sangat praktikal, dengan cara pengunaan yang mudah serta tanpa bau yang memeningkan.
• Sesuai untuk ibu bersalin normal atau pembedahan.
• Selamat untuk Ibu menyusu bayi.
• Diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia.


Cara Penggunaan ConfineMum Set Premium
Mulakan penggunaan Set ConfineMum pada hari keempat selepas melahirkan termasuk untuk ibu bersalin melalui pembedahan.

Tablet Haruan
Ambil 2 biji setiap hari, selepas sarapan pagi.
Tablet Prawan
Ambil 2 biji setiap hari, selepas makan malam.
Ginger Cream
Sapukan di dahi (mengganti pilis) serta di lain-lain bahagian badan selepas mandi pagi dan petang. Baik juga dicampur dengan minyak untuk berurut.
Body Contour Gel

Sapu di perut, pinggang, pinggul dan peha sebelum berbengkung, pagi dan malam.
Bengkung Correctuer
Ikat di bahagian perut, bermula dari bawah pinggul hingga bawah payudara.
Minyak Telon
Sapu di perut atau mana-mana badan bayi untuk memanas dan mencegah kembung.
Pek Tungku Herba
Tuam di perut & lain-lain bahagian badan setiap pagi selama 2 minggu atau sehingga 30 hari.
Cotet Emas Uncang
Minum pagi & petang atau bila-bila masa yang disukai.

HARGA : RM 350.00


ni antara kelebihan set bersalin Leesa Formula :
  • Boleh digunakan oleh ibu bersalin normal dan pembedahan.
    Bagi ibu yang bersalin normal dan pembedahan boleh menggunakan kesemua produk set ConfineMum bermula hari keempat selepas melahirkan. Tetapi ibu yang bersalin pembedahan adalah dicadangkan mengikut aturan berikut :


    • Body Contour Gel - Sapu di perut, pinggul dan peha kecuali tempat jahitan.
    • Pek Tungku Herba - Jangan letakkan tungku di atas luka jahitan.
    • Bengkung Correctuer - Boleh dipakai selepas 2 minggu melahirkan dan ikatan mengikut keselesaan individu.

    • Formula yang inovatif.

      Leesa Formula menggubah kembali resepi lama mengikut gaya hidup dan keperluan generasi baru masa kini dengan cara yang lebih mudah tanpa mengurangkan keberkesanannya.

    • Dari sumber semulajadi tempatan, yang menjadi amalan pelbagai kaum.

      Semua produk di dalam Set ConfineMum Premium dibuat dari sumber yang telah digunakan sekian lama oleh pelbagai bangsa di Malaysia seperti ikan haruan, herba `ubat periuk`, halia dan penggunaan bengkung atau barut.

    • Set yang lengkap, eksklusif serta istimewa dan menyeluruh.

      Dengan 8 produk, ia memberikan penjagaan menyeluruh untuk kesihatan dalaman dan kecantikan luaran ibu selepas melahirkan.

    • Fungsi 2-in-1 (dalaman & luaran).

      Disamping menyihatkan peranakan dan badan, Set ConfineMum Premium juga membantu memberikan kembali bentuk badan yang langsing menawan.

    • Ringkas dan mudah.

      Ia tidak remeh, tiada bau, tak perlu dibancuh, tak berbau jamu yang tengit, tak berdebu, tidak dipek mengikut minggu hingga berbotol-botol dan menyukarkan kerana perlu diteliti terlebih dahulu setiap kali sebelum digunakan.
    • Praktikal dan tidak membazir.

      Setiap produk yang ada dalam Set ConfineMum Premium semuanya praktikal & penting untuk digunakan dan selalunya set pasti habis digunakan sebaik selesai pantang, Ia berbeza dengan jenama lain yang kadangkala memberi pelbagai produk di dalam setnya, namun sukar diamal sehingga akhirnya ia tertinggal begitu saja tanpa digunakan walaupun telah habis berpantang. 

    ini penerangan lebih mendalam untuk setiap produk dalam set bersalin Leesa Formula:




    Ikan haruan
    mengandungi semua jenis asid amino dan asid lemak yang penting dalam kolagen kulit manusia untuk proses menyembuhkan luka luar dan dalam, terutama luka selepas bersalin. Dari segi terma perubatan, ikan haruan mempunyai asid arachidonik.

