Tuesday, October 2, 2012

resepi mi hong kong sedap

mee hongkong...
aku letak pic ni kat intagram. dan puan wawa reques resepi.ni baru nak post resepi:P resepi actually rujuk kat majalah RASA keluaran september 2012. tapi tak ikut pon sangat pon.takdelah detail sangat ikut gram seperti dlm majalah tu. main agak2 je dan rasa guna lidah sendiri dan ikut apa bahan yang ada hari tu:P haha

resepi asal. alamak,lupe nak rotate.malass:P
klik pada gambar untuk tumbesaran. takpon beli aje majalah RASA keluaran september 2012:P


ni pulak resepi mi hongkong  version aku:

bahan:

mi kuning-agak2 utk 2 org mkn.
telur-2 biji(dikacau mcm buat telur dadar)
udang
bwg putih-hiris nipis
cili kisar-( cili kering direbus jap.pastu kisar.xyah byk sanagt kalau nak buat sikit je.nanti pedass sgt.setakat makan berdua..dlm 4-5 biji cukup.pastu blend je terus kalau malas nak rebus dlu. tpi kne blend lama sikit lah. kalau lagi malas, beli aje cili boh yang dah siap tu. tapi aku tak suke guna cili boh. rasa die lain.)
sos tiram-agak-agak je dalam 2-3 kali tuang
sos cili-agak-agak je dlm 2-3 kali tuang
sawi hijau-potong
lobak merah-potong panjang2
tomato-potong 4
air -secukupnya
garam+lada sulah
tepung jagung yang dibancuh ngan air-bagi pekat sikit kuahnya

cara buat:


1. campurkan mi kuning bersama telur.gaul rata.panaskan minyak.pastikan minyak betul2 panas,baru goreng mi sampai garing.angkat dan ketepikan

2. tumis bwg putih sampai wangi. masukkan cili kisar.kacau sampai pecah minyak

3. masukkan sos cili dan sos tiram .kacau sebentar

4. masukkan udang. kacau jap.pastu masuk sawi dan lobak n tomato.pastu masukkan air dan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air. biar didih jap. pstu masukkan garam n lada sulah. 

5. tuang kuah atas mee. dan siapp:)

sedia dinikmati.encik suami pon suke.siap request suruh buat lagi:P







oklah...itu saje utk harii ni. dah lama tak update pasal resepi kan..padahal byk je resepi senang+simple yang nak dishare. tapi...tak sempatt:(


last but not least..


zaheen @ 23month

and..perut aku at 26 weeks :P





haha.takde kaitan pon perut aku 26weeks dan zaheen 23mth tu. saje. bai!assalamualaikum:)

2 comments:

Nak kaweng! said...

yeahhhh.
ini lah bagus! aku suka gila sbb tu nak try buat.

kem slm zaheen buat toncet kat rambut.

thanks ain syg!!

storm rider said...

wawa! kalau ko perasan, sebenarnye aku slh taip nama mee ni. bukan mi kungfu tp mi hong kong.hahaha.

btw,u are the most welkam;) buat tau.jgn tak buat:P