Monday, February 28, 2011

resepi puding coklat / choc pudding yang sedap dan senang :)

 hye. hari ni kelab bilik guru(KEBIRUS) sekolah aku buat POT LUCK sempena kerani sekolah aku, Kak Ani nak pindah sekolah. kak ani ni tersangat lah baik dan hormat cikgu. sebab tu lah perpindahan die ke sekolah lain dirasai dan dirindui. ok, untuk POT LUCK kali ni aku buat puding coklat je. xsempat la nak buat kek or mufin sebab semalam satu hari suntuk shopping:P so mlm tadi aku buat sebelum nak tidur. masak atas dapur je pastu sejukkan dalam peti sejuk. Siap! :P








btw, credits to Matgebu coz bagi resepi yang best ni. ni aku CnP kan resepinya tapi aku ada edit sikit2  :

4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g konnyaku jelly)
3 camca besar mentega

cara-cara:

Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. tapis kan kedalam periuk ,lepas tu Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.

nyam nyam nyam!!SEDAP!!! actually, resepi asal makan ngan kuah susu sejat+buahan koktail, tapi aku tak buat.makan macam tu je pon sedap!:) serius ni:) CUBALAH!:)


p/s: actually aku kat sekolah ni. ngah bertugas jaga library. setiap isnin sampai pukul4 ptg ok. boring dan tak besh!

2 comments:

encik azuwan said...

dah rasmi 'hulk' utk makanan nmpk.

Norasikin said...

Sedapnya kalau dimakan sejuk. Kena lak makan masa hati tengah panas