Wednesday, September 19, 2012

persepsi orang jika kerja sebagai surirumah sahaja walaupun ada ijazah?

copied from umdean'sblog

very interesting!sila baca:)

OPEN POSITION - NEW MOTHER WANTED
- Must be on call 24/7
-15-24 hour shifts
-No paid salary
- No week-ends, holidays or vacations
-Proficient in the art of diaper changing
-Proficient in the art of cooking, cleaning and laundry

Qualities needed:
Looking for a patient, dedicated, responsible, organized and timely individual who is great with kids.
Must be great at multi-tasking and have outstanding self-control. Must accept that they will not be able to sleep or eat when they want to. Lullaby singing and book reading skills are a plus.
____________

So when did being a stay-at-home mom, or home-maker not qualify as a "real" job? Just because it's done at home and in pyjamas doesn't make it any less of a challenge.
It really irks me when people say things like "Well she graduated 3 years ago, but now she's just a housewife." or "It's a shame, she had a great career going but now she's just a stay at home mom."

Excuse me? Just a housewife? Just a stay at home mom? Clearly, people who speak in such terms never had to take care of a baby for more than 10 minutes. Being a stay-at-home mom has literally been the hardest, most arduous experience of my life.

Like any other "real" job, parenting can be done half-assed, or it can be done well. Either you can put in the time and research to find out how to do your job properly, or you can be the kind of employee who arrives late to every shift and didn't prepare for their meetings.
Being a mother requires the same amount of organisation and dedication as any other job on the market, if not more. It is a job that is both physically intense and requires a high mental capacity as well.

When one holds a work position that they are passionate about, they keep envisioning the end results in their mind. If you are the CEO of a company or store owner, you hope that the company will have big profits. If you are an artist, you hope that your art will sell. If you are a teacher, you hope to inspire your students. If you are a film director, you hope to complete your film.

But a mother...When you are a mother, you hope to build a human being - a new soul into becoming a complete and wholesome individual. You are building a person. What accomplishment could possibly be more important, more incredible than that? To contribute to society by raising a complete and healthy individual with good character and ethics - that...that is quite something.

So don't look down on me because I choose to stay at home. Trust me, I'm not sitting on the couch munching on ice cream in my pyjamas while my baby sits unattended in his Graco swing. I am spending every waking minute trying to figure out what it is my baby wants. I take him out for walks twice a day, I spend hours solely to feed him and put him to sleep. I run errands and do the groceries. Then in my "free" time, I'm cleaning dishes, cleaning clothes, cleaning my home or reading up on how to be a better mom. And then for leisure, I write articles for my blog.

Sometimes, if I'm lucky I'll watch a movie or TV episode while eating dinner.

I didn't write all that so that you may feel sorry for me, but rather to shed light on how stupid it is to assume that a woman who chooses to stay at home and raise a child is somehow lazy or any less capable than a woman who sits in a cubicle from 9-5.

Of course, we must acknowledge the women who do not have a choice. There are mothers out there who would love nothing more than to stay at home with their children, but are unable to because of financial circumstances. Single mothers are people that I have grown to respect immensely because they do all of the above AND have a 9-5 job. Nowadays, being a full-time stay-at-home mother is actually a luxury and I thank God almost everyday that I am able to do it.

So next time you refer to a woman who has left school or her job to be a mother, don't refer to her as "just a housewife", but rather a "Gosh darn superhero".




P/S : secara jujurnya...aku ada rasa nak berhenti kerja, jadi surirumah je. jaga anak sendiri kat rumah. tak payah hantar kat babysitter/pengasuh/taska. seriously..aku rasa tak sampai hati nak hantar anak kat rumah org yang kita tak berapa nak kenal(babysitter). mula2 hantar zaheen ke rumah babysitter(waktu tu zaheen umur lebih kurang 3 bulan), aku yang menangis. risauuu. sape dah jadi mak mesti paham perasaan ni kan. pdahal zaheen tak nangis ponn, aku yang touching lebih2. haha. actually..sampai sekarang setiap kali nak hantar zaheen rumah babysitter, aku rasa sedih nak tinggalkan anak kat rumah org. setiap kali tu jugaklah aku bisik kat telinga zaheen sambil dukung zaheen masuk rumah bbsitter(tak kira die tgh tido/tgh bangun pagi tu)...aku bisik.'.ibu work tau sayang..zaheen behave ye kat rumah orang..nanti kalau ada rezeki,ibu jaga zaheen sendiri je kat rumah,takpayah hantar kat rumah orang lagi pagi2.ibu doakan zaheen sentiasa dilindungi Allah dari sebarang kecederaan/kemalangan..ibu syg anak ibu tau!'  kadang-kadang waktu die tgh jaga..die angguk je, macam paham ayat yang aku cakap.Ibu mana tak sayang anak kan.:) lagi-lagi banyak kes pasal tersedak susu di taska /babysitter.mintak jauh lah semua tu. nauzubillah.
zaheen naik 'horse'

