Tuesday, August 14, 2012

First time jumpa tailor yang macam @#$%^&*.

Apa perasaan korang bila hantar kain kat tailor, die jahit ikut sukahati die tanpa ikut apa yang kita nak?
Apa perasaan korang bile hantar kain kat tailor, die bagi kain yang lain dengan alasan kain yang kita bagi tak cukup?
Apa perasaan korang bila kain yang korang hantar tu adalah kain untuk baju raya korang tahun ni??????!
Dan apakah perasaan korang bile ko pakai baju yang dah siap jahit tu oleh tailor Bangang itu, ko kelihatan seperti badut sarkis?
apakah?apakah?Tell me! 



hmmmm!
sorry kalau entry hari ni berbaur kemarahan or ketidakpuashatian. aku kalau boleh taknak tulis entry yang marah2 sempena bulan mulia ni. tapi, aku kena luahkan!share to others supaya takde yang terkena cam aku.


Kejadian bermula awal bulan Julai tahun ni..tak silap aku 1 julai aku gi tempah ngan die. aku memang tengah mencari2 tailor untuk jahit 2 pasang baju raya aku ni. sebelum ni aku hantar kat tailor cina kat sini(pasir gudang). biasa lah, harga mahal(tempah baju kurung biasa saje dah rm70 sepasang ikut jenis kain), tapi servis ok sangat! puas hati.aku dah try ngan 2 tailor cina kat sini..yang tailor kedua ni...mahal gak la..RM52 sepasang baju kurung (ikut jenis kain gak)..tapi jahitan so-so je la. tapi siap cepat, ON time. tapi kali ni aku nak try tailor melayu. nak tolong bangsa sendiri pon ye jugak..survey punye survey, kawan aku cakap ade makcik kat area taman rumah aku ni jahit ok. tapi aku perati kedai die asik tutup jek. so aku mintak la no akak tu kat member aku. call terus, rupenye dah pindah kedai. ok, masa janji nak jumpa tu..die janji pukul 5. so aku balik sekolah ,lepas jemput zaheen.. terus la pergi kedai die. bile dah sampai, kedai die tak bukak2. aku call balik, die kata lambat sikit.ngah beli barang kat KIPMART. lagi 10minit sampai. takpeelah, aku tunggu lagi. (sebab KIPMART tu dekat je pon )..tapi dah tunggu sampai setengah jam, tak sampai2 gak...aku balik je lah dulu.so pergi ngan husband petang tu dalam kol 6.30 ptg. (ok kat sini dah nampak perangai die yang tak pentingkan customer. tapi masa tu aku tak syak ape2. aku blik je rumah dulu sebab kebetulan kedai die depan rumah aku je)



so, petang tu aku terus pergi tempah ngan encik suamiku. bile tgk keadaan kedai die, tak nampak macam kedai jahit. bersepah. ngan barang2 jahit (jarum-jarum) kat lantai. takpe lah,maybe baru pindah kedai kot. aku sedapkan hati. so aku pon cakap la design ape yang aku nak..(aku nak design baju fesyen yang boleh pakai time mengandung or tak mengandung), dan bermulalah sesi ukur2 badan. pastu bile aku tanya bile siap.die kata lagi 3 minggu. so aku expect dlm 21 julai la siap camtu. n then bile aku tanya harga, die kata..nanti la dulu..belum confirm lagi. err...first time aku hantar,tailor tak bagitau harga baju. selalu nya bagitau masa tempah. (ok,time ni aku cam tak sedap hati gak. tapi aku buat2 sedapkan hati sendiri..anggap mainan perasaan je. lagi2 bile tgk buku tempahan die sikit je..sebab aku tgk tempahan yang member aku hantar bulann april,selang 3 muka surat je ngan tempahan baju aku. die kata die masih baru...n then die suruh rekemen kat cikgu2 sekolah aku yang lain.-time ni die cakap baik2,sopan2 je tauu... )



seperti yang dijanjikan..selepas 3 minggu, aku call die die balik cakap nak amik baju..baju dah siap ke. die boleh jawab. lom siap lagi dikk. lom potong lagii. apakah?? aku tanya la..bile boleh siap..die kata dalam bulan ni la(that's means hujung bulan julai,31 julai boleh siap). ok,fine. aku tunggu. 


