Monday, January 31, 2011

banjir di segamat tahun 2011

nampaknya banjir kat segamat tahun ni lebih teruk dari banjir tahun 2006.kawasan yang tak pernah dinaiki air sebelum ni pon naik air. hujan memang turun tak berhenti sampai lah sekarang ni. jalan ke segamat or keluar ke segamat terputus. aku n en suami n zaheen terkandas di segamat n tak boleh balik pasir gudang sebab jalan semua dah ditutup. tak sangka akan berlaku banjir besar di segamat lagi. oh , bukan segamat je yang teruk. kota tinggi, pasir gudang, yong peng, labis, chaah pon teruk naik air. keadaan kat sini...sejuk, bekalan air dah takde, n bile2 mase je lagi bekalan letrik akan diputuskan. semua org pon berpusu-pusu carik makanan. laku n untung kedai runcit waktu ni. same la cam aku, sebok cari makanan. dah la ramai satu rumah ni. ayah aku lak masih terkandas di labis. takde makanan die cakap. camne nak dpt bantuan jalan sume dah tutup ngan air? sejuk toksah cakap la. risau kat keadaan ayah sebab die ade sakit jantung. hmm...doakan ayah aku!! ok la..tu saje nak cakap.nak update pepanjang pon takde mood.




salah satu pic banjir di segamat yang terkini.


salah satu pic banjir di kota tinggi yang terkini.


salah satu pic banjir di pasir gudang..area masai ni.

Friday, January 21, 2011

esok ROAD RUN sekolah aku.hope rumah aku menang taun ni:P

ahaha..over excited lak aku nak road run esok:P
oh .dah tentu la over excited coz taun ni aku jadi ketua guru rumah sukan GAMMA. Gamma=rumah biru kat sekolah aku. I loiiikee Blue. esok aku akan pakai bj wane biru:P huhu
ok.aku siap ajar student aku yang rumah gamma sorakan rumah gamma.huhu. siap nyanyi lagu sorakan tu kat depan n ajar diorang n nyanyi same2. saje nak jeleskan rumah lain:P huhu. tak over kan?:P baru budak bersemangat nak sukan kalau cekgu pon bersemangat n excited btul tak??:)

thanks to en suami coz ciptakan lagu rumah gamma utk i:P
lap u very much lah:P


lagu ape??aku namakan...LAGU..MIGHTY GAMMA~

ni liriknya...


WHO WE ARE??
WE ARE THE GAMMA
MIGHTY MIGHTY GAMMA
ROUGH TOUGH GAMMA
ARIYARIYARIO ~


hee:) I Loooikee~ 
ok lah. wish us luck!~
Daa~~

Thursday, January 20, 2011

3 month of zaheen :)

tepat 16 januari hari tu, zaheen dah 3 bulan. oh, kejap je masa berlalu kan? aku pon tahun ni dah masuk 26 tahun. dah nak dekat 30 tahun. oh no! dah nak tua:P huhu..




biasalah kalau ader baby..orang akan tanya anak dah pandai ape?hehe..so far zaheen dah pandai isap isap jari masa die belum cukup sebulan pon.actually die dah pandai nak masukkan jari die dalam mulut masa die baru lahir 2 hari!sekarang die suke gigit2 jari die n jari  ibu n abah die.huhu.sume bende die nak gigit, jari lengan die yang montel tu,bahu ibu abah die masa tgh dukung die.nak tumbuh gigi kot>??tapi baru 3 bulan. huhu. pastu die dah start belajar nak mengiring2 masa die sebulan lebih. sekarang ni kirenya dah fully mengiring n meniarap! itu pon ibu zana(pengasuh) bagitau semalam! 2 kali die nampak zaheen meniarap,  kejap je die dpt tahan kepala die kat atas,pastu dah tak bleh,kepala die jatuh ke tilam balik pastu die meronta2 sebab tak dpt nak nafas.huhu.bahaya dah nak tinggalkan die main sorang2 ni. Ibu zana tu cakap baby biasanya akan meragam jika die nak dapat belajar sesuatu benda yang baru ikut tarikh die lahir.paham tak?huhu..cthnya..zaheen kan ahir 16 oct..so setiap bulan...dalam area 14 15 16 17 18 19...tarikh yang dekat2 yang 16 la..die akan meragam sebab die tgh nak panjang akal belajar benda baru.camtu la maksudnya..betul eh?ni org2 tua yang cakap.so..die ader meragam baru2 ni...pastu 2 3 lepas die meragam tu..die dah meniarap.pastu die dah tak meragam dah.huhu.. sangat tak sabar nak zaheen pandai jalan n bercakap ok?:) sangat suke layan kerenah zaheen sekarang:) sangat menghiburkan!   