    Ia akan bergabung dengan asid amino, alanine, proline, argine, serine, leucine dan phenylalanine untuk membantu polypeptide yang bertanggungjawab menyembuh penyakit-penyakit dan luka.



    Tablet Haruan adalah dari ekstrak asli ikan haruan terpilih yang dihasilkan melalui penyelidikan pakar dari Universiti Sains Malaysia . Pengambilannya amat mudah, kerana Haruan dalam bentuk tablet, jadi ia tiada bau hanyir yang meloyakan.



    KEGUNAAN :
    * Mempercepatkan penyembuhan luka luar dan dalam (terutamanya wanita yang bersalin secara caesarian atau pembedahan).
    * Melegakan luka-luka kecil atau luka jahitan faraj akibat melahirkan.
    * Mengandungi semua jenis asid amino dan asid lemak yang penting dalam kolagen kulit manusia.
    * Boleh diambil bukan hanya untuk wanita lepas bersalin, malah oleh kanak-kanak, wanita dan lelaki untuk kesihatan badan terutama untuk luka-luka dan selepas pembedahan.

    ATURAN MAKAN :
    Sehari sekali 2 biji selepas sarapan pagi, bermula hari ke 4 sehingga sebulan (tempoh yang cukup untuk memulihkan luka).

    INDIKASI :
    Digunakan secara tradisional untuk melegakan luka-luka kecil dan untuk melancarkan penghadaman.

    Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL05051136T)
    KANDUNGAN :
    50 Tablet x 450mg
    HARGA : RM49 SM ; RM52 SS ; $28BR






    Tablet Prawan yang berperanan seperti ubat periuk ini diformulakan dari herba-herba terpilih Malaysia bagi merawat, memelihara dan memberi ketahanan tubuh badan wanita, terutama selepas melahirkan. Ia berupaya membantu menyihatkan rahim dan sistem dalaman wanita, seterusnya mengembalikan rahsia kewanitaan seperti seorang perawan. Ia mudah diambil kerana tidak pahit dan tiada bau herba yang memeningkan juga tidak menyebabkan panas badan kepada ibu dan bayi. Selain itu, ia juga sesuai untuk kegunaan harian semua wanita walaupun bukan dalam pantang.

    KANDUNGAN :
    Mengandungi 5 herba `ubat periuk` iaitu :
    * Teja Lawang (Cinnamomum Inners)
    Digunakan secara tradisional oleh orang melayu sebagai ubat periuk menguatkan rahim lepas bersalin, selain daripada untuk menyembuhkan demam dan penawar racun, lenguh-lenguh tulang dan menambahkan tenaga badan.

    * Au Malam/Petai Jawa (Phyllagathis Rotundifolia)
    Banyak diamalkan oleh wanita bersalin dahulu kala untuk mencuci dan melancarkan perjalanan darah, selain untuk menyegarkan badan dan mengurangkan demam.

    * Daun Keman/Semalu (Mimosa Pudica)
    Banyak digunakan secara tradisi untuk membersih darah, melegakan senggugut, melawas pembuangan air kecil disamping mengubati batuk, demam panas dan sakit kepala.

    * Akar Serapat (Parameria Polyneura)
    Berfungsi mengecutkan dan menyihatkan peranakan selepas bersalin dan mencegah masalah meroyan.

    * Pinang Kotai (Agelaea Wallichii)
    Sering digunakan pada zaman dahulu untuk menambah tenaga dan menghilangkan pucat di muka kepada ibu-ibu bersalin. Ia juga berkesan untuk mengatasi sengal-sengal sendi dan bisa-bisa tulang.

    KEGUNAAN :
    * Menguatkan rahim dan mengecutkan kembali saluran peranakan.
    * Mencuci darah dan melancarkan perjalanan darah nifas.
    * Melegakan masalah senggugut, melawas pembuangan air.
    * Mencegah masalah meroyan.
    * Menambah tenaga dan menghilangkan muka pucat selepas bersalin.
    * Menghilangkan sengal-sengal sendi dan bisa-bisa tulang.

