Wednesday, January 4, 2012

zaheen kuat mengempeng...:(

assalamualaikum..........
 nak mintak pendapat mommy2 ni....


camana nak elak anak asik nak mengempeng je waktu tidur malam ek?? ada tips supaya anak dapat tidur  tanpa perlu mengempeng non stop 24 jam? actually zaheen dari mula lahir sampai sekarang ,kalau tido malam..kena breastfeed die dulu,pastu baru die tdo. ni dah makin besar(sejak umur 1tahun++), die asik nak berjaga malam je nak mintak susu.dah macam masa die baru2 lahir.mulut tak nak lepas nipple brest. kalau lepas kan, die terjaga dan menangis. susu botol die taknak kalau ibu die ada. actually paling byk pon die minum susu botol kalau kat rumah adalah 2oz. yang lain,banyak hisap susu badan. jimat memang jimat sebab 1 bulan beli 1 kotak je susu formula sebab die masih susu badan. cuma masalahnya masa tido mlm tu, sampai sekarang tidurku tak lena sebab die kuat mengempeng:(  tido pon dah makin ganas,suke tido sambil nyusu sambil hempap bdn ibu die. ish3 anak daraku sorang ni. sakit badan sebab die dah makin berat.huhu. penat sgt.  eye bag n dark circle toksah cakap lah. memang dah lama ada. haha. ada tips tak camane nak elakkan anak ngempeng je mlm2 nak tido?tolong share ye mommies out there:) thankss!

3 comments:

Ieja said...

walaupon belom jd mummy lagi tapi pernah jugak la dengar petua mak n kakak ija pasal ni..huhu

kalau nak bagi anak tinggal susu, mak ija dulu pernah letak something yang pahit kt nipple..daun ubat yang pahit..x pasti daun apa la pulak..selalunya kt kg mmg ada

pastu kakak ija just letak pewarna merah je..terus anak buah ija tak nak dah..hehe senang sgt

tapi nak buat tu semua depend kat ibunya la..takut kang kesian pulak kt anak..huhu

storm rider said...

ija: aku bukan xnk bg terus brestfeed.cuma waktu mlm je.sebab kalo blk sekolah smpai la mlmnye die mmg nk susu bdn je,xnk susu lain. tu die tak kenyang kot,asik nk susu mlm2.

f a t i h a h said...

Dah brp lama zaheen camni? mmg ada time budak2 dia akan nk ngempeng je mlm2, tp tak la berlarutan. tgh growth spurt dia. ada seminggu, or lebih tp sebulan tu tak lah kot. org kata kalau budak dh start mkn, sllnye mlm dia akan tidur je. rsnya bukan sbb dia lapar. maybe hobby baru dia kot *hehe not helping at all*.kalau dah lama sgt dia nyonyot, cuba pas kat azuwan suh tdokan, sekalisekala ibu kena cukup rehat:)tapi kena cekal la dgn dia melalak kejap huhu...