Friday, December 30, 2011

Mencari kedai lampu yang best,cantik,up to date,trendy dan yang penting murah di Johor?? sila pergi ke AVALON top lamp holding sdn bhd:P

wah,bukan main promote aku ni:P
bukan die bayar aku pon.
tapi saje nak share kedai yang best2 kat korang-korang yang cari 
lampu hiasan atau downlight untuk rumah baru :)




aku dah survey banyak kedai lampu gak.
dan kedai AVALON ni menepati citarasa ku.
up to date, modern, trendy with reasonable price! best!:)
actually aku tau pasal kedai ni pon melalu majalah IMPIANA gak.
die ada banyak cawangan, dan cawangan kat kat johor adalah di Johor Jaya. 



kitorang gi malam;)

macam-macam ada:)




rambang mata okey!




dan malam tu jugak kitorang terus beli je lampu kat situ.
sebab dah berkenan sangat dengan lampu-lampu dan harga-harga yang ditawarkan.
sangat berbeza dgn harga kat kedai lampu lain walaupon jenis lampu yang sama.
contohnye ye...lampu downlight jenis petak,kedai lain die jual rm20-30 sekali ngan lampu 18watt.tapi kat AVALON ,die offer hanya rm12.90 sekali lampu 18watt.design yang sama seperti yang kitorang survey sebelum2 ni. dah tentulah kitorang beli terus kan. lagipon sementara stok masih ada.nasib yg kitorang tu masih ade stok. ada design yg dah abis stok. sekejap je! actually, downlight jenis petak ni adalah idaman encik suami.ehem ehem. die mengidam nak lampu downlight jenis petak dan lampu LED :P lampu LED tengah in trend sekarang. jimat eletrik tau lampu LED ni. 1 lampu,1 watt je. tapi harga agak mahal la. yang aku beli tu rm60 satu lampu. ok la,ada yang sampai beratus.  




oklah,tu je kot:) esok dah 31 disember. kejap jemasa berlalu kan?? selamat tahun baru kawan2:) semoga tahun 2012 lebih baik dari tahun 2011. azam tahun 2012 aku macam-macam. paling utama sekali nak MELANCONG! sebab sejak kawin,takde gi melancong mana2. siannn kan?haha.korang pulak, apa azam tahun 2012? :)


p/s:insyaallah kami akan pindah rumah baru pertengahan bulan Januari ,2012.
doakan segala proses pindah rumah kami berjalan lancar:)
amin!:)



p/s lagi: ni alamat kedai tu ,

74, Jalan Dedap 13, Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru, Johor.
Tel: +607 - 3556909
Fax: +607 - 3556909
Email: johorjaya@avalon2u.com

Wednesday, December 28, 2011

berjaya berOMBAK RINDU di Segamat :P



 akhirnya...setelah sekian lama MENGIDAM nak tengok wayang, dapat jugak kami tengok wayang kat panggung wayang LFS di ONE SEGAMAT masa balik segamat weekend lepas:P hehe. baru bukak tu panggung wayang tu kat segamat. dekat je ngan umah aku lak tu. jalan kaki pon boleh sampai. huhu. best2. 


p/s: thanks to adik adikku yang tolong babysit zaheen masa kitorang dating tengok wayang:P


wordless wednesday #7 : Port Zaheen tengok TV pagi-pagi ;)

haha..ni lah port zaheen tengok kartun pagi2:P

Tuesday, December 27, 2011

pizza adik bongsuku :)

Last weekend, aku balik segamat. 
dan aku request kat adik bongsu aku,Amin buatkan pizza untuk aku.
sebab mak aku cakap Amin dah pandai buat pizza :) 
so..ni gambar2 Amin,adik bongsu ku yang baru berusia 14 tahun buat pizza.:P 
die buat dari awal(doh pizza), topping pizzza tu sendiri tau. 
wah, akak mu ini pon tak pernah buat pizza sendiri:P haha
kak in bangga dengan kamu;)) 
sedap sangat okeh.
yg aku suke, crust die yang tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis.just nice:)



so..here's the pics:)














sedap!

nanti boleh buat lagi untuk kak in;) thanks Amin;)



Tuesday, December 20, 2011

kaedah mendidik anak-anak

entry ni aku cnp dari blog tintacomelote . banyak info parenting yang berguna kat blog tu. sesuai untuk ibu muda cam aku. muahaha..