    ATURAN MAKAN :
    Ambil sehari sekali 2 tablet petang selepas makan dari hari ke 4 hingga selesai pantang 44 hari.
    INDIKASI :
    Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan menguatkan badan.
    RAMUAN :
    Lignum cinnamomum Inners, radix mimosa pudica, radix parameria polyneura, radix agelaea wallichii, folium phyllagathis rotundifolia, channa striatus.
    Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan
    Malaysia (MAL20020639T)
    KANDUNGAN: 80 Tablet x 450mg
    HARGA: RM75 SM ; RM78 SS ; $41 BR









    Krim sapuan dari ekstrak semulajadi halia ini adalah formula eksklusif Set ConfineMum Premium Leesa Formula yang tidak terdapat pada mana-mana set bersalin lain. Ia dirumus untuk memberi kebaikan terutama wanita dalam pantang berdasarkan amalan penggunaan halia dalam budaya masyarakat Malaysia . Ia berbau harum, mudah meresap dan tidak melekit.
    KEGUNAAN :
    * Membuang angin dalam badan.
    * Mencegah angin dari memasuki badan.
    * Menjana haba dan memberi kehangatan pada badan.
    * Mencair dan melancarkan perjalanan darah.
    * Memudahkan pencernaan kerana halia yang bersifat karminatif dapat melawan gejala angin dan membantu pencernaan.
    * Digunakan oleh ahli perubatan Greek purba untuk mengubati lumpuh yang berpunca dari ketidak seimbangan lendir dalam badan.
    * Perubatan Arab dahulu kala menggunakan halia sebagai ubat perangsang nafsu dan mengubati penyakit ghout.
    * Mencegah daripada pening ketika dan selepas mengandung serta mabuk ketika dalam perjalanan darat atau laut.
    * Boleh digunakan oleh semua kanak-kanak, lelaki dan wanita biasa yang tidak berpantang untuk mendapat semua kebaikan di atas.
    CARA PENGGUNAAN :
    Boleh disapu sekerap yang diingini di mana-mana bahagian badan seperti di dahi (bagi mengganti pilis serta mengurangi pening kepala), hidung (bagi memberi bau untuk mencegah rasa loya), kaki (sebelum berstokin) dan bahagian belakang bahu bagi membantu mencegah masuk angin, membuang angin serta menghangatkan badan dan dicampur dengan minyak urut untuk urut bersalin.
    Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL05012025K)
    KANDUNGAN : 100gm
    HARGA: RM55 SM ; RM58 SS ; $31 BR






    Ia adalah gel pelangsing panas terbaik dipasaran, dirumus dari 7 jenis tumbuhan yang sangat berkesan untuk memecah lemak dan selulit. Ia disapu sebelum berbengkung bagi mempercepatkan pembakaran lemak dan selulit di kawasan perut & pinggul bagi merampingkan kembali badan. Ia tanpa bau, tiada kesan melekit serta mudah menyerap apabila di sapu.
    KANDUNGAN :
    * Ekstrak Barli: mengurangkan kerengsaan menguatkan tisu dan kulit.
    * Ekstrak Ivy: membantu memecah lemak kepada asid bebas.
    * Ekstrak Butcherbroom: mengaktifkan sistem peredaran mikro dan anti radang.
    * Ekstrak Mushroom: memperbaiki sistem peredaran mikro kulit.
    * Sweet Clover: menggalakkan proses awet muda.
    * Lady’s Thistle: menggalakkan pembentukan sel baru.
    * Lemon: membantu menegangkan kulit dan otot.
    KEGUNAAN :
    * Disapu di perut, pinggang, punggung dan peha sebelum memakai bengkung untuk memecah dan membakar lemak, selulit dan lendir yang bertakung di bawah lapisan kulit.
    * Bertindak menegangkan dan melembutkan kulit.
    * Memperbaiki sistem peredaran mikro kulit.
    CARA PENGGUNAAN :
    * Hanya picit sebesar duit 20 sen, jumlah yang cukup untuk sapuan di seluruh kawasan perut, pinggul dan paha. (Cuci tangan anda dengan sabun sebaik selepas menyapu gel ini untuk mengelakkan kepanasan yang melekat kepada bahagian lain badan).
    * Sapu selepas mandi, pagi dan petang atau sebelum berbengkung.
    * Tidak perlu menggosok lama atau mengurut pusingan jam kerana ia cepat dan mudah meresap.
    * Sesuai juga untuk semua lelaki dan wanita yang tidak berpantang yang ingin mengempiskan perut dan merampingkan pinggang.
    Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL04112052K)
    KANDUNGAN & HARGA :
    * 50gm : RM30 SM ; RM33 SS ; $18 BR
    * 100gm : RM55 SM ; RM58 SS ; $32 BR