next week nye..aku call lagi tanya baju dah boleh amik lom. die masih jawab belum siap. belum potong. aku cakap la nak guna untuk bergambar ngan family sebelum adik aku fly sambung belajar ke US seminggu sebelum raya.aku nak guna 11 ogos dan aku balik kampung 10 ogos. so baju die kena siapkan sebelum 10 ogos la camtu kan. pastu die cakap 'yelar, akak cuba la siapkan'.-time ni suara akak tu dah macam marah2,tinggi suara ngan customer. (aku dalam hati dah panas gak..tapi still can control my voice la supaya tak marah2. cakap tak serupa bikin betol)


next weeknye..(awal ogos) die call aku tanya mana aku beli kain warna merah+hitam yang aku hantar kat die tu. die kata kain tak cukup sebab kain ada 2 tone warna berbeza, so susah nak potong ,banyak kena guna kain untuk baju fesyen. (nampak sangat lah die baru potong kain untuk jahit kan???)  aku cakap la kat kedai sekian-sekian...aku tanya nak aku belikan ke.die kata takpe,die boleh carikan. lepas tu die takde call aku balik tanya,dan aku ada call die balik nak tanya psal kain yang tak cukup tu ada lagi tak.tapi takdapat. pastu aku dah terlupe sebab busy ngan keje+anak demam lagi.(so aku rasa mesti takde masalah sebab die takde call aku balik cakap pasal kain tak cukup tu. maksudnya..kain yang tak cukup tu masih ada kat kedai, die dapat beli,tu yang die tak call aku balik-aku rasa la)



so,seperti tarikh yang dijanjikan..10 ogos.aku call die balik pas habis sekolah..dalam kol 12.30 tgh hari camtu..cakap nak dtg kedai nak amik baju sebelum balik kampung dan tanya harga sekali..die boleh cakap,dah potong,belum cantum lagi.hmmmmmmmmmmmm. aku mengeluh panjang gak. aku cakap la..aku nak guna nak amik gambar ngan famili sebelum adik aku fly. die boleh jawab ...nak buat camana.memang tak sempat nak siap. pastu aku tanya lagi,bile boleh siap ni..die kata esok baru boleh siap. dan baju tu biar die yang hantar rumah aku sebab kedai die  dah takde. die tak sewa kedai lagi dan takde kedai lagi. Pulakkk!..aku tarik nafas dalam2..bawak bertenang..think positive..aku cakap...camni lah kak..takpe lah..tak dapat guna untuk bergambar ngan famili pon takpe lah kak..janji akak jahit baju saya elok2 cantik2 dan tak tergesa-gesa. yelah, risau gak die jahit tergesa2 kang buruk lak jadinye baju aku tu..pastu aku tanya lagi...bile boleh siap agak2..sebelum raya boleh siap die kata. ahad pon boleh. ok aku cakap la nanti balik dari kmpung ari ahad, nanti akak boleh dtg rumah hantar baju.



ari ahad(12 ogos)..balik dari segamat..aku call bagitau dah otw balik rumah,so boleh dtg rumah hantar baju. dan tanya harga sekali lagi. ok,alasan die kali ni..tak boleh hantar sebab ada kematian kawan die.die gi melawat. ok fine. aku paham. die kata esok (isnin pagi) die boleh hantar. pastu bile aku tanya harga,, die kata...ala,nanti lah..tak mahal pon tempah ngan akak...




isnin(13 ogos).aku MC hari ni. asthma+batuk berkahak. so lagi teruk asthma aku bile asyik batuk2. dah 3 hari gak aku batuk2. memang nafas aku sesak je 2 3 hari ni sebab batuk-batuk dan asthma.makan ubat asthma pon tak berapa nak jalan.kena nebulizer baru ok sikit. pagi tu dalam 11pg..aku call die tanya nak datang rumah pukul berapa.die kata, nanti la petang2 sikit. sabar la sikit. petang2 nanti dalam kol 3.30 or 4.30 akak datang pas jemput anak.(time ni suara die agak cam marah2 gak).pastu sebelum letak telefon,aku dengar die mengomel2 sendiri... ishhhhh..tak sabar2 betul la die ni. aku dengar ok!kurang ajar btol.


