Friday, December 7, 2012

35 weeks!

I'm 35 weeks pregnant already! next week dah 36 weeks or 9 month which is dah cukup bulan dan menunggu masa untuk bersalin je kan. tapi dulu masa bersalinkan zaheen, overdue 7 hari. which means aku bersalin pada 40 weeks 7 hari. hope yang second ni tak overdue lagi. dan my six sense rasa baby cam nak keluar awal. before 40 weeks. entah. my six sense lah. hope urusan bersalinku dipermudahkan Allah. InsyaAllah. sangat risau nak tinggalkan Zaheen sebenarnya. sian kat die. sape nak jaga die nanti masa aku nak bersalin. dah la aku nak hubby temankan aku bersalin. maybe hantar zaheen ke rumah babysitter die. insyaallah sempat. walaupun jauh gak sebenarnya umah babysitter ngan umah aku.



so far,preparation baby dah siap sepenuhnya. tinggal nak pasang babycot dan tilam baby. tak boleh pasang awal, nnt zaheen yang nak main2 dlm tu. :P preparation aku dalam pantang pon..dah nak settle. cuma lom beli set berpantang shaklee je lagi. tak menyempat nak beli. padahal dah jadi ahli kan:P haha. ada sape2 nak beli sekali set berpantang shaklee, boleh aku belikan terus sekali harung:P hee.


actually, aku rasa perasaan nak bersalin kali kedua cam lebih takut dari yang pertama. sebab dah RASA sakit sebelumnya camane kan. masa bersalin yang pertama tak takut sgt sebab taktau kan rasa sakit die camne. sekali..hambik ko:P hehe. hope yang kedua ni ,mudah bersalin dan no stiches! taknak episiotomi dan tak nak kena jahit. aku ada baca, cara nak elak episotomi...kena pandai guna teknik pernafasan semasa bersalin (breathing technique) .antaranya, sumber dari ceeramoon:
 
  1. Masa mula-mula contraction sampai.
    Tarik nafas dalam dalam guna hidung. Dan lepaskan panjang-panjang guna mulut.

  2. Bila contraction kerap datang.
    Bernapas laju laju guna mulut. Tarik napas guna mulut, lepas pun guna mulut jugak. fuh fuh fuh fuh....

  3. Bila rasa nak teran, tapi belum masa untuk teran.
    Perghhhh bab ni scary siot. Kita dah rasa nak teran, tapi tak boleh teran sebab bukaan belum 10cm lagi. Makanya, ko kena tarik napas laju laju guna hidung dua kali. Dan lepas guna mulut sekali. Dan buat benda tu berulang kali sampai hilang rasa nak teran. faham tak??? kira macam "sniff sniff fuhhhh" "sniff sniff fuhhh"

  4. Sudah tiba masa untuk teran
    Tarik nafas dalam-dalam guna mulut. Sebab katanya, lebih banyak udara yang masuk sekiranya tarik nafas guna mulut berbanding dengan guna hidung. Dan lepas tu push dengan sekali nafas dan sekiranya nafas dah habis, tarik nafas secara perlahan-lahan supaya kita tak menyedut kembali anak yang bakal keluar.

 
pastu kena pandai dan tahu teknik meneran ngan betul gak. aku second pregnant ni baru nak stady sume2 tu. masa pregnantkan zaheen tak stady pon breathing technique dan teknik meneran masa nak bersalin. rugi2.  pastu, korang pernah baca tak pasal natural birth atau hyponobirth ? boleh baca SINI dan SINI gak. baca pengalaman ibu-ibu yang bersalin secara natural birth/hypnobirth ni.memang menarik. rasa cam nak try jek.tapi kena ada ilmu gak. jgn main hentam jek ok.  



oklah, ni ada amalan nak senang bersalin dari blog sukasuki . antaranya adalah seperti..:

1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan.  Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.


3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri


5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.


6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.


7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu :).  Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan.  Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.


8. Baca ayat-ayat al-quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi.  Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.


9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.


10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor.  Salah satunya seperti di bawah :

1. Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
2. Angkat kepala, dagu cecah dada.
3. Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)
4. Tangan pegang buku lali kaki
5. Masa teran jangan keluarkan suara.
6. Masa teran jangan angkat punggung.
7. Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran. 
8. Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby) . 
 
insyaallah, doakan urusan bersalin ku dipermudahkanNya ya kawan2 :) 
cant wait for the baby:)
 nama pon dah adaa:)
kali ni aku yang pilih nama;) 
 
oklah, tu saja untuk hari jumaat yang mulia ini. 
last but not least...
 
 
 pic malam tadi:)
sukaaaa pic ni:)



p/s : tajuk SEMANIS KURMA malam tadi, cara didik anak, best kan?banyak tips dan info berguna :)
 
 
  

3 comments:

eflizaa said...

ain,
asma ko dah ok ke?

gud luck ye for second baby..=)

storm rider said...

ef: asma lom ok.tp under control la. still amik symbicort inhaler.thanks beb:)

siti shauqi said...

takotkan nak bersalin anak kedua..mcm ct aritu la. tp sbenarnya bersalin kali kedua ni insyaallah lg senang sbb kita dah tau..masa contraction dtg kita kena tenang n baca la ayt subhanaka inni kuntuminazolimin byk2..cube berjalan jugak walaupun sakit. bia cepat bukaan.. jahitan pun sikit je. jadi cepat baik. ain jgn risau la..insyaallah kali ni tak seteruk masa bersalin sulung dulu yg mcm kita trauma tu.hee...