    Bengkung ialah sejenis kain yang digunakan secara tradisi sejak berzaman lamanya, diikat di bahagian perut sebaik selepas bersalin secara normal (ketika dalam pantang), bertujuan mengempiskan perut setelah ia semakin mengembang akibat proses kehamilan.
    Bengkung CORRECTUER dari Leesa Formula adalah singkatan perkataan `Correct & Contour`, khusus untuk membentuk kembali dan merampingkan pinggang.

    KEISTIMEWAAN BENGKUNG CORRECTUER :
    * Dijahit 2 lapis, sangat kuat dan tahan untuk penggunaan yang lama.
    * Fabriknya yang tebal tetapi lembut, selesa dan mudah menyerap peluh.
    * Dipotong dan dijahit dengan baik sehingga terasa sangat selesa dipakai dan terletak kejap di badan.
    * Cukup labuh bagi menutup seluruh kawasan perut, bermula bawah payudara sehingga mencecah paras pinggul tanpa masalah menaik, berlipat atau berkumpul di perut (banyak bengkung jenama lain di pasaran dibuat dari kain yang licin dan nipis serta tidak cukup labuh sehingga mudah menaik dan berkumpul di perut).
    * Mudah diikat oleh ibu bersalin sendiri, tanpa memerlukan bantuan sesiapa.
    * Boleh diikat mengikut tahap ketat yang diingini, tanpa mengganggu pergerakan.
    * Boleh dipakai bila-bila masa (walau bukan berpantang), untuk mengempiskan perut dan merampingkan badan dengan menyapu bersama gel pelangsing Body Contour Gel dari Leesa Formula.

    KEGUNAAN :
    * Membentuk kembali badan terutama kawasan perut yang telah berkembang akibat hamil.
    * Merampingkan kembali pinggang.
    * Mengelak kekenduran otot perut dan perut menggelebeh.
    * Menaik dan membentuk kembali punggung.
    * Mempercepatkan perut terasa `penuh` bagi mengelak terlebih makan.
    * Baik jika digunakan oleh semua wanita, walaupun bukan ketika berpantang.

    CARA PENGGUNAAN :
    * Setelah menyapu Body Contour Gel di seluruh kawasan yang hendak dibengkung, berdiri tegak dan letakkan bengkung dari bahagian belakang abdomen menghala kedepan dengan punca tali berada di bawah.
    * Jika bengkung terlalu panjang, sila klim atau jahit di bahagian tengah bengkung.
    * Lipat bahagian kanan kain ke dalam, manakala sebelah kiri kain di bahagian luar dengan punca tali yang kelihatan dibahagian bawahnya.
    * Mula mengikat dengan memasukkan semua tali ke dalam lubang pertama yang berhadapan dengan punca tali, kemudian tarik sehingga ketat. Lakukan cara yang sama hingga dilubang kedua atas yang bertentangan (menjadikan ikatan bersilang), sehingga habis semua lubang diikat kejap.
    * Setelah rasa cukup ketat dan selesa, simpulkan lebihan tali tadi di bawah ikatan bengkung.
    Pakai pada waktu pagi dan malam berterusan selama 40 hari.
    Jika bersalin secara pembedahan, jangan guna bengkung ini sehingga sembuh kesan pembedahan.