Kaedah 7P dalam mendidik anak-anak.


PERHATIAN
Berilah perhatian yang maksimum sehingga hatinya puas, jgn hanya menonton tv selepas pulang kerja, berita mengenai anak2 orang lain terbunuh, kemalangan dll, sedangkan anak sendiri di rumah tidak diberi perhatian. Apabila anak memanggil kita sering mengabai dan memarahi, anak akan melakukan ini kepada kita di kemudian hari, mereka belajar dari kita, what you give is what you get. Perhatikan bakat, minat, fesyen yg disukai anak dll.Anak2 sangat2 perlukan perhatian ibu bapa ketika kecil, ketika remaja lebih2 lagi mereka perlukan perhatian ibu bapa.

Tips jika anak membuat aksi2 nakal ketika tetamu dtg ke rumah, anak2 ini hakikatnya mahu perhatian ibu ayahnya, utk mengatasinya, beri sedikit sahaja perhatian kepadanya dengan memuji dan memeluknya. InsyaAllah dia akan kembali tenang.

2-PUJI DAN PELUK.
Pujian akan membuat kantung jiwa anak penuh. Ayah perlu memuji anak perempuan spy anak perempuan tidak tercari2 pujian dan penghargaan dari lelaki lain. Ayah juga perlu puji anak lelaki bagi menunjukkan perhatian dan penghargaan. Ibu juga perlu puji anak lelaki agar kantung jiwa mereka penuh dan hati mereka tenang. Malaikat Jibril memeluk Nabi Muhammad SAW ketika baginda dalam keadaan takut. Peluk anak kita ketika dia takut, ketika sedih, dan ketika gembira. Peluk anak sebelum mat rempit peluk anak kita, sebelum org lain peluk anak kita.

Anggap anak org lain seperti anak sendiri, kerana pada hari ini ibu bapa sibuk bekerja, anak2 boleh berbuat dosa di mana-mana mengikut suka mereka sendiri. Alangkah baik jika seperti dulu, mana-mana lelaki dewasa sekampung dapat menjadi bapa ketika anak2 di luar rumah, dapat memberi perhatian dan teguran seperti seorang ayah.

3-PENDIDIKAN.
Pendidikan pula terbahagi kepada 3 A
1-Akademik 2-Agama 3-Akhlak. Elakkan dari pendidikan tidak seimbang, menjadi org akademik yang tiada agama atau orang agama yang tiada akhlak.

Ajar anak kita ketika mendapat sesuatu dari kita ucapkan "terima kasih ayah, terima kasih ibu, terima kasih Allah". Anak2 perlu diajar, jgn biarkan mereka terus terusan kurang ajar. Jgn biarkan anak2 meminta2 duit raya, jgn biarkan mereka memaksa ibu bapa membeli handphone mahal, membeli motor dll sehingga ibu bapa terpaksa mencari duit lebih atau menipu/tidak jujur dengan syarikat bagi memenuhi kehendak anak. Ajar/didik anak ikut zamannya, dapatkan skill2 parenting yang baru.

Utk mendidik akhlak, ajar dengan sabar, hormati ibu ayah, tunjukkan cara bercakap yg baik, tunjukkan cara mendengar yg baik, puasa isnin khamis, bangun malam bersama anak2.

4-PUJUK.
Pujukan dapat meredakan kesedihan dan kekecewaan di hati anak-anak malah sesiap sahaja. Dengan pujukan dapat mengeratkan kasih sayang antara ibubapa dan anak-anak. Pujukan membuatkan anak-anak mendapat perhatian daripada ibubapa mereka.

