Saturday, July 30, 2011

nak muntah menanda report PEKA fizik..

sebab banyak sangat file nak kne tanda. pastu nk kena check satu2. pastu nk kena tanda dlm borang. banyak hokey? apsal la pemantau asek nk dtg memantau sekolah aku ni? penat la asek nak pantau2. ok. done with the merungut about PEKA FIZIK.






sekarang nak cakap pasal puasa lak. next week dah puasa! kejap je kan? tahun lepas masa bulan puasa aku ngah sarat mengandung. puasa tahun ni lak aku dah ade zaheen:) how fast time flies kan? :) apa yang bestnye pasal  sekolah kalau bulan puasa? dapat balek cepat!!:P waktu blk sesi pagi kalau bulan puasa ialah 12.25 tgh hari. yay! pastu ko-kurikulum setiap rabu takde. yay lagi! pastu kelas tmbahan pon takde. yay yaya dan yay! tapi meeting tetap ade. booooooring.






oklah, ni zaheen br tido.aku  nak sambung menanda report peka. last but not least..selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak:) semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya..insyaallah:)

Wednesday, July 20, 2011

adakah susu ibu boleh tercemar???

ni aku CnP ayat dari blog kak hana seman


gud info!






Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, 'askar-askar' dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan

Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.

Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF. 





P/S: alhamdulillah susu aku masih lagi banyak dan boleh menyusukan zaheen sehingga ke hari ini. dan insyaallah aku akan menyusukan zaheen sehingga umur 2 tahun! insyaallah.:)


p/s lagi: yup,susu kan anak dapat turunkan berat badan dengan cepat!:)


credits: kak hana seman

Tuesday, July 19, 2011

siraj's cookies

tadi aku tengok berIta adik kat tv9 ngan zaheen. ada berita pasal siraj cookies. siraj, seorang budak lelaki berumur 12 tahun, buat sendiri choc chips cookies guna resepinya sendiri dan buat bisnes ok! baru 12 tahun ok! wa salute lah sama lu siraj:P




siraj ni start jual choc chip cookies untuk dapatkan duit yang cukup untuk die pergi south africa untuk bertemu kawannya kat sana. tiket pegi balik adalah rm4000. so die buat bisnes ni untuk menampung kos penerbangan tu. wow!so impressive:)










  cookies ini......




 .
.
.
.

 telah dibuat oleh budak kecik ini....



 bagus la...nanti nak ajar zaheen buat kuih dari kecik gak:)


dah ada label and packaging sendiri..nice:)












ni video siraj buat cookies:












ni facebook sirajcookies
nak rasa boleh lah order ngan siraj:)


p/s: agak2 aku dah tolong promotekan siraj ni..ada dapat cookies free tak ek?terliur dah ni.hehe.:P


Monday, July 18, 2011

hari hari mau banana split :D

bukan aku yang hari hari mau banana split ok. tapi encik suami :P aku baru je beli aiskrim choc hari kamis lepas, hari ni dah habis aiskrim tu. yang besar punya lak tu. padahal makan berdua je:P ini adalah kerana encik suami asyik nak makan banana split:P senang je nak membuatnya, tapi setiap kali nak makan mesti die nak aku buat kan jugak. dengan alasan, die tak reti nak letak ape, nak hias camne, padahal campak-campak je pon:P encik suami aku ni..bukan sekali sehari nak banana split tapi satu hari boleh 3 4 kali makan:P setiap kali tu jugak aku lah yang membuatkannya, tapi bile mintak die suapkan,die suap kan sket jek:P chaitt:P












haa...ni resepi banana split yang aku selalu buat :


1 biji pisang berangan -belah dua
aiskrim perisa choc atau ape ape perisa -secukupnya
kacang (ape jenis kacang..badam/gajus/walnut/kacang tanah pon boleh asalkan dah bakar dulu sebelum nak ditabur kat aiskrim ye)-aku guna 1 sudu besar je
sos choc - aku guna yang dah siap je.jenama Gourmet.







ni aiskrim dah abes :P so nampaknya , minggu banana split dah habis:P ok lah bai!