    SAIZ: Saiz bebas
    Harga: RM49 SM RM52 SS $28BR






    KEGUNAAN :
    Digunakan secara tradisional untuk mencegah kemasukan angin, melegakan kembung perut serta memberi rasa hangat pada perut bayi.
    CARA PENGGUNAAN :
    * Sapukan 5-10 titik pada dada, perut, pinggang dan telapak kaki.
    * Boleh dipakai bila-bila masa terutama selepas mandi dan bila udara sejuk/dingin.
    * Sapu diwaktu malam sebelum tidur untuk mengurangkan gejala bayi kencing malam.
    * Jika bayi kembung atau senak, sapu di bawah lutut hingga kaki.
    LARANGAN :
    Jauhkan dari kanak-kanak dan untuk kegunaan luar sahaja.
    RAMUAN :
    Mineral Oil, Peppermint Oil, Menthol, Nutmeg Oil, Eucalyptus Oil, BHT.
    Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL 05090421K)
    KANDUNGAN:
    24ml
    HARGA: RM12 SM ; RM15 SS ; $8 BR







    Pek Tungku Herba adalah formula eksklusif Leesa Formula yang di ilhamkan dari amalan tradisi masyarakat Thai, menggunakan beberapa ramuan herba yang dipanaskan melalui kaedah mengewap (steam) lalu dituam ke badan bagi memberikan kesihatan yang lebih baik kepada semua orang, terutama ibu lepas bersalin.
    Ia dalam bungkusan kain cotton mengandungi 5 jenis herba iaitu halia bara (plai), kunyit, limau purut, serai wangi dan kapur barus. Semua herba tersebut telah digunakan turun temurun dalam perawatan tradisional hampir diseluruh Asia Tenggara seperti Malaysia , Indonesia dan Thailand . Ramai mengetahui khasiat `bertungku`, tapi susah hendak dipraktikkan kerana ketiadaan batu yang sesuai, tidak tahu cara membakar & jenis-jenis daun yang digunakan untuk membalut tungku, susah untuk mencari daun tersebut, tidak tahu bagaimana mahu membalut batu tungku dan sebagainya.
    KEGUNAAN :
    * Set ConfineMumPremium menyediakan Pek Tungku Herba yang berfungsi sebagai `batu tungku` yang mudah, ringkas dan sangat berkhasiat bagi :
    * Memanaskan perut untuk mempercepatkan pengecutan rahim & melancarkan pengeluaran darah kotor.
    * Memanaskan badan untuk melonggarkan otot tegang, melancar perjalanan darah dan menyihatkan badan.
    CARA PENGGUNAAN :
    * Ambil periuk kukus atau periuk nasi elektrik yang berkukus dan masukkan air setengah periuk.
    * Letakkan 1 bungkus Pek Tungku Herba di atas pengukus tersebut. Biarkan antara 5 - 15 minit .
    * Selepas mengeluarkan Pek Tungku Herba yang telah panas, sila masukkan Pek Tungku Herba ke 2 untuk dipanaskan.
    * Pek Tungku Herba pertama yang sedang panas tadi dilap dengan tuala bagi mengurangkan basah wap, kemudian dituam secara cepat di perut.
    * Setelah kadar panas agak selesa barulah ditungku dengan tempoh masa yang lebih lama disesuatu bahagian badan bagi memastikan khasiat herba terserap ke dalam badan.
    * Apabila telah sejuk, masukkan semula ke dalam periuk kukus dan ambil Pek Tungku Herba ke 2 yang telah panas untuk digunakan.
    * Ulang cara bertungku yang sama.
    * Rawatan bertungku elok dilakukan pagi dan petang selama 2 minggu atau sehingga 30 hari berpantang.
    KANDUNGAN :
    200gm X 2 pek
    HARGA 1 PEK : RM40 SM RM43 SS $21BR HARGA 2 PEK : RM75 SM RM78 SS $41BR
    Cotet Uncang Emas
    Uncang herba, khusus untuk minuman harian wanita, terutama bagi ibu dalam pantang. Rasa yang enak dengan bau limau purut yang harum. Cotet Emas Uncang adalah herba yang popular dikalangan penduduk utara Malaysia sebagai tonik wanita dan sering digunakan terutama selepas bersalin. Cotet Emas Uncang amat baik dijadikan minuman kerana khasiat kandungan bahan flavanoid dan triterpenoid di dalamnya bertindak sebagai anti-oksidan dan anti-inflamatori, manakala perisa semulajadinya yang menyerupai rasa kayu manis amat digemari ramai.
    FUNGSI
    Mengecutkan peranakan, memberi tenaga, menyihatkan tubuh, merapatkan kembali vagina, bersifat antiseptik dan mengurangi bau badan.
    KANDUNGAN AKTIF
    Dalam bentuk uncang, mengandungi 5 herba: Cotet Emas, Akar Serapat, Tutup Bumi, Teja Lawang & Limau Purut.
    PENGGUNAAN
    Masukkan satu uncang ke dalam bekas dan tuangkan air panas. Biarkan seketika antara 3 hingga 5 minit. Boleh diminum panas atau sejuk.
    RAMUAN
    Cotet Emas
    Akar Serapat
    Tutup Bumi
    Teja Lawang
    Limau Purut
    KANDUNGAN 15 uncang x 2gm
    Semenanjung Malaysia: RM 29.00 Sabah/Sarawak: RM 32.00 Brunei: $ 18.00



