Monday, December 17, 2012

kos pasang tv panel/tv console/tv kabinet pasang siap/built in tv cabinet

Assalamualaikum...

dah lama rasanya tak cakap pasal rumah kan...
ntah.xde mood. tapi ramai gak yang tanya pasang tv panel yang aku tempah untuk rumah aku tu.
Meh-meh,hari ini aku ada mood nak share pasal tv kabinet/tv panel/tv console/built in tv cabinet tu.
pic living room rumah aku yang the latest. nampak tv panel yang simple itu?:P  itu tanpa pasang lampu pada tv panel sbb nak jimat letrik.haha


kenapa aku berminat sangat nak pasang tv panel tu ?
sebab utama ialah...aku tak suke nampak wayar-wayar yang berselirat kat sekeliling kabinet tv. risau kalau zaheen main usik2 kat wayar2 tu.pastu aku nak jimatkan ruang dan nampak kemas je kat bahagian tv tu tanpa ada sebarang wayar-wayar yg bersepah2 kat situ.ok,boleh diterima tak alasan tu?:P puas aku merengek kat hubby tau nak buat tv panel tu:P oops.haha.





ok. kepada yang bertanya harga,berapa kaki,material ape...meh aku jawab harini.penat i nak jawab emel satu2 tau.:P hehe
1)saiz/panjang/berapa kaki? :-
Tv panel rumah aku ni saiz die aku buat pendek je...5 kaki. sebab tv aku saiz kecik je, 32 inci..so sesuailah buat panjang 5 kaki je.tapi kalau tv ko besar,kenalah buat panjang 6-8kaki ye. Tapi tinggi tv panel ni aku request penuh dari lantai sampai ke siling.(sebab ade tv kabinet yg jenis separuh je kan,ikut taste masing2 :P).

2)Material yang digunakan:-
Atas nasihat kontraktor tu,aku pilih material dari jenis kayu FORMICA SOLID. warna pilihan aku ialah coklat gelap dan putih. sebab aku nak padankan dengan sofa rumah aku. pastu material kayu yang aku pilih tu cam ada corak2 bulat-bulat ala-ala 3D sikit. die kata design terbaru,aku pon ikut je lah cadagan die.rambang mata dah sebenarnya nak pilih design ape.hihi.

ok,nampak corak bulat2 tu?:P


3) Design Tv Panel:-
design ni ....ikut citarasa dan BAJET korang lah. Macam aku, bajet aku ciputt je. so aku pilih design yang simple je. yang penting wayar2 tv,astro n etc dapat disorokkan.haha.laci pulak kitorang pilih jenis slide dan tak sepenuhnya ditutup dengan kayu sebab nak control tv senang.so,die cadangkan laci tu pasang kaca gelap(mintak yang tebal tau,jgn yng nipis.bahaya untuk kanak2 kalau jenis nipis dan murah punya) supaya mudah nak control tv :P

pandangan dari jauh

pasang lampu T5 disebalik tv panel. wiring untuk lampu die dah sediakan. cume beli lampu dan pasang lampu kena upah org lain pasangkan.

pandangan dari dekat. saje aku biarkan kosong je atas kabinet tv tu. takde bunga ke frame ke sebab takot zaheen usik n main2. so untuk langkah keselamatan ,takyah letak ape2 kat atas tu:P

 
pasang kaca pada laci untuk mudah control tv. pintu pulak jenis slide untuk jimat ruang.
 4.HARGA / KOS :-
so, harga atau kos untuk design dan material yang aku pilih ni adalah...RM 2000. mahal tak pada pendapat korang? pada aku mahal tapi berpatutan gak la.,.sebab kadang2 aku gi jalan2 survey-survey kabinet tv kat kedai perabot pon harga die mahal2 gak.(yup,aku ni ada org cakap dah macam makcik2 lak suke gi kedai perabot survey2.dah la biasanya aku gi sorang2/gi ngan zaheen pas balik sekolah. sambil survey2 tu aku suke tanya2 dan tawar2 tapi tak beli lagi pon.saje nak banding2kan harga.dah stail makcik2 -ada org cakap lah.tapi...ada aku kesah?:P) sebab kadang2 yg dah ready made kat kedai tu lebih mahal,padahal ada bahagian bawah je,takde yang lekat kat dinding sampai siling. apepon, sumenya ikut bajet masing2. kalau banyak duit, banyak lagi design cantik- cantik yang korang boleh buat untuk rumah korang:) tapi...kalo korang takde bajet gak,tapi nak buat cantik2 dan mahal-mahal....ada je kedai/kontraktor yang tawarkan bayar bulan installment/