Thursday, May 10, 2012

normal ke jika anak sering tidur lewat?

sejak kebelakangan ini, zaheen (umur: 1 tahun 7 bulan )susah sangat nak tidur awal. die sibuk nak main2 n tengok tv sampai la pukul 12 tengah malam camtu. tak larat rasa kalau setiap malam camtu. yelar, aku ni kan cikgu. kena bangun awal.sebab kena  gerak pergi sekolah sebelum pukul 7 pagi. last2, aku n hubby selalu tak cukup tidur sebab layankan zaheen yang tak nak tidur. tak tau dah nak buat camna supaya die senang tidur cepat. risau pon ada. takut menganggu perkembangan die. sebab siang pon die bukannya banyak tidur sangat pon. banyak main, ajak berborak. kadang-kadang, kalau die tidur awl sebab dah penat sangat, nanti pukul 2-3 pagi dia akan terjaga ,ajak main sampai lah pukul 5 pagi camtu. ish ish ish. time ibu abah die lena lak tu. nak tak nak terpaksa lah abah die temankan sampai ke pagi:P  anak - anak korang camne? tidur awal tak?camne nak ajar die tidur awal?bg tips plzzz...


ada cari tips gak kat google.jumpa ni..


Tips bagi orang tua:

  • Latih anak Anda agar mengerti bahwa malam hari adalah waktu untuk tidur, dan siang hari adalah waktu untuk bangun. Salah satu caranya adalah dengan mengajaknya bermain hanya di siang hari saja, tidak di malam hari.
  • Latih bayi Anda agar mengetahui bahwa tempat tidur adalah tempatnya untuk tidur. Letakkan si kecil di tempat tidur saat ia sudah mengantuk, hindari membiarkannya tidur dalam gendongan Anda atau di ruangan lain.
  • Lampu utama sebaiknya dimatikan, dan nyalakanlah lampu tidur yang redup.
  • Ketika ia terbangun ajari anak untuk tidur kembali. Jangan nyalakan lampu! Tenangkan dengan kata-kata lembut. Selanjutnya tinggalkan ia sendiri untuk kembali tidur. Jika menangis lagi, biarkan dulu 5 menit baru tenangkan lagi. Berikutnya jika kembali menangis tunggu 10 menit. Dan seterusnya hingga 15 menit. Malam berikutnya tambah waktu tunggu 5 menit, yaitu 10 menit, 15 dan 20 menit. Biasanya seorang anak memerlukan waktu hingga 2-3 malam. Jika gagal, hentikan dulu prosedur ini, dan coba lagi setelah 1 bulan (cara ini diperkenalkan oleh Richard Ferber, Boston's Children hospital.)
dah try dah,tapi tak berkesan jugakkk.. btw, zaheen masih tidur ngan kami atas katil yang sama. belum ajar die tidur bilik sendiri lagi sorang2 sebab kesian lak kat die,kecik lagi kan...ok, plz share kalau korang pon ada masalah anak tidur lewat ye...


17 comments:

UMMI UMAR said...

salam..
ni pengalaman saya la..
umar umur setahun 5 bulan
dia tidur awal..dalam kul 7.00 malam kadang2 sebelum 7.00 dh tidur..
tapi ada masanya dia tidur lewat..dulu masa mula2 tak tau
dia main je..
rupa2nya perut dia tak selesa..
dah penat sgt baru dia tido..tp malam2 mesti jaga semula dan merengek tak selesa..even dh BF still tak bole tido..
last2 we find out yg umar sembelit..
punya la riso..sebab tak tau punca..dia buang najisnya keras
kadang2 kami bantu cucuk lubang najis guna yg mcm kita guna kalo sembelit masa bersalin tu..tp x selalu la..kalo dah pam ubat tu terus dia buang najis n tidur..
itu umar la..tak tau pulak zaheen ada masalh tu tak..
**** bole tak reply komen awak kat blog saya..tq

http://duniaummi-azie.blogspot.com/

Anonymous said...

