Monday, February 28, 2011

resepi puding coklat / choc pudding yang sedap dan senang :)

 hye. hari ni kelab bilik guru(KEBIRUS) sekolah aku buat POT LUCK sempena kerani sekolah aku, Kak Ani nak pindah sekolah. kak ani ni tersangat lah baik dan hormat cikgu. sebab tu lah perpindahan die ke sekolah lain dirasai dan dirindui. ok, untuk POT LUCK kali ni aku buat puding coklat je. xsempat la nak buat kek or mufin sebab semalam satu hari suntuk shopping:P so mlm tadi aku buat sebelum nak tidur. masak atas dapur je pastu sejukkan dalam peti sejuk. Siap! :P








btw, credits to Matgebu coz bagi resepi yang best ni. ni aku CnP kan resepinya tapi aku ada edit sikit2  :

4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g konnyaku jelly)
3 camca besar mentega

cara-cara:

Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. tapis kan kedalam periuk ,lepas tu Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.

nyam nyam nyam!!SEDAP!!! actually, resepi asal makan ngan kuah susu sejat+buahan koktail, tapi aku tak buat.makan macam tu je pon sedap!:) serius ni:) CUBALAH!:)


p/s: actually aku kat sekolah ni. ngah bertugas jaga library. setiap isnin sampai pukul4 ptg ok. boring dan tak besh!

Wednesday, February 23, 2011

i am a boring person.

boring la.
sebab aku yang bukan jenis Hu Ha Hu Ha .
dan tak reti nak enjoy.
tak banyak kawan.
tak pandai amik hati orang.
seorang yang lurus. huhu.
mudah moody and it's unpredictable. mood aku mudah berubah.
suke dok umah.
tak suke lepak2 atau hang out .
suke buat kuih/kek kalau boring-boring.
suke kemas-kemas umah.tak suka rumah bersepah.
ye, saya dah macam mak mak pulak. maybe sebab aku anak sulung?
suke dan dah biasa jalan-jalan n shopping sorang-sorang lagi-lagi kalau encik suami keje.(biasanya bila lepas balik sekolah la)

ada lagi..tapi malas nak pikir.
mesti korang boring kan kawan ngan aku?:P haha




:(

tiba tiba suara bertukar jadi macam kat iklan fisherman's friend

haha.lawak.aku tadi ngah ngajar sejarah kelas tingkatan 3 *****. kelas second last la. terjerit2 gak sebab budak nya nakal n tak reti dok diam. pastu tengah aku explain tibe2 suara aku boleh jadik macam kat iklan fisherman's friends tu.haha.LAWAK.maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!budak2 ade yang gelakkan n ader yang tahan gelak.aku pon cam nak tergelak.hahhaha.tapi aku buat bodoh je....padahal dalam hati..bengang gile! macam mana la suara aku boleh lari time semua budak tengah pay attention (sebab aku yang suruh pay attention time tu) dengar aku ngajo ni???fisherman's friends.,HELP ME!:P

Friday, February 18, 2011

kencing kotor dan keguguran.........

ok, aku kena kencing kotor. sangat sakit, pedih dan tak selesa ketika buang air kecil. oh, kencing kotor...plz GO AWAY!! aku tiba2 je rasa sakit masa kencing petang semalam..pedih sangat. pastu..esoknye...kencing keluar gumpalan dan cebisan darah. air kencing makin lama makin ke warna darah dan aku rasa sakit kat bahagian ari-ari cam sakit sengugut. ok, tanpa membuang masa aku terus mengajak en suami ke klinik petang tadi.. dan..jawapannya..aku kena kencing kotor dan demam sikit :(  penyakit kencing kotor ni bahaya ok. boleh baca kat sini untuk tau lebih lanjut. biasanya perempuan yang selalu kena sebab saluran kencing perempuan lebih pendek berbanding lelaki. simptom simptom yang aku sebut sebelum ni mungkin perubahan hormon aku saja daa..dan mungkin simptom kena kencing kotor gak sebab antara simptom kencing kotor adalah loya n pening pening.dan..........aku sekarang mengalami keguguran rambut:(keguguran rambut daa...bukan keguguran lain.hehe. kat lantai umah aku ni setiap ari mesti banyak rambut aku.padahal sapu lantai setiap hari.oh....aku taknak Botak:P huhu. ok la..tu saja:). btw, doakan aku dan encik suami cepat sembuh:)

Monday, February 14, 2011

simptom-simptom...?????

sejak akhir ahir ni aku mudah sangat penat, mengah, cepat lapar,asyik nak makan je,berat naik balik(naik sikit,tp sangat risau), buncit balik(buncit sikit, tapi sangat risau gak), asyik pening dan loya..............adakah ini merupakan simptom2 ******** lagi???????????????