    credits:essqaywellness 
                leesaformula 
                rahsiacantik

    Wednesday, September 15, 2010

    penangan hari raya

    Hye hye hye:)) selamat hari raya to all:) btw,aku still dalam mood beraya....tapi terpaksa balik pasir gudang coz encik suami dah start keje raya ke-5 :( sedih gak...asyik teringat kat rumah..dah la kucing kucing pon kena tinggalkan kat segamat...so,aku sorang sorang la kat umah kat pasir gudang ni.sunyi je kawasan perumahan tempat aku ni..ramai lagi masih beraya kat kampung.budak2 yang selalu main mercun depan umah aku pon takde:P huhu..



    btw, musim2 raya ni..aku cam malas sket nak update blog:P huhu..dan penangan raya punye pasal...traffic nuffnang aku jatuh merundum seyh...ni buktinye...:-

    kan kan kan?semua orang pon sebok beraya, tak sempat nak ngadap blog.hehe.takpe la...yang penting...aku ader good news lain iaitu...................aku dah boleh cashout cek pertama dari nuffnang:)) alhamdulillah..tapi taknak cashout dulu...nak simpan je dulu...buat tabungan masa depan:) berapa nilai??ala...tak banyak sangat pon...lagipon aku blog untuk suka2...yang penting nilai die kalau untuk cashout mesti lah dah mencecah rm50 dan ke atas, baru boleh cash out cek nuffnang:)



    dan penangan hari raya gak...berat badan aku naik mendadak.bayangkan masa hari raya pertama,berat aku naik 2kg!

     siang: sebelum beraya, berat=57kg
    malam: selepas puas beraya sehari suntuk, berat=59kg
    naik 2kg dalam 1 hari.tak pernah2 ok:P huhu


    ini membuktikan yang aku memang makan banyak masa raya pertama.mana taknye...setiap rumah yang aku singgah,mesti makan.makan dan makan:P sedap seyh...kang masa pantang dah takleh makan sedap2, tu aku bedal je makan sume2:P dan aku sejak preggy ni...pantang tengok org makan,mesti nak makan ape yang die makan.huhu.dulu2 tak camni pon:P btw,ni pon aku ngah makan ais krim sambil update blog.nyam nyam nyam:P



    actually tadi aku ader check up...timbang berat tadi, berat terkini 58.4kg.masa check up minggu lepas, berat=57kg.nurse pon terkejut naik banyak..sepatutnye kalau dah 6 bulan ke atas...satu minggu boleh naik 0.5kg jer...aku lak naik sampai 1.4kg.nasib tak kena minum air gula tadi:P ni semua penangan hari raya la.aku makan banyak sangat raya ni sampai berat aku naik banyak.huhu..muka pon makin chubby n sembab ni.tolong2:P huhu...tapi the good news is....hb aku dah makin naik..11.7g..padahal masa raya ni aku tak makan pon vitamin n ubat tambah darah yang doc bagi sebab terlupe:P mungkin sebab banyak makan sumber zat besi kot raya ni. apepon..Alhamdulillah:) dah oh ye, saya sudah cukup bulan ye kawan2..tunggu hari je ni..perut pon dah makin berat..hehe..doakan aku senang dan selamat bersalin ye:))


    ini gambar perut aku yang terbaru..diambil masa hari raya yang pertama.
    yang pakai baju oren macam muka tak bersalah kat belakang tu adalah suami aku.ok,sekian.