Saturday, July 16, 2011

resepi kek batik brunei

salam.korang pernah makan kek batik brunei??? aku buat kek ni masa ade potluck kat sekolah aku semalam. dan kek ini menjadi rebutan dan sume puji kek ni sedap, lain dari yang lain :) yup, kek ni memang sedap. die tak rasa cam kek batik biasa. tekstur die pun cam chewy2 gitu sebab ade nestum+oat :) actually first time aku rasa kek ni adalah masa wedding sepupu aku. family mak die dari brunei. makcik2 die yang buat kek batik brunei tu. first tiime aku rasa terus terpikat. series. rasa die pun tak muak dan just nice je. sampai tak sedar dah makan banyak. huhu.





ok.ni resepinya:


1 peket biskut marie (perisa original or perisa coklat.dua dua boleh.tapi aritu aku guna yang perisa choc punya ,sedap!)
250g butter (aku guna Buttercup)
1/2 cawan gula
3/4 cawan susu cair
2 biji telur (gred B) -NOTE: kalau guna telur gred A, kurangkan susu cair kepada 1/2 cawan
1 1/2 cawan NESTUM
1 1/2 cawan OAT
3 cawan MILO
2 sudu besar HORLICK




cara buat:


step 1: sapu butter kat loyang dulu.pastu alaskan ngan kertas minyak.atas kertas minyak pun sapu butter skit.-step ni penting untuk mengelakkan kek melekat kat loyang, senang nak dikeluarkan dan senang untuk potong nanti.


step 2: satukan telur+susu sejat+ gula-kacau sampai sebati guna whisk


step 3: satukan oat+nestum+milo+horlick dalam 1 bekas-gaul sebati


step 4: patahkan biskut marie. letakkan dlm satu bekas.


step 5: panaskan butter sampai cair.guna api sederhana jgn terlalu besar. bila mentega dah cair, masukkan adunan telur tadi. kacau sampai pekat. jgn guna api besar ok. nanti jadi scramble egg:P sentiasa kacau sampai pekat. bila dah pekat masukkan aduanan MILO tadi. kacau sebati.tutup api. kemudian masukkan biskut yang telah dipatah2kan tadi. gaul sampai sebati. kemudian masukkan dalam loyang tadi. tekan tekan dan padatkan guna senduk. bila dah masukkan semua aduanan, atas sekali taburkan ngan nestum secukupnya. tutup kan atas aduanan dgn kertas minyak. tekan2 atas kertas minyak itu untuk tujuan padatkan kek.



step6: masukkan dalam peti sejuk. sejukkan semalaman lagi baik biar rasa die well blended:P hehe.




ok,senang kan?boleh lah buat untuk hari raya nanti kan? :) hehe.






p/s: pic diatas kurang menarik.mana taknye...tak sabar nak makan, so amek gambar pon cepat2:P haha.

Friday, July 15, 2011

resepi ice cream oreo cake

actually kek ni direquest oleh student aku. die mengidam kek ni:P die tempah kat aku dah 4 minggu lebih, baru hari ni die dapat makan:P huhu.almaklumlah...keje cekgu sekarang ni makin lama makin sebok.balik sekolah pon lambat. balik umah nak masak lagi, jaga anak lagi.haha. tak menyempat2.lagipon mase die order tu...aku ngah sebok ngan sukan daa..wrong timing:P kek ni senang je nak buat tapi gak leceh coz kek ni mudah cair coz die fully ice cream takde guna sponge cake ke hape ke.








ni resepi die :


1 bekas ice cream vanilla (1.5 L)
3 peket biskut oreo
sos coklat (kalo mls buat sendiri..beli je sos choc jenama hershey tu)-secukupnya
choc rice secukupnya


cara buat..korang boleh la rujuk kat video ni :







ok,senang kan?
try la!


Thursday, July 14, 2011

ada sesiapa cari antivirus kaspersky? ni murah punya! dan ORIGINAL ok!! jom beli !:)

actually ni bisnes suami aku dan aku tolong promote kat blog aku:)
ni aku CnP dari blog encik suamiku...apeapehal deal ngan suami aku eh:) servis baek punya!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aku nak jual Kaspersky Antivirus dan Internet Security dengan harga MURAH. Tertera di bawah harga jualan.

