Tuesday, November 30, 2010

44 hari !!

hari ni cukup 44 hari aku berpantang:P
err...sebenarnya 2 minggu je pantang betul2..masa dok ngan mak mertua lagi2 tang makanan,bengkung yang melilit panjang2 tu, urut, tungku, tak banyak bergerak(banyak bareng+rehat), bla bla bla..
tapi..pas 2 minggu kan aku balik segamat kan..dok ngan family aku..dah tak pantang sangat dah pastu:P

bedal je makan ape2:P heeeee:D aku kan super degil:P huhu
.
.
.

ok lah saje je takde idea nak update blog sebenarnya n nak bagitau aku dah cukup 44 hari,pasni dah abeh pantang :P 



p/s: dah bosan dah dok umah je.nak jalan jalan!!


Monday, November 29, 2010

sejak dah ada anak ni..........

sejak aku dah ada anak ni....aku dah tak boleh nak tenet cam dolu2:P nak surf tenet pon kene tunggu die tido. tu pon tenet kejap2. sebab kejap-kejap die bangun terjaga. huhu. kadang2 aku dapat ber tenet bile mak ayah aku main2 ngan anak aku..n aku penah bertenet tangan sebelah pegang baby tangan sebelah lagi main facebook:P mama IT  la kunun kununnye:P huhu.ni pon update blog pas dah tidokan anak aku dalam buai. tapi still kena dok dekat2 ngan die, kalau die terjaga senang nak handle:P hehe



em..update blog pon dah jarang  kan?takpe la...anak perlu diutamakan:) hehe..yang penting anak aku sehat cergas n cerdas:) btw..kejap je masa berlalu..dah nak abeh pantang dah aku:P berat aku pon dah turun banyak...n gud news..aku dah muat balik baju kebaya n kurung moden aku zaman anak dara:) heee:))) thanks to set PREMIUM BEAUTIFUL :) aku mula2 pakai girdle die je...pastu aku pakai 1 set, lagi cepat die turun n kembalikan kepada bentuk badan asal aku:) .btw, aku memang jual set premium beautiful ni...kalau ader yang nak beli boleh bagitau aku ok:)
 me @ 41 days. 
sejak ader anak ni cam belom sempat nak melawa2. pakai tudung pon jenis sarung je:P huhu


em...cakap pasal anak aku pulak...anak aku makin semangat:P berat masa check sebulan haritu dah 4.6kg. naik 0.8kg. skang dah makin naik berat die. aku dukung die kejap pon dah tak larat.tu yang makin cepat kurus kot?:P huhu. pipi die makin chubby n rasa cam nak gigit gigit je pipi die:P huhu..actually..bukan senag ek nak jaga baby lagi2 kalau die baru lahir..very2 fragile.nasib baik anak aku keluar2 je memang dah besar, 3.8kg. besar la jugak....(sampai orang ingat anak aku ni dah 2 3 bulan padahal baru lahir:P)  tak la takut sangat aku nak dukung2 die.kalau kecik sangat...eeiii..takut la:P


btw.. baby yang baru lahir ni...sangat lah mudah dijangkiti penyakit...zaheen penah kena batuk batuk berkahak n selsema yang agak teruk masa die baru  2 3 minggu.die bernafas pon berbunyi n batuk pon agak kuat, n batuk berkahak. sangat merisaukan ok.die dah la dalam hari lagi...masih kecil..mestilah risau!sampai aku ader doa..biar aku yang tanggung kesakitan die...die masih kecik,die tak bersalah..aku siap gi jumpa doc pakar lagi..pergi klinik..doc pon terkejut die baru 2 3 minggu tapi dah batuk2. doc ckp maybe die jangkit dari org yang ade sakit batuk or selsema yang ader pegang die cakap2 depan die n cium2 die. hmm..so..nasihat aku, kalo korang ader demam ke selesema ke batuk ke...walaupon sikit je selsema or batuk or demam korang tu..jgn la korang gatal nak dekat2 sgt ngan baby n cium baby tu. bukan ape ..cian kt baby.tapikan..org melayu ni tak paham..org ckp jangan cium, diorg kecik ati..lagi2 orang tua..dah terang2 sebab ape pon diorang tak paham. bukan ape,,kesian kat baby ok.hmm..nasib baik anak aku skang dah sehat betol.dah takde selsema batuk kahak.lega aku!alhamdulillah..:)


zaheen @ 41 days:) 
ikut rupe aku ke hubby aku?hehe



ok la...aku baru je nak cite lebih2,anak aku dah bangun.kan aku dah cakap tadi, die kejap2 terjaga..takleh nak tenet lelame puas2 sangat skang. ni die terjaga sebab die poo poo :P huhu.. dh nangis dah tu:P baii..~