Errr..sekian.

Wednesday, February 9, 2011

kenapa perempuan suka dan kuat membebel ?

kenapa kaum perempuan lebih banyak membebel???


ini kerana wanita dilahirkan dengan kuota 20000-24000 patah perkataan sehari berbanding lelaki hanya 7000-9000 patah perkataan sehari. Wanita perlu habiskan kesemua patah perkataan itu untuk mengelakkan stress atau kemurungan(Sgt setuju!). Buat lelaki di luar sana, bersyukurlah jika isteri anda seorang guru/pensyarah kerana mereka sudah menghabiskan hampir 85% patah perkataan di sekolah/institusi pendidikan :)



 GUYS,
IT'S A FACT 
nak buat camne kan?dah fitrah wanita:P 
so...terima lah girlfren and isteri anda seadanya:)

Tuesday, February 8, 2011

Keadaan Segamat selepas banjir 2011


 rel keretapi yang sudah lari batu2 nya.banyak barang terperangkap kat bwh rel keretapi







 batu2 landasan keretapi tersesat di mana2



 meja sekolah
 troli UPWELL tersesat kat tengah jalan raya


 masih belum surut betul




 keadaan masjid di kampung jawa

 sampah terperangkap pada pagar

ni pagar masjid kmpung jawa.







inilah keadaan kampungku segamat selepas banjir.
dah macam bandar penuh sampah pon ade.
sampah bersepah-sepah dimana-mana sebab dibawa arus air yang deras.

credits to razhan for the pics.


p/s: demam selsema ni:( jangkit dari en suami.doakan aku cepat sembuh::)

Saturday, February 5, 2011

website fizik yang best! sesuai untuk pelajar dan guru :)

saje nak share website fizik yang best. aku rasa cikgu-cikgu patut tunjuk website ni kat student form 4 untuk chapter 1: introduction to Physics sebagai pengenalan yang menarik untuk diorang. aku baru start tunjuk kat student aku  tahun ni..nampak diorang sangat excited dan pembelajaran pon lebih menarik coz website ni very interactive :) 



website yang ni pon best : http://www.physics.org/explorelink.asp?id=4972&q=home%20activity&currentpage=1&age=0&knowledge=0&item=1




p/s: physics is fun:)


hadiah bersalin :)

bersalin pon dapat hadiah ok:)
hadiah ape? rahsia:P tapi adik2 aku dah tau.huhu.

thanks SAYANG :)


LOVE U A LOT !



p/s: nak adiah special2 lagi kena beranak lagi ?:P
p/s lagi: kalau anak kembar hadiah kena double la eh?:P

Wednesday, February 2, 2011

cara nak anak bijak

 siapa la tak nak anak jadi bijak kan??
jom tau cara-cara nak jadikan anak kita bijak :)


Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) .
 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.