Kaspersky Antivirus 2012 (1 year 1 PC) - RM13


Kaspersky Antivirus 2012 (1 year 3 PC) - RM23


Kaspersky Internet Security 2012 (1 year 1 PC) - RM19


Kaspersky Internet Security 2012 (1 year 3 PC) - RM28

Ini lebih murah berbanding membeli di kedai-kedai komputer sebab tiada kos untuk CD serta packaging. Jangan risau ini 100% original. Anda akan diberikan activation key, masukkan activation key ini ketika anda install aplikasi Kaspersky ini.Sila beri masa 1-3 hari untuk proses penghantaran activation key.

Ini bukan scam OK. Saja nak buat side income, maklum la aku nak beli banglo paling besar di Pasir Gudang ni.haha. Untuk pembelian, sila ikut langkah seperti di bawah.

- hantar emel nak Kaspersky versi mana ke n a w u z a [ a t ] g m a i l [ d o t ] c o m
- tunggu confirmation, akan cuba reply secepat mungkin. kalau lambat mungkin aku berada di luar jangkauan internet so sila sabar. dinasihatkan pembelian pada hari bekerja.
- bayar dan emel bukti pembayaran (print screen atau details)
- tunggu activation key. installer Kaspersky download di sini

kalau nak beli, klik SINI





8th month of zaheen

cam biasa, zaheen dah nak umur 9 bulan barulah aku terhegeh-hegeh nak cerita perkembangan zaheen 8 bulan.


1.zaheen dah expert duduk. maksudnya badan die tegak je duduk. dah kuat la belakang die berbanding sebelum ni.

2. suka berjoget (goyang2 kan bontot n badan die) kalau dengar lagu kat tv.haha.suka sgt tgk die buat macam tu, comel!

3. suka goyang2kan kaki kalau time makan. ish ish ish.ikut perangai sape la ni?:P


4. dah tumbuh lagi 3 batang gigi. so total gigi adalah 7 batang sekarang.dan zaheen sekarang dah ada berus gigi. bila mandi, abah die gosokkan gigi zaheen. so far zaheen senang je nak kena gosok gigi, die suke, tadah je gigi die untuk digosok.haha.kena ajar gosok gigi dari awal:)


5.dah expert memanjat2 ni.pastu berdiri n dah boleh berjalan sambil memapah pada sofa dan tepi meja. maksudnya die boleh gerak sambil memapah sofa dari hujung kanan ke kiri sofa. pastu pantang nampak tangga mesti nak main kat tangga.

6. dah pandai tepuk tangan masa main pok amai2:P


7. dah pandai babai :) hee:)


                                                        ni pic zaheen yang terbaru:)



                

oklah, tu je kot yang aku ingat:)




hari ni dapat tau yang ex rumate aku masa kat  UPM dah bersalin. Tahniah Ayu:) welcome to the club:) nnt ade masa aku lawat baby ko k:)oklah, kat sekolah ni,curi masa update belog:P byeeeeeeeeeee


Thursday, July 7, 2011

birthday encik suami yang ke 26 dan lasagna

yup.semalam besday encik suami tapi aku tak sempat buatkan cheese cake peberet die:( 
SORRY sayang..:(



tak sempat coz sejak 2 menjak ni aku asik balik sekolah lambat. dalam kol5 ke atas.
aku memang dah agak aku tak sempat nak buat kek yang 'BOMBASTIC'  untuk die(bombastic lah sangat:P haha)..so aku pikir pikirkan nak masak ape special2 untuk encik suamiku. pening gak nak pikir nak buat ape.last2 masa ngah mengajar aku boleh teringat aku ada beli kepingan lasagna jenama SAN REMO sebelum ni, so aku terus pk, yes!aku nak buat lasagna untuk besday suamiku:) kek?kek batik jek. guna resepi kek batik biskut marie yang aku penah post sebelum ni tapi aku lebihkan oat and susu dan guna pure butter. yup, sudah tentu rasa lebih sedap coz guna pure butter:)