zaheen ngan adam(beza dua hari je zaheen ngan adam..zaheen lahir 16/10/12,adam 14/10/12) :)

zaheen with ultraman dan jam pooh pilihan die sendiri:P

zaheen dgn sepupu die,amar 3thn.tinggi dah anak ibu;)

zaheen makan koko crunch sambil tgk upin ipin ;P hehe



actually.aku memang selalu cakap/bincang ngan suami aku..nak berenti keje je rasa. lagi-lagi anak dah nak masuk 2 ni. rasa nak jaga anak sendiri. suami pon menyokong..tapi...masih belum ada rezki lagi untuk kearah itu. lagipon aku macam rasa dah fed up dengan kerja cikgu yang makin ntah hape2,dengan transformasi pendidikan yang ntah hape2,dengan student yang makin malas dan tak hormat gurunya... ntah la. Tapi..aku nak jadi surirumah yang ada bisnes sendiri. maksudnya kerja sendiri dari rumah /buka kedai sendiri..Insyaallah,ada rezeki nanti;) yang penting dapat jaga anak sendiri:)
.
.
cth gambar perangai pelajar sekolah aku. tgk lah keadaan kantin selepas rehat waktu pertama.bersepahhh.ni belum lagi rehat waktu kedua. hmm.







oklah..panjang pulak P/S aku kali ni ekk?:P luahan perasaan lah pulakk kan.. tapi aku rasa semua ibu yg bekerjaya pun berperasaan macam ni kan?? berada dlm keadaan dilema. oklah , Bye..Assalamualaikum:)

5 comments:

Nak kaweng! said...

kannnnnnn.
aku takde anak lagi pon pikir menda ni . sgt kesian baby...

zaheen dah jd girl2 dah eh skrg hehe

Melissa Mazlan said...

InsyaAllah kalau ada rezeki :) aminnnn.

lydiarahayumahmod said...

Aku pun terpikir macam ko Ain.....
Tapi, lifestyle ak membuatkan aku pikir berkali-kali sampai tepu nak pikir sama ada nk jadi housewife atau tak....Aku pernah jadik housewife sebelum dapat kerja sekarang...
Agak tak bernafas jugak la aku kejap sebab aku ni suka jalan-jalan. iskkk.....

storm rider said...

lydia: boleh je jadi housewife ada income;) aku pon planning nak jd housewife yg ada bisnes sendiri so dpt jg anak sendiri. bukan ape,,sbnarnye risauu sangat nak hantar anak kita yang baru 2-3 bln tu kat org(bbsitter). lagi2 kalau kita pernah tgk cara die handle baby newborn camne. cthnye...bbsitter anak aku ni...(ni babysitter baru...aku stat hantar kat die anak aku umur 1thn 1bln. )die jaga baby newborn,bagi botol susu kat baby dlm buai yang tengah berayun.buai tu buai otomatik.n botol susu tu die sendal je ngan bantal bawah dagu. kan bahaya tu. boleh tersedak susu! nasib anak aku dah besar dah pandai isap susu sendiri,tu aku tak risau sgt. ntah la...kalau nk diikutkan income mmg tak cukup kalau nak harap hubby sorang je. tapi nyawa anak lagi penting kan...lain lah kat europe,maternity leave die sampai 1 thn bergaji. sbb kat barat,diorg dah peka ttg kpentingan susu ibu kpd baby. sbb tu kat barat susah nak dpt susu formula.tak macam kat msia..blambak susu formula.

storm rider said...

satu lagi,diorang(org barat) sedar baby baru lahir(newborn-1 years old) very fragile. takde sape dpt jaga baby yang lebih baik berbanding ibu sendiri.



btw,yg pasal bbsitter anak aku susukan baby tu pon aku baru tau,dlam bln lepas.sbb aku tibe2 je tergerak hati nak tgk baby tu dlm buai,tgh tdo ke ape.pastu ternampak die susukan baby tu camtu. kantoiii la die.hmm.tu risau anak no 2 ni nk antar kat sape. cam susah nk caya kat org..:(