1. BERTENTANG MATA. Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adlah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.
2. BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA. Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.
3. JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN. Lakikan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi Iqnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya.
4. JELIRKAN LIDAH. Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah – ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.
5. HASILKAN BUKU BINATANG. Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, ‘bacalah’ buku itu bersama-sma sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.
6. GELETEKLAH BAYI ANDA. Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti ‘cak cekur’ dan ‘labah-labah panjat perigi’ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.
7. TUNJUKKAN PERBEZAAN. Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dam pembacaan apabila dia besar kelak.
8. BERKONGSI PANDANGAN. Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. “Tengok anak kucing tu” atau “Besarkan pokok ni!” atau “ Dengar tak bunyi bomba tu?” – untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.
9. NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA. Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (“mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin….”). Mainkan lagu Beethoven atau Beatles… Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.
10. GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA. Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.
11. SENTUH DAN RASA. Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.
12. PERGI MEMBELI-BELAH. Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.
13. BERI KATA KUNCI. Jika anda berkata “Mak nak buka lampu ni,” sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.
14. BERI KEJUTAN. Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.
15. SEDIAKAN BANYAK TISU. Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.
16. BACA BUKU. Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan – ia dipercayai membantunya belajar bahasa.
17. MAIN CAK-CAK. Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.
18. JANGAN LUPA REHAT. Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda – tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.
19. MAIN DENGAN WARNA. Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.
20. BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA. Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza – termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.
21. ANGKATKAN SAHAJA. Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.
22. BIAR DIA MEMBEBEL. Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.
23. LATIHAN MENEKA. Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.
24. BINA LALUAN HALANGAN. Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atu permainan dia tas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bagaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.
25. IKUT RENTAKNYA. Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.
26. BUAT MUKA LAWAK. Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.
27. RASA SEKELILING ANDA. Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me’label’ barangan tersebut.
28. CERITAKAN KISAH DONGENG. Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.
29. BAYANGAN WAJAH. Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi “yang lagi satu” senyum dan melambai padanya.
30. (KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS. Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira – dan boleh berlatih menghafal nama warna.
31. GOYANGKAN BADAN. Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.
32. JADILAH TAMAN PERMAINAN. Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.
33. KIRA SEMUANYA. Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.
34. GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA. Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan Tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (“adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?”) sehinggalah ke soalan konkrit (“Pernah tak adik nampak kucing putih?”)
35. TUTUP TV. Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan drngan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya
36. TUKAR PEMANDANGAN. Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.
37. MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA. Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dlam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar – dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .
38. RAKAM VIDEO UNTUKNYA. Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.
39. MAIN HUJAN. Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.
40. MENANGKAP SERANGGA. Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.
41. BERGURAU-SENDA. Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakana “Ini Ibu.” Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan ‘gurauan’ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.
42. MAIN DENGAN PAKAIAN. Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.
43. AJAR TENTANG ISIPADU. Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.
44. HASILKAN ALBUM KELUARGA. Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.
45. SURUH ANAK MEMBUAT KERJA. Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.
46. PERGI KE PERPUSTAKAAN. Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.
47. CONTOHI CARA SESAME STREET. Khaskan satu minggu untuk satu abjad. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.
48. MAIN BERULANG-ULANG. Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.
49. MAIN “TIRU-MENIRU”. Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.
50. BERCAKAP TENTANG PERASAAN. Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.



CUBALAH!!:) 



 anakku zaheen. umur: 3 bulan

credits: anakbonda

inilah keadaan jalan di jambatan batu 8 UITM SEGAMAT (tempat hanis zalikha belajar) akibat banjir...



so....confirm la tak boleh balik KL lalu tangkak ..nak balik JB pon tak boleh lalu tangkak. 
hari ni aku balik pasir gudang. gerak pagi. jalan ke jb dah boleh lalu. labis chaah semua dah boleh lalu.
ok..gotta go:)

Tuesday, February 1, 2011

banjir di segamat tahun 2011 part 2

pagi ni...selasa, 1 februari 2011(1/2/2011)...hujan dah stop..matahari pon dah keluar..so aku ajak en suamiku jalan-jalan tengok banjir n jadi segamatbanjir Crew kejap:P huhuhu..~


kami :  wartawan banjir di segamat :P
anak? tinggal kat umah,mak aku jaga:P

eh, bukan aku sorang je jadi wartawan tadi...ramai lagi yang jadik wartawan cam aku amik pic banjir .huhu.

semua orang pon nak jadi wartawan banjir segamat:P 


hari ni banjir dah surut skit..tapi masih banyak jalan yang tak boleh lalu..so..masih belum balik pasir gudang ok.so...terpaksa lah kami anak beranak berTAPA di segamat dulu :P

kitorang jalan2 tengok kawasan yang dekat2 je...kawasan banjir yang jauh2 kitorg tak g tengok sebab tak boleh nak lalu. lagipon bahaya. safety first beb  !:)

ok la...ni pic yang aku amik tadi..eh, yang adek aku amik tadi:P adek aku, si aten ikut gak..die yang tukang amik gambar..aku lak jadi penunjuk arah kepada en suamiku dan bg arahan pic ape nak amik:P en suami lak jadi driver.


















ok.itu je yang aku sempat ambil tadi.sekitar jalan temenggong, jambatan keretapi, sungai segamat dan jalan sultan, segamat.

ni pon kejap2 ujan kejap2 panas. tapi air dah ade balik dah kat umah aku,. ni dengar bunyi helikopter lalu lalang sebab kat bagi bantuan. kesian yang nak sambut CNY tahun ni. kesian jugak kat mangsa2 banjir...harap bantuan dapat sampai dengan SEGERA.lagi-lagi BN Dun Tenang dah menang.sila lah jalankan tanggungjawab sebaiknya:) btw, ayah aku dah selamat sampai umah malam tadi naik traktor TNB redah banjir..alhamdulillah:) ok la,..tu je update arini.bye~