ok lah..ni perkembangan zaheen dari 2-3 month:
 -suke isap n gigit jari die
-suke tengok cermin:P huhu..die akan tersenyum kalau tgk muka sendiri kat cermin:P
-suke kalau abah die balik keje.banyak betul die bercerita kat abah die:) kat ibu die ni...tak banyak lak bercerita;(( majuk kang ha!! maybe sebab anak perempuan rapat ngan abah eh??lagi2 kalau anak perempuan tu mmg ikut muka mak nye..memang rapat ngn abah die. btul ke?ni org yang cakap.
-suke tengok tv. ofkos la cerita kartun sebab citer kartun kan colorful.bby kan suke tgk warna warni:)
-suke nk mengiring2 n baru pandai meniarap semalam:)
-suke tarik tgn ibu n masukkan dlm mulut die.ish ish ish
-suke org agah2 die.die akan senyum n ketawa kalau org pandai agah. kalau org tu agah tak besh, die takkan ketawa,sorry ye:P huhu
-dah pandai bercakap ok.tp bahasa baby la. die paling suke bercakap ngn abah die. ok,jeles.
-dah boleh tengok jauh.mata die akan ikut pergerakan org sampai ke hujung mata die ok
-kaki die suke nk menendang2, lagi2 kalau nampak mak die(sumber makanan).die sgt excited bile time nak susu. susu bdn je la die excited, susu botol...sorry,not interested.tp dah terpaksa,ibu die kan keje:(
-dah pandai nk mintak dukung
-tak suke jalan2.lagi2 dok dlm stroller.ala...ni mesti ikut perangai abah ni tak suke jalan2 n shopping:P huhu
-suke tenung org lame2:)
-masa menyusu tgn die tak reti dok diam;p

lagi ape ek?hehe..
ok la:) bai:))

Friday, January 14, 2011

hair mask

bukan kulit je ade masker kulit.rambut pon ader hokeh.hehe.
actually ni aku ngah pakai masker utk rambut.saje menggatal.dah lama tak pakai. dah la hantaran kawen dari encik suami:P lotion2 n toilettries masa hantaran tunang pon tak abes lagi:P taun ni berazam nak abeskan semua semua hadiah hantaran kawen n tunang tu.takot expired.membazir jek.kan kan kan??:P


berbalik kepada masker rambut aku guna tadi.aku rasa memang berkesan la..sebab aku rasa rambut aku makin cantik:P huhu.PERASAN.lempang laju laju:P tapi betul ni..aku dapat rasa perubahan rambut aku pas pakai masker rambut tu..lebih halus,lembut n lebih lurus n teratur.ceewah:P huhu.


 
haaa...ni la hair mask yang aku guna tu..L'OCCITANE HAIR MASK.bau die pon besh...pastu tahan lama bau die.seminggu tak syampoo rambut pon takpe beb:P huhu..cara guna die...sapukan kat rambut (rambut mesti dah kering ok)..pastu biarkan dalm 10-15 min.pastu bilas:) ala,macam guna masker kulit la.hehe..




ok la.nak bilas rambut:P daaa...

Sunday, January 9, 2011

minggu pertama persekolahan = minggu busy+penat+letih

ok.sangat penat sampai tak sempat nak buat ape2 sangat. kat sekolah sebok dengan urusan sekolah.balik rumah nk kena uruskan anak, suami, rumah n kucing!huhu.majalah yg baru bli pon tak sempat baca. suratkhabar yang bli ahad lepas pon baca gitu2 je tak sempat baca btul2:P huhu. tu baru sorang anak:P en suami nak 11 anak. Oh No!:P beranak sendiri ye sayang:P ok lah, bz bz pon smpat lak update blog:P hehe.bukan ape...windu windu windu kat blog aku ni haaa.............ok la...ni mak mertua ade kat umah...takleh lelame sgt tenet......:P heeeeeeeeeeeee.....bye!!!~