Tuesday, April 26, 2011

resepi kek alunan kasih (butter blueberry flavor) yang sangat sedap !

Actually dah lama nak try buat kek ni. tapi tak sempat2:P minggu lepas baru sempat buat:) dan hasilnya...marveles! tak terlalu manis n rasa blueberry n butter itu sebati.rasa macam cheese cake pon ader .hehe.ni resepinya...aku buat perisa bluberry n resepi aku edit2 dari yang asal..








Bahan:
5 Biji Telur 
250g butter (aku guna jenama pure butter jenama SCS)
2 ½ cwn tepung naik sendiri
1 ½ cwn gula halus 
1 cwn susu ( aku guna susu segar )
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar blueberry filling
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( warna blueberry)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:
Pukul butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu …gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..(bila dah masuk tepung...guna low speed ok!)
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna blueberry dan blueberry filling.dan satu bhgn lagi tak perlu letak ape2…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan blueberry..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak sampai menutupi lapisan pertama tau.jgn terlalu nipis, nnt taknampak sgt coraknya
Then masukan lapisan kedua..yang tak campur pewarna tu..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…

Bakar lebih kurang 45min..180/175 Degree or ikut oven masing2…


P/s: pastikan oven dah dipanaskan dulu sebelum buat kek ok! :)
p/s lagi: nak lagi sedap..sejukkan kek semalamam pas dah masak supaya rasa die lebih sebati!:)

(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})

3 comments:

Why Farouk said...

wah! mcm sedap jek..
dah la tgh lapar ni..
hurmmmm,boikot entry ni sebab mnyeksa jiwa raga saya yg sdg memerlukan makanan ni T__T

azzahraa said...

salam. bkueberry filling tu letak msa bila? :)

storm rider said...

azzahraa.: kan adunan dibahagikan kpd 2 bahagian. satu bhgn tak perlu cmpur pape. satu bhgian lagi letk pewarna dan blueberry filling. sy tertinnggal ayat kt situ,bbt sy btulkan.anyway,tq!slmt mcuba!