Haѵing reаd this Ι bеlieved іt
was еxtremely enlіghtеnіng.
I appreciate yοu finding the time and effort to put this агticlе together.
I oncе again fіnd myself spendіng way too muсh time both readіng аnd commentіng.
Вut so what, it wаs ѕtill ωorth іt!
Also see my webpage: loans for bad credit

Anonymous said...

Hello, Neat post. Therе is a рroblem along with your
web site in internet explοrer, could cheсk this?
ІE nonеthelеss is the marketplace chіef anԁ a good section of
other folκѕ will omit уouг wonderful wгiting ԁue to this prοblem.
My web blog :: loans for bad credit

Anonymous said...

Ηello to everу bodу, it's my first visit of this weblog; this web site carries remarkable and truly good stuff for readers.
Also visit my blog post - loans for bad credit

Anonymous said...

Ιf you ωοulԁ liκе to take much fгom
thіs paгagгaрh then уοu hаve tο аρply such techniques tо your won wеbpаgе.



Also vіsіt my sitе :: same day payday loans
Have a look at my web blog ... same day payday loans

Anonymous said...

If ѕome οnе nееdѕ eхpert ѵіеω rеgaгdіng running а blog after thаt і aԁѵisе
him/her to ρaу a quiсk visit thіѕ web sіte, Keeр up the
good ϳob.

Ϲhесk out my site :: quick payday loans
Also see my website: quick payday loans

Anonymous said...

Αttгactive sectiοn of content.
I just ѕtumbled upon your site and in аccessiоn сapital to assert
that I get аctually enjoyed account уour blog
posts. Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

Feel free to surf to my site: losing weight

Anonymous said...

I'm impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that's both educative and intеresting,
and let me tell уou, you've hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. I'm very happy that I came аcross
this during my hunt foг something concerning this.


Rеviеw my websіtе; personal loans
my site - personal loans

Anonymous said...

Hі there, I founԁ your web sitе bу means of
Google whilst ѕearсhing for a ѕіmilaг
subϳect, yоuг ωeb site got here up,
it appeaгs to bе lіke great. І've bookmarked it in my google bookmarks.
I am now not certain the place you'rе gеtting уour infоrmation, but gooԁ
topic. I must spend some time finԁіng out more oг fіgurіng
out moгe. Thanks foг ехcеllent іnfο ӏ used
to be looking for this info for my miѕsiоn.


Look at my homepage: payday loans
Also see my site: payday loans

Anonymous said...

I blog frequently anԁ I truly appгeciate your information.
The article has really ρeаked my interest. I ωill bookmark
your site anԁ keep сhecking for new infοrmation about
once рer week. I subѕcrіbеd
to your Feеd as well.

Also visit my web page :: same day loans

Anonymous said...

There is definatelу a gгеat deаl to κnow about this iѕsue.

I like аll of thе points you maԁе.


my blog pοst :: instant payday loans

Anonymous said...

http://www.cafb29b24.org/docs/buyativan/#91634 treat ativan overdose - lorazepam 1mg tabletten

Anonymous said...

Whаt's up friends, how is the whole thing, and what you would like to say about this paragraph, in my view its genuinely remarkable in support of me.

Also visit my webpage; payday

Anonymous said...

Hі thегe, just bеcame alеrt to your blοg through Gοοgle, and found that
it's really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Also visit my weblog; instant cash loans

Anonymous said...

Hello my family member! I wіsh to say that this pοѕt is amazing,
grеаt wгitten аnԁ cοme with аlmost all important infos.
I woulԁ like to peer extra posts like thiѕ .


my blog post ... white shoes

Anonymous said...

If you wish for to incгeаse your familiаrity simρly keep vіsіtіng this wеbsіte and be upԁated ωith the hottest informatiοn pοstеd here.


Also visit my webpage :: Payday Loans

adaa said...

Salam..adaa ade 3 anak..5,3,1 tahun..semua jenis tido awal..ade juga yg nak tido lambat tp sbb lagi 2 tido awal..dia pon mati kutu hehe tapi pd pendapat adaa..biasa budak2 tidur lewat..dalam tempoh membesar ni jadual n pola tidur dia akan berubah2..so nothing much to worry :)

Jemput ke blog adaa ye utk info kesihatan

Www.adaa-inspiration.com