petang tu..die datang dalam pukul 4 camtu. die tekan loceng rumah dan terus buka gate luar rumah aku n masuk kawasn rumah. aku bukak pintu rumah, tanya la..berapa harga ..die boleh cakap nak masuk boleh tak..sambil tolak pintu rumah aku,die kata ada benda sikit nak cakap.die masuk.aku pon dah berdebar2 dah. aku pon berdiri je , tak de pelawa die duduk ke hape ke,sebab tgh terkejut ngan tindakan die masuk rumah aku sebenarnya..so die terangkan pasal kain warna merah+itam yang tak cukup tu,die gi kedai tu balik.kain tu dah habis, so die ganti ngan kain lain(warna hitam). kain yang aku bagi tu cukup buat baju je die kata.bahagian kain tak cukup. sambil die terangkan tu, die terus duduk kat sofa aku. sedangkan aku ni tuan rumah masih berdiri sambil dukung zaheen. sebab terkejut kan. lagipon tak expect pon die sampai nak masuk rumah aku.aku memang frust gile tgk baju aku yng die jahit. lain sangat dari apa yang aku nak. nasib baik yang kain mak aku bagi(sedondon ngan famili)..'ok' sikit la berbanding kain yang satu lagi(merah+hitam). tu pon aku pakai nampak gedoboh.besar sikit.pastu design yang aku nak takde langsung.die main jahit suka hati die. pastu aku sangatttttttttt la tak puas hati ngan kain merah+hitam aku. gile hodoh. nampak sanngat jahit tergesa-gesa.aku cakap la..aku tak puas hati. lagipon aku tak mintak pon die beli kain lain tu. pastu aku cakap la..sy dah hantar awal..akak start jahit lambat.kalau akak start jahit cepat..maybe kain tu ada lagi.(dlm hati aku, aku rasa die ni tak pandai potong kain atau masih tak pandai jahit. kain tu aku beli 4meter.selama ni cukup je walaupon ada ton warna yang berbeza.aku bukan lah besarrr sangat!) aku ckp dgn akak tu dgn nada baik ok.takde marah2 pon.sebab aku ngah tak sehat. asthma.so aku cakap pon tercungap2. pastu die boleh jawab(sambil duduk kat sofa bersilang kaki)..ala.. awak hantar pon bukan awal sangat. dah lambat gakk. kalau kedai lain pon dah tak nak terima tempahan awak ni. (hamboiii..mulut die. memang kurang ajar dan dasar low class punya orang.kalau taknak terima tempahan lagi,cakap lah awal2 !!tak payah bagi alasan kelentong customer!).dahla, aku dah malas dah nak layan org camni. buat sakit hati dan menambahkan lagi sakit dada aku ni. so aku tanya harga berapa, die kata sepasang rm50.dua pasang rm100 lah. aku tak sangka baju yang hodoh dan tak jadi tu pon die charge mahal sampai rm50 sepasang. memang dasar peniaga yang nak untung cepat tanpa pikir customer! aku cakap la,takkan la baju yang tak jadi ni pon rm50 sepasang. die kata die amik harga upah je, yang kain die belikan tu takpelah.amik je.bolehhhhh?????aku dah tahan marah dan sedih dlm hati,aku keluarkan duit,terus bayar rm100.malas nak layan org camtu.nak biar die keluar cepatt2 dari rumah aku. benci!! aku dah la ngah sakit, bertambah sakitttttttt aku rasa!:((


die keluar je dari rumah aku, aku terus call suami,nangis2 ngadu pasal baju raya aku tak cantek ,tak jadi:( pastu aku call mak aku pulak.lagi aku meraung:(  pastu aku baru try baju tu. yang tak jadi tu(warna merah +hitam) , dah la tak macam yang aku nak,die buat pattern baju kurung kedah dan die jahit dengan takde potong2,sambung je dari bawah baju sampai lengan.takde kekek ke ape ke.dgn bahagian bahu gedoboh gile, ada span tapi span tu jatuh,tak kena bahagian bahu aku pon.kat lengan dah span tu. bolehhhhhhhhhhhh?bodohhhhhhhhh!pastu bahagian leher,die buat bentuk bulat je,kepala aku pon susah nak lepas masukkkkkkkkkkkkkkkkkkk.dah la takde zip ke hape ke.memang bodoh gile.takde otak.memang nyesal gile la aku hantar kat die. dan kepada korang2 yang duduk area pasir gudang, korang jangan lah hantar kat tailor ni. nama die rahmah. tu je aku tau. kedai pon die takde. die kurus2 tinggi,kulit gelap dan nampak tua. sekian.

 




p/s: sorry entry hari ni panjang gile dan ada perkataan yang tak berapa nak sopan.



4 comments:

iela said...

Kesiannyer... kalo saya pon dah menangis gak. Baju raya tuuu.. Hishh...apa punya tukang jahit la.

Nurul a.k.a Riko said...

Ahkak pun dah pernah kena...padahal ahkak hantar baju raya...3 bulan sebelum bulan poser lagik.

Alih2...bila amik baju...size double dari size ahkak. Rupa2nyer...tailor tu dia sub kat jiran dia jahit baju raya ahkak. Since dari hari tu..tobat nak antar pada tailor yg sama.

Ahkak suka hantar pada chinese tailor...walaupun mahal..tapi jahitan mmg puas hati. Alah membayar ...menang memakai.

Ana said...

teruk betul tailor tu..hmm..tu lar org kita bila meniaga tak tau jaga customer...camner lar org kita nak maju!sabar jer larr..baju raya lak tu!kalo saya mmg dah megamuk dah...sesen takmo bayar kalo gitu hasil yg saya dapat!!

Personality in-ordered said...

Ha! Pernah kena mcm ni...tapi kat kajang....dekat dengan kedai2 taman Sutera Bukit Angkat. Dua bulan hantar tak siap2...pastu mcm2 alasan dia siap boleh salahkan kita pulak. Panjang cerita nak cerita pun sakit hati . lagi sakit hati ni sebab sepasang harga kain yg saya beli tu rm 300! Buat dah lah dua pasang. Jangan lah pergi kedai tailor kat sini dah. Seriiikk