Monday, October 24, 2011

rumah #1 : minta pendapat

Alhamdulillah..CF rumah baru kami dah dapat.sekarang ni tengah tungga masa untuk dapat kunci je. call pemaju Johor land,die kata ramai gak owner rumah dah dapat kunci. aku tak dapat kunci lagi coz bank lom release duit pada johor land. tapi dalam waktu terdekat ni mungkin akan dapat kunci .insyaallah..




sekarang ni dok penin pikir urusan masuk umah baru. penin wooo.banyak benda nak di pikirkan dan disetelkan. seperti...grill,wiring,table top,kabinet kitchen, cornice...macam2 la. bajetnye..takde la besar mana..tapi berangan nak macam2:P haha.. sekarang ni..aku nak tanya pendapat korang2 yang berpengalaman pasal urusan pindah masuk rumah baru..juga nak tanya pendapat harga pasang cornis,grill, tinted tingkap ,kabinet kitchen dll..






ok.mula2 pasal cornice.kitorang dah survey...dan kitorang minat dengan design moden seperti gambar kat atas tu...untuk ruang tamu dan dining hall die nak rm1700. mahal tak ek?? ke memang harga die camtu kalau kat area JB ? ni belom masuk upah cat cornice lagi ni. upah wiring je dah rm 3200. wiring ni untuk sau rumah. mahal kan? wiring lagi mahal dari pasal cornice+_+ ke ada sapa2 sini yang boleh bagi cadangan sape yang boleh buat wiring area JB. yang bagus dan harga berpatutan. tak pon kitorang nak tukar design cornice yang guna kayu tu sebab cornice yang cam dalam gambar kat atas ni banyak guna lampu.


contoh design cornice kayu...simple dan menarik kan..tapi tak tanya lagi harga kalo buat design macam ni. agak2 berapa ye?



pastu dah survey2 gak upah pasang table top 10 kaki die nak rm1600. tu belom masuk pasang kitchen kabinet lagi tu. hmmm.. dengan set hob dapur tak beli lagi..


suka sangat kabinet kitchen design moden.lagi2 warna putih. simple je kan..
aku dah ckp ngan encik suami..dapur rumah baru aku haruslah cantek sebab aku memang banyak menghabiskan masa aku kat dapur. sebab aku suka memasak dan mencuba resepi baru :) itu adalah hobi aku:)




pastu...grill pulak..semalam dah deal ngan tokey tu.. rm2800 untuk grill satu rumah. aku tak amik wrought iron. tapi jenis mild steel with powder coating dan design simple dan moden. tak suke kerawang2 or bunga-bunga . lagipon tokei tu sendiri cakap..wrought iron yang bunga2 tu senang potong n lagi senang pencuri nak masuk. padahal wrought iron lagi mahal.

lebih kurang camni lah corak grill yang kitorang nak. kaler putih. rm2800

hm....aku rasa la kan...nak masuk rumah baru pon nak kena ada checklist jugak la. buka kahwin je nak kena ada checklist. nak masuk rumah baru pon nak kena ada checklist:P haha. so setakat ni..


grill rm 2800
cornis rm1700
wiring rm3200
tinted rm800

cube jumlahkan dah berapa? rm8500. pengsan! tu belom masuk table top,kabinat kitchen, perabot ,langsir  bla bla bla. kena berjimat cermat dan ikat peruttttttttttt. oklah, ni je kot untuk hari ni.lain kali sambung lagi pasal rumah :) 




p/s: jangan lupe comment untuk bagi idea dan pendapat. TQVM:)))))))

14 comments:

Aisy Nasiha said...

memang macam tu pglaman masuk rumah baru..saya pun dlm proses masuk rumah. terasa sangat duit keluar macam air terjun je... setakat ni dah 30k lebih, dan ada beberapa benda lagi dlm proses...menangis tgk akaun bank

NuRuL AiN said...

wah,dah abes 30k tu! awk dah masuk lom umah tu ek??