    last but not least....SELAMAT HARI RAYA!!!!!!!!!!!:)

    Tuesday, September 7, 2010

    yeah..hari ni balik kampung dan Selamat Hari Raya!:)

    yeah...balik kampung...OOoo balik kampung:P petang ni nak balik segamat tapi tak packing lagi ni:P pagi tadi sempat shopping jap(shopping sorang jek..encik suami ku keje)...pastu sempat tenet n update blog lagi:P nak gerak kol 5.30 ptg ni pas encik suamiku balik keje. tahun ni first time beraya as hubby n wife:P seronot:P haha.seblum ni as boyfren n girlfren jek:P pastu pagi raya dah calling2 wish raya n etc:P lalala...huhu..ok lah...d kesempatan ini..aku aka tuan punye blog ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFTRI kepada semua pembaca pembaca blog aku yang tak seberapa ni...MAAF ZAHIR BATIN yek...n tolong doakan aku senang n selamat bersalin:) due aku pas raya ni...so aku nak makan puas2 raya ni...kang dah pantang takleh nak makan sebarangan:P hehe..ok la...Gotta go..nak kemas beg:P tata..take care!:)


    gambar ehsan encik google:)

    eh,boleh main mercun kat depan rumah sendiri tak???



    Ok.semalam aku agak hangin kat anak-anak jiran setaman aku ni. diorang ni kalau nak main mercun ke main polis sentri ke lepak2 makan ke mesti nak buat aktiviti tu depan umah aku.aku tau la umah aku corner lot...ruang depan luas..senang korang nak main2 depan umah aku buat bising.ok,maen2 depan umah memang aku tak kesah.biase lah budak2...walaupon BISING.heh.tapi yang aku tak tahannye...mesti nak buang sampah makanan jajan jajan depan umah aku.diulangi MESTI.penat encik suami aku kutip sampah diorang keliling umah ok.sakit mata aku tengok sampah2 jajan kat luar pagar umah aku ni.sakit mata!diorang ni memang takde sivik betol la...padahal tong sampah gedabak besar kat depan umah aku ni.tak reti2 nak buang dalam tong sampah,nak buang merata2 gak. mak bapak diorang tak ajar kot? OOpps..~




    ok.itu pasal sampah,.ni pasal mercun lak.aku tau la nak raya..biasa lah budak2 main mercun.aku pon dulu main mercun gak..tapitak main depan umah orang lain.main depan umah sendiri jek. masalahnye...budak2 ni main mercun depan umah aku.!dengan sampah2 bunga api n mercun bersepahan depan umah aku. selama ni aku memang tak penah marah or tegur...tapi dalam hati geram gak.sebelum ni encik suami aku dah tegur..tapi secara lembut..PONNN die main lagi. semalam aku dah la pening n saket kepala..diorang cam biasa...pas mgrib,main mercun depan umah aku dengan macam2 aksi..siap sumbat kat pili air,masukkan mercun dalam lubang ape ntah kat depan umah aku..mula2 aku tengok je....die nampak aku tapi but DONO jek???ok.melampau.aku pon berdehem la 2 kali.EHEM EHEM...MAIN MERCUN DEPAN UMAH SENDIRI BOLEH TAK??BISING TAU TAK!!(dengan nada tegas dan muka marah.haha) pastu diorang pon blah..tapi tak sampai 5 minit,die baling mercun dalam halaman umah aku.melampau dan kurang ajar kan budak2 ni??tapi pastu dah takde bunyik dah.selalunye sampai tengah malam nak main mercun DEPAN UMAH aku. haha.apepon..puas ati aku pas tegur diorang.muahahahahahah(ketawa jahat).



