Saturday, July 16, 2011

resepi kek batik brunei

salam.korang pernah makan kek batik brunei??? aku buat kek ni masa ade potluck kat sekolah aku semalam. dan kek ini menjadi rebutan dan sume puji kek ni sedap, lain dari yang lain :) yup, kek ni memang sedap. die tak rasa cam kek batik biasa. tekstur die pun cam chewy2 gitu sebab ade nestum+oat :) actually first time aku rasa kek ni adalah masa wedding sepupu aku. family mak die dari brunei. makcik2 die yang buat kek batik brunei tu. first tiime aku rasa terus terpikat. series. rasa die pun tak muak dan just nice je. sampai tak sedar dah makan banyak. huhu.





ok.ni resepinya:


1 peket biskut marie (perisa original or perisa coklat.dua dua boleh.tapi aritu aku guna yang perisa choc punya ,sedap!)
250g butter (aku guna Buttercup)
1/2 cawan gula
3/4 cawan susu cair
2 biji telur (gred B) -NOTE: kalau guna telur gred A, kurangkan susu cair kepada 1/2 cawan
1 1/2 cawan NESTUM
1 1/2 cawan OAT
3 cawan MILO
2 sudu besar HORLICK




cara buat:


step 1: sapu butter kat loyang dulu.pastu alaskan ngan kertas minyak.atas kertas minyak pun sapu butter skit.-step ni penting untuk mengelakkan kek melekat kat loyang, senang nak dikeluarkan dan senang untuk potong nanti.


step 2: satukan telur+susu sejat+ gula-kacau sampai sebati guna whisk


step 3: satukan oat+nestum+milo+horlick dalam 1 bekas-gaul sebati


step 4: patahkan biskut marie. letakkan dlm satu bekas.


step 5: panaskan butter sampai cair.guna api sederhana jgn terlalu besar. bila mentega dah cair, masukkan adunan telur tadi. kacau sampai pekat. jgn guna api besar ok. nanti jadi scramble egg:P sentiasa kacau sampai pekat. bila dah pekat masukkan aduanan MILO tadi. kacau sebati.tutup api. kemudian masukkan biskut yang telah dipatah2kan tadi. gaul sampai sebati. kemudian masukkan dalam loyang tadi. tekan tekan dan padatkan guna senduk. bila dah masukkan semua aduanan, atas sekali taburkan ngan nestum secukupnya. tutup kan atas aduanan dgn kertas minyak. tekan2 atas kertas minyak itu untuk tujuan padatkan kek.



step6: masukkan dalam peti sejuk. sejukkan semalaman lagi baik biar rasa die well blended:P hehe.




ok,senang kan?boleh lah buat untuk hari raya nanti kan? :) hehe.






p/s: pic diatas kurang menarik.mana taknye...tak sabar nak makan, so amek gambar pon cepat2:P haha.

1 comment:

~CN2S~ said...

Macam best dan senang je nak buat..insya Allah nak terai buat sat lagi...