Aisy Nasiha said...

nurul@ belum masuk lagi, jangkaan dlm hjg mggu ni kalu siap semua...jgn terkejut, sebenarnya sebab ada extend dapur sikit yang kosnya jadi mcm tu...cmpur2 bli brg2 yang melengkapkan rumah lagi..kira satu2,tls semua yang keluar duit, mmg nampak byk..

maisara my said...

bestnye da dpt bl umah sendiri...en hubby aku kene kene tnggu economy stabil dl....mmmm.....

Aisy Nasiha said...

maisara: takpe, slow2..duk kl ni mmg tinggi kos hidup..

NuRuL AiN said...

aisy: owh .extend dapo,patot la dh smp 30k abes. tapi bestnye ujung minggu ni dh boleh msk umh sendiri :)

NuRuL AiN said...

mai: pelan2 kayuh mai..ktorg pon ms awal2 kawen tak stabil lagi.pastu nk dpt bb lg..same la kes ko mcm aku dulu..ni dah lepas beranak n zaheen dah beso sket br la stabil n boleh saving bulan2.kalo tak..dulu takleh nk saving sgt.huuhu

~NORAZLINA BINTI SABRAN~ said...

ain,
saya pon tgh mengumpul duit..umah lom siap lg...tp takot jgk ni..tgk list awak..awak suvey harga barang+upah camne?

NuRuL AiN said...

tu la..actually kena beli barang sikit2 sebelum rumah siap. contoh : beli kipas,lampu or perabot..jgn beli sekaligus,memang tak cukup duit kalo bli sume sekaligus. sy tanya2 dari member2 yang dah beli rumah n yg berpengalaman.pastu survey2 gak sendiri, surf internet.. harga yg sy letak kat blog tu harga barang dan upah pasang..umh awak dijangka siap bila?

RellDell said...

akum..bley tanya? rumah kat mana?tmn bukit dahlia ek?tgh cr2 gak nk buat wiring rumah..bley tahan gak harganya..huhu..

NuRuL AiN said...

ws..aah,kt tmn bukit dahlia.awak pon sama ke?? aah,wiring umah memang mahal.tp rasanya harga leh kurang lg kalau sy tukar cornis kayu je yg tak guna byk lampu macam yang sy nak dlm gambar tu. awak dah survey2 harga?share la kt sini:)

NuRuL AiN said...

ws..aah,kt tmn bukit dahlia.awak pon sama ke?? aah,wiring umah memang mahal.tp rasanya harga leh kurang lg kalau sy tukar cornis kayu je yg tak guna byk lampu macam yang sy nak dlm gambar tu. awak dah survey2 harga?share la kt sini:)

Anonymous said...

Hi tuan tanah. Congrats ya dan masuk umah baru :) Entry ni, dpt jugak la bantu congak2 bape kena perabihkan duit lagi nanti. hehe. Actually nak share sket pasal nmpk ada komen yang tulis, 'tak mampu beli rumah sendiri, tunggu ekonomi stabil".

Bagi saya, kalau x beli sekarang, bila lagi nak beli..coz harga makin lama makin mahal. Sy baru lulus loan rumah, itupun pemaju kata sekarang dh naik 16% dari harga rumah. So, rasanya bernasib baik sgt coz projek rumah baru yang pemaju bina (semi D) lebih mahal(RM300k+) tapi tanahnya makin sempit.

Saya n suami org kata..buat buat berani je beli rumah. Padahal kami x sempat menyimpan duit pun. Kami x pakai govt loan, mmg payah lepas. Dan nk tmbh efek cite berani lagi, downpayment umah pun x cukup lagi nak bayar dlm masa sebulan ni..huhu..

Cumanya kena yakin dengan Allah SWT. Kalau apa yg kita buat utk masa depan keluarga (intention baik), insyaAllah akan dipermudahkan. No worries :)



Rina Pretty Healthy said...

kayuh slow-slow; kalau mampu buat semua.

saya punya rumah guna cornis yang lampu tu..kabinet pon da 10k. tak campur accesories. (rumah teres). memang harga kalau nak rumah baru kena ada 10 k dalam tangan minima.

yang penting buat grill lampu kipas.
keselamatan dulu diutamakan. kabinet dapur tak cukup buat nanti2. kalau tak menyesal woo bila tengok ada lagi yang lagi cantik berkenan di hati