Friday, November 19, 2010

lagi 4 kg!!

oh.lagi 4kg!!:) 

lagi 4kg untuk aku mencapai berat badan asal aku masa zaman anak dara iaitu 45kg :) 
ehem ehem ehem:)
mesti la aku nak muat balik semua kebaya n baju kurung moden aku masa zaman anak dara ok. membazir je kalau tak muat lagi dah. dah la banyak yang baru buat.huhu. seluar jeans? itu dah muat balik dah :D hee..

btw, no diet-diet if u are brestfeeding ok. cian kat baby. aku tak diet pon. makan pon tak pantang. tapi jaga makan gak la. makan tapi bersederhana. pastu..be active walaupon dalam hari. pastu rajin pakai bengkung, tungku n senam yang sesuai. aku  skang pakai bengkung and girdle premium beautiful untuk dapatkan bentuk badan asal :) hehe. pastu brestfeeding pon mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan. trust me. stakat ni aku bagi susu badan je kat zaheen. tak campur ngn susu formula pon. :)


by the way...meh aku tepek satu pic terbaru aku...


me with zaheen yang dah pandai posing n fotogenik;) hehe

.
.
.
ok la,zaheen dah bangun:))
daa;))

Saturday, November 13, 2010

10 kelebihan coca cola / coke ??!




1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!



2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?



3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!



4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.



5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.



6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.



7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!



8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.





9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!



10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah



p/s best ke air ni? aku rasa sgt tak sedap kot? nasib aku jenis tak suke semua jenis air berkarbonat. Too much sugar in one tin. not good. not good.

Thursday, November 11, 2010

mari selesaikan masalah matematik




err.....apakah?
huhu
ini ajaran sesat
plz...dont do this at home!
sekian

Tuesday, November 9, 2010

baby girl + headband = comels :)





 comel kan baby girl pakai headband?:)


 aku dah beli satu untuk anak dara aku:)
hee~
dah la beli masa aku dalam pantang lagi, masa hari ke 20 kot.siap pakai jeans lagi:P huhu..


tadaaa...ni lah headband yang aku baru belikan tu:) purple color maa;)
comels tak?
hehe
oh, pic diatas diambil pada ahad lepas masa aunty daya datang lawat aku n baby zaheen:)
nyenyak je zaheen tdo dalam pelukan aunty daya;)



p/s: aku memang sangat suka tengok baby girl pakai headband:)sangat comel:) 
so, masa aku dapat tau aku akan dapat baby girl masa pregnant , aku dah terbayang bayang head band yang comel-comels;)) nanti nak beli lagi untuk zaheen:)


Saturday, November 6, 2010

makcik senah bedah kepoh

Aku paling tak suke makcik2 yang kepoh ,yang suka jaga tepi kain orang tapi tepi kain sendiri tak terjaga pastu suke nak tanya soalan2 peribadi yang tak patut ditanya pastu suke nak cite hal2 dalam kain n kelambu. konon nak bagi pengajaran la kat aku yang muda mentah  ni. EeeuuWw. tak suke n menyampah. takde keje lain ke? takde soalan lain ke nak tanya? apasal nak tau? nyebok!!! mind your own business plz n get a life! dah la yang jadik makcik senah bedah kepoh ni kadang kadang ada yang terdiri dari kaum keluarga sendiri. kang tak jawab kang kecik ati. pstu nak tanya bukan-bukan. dah la tanya depan ramai-ramai. aku ader perasaan malu ok. privacy means privacy. FULLSTOP!

Friday, November 5, 2010

alhamdulillah..rezeki baby:)

alhamdulillah

alhamdulillah

alhamdulillah!!!:)

knape?
sebab nuffnang earning akhirnya telah mencecah ratusan ringgit for the very first time:D (jakun mode)

buffered earning pon makin bertambah
nuffnang dah makin percaya kat blog aku kot?;) TQ NUFFNANG!:)
ini semua rezeki baby:)
alhamdulillah:)
thanks to all dat support my blog :)
Love u all!XOXO!~



p/s: hari ni en suami balik segamat:) zaheen n ibu zaheen sudah windu sama abah zaheen:)