so semalam..balik je sekolah, aku terus beli daging kisar RAMLY dan mozarella cheese. bahan tu je takde untuk buat lasagna. yang lain dah ade kat umah. pas beli barang terus jemput zaheen kat umah pengasuh. sampai je umah dalam kol 4 gitu, terus rendam daging kisar bagi lembut dan rebus tomato untuk buat tomato puree. (aku tak guna tomato puree dlm tin, buat sendiri lagi sedap dan fresh!). pastu terus siap2kan bahan sambil melayan zaheen. yup, bukan senang nak memasak sejak zaheen dah makin nakal n aktif panjat sana sini =_=  lepas dah buat rebus tomato aku rebus kepingan lasagna lak . sekali dah siap rebus baru perasan yang kepingan lasagna yang aku beli tu jenis instant rupanya so tak perlu rebus dah. haha. boleh tak perasan lak yang aku beli yang instant. ish ish ish, so korang sebelum buat lasagna make sure kepingan lasagna tu jenis instant atau tak. kalau instant, tak yah rebus lagi dah. huhu. tapi aku dah terebus sampai kepingan lasagna tu koyak2 sebab aku rebus :P dah terebus camne? tak boleh pakai lagi ke? boleh aje:P jadi aje. cuma tak kemas la sebab dah koyak2 kepingan lasagna tu:P huhu. yang penting rasa nya sedap :P *nak sedapkan ati* haha.. encik suami sampai je umah , lasagna baru masak. so memang tepat pada masanya:P huhu..baru lah FRESH FROM THE OVEN;)



actually aku memang nak sangat buat surprise buat candle light dinner ,pasang lilin aromaterapi ,letak kelopak2 bunga kat lantai bagi efek romantis sambil pasang lagu2 romantik , bla bla bla..which is tak sesuai coz dah ada anak:P nanti abes zaheen maen lilin2 tu:P so..besday encik suami kali ni disambut ngan senyuman gigi 4 batang zaheen dan mainan2 dan bukunya yang bersepah kat lantai coz mak die kemas die sepahkan balik:P haha..
hadiah pulak? encik suami suke cakap die taknak ape2.simpan je duit buat beli umah, untuk masa depan, tak payah  hadiah pon takpe yang penting aku sayang die banyak2 :P aku memang sayang die banyak3 tapi apa salahnya bg hadiah kan?bukannya selalu tapi die selalu menolak. tak tau nak bagi ape sebab die tak bagi hint or aku tak perasan hint die?:P hehe. tapi aku dah tau die nak ape:) insyaallah, hujung tahun ni:)


oklah, encik suami pon dah nak balik keje...aku nak mengemas2 jap.zaheen pon baru je tido:) resepi lasagna later la eh?gambar pon nnt.malas nak upload coz nak cepat. gambar lasgna pon lom sempat snap lagi.haha.


bye:)

Wednesday, July 6, 2011

Happy 26th birthday sayang

happy birthday SAYANG... :)


.
.
.
.


from: ur luvly wife n noty zaheen :)



Lap u! always!:)

Monday, July 4, 2011

GAMMA : KING OF KINGS

Jumaat lepas, 1 july 2011 sekolah aku buat sukan tahunan. 
Rumah aku,GAMMA dapat nombor 2 je. 
beza 2 emas je ngan tempat pertama. frust gak tak dapat johan. coz memang aku aim nk JOHAN tahun ni coz tahun lepas 2nd place je..tapi takde rezeki gak tahun ni.
takpe lah, atlit rumah aku pon dah buat yang terbaik dan sangat bersemangat. Semangat rumah sukan!:) 
aku pon lagi bersemangat:P 
abis sakit tekak coz aku asik dok menjerit sokong budak2 aku kat padang.huhu. 


ni antara pic nya..~


disebabkan tetamu jemputan hanya free 1 julai 2011, so sukan kitorang pon terpaksa lah buat tarikh yang die free tu.


perbarisan rumah gamma
acara guru..4x25m jek.haha,lawak lak lari relay 25m jek..tak mencabar kot:P hehe.
tak mencabar pon,aku leh tergelincir lepas pass baton kat member aku.haha.padang licin hokey:P
tapi takpe, team kitorang  dapat JOHAN hokey:P haha.
gamma: king of kings!
idea bendera,logo ,motto, lagu, maskot semua dari encik suami. thanks pengurus rumah sukan ku:)


maka selepas berakhirnya sukan tahunan ini, berakhirlah tugas aku sebagai ketua guru rumah sukan gamma. selepas sukan ni, budak budak lebih mengenali aku cikgu ketua gamma.huhu.
oklah...itu je nk merepek...minggu ni bz nak menanda kerja kursus sejarah PMR pulak coz pemantau nak dtg check.ingatkan boleh rilek2 minggu ni coz minggu-minggu sebelumnya bz ngan sukan. tapi tidak. hua hua hua 

p/s: ngah makan pazz da pizza. arini malas nak masak.nak order boleh klik sini