    Monday, September 6, 2010

    resepi biskut cornflakes rangup / crunchy cornflakes cookies

    Ni aku bagi resepi biskut cornflakes rangup lak. rajin lak aku update blog arini:P




    bahan2:


    150g butter (kalau nak lagi sedap..guna Pure butter)
    80g icing sugar/kastor sugar
    1 biji Egg Yolk(yang kuning je guna,,yang putih leh simpan but masker muka:P haha)
    50 g tepung jagung
    180 g tepung gandum
    80g cornflakes (dikisar kasar/dihancurkan dalam plastik)


    cara:


    pukul butter dan gula sampai kembang n gebu.masukkan kuning telur dan pukul lagi sampai sebati.pastu masukkan tepung jagung.pukul sebati.masukkan tepung gandum lak.pukul sebati lagi.pastu masukkan cornflakes yang dah dkisar kasar.(start masuk tepung plz remember guna LOW SPEED je ok). simpan doh beskut dalam peti sejuk kejap dalam 20 min.pastu boleh start buat.bentukkan bulat2 guna hujung jari.pastu golekkan dengan cornflakes yang diramas sikit.letak dalam dulang pembakar.bakar suhu 175 selama 10-13 minit. pastikan oven dah dipanaskan sebelum bakar biskut. ok.slamat mencuba!

    apa masalah KATY LIM LI LIAN ni sebenarnya??



    oh..die bukan lah artis popular si KATY perry tu..tapi 'popular" disebabkan oleh kata kata die di laman Facebook. 

    aku tak paham..ape masalah minah ni sebenarnya???




    sila klik gambar diatas untuk tumbesaran gambar.TQ.





    adakah die bermasalah mental? 0_o
    hmm...

    resepi biskut oatmeal / oatmeal cookies yang sedap

    hye.slamat pagi:) semalam aku dan encik suami sibuk membuat biskut raya...dapat la 2 jenis biskut, oatmeal cookies dan crunchy cornflakes cookies..n sempat la aku membuat strawberry yogurt cheesecake untuk encik suami yang mengidam lepas tengok aku siapkan tempahan kek org...n die tak dapat nak rasa, terliur die kate:P hehe


    oatmeal cookies


    crunchy cornflakes cookies



    strawberry yogurt cheesecake




    ok..ni aku bagi resepi biskut oatmeal dulu..resepi yang lain later ok??




    bahan2:



    1 1/2 cawan shortening(lemak sayuran)
    2 cawan brown sugar (gula perang)
    1 cawan white sugar (gula putih..aku guna gula kastor-halus sikit dari gula pasir biasa)
    2 biji telur
    1/2 cawan air masak(bukan air panas tau..guna air kosong jek)
    2 sudu kecil esen vanila
    2 1/3 cawan tepung gandum
    1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
    1 sudu kecil garam halus
    1/2 sudu kecil baking soda/soda bikarbonat
    2 cawan kismis (aku guna kismis jenama SUNMAID je)
    1 cawan badam cincang (yang dah siap bakar ok)
    6 cawan quaker oat



    cara2:

    1.pukul shortening+brown sugar+white sugar sampai kembang n gebu(low speed->medium speed->high speed)
    2.pastu masukkan telur satu persatu sampai sebati(low speed->medium speed->high speed).pastu baru masukkan air dann esen vanila(low speed->medium speed).
    3. tambahkan tepung+serbuk kulit kayu manis+baking soda+garam.pukul sebati.(part ni kena guna low speed ok.start je masuk tepung kena guna LOW SPEED)
    4.tambah kismis,badam dan oat.gaul sebati.(part ni guna senduk kayu pon boleh.tak pun guna mixer but low speed).
    5. adunan akan sedikit melekit..masukkan dalam peti sejuk dulu ..sejukkan dalam 20 -30 minit pastu baru guna. bentukkan guna hujung jari.letak dalam dulang pembakar yang dialas dengan baking paper supaya biskut tak melekat apabila siap dibakar. bakar selama 10-13 min..pada suhu 175 degree celcius.(pastikan oven dah dipanaskan sebelum bakar biskut,ok?)

    ok.memang sedap.cuba lah!:)