Friday, December 21, 2012

kos renovate toilet. toilet jenis cangkung kepada toilet jenis duduk.

Antara salah satu persiapan berpantang aku kali ni adalah ...renovate/ubahsuai tandas rumah aku (tingkat bawah). kenapa?sebab kali ni aku nak berpantang sendiri di rumah sendiri. toilet di tingkat bawah adalah jenis cangkung. tingkat atas adalah jenis duduk. tp nnt dalam pantang mana boleh asyik nak turun naik tangga. kang ade yang tetas jahitan ke ape ke:P so..aku plan...awal2 pantang nak pantang di bilik bawah sahaja. tapi toilet kena lah renovate dulu. kene tukar jenis toilet duduk. so...awal cuti sekolah aritu...bermulalah proses renovate toilet aku. satu hari je die buat. aku deal ngan die dlm hujung bulan oktober. masa awal cuti sekolah baru buat (pertengahan november). so far, oklah die buat...toilet bowl,tiles ,simen,paip etc semua die beli.

pic toilet bowl .yang aku pilih adalah yg bawah tu. amik jenama zella. die punya penutup toilet bowl jenis soft close.so,bile tutup penutup toilet, die jatuh perlahan2 sendiri. harga rm450++

ok,ni aku amik salinan jenis tiles kat rumah aku dari pemaju. so senang kalau ada renovation kat rumah and nak guna tiles yg warna dan jenis yang sama dah ada kod-kod tiles dan jenama apa. penting gak ni. kalau ko nak tiles nanti warna seragam la.kalau ko tak kesah warna xseragam xpe jek:P



keadaan depan pintu toilet mase renovation sedang dijalankan
mule2 die pecahkan tiles kat sekeliling toilet cangkung tu. fyi, toilet aku asalnya bahagian yang cangkung tu, level die tinggi sikit. so sempit gak la. renovate ke toilet duduk, aku mintak toilet tu sama level je dgn aras lantai toilet.

dah pecahkan semua .pastu die pecahkan tiles kat dinding yang terlibat ngan bahagian piping(perpaipan). tak banyak sangat pon tiles kene pecah.

dah siap piping..die tampal balik tiles yang dah dipecah.

flush toilet lama yang tinggal kenangan:P haha



budak kecik ni boleh tido lena walaupon bunyi bising drill lantai n etc.haha.penat sgt lah tu

tampal tiles bawah lak..pastu baru die pasang toilet bowl.
ok.siap. satu hari je siap. tapi toilet tak boleh guna/basah at least semalaman utk bagi tiles yg br pasang tu betul2 kering. kitorang biarkan 2 malam barulah cuci toilet tu.

alang-alang, tukar pintu toilet sekali:P tukar jenis Bi-fold.kebetulan tgh ada promotion.i pantang ade promotion ni. cepat2 i grab tau:P hehe. tak tau nak pilih design ape...last2 pilih design pokok. warna hitam n putih sebab nak matchingkan dengan tema warna dapur dan kitchen kabinet:P hehe,..









total renovation cost adalah rm 2000. ini termasuklah toilet bowl,piping , simen,tiles dan upah pekerja.yang buat tu pekerja cina.so upah mahal sikit,takpelah janji buat ok dan kemas.die buat satu hari je siap.ok.itu sahaja nak share utk hari ni..tetibe rajin lak nak update belog malam2 kan. bai,assalamualaikum:)

11 comments:

ko2dragon said...

ada telephone number under pekerja cina itu?

ibuzaheenziyad said...

vicky: 0127404383

neesa_jun said...

tq kongsi...hurm...saya nak renovate toilet,tapi umah kjaan plak..rugi ka...haha.

Aleeya Nur said...

Sis..boleh share no pekerja tu?emel aleeya1212@gmail.com.tq yea sis

MAYA KLASIK said...

Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
1. Ubahsuai rumah & bina baru
2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
3. Kabinet dapur
4. Kerja Mengecat
5. Pagar besi
6. Siling plaster
7. Pemasangan granit & jubin
8. Kerja-kerja elektrikal
9. Partition
10. Kerja-kerja kaca
11. Binaan bumbung
Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
Terima Kasih,
MAYA KLASIK RESOURCES
(002350316-v )


Hubungi Kami

0173225075 - aiman
0139914207 - fikri

www.facebook.com/mayaklasik

email : mayaklasikrc@gmail.com

Muhammad Syoufi Hazriff Hafizi said...

Salam nak tnye, kos pasang toilet sebiji tu dia ambil berape yer

Zack Zacko said...
This comment has been removed by the author.
Zack Zacko said...

Toilet bowl tue beli kat mana

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Azuan Mat Sani said...

Good sharing.
thank you