Monday, May 9, 2011

6 month of zaheen :)

salam...entry ini agak lambat dikarang sebab tuan punya belog bizi yang amat bulan ini T__T...patutnya bulan mei zaheen dah masuk 7 bulan 16/5 ni...tapi ...ni aku baru sebok2 nak post entry pasal zaheen 6 bulan yang sepatutnya aku taip dan post bulan lepas iaitu bulan april :P ok la actually aku ngan bz stady untuk induksi:P stady lah sangat  kannnn:P errr...BORING gile tajuk2 untuk distudy untuk induksi.serius tak tipu. aku cam tak tau nak baca yang mane sebab sume pon bosan tapi paksa baca .tapi bacanya sikit pastu ngantukT__T uwaa...!lagi 2 minggu ok nk induksi!heh! Risau! risau sebab aku pon tak paham apekebende yang aku baca.hahahah.menci menci menci! ok aku dah merepek sebab dah mengong baca :P



ok.back to the topic. dibawah ini adalah perkembangan zaheen umur 6 bulan :

1. dah tumbuh gigi 2 batang kat gusi bawah. n now gigi bawah tu dah besar n gigi atas sedang menumbuh 2 batang di gusi atas :) alhamdulillah...zaheen takde kena demam2 or meragam sgt masa gigi nak tumbuh. zaheen budak baik cam ibu die ofkos lah::P haha

2. dah pandai menyusur ke sana sini. laju ok die pegi sana sini. kalau nak masak kt dapur tu, kejap2 kena tengok die kat ruang tamu tgk die watpe .ulang alik byk kali jugak la dapo-ruang tamu.penat den :P takpe, leh kurus lagi banyak:P haha

3. die dah belajar nak merangkak. tgn die dh kuat sokong bdn die n die suke gerak ke depan n kebelakang n dah pandai merangkak setapak 2 tapak. tapi aritu pengasuh ckp die dah pandai merangkak 4 tapak. eh, guna perkataan tapak ke ha?? lantak la.paham kan?:P haha

4. oh ye, masuk umur 6 bulan kan dah boleh mkn solid food kan??tapi zaheen dah start mkn umur 5 bulan ++. so masa umur 6 bln die dah expert mkn. lagipon gigi dah tumbuh byk kan. dan die sgt kuat mkn. 1 hari 4 kali gak mkn. yang tukang bg makan n sediakan makanan ialah abah die :) abah die yang tukang blendkan makanan zaheen yang dah direbus pastu tapis.pastu suapkan anak die dengan penuh kesabaran. aku tukang rebus2 makanan zaheen je:P terima kasih encik suamiku syg kerana banyak membantu menguruskan zaheen! :) muah muah muah...lap u banyak lah !



biasanya makanan zaheen ialah bubur (brokoli+carot+ayam or ikan--direbus pastu diblend bersama nasi lembut ).kadang2 rebus labu buat puree (labu -direbus pastu blend bersama kismis.sedap!zaheen suke:)) pastu kadang aku rebuskan telur. amek bahagian kuning sikit..tabur kat atas makanan zaheen. ni nurse yang bgtau...penting untuk perkembangan otak baby.  so far...zaheen senang nak makan dan suka makan :)


5. lagi ape ye? oh ye...memandangkan die sudah ade gigi...so die suka nak mengigit2 mak die semasa menyusuT__T OouCH! saket ok T__T. bile ibu die terjerit keakitan akibat digigit, senyum lak die. cam suke sakat ibu die kot??babap kang haa.:P


6. dan...hobi terbaru zaheen ialah mengejar Kucing! die suke kejar tehcik n CT  ok:P pastu tak takot pon pegang n belai2 kucing tu. ish2.masa die ngah belai tu.aku kena ada sekali,pastu terus basuhkan tgn die ngan sabon n air bersih.kalau tak bg pegang nnt die marah=_=


ok lah..zaheen dah ajak mak die tido.cmne nak stady ni????tataaaaaaa

2 comments:

wani johari said...

cepat nya zaheen dah leh merangkak..setapak 2 tpk pn x per, lama2 nt jauh la.. bby saya dah 6 bln lebih x leh menyusur lg, angkat2 buntut jer ckit..huhuh..berat kot...

h a t i e said...

puree labu campur kismis.. cam sedap je resepi ibu zaheen ni, nk try lah:p