5. PUKULAN
Pukul jika anak buat salah dengan niat untuk mendidik dan ukulan itu mestilah selepas anak diberitahu apa kesalahan mereka dan bukan sewaktu kita dalam keadaan marah akibat perbuatan mereka.

6-PENGHARGAAN.
Penghargaan dan pujian apabila anak melakukan perkara yang disenangi. Ini dapat meransang anak mengulang perbuatan itu lagi.

7-PERIKSA (MUHASABAH).
Muhasabah setiap tindak tanduk kita perbuatan kita yang bakal dijejaki oleh anak-anak. Ibubapa perlu menjaga adab dan tingkah laku sebelum mengajarnya kepada anak-anak.
 

budak comot nak makan roti gardenia sendiri.

makan coklat cadbury


zaheen...1 tahun 2 bulan:-
dah makin susah nak makan. makan pon sikit jek. dah taknak bubur.
aktif bermain. 
siang susah nak tido.tidur pon sejam je pada siang hari
malam tido lewat dalam pukul 10-11mlm, pagi bangun awal pukul 7pg.
suka jalan2.pantang tgk kasut die,mula lah merengek suruh pakaikan kasut nak jalan kat luar:P
currently tengah tumbuh gigi geraham bahagian bawah 2 batang.
rambut dah banyak sikit.









Saturday, December 17, 2011

nak rancang dapat anak lelaki atau perempuan?

korang cuba tgk jadual ni




betul atau tidak? tak perlu lah percaya 100% ye, semuanya kerja Tuhan kan.
baca lebih lanjut kat SINI ye.

p/s: aku punye betul klau ikut jadual tu. aku pregnantkan zaheen umur 25thn. bulan januari zaheen mula terbentuk dan pd jadual pon betul aku akan dapat anak perempuan. 


p/s lagi: so lepas ni...bolehlah planning nak dapat baby boy. maybe umur 28thn kot:P


Friday, December 16, 2011

Subhanallah...Kuasa Tuhan...bayi seberat 300g hidup di dunia ..


 ya Allah...cuba korang baca ni....
sumber dari SINI dan SINI
Kimberly Mueller, is the smallest baby ever born and the youngest survivor in Germany after she was born 15 weeks prematurely. Her chances of living were rated at worse than 1,000-1.

 newborn



Kimberly Mueller 12 March 2007Kimberly Mueller 300g
 
Tiny Kimberly Mueller weighed just over 10 ounces when she was born on 12.March.2007. Her chances of living were rated at worse than 1,000-1 when she was born 15 weeks premature. She had to be born by Caesarean section because the blood supply via the umbilical cord was poor due to placenta failure and the heart started to get weaker. But Kimberly, who was just 10.2 inches (26cm) long, spent months on a life support system as doctors in Hanover, Germany fought to save her. 

The tiny girl was kept in an incubator for warmth and drip-fed, while a respirator help her breathe. 
She was also given a cocktail of drugs to boost an immune system that was barely formed.

"Babies as small as this usually have no chance," said Dr Oliver Moeller, a heart specialist who treated her. "We are incredibly lucky that she lived. Such a case I have never experienced. We had a lot of luck ... a lot."

Kimberly's mother Petra Mueller, 38, from Hanover, who remained at her daughter's bedside in intensive care at the University Clinic in Goettingen, was allowed only to stroke her with her finger. 
"It was the nicest thing when she would grip my finger in her tiny hands," she recalled. 
"She was like a little bear gripping a tree trunk, just hanging on for life as if she was saying 
'Don't leave me, mummy'."

Kimberly at 6months 
At three months, she faced a major setback, when doctors feared she could be blind. But laser treatment corrected the problem.

21 September 2007 
After six month's intensive care at the University Clinic in Goettingen, Kimberly had grown to weigh 5.5 pounds (2.5 kg) and measure 17 inches (43 cm), she was allowed to leave hospital and go to her Hanover home, living with daddy Andreas Mueller and mommy Petra Meuller. 

During the next few weeks she continued to be fed artificially and still need to have oxygen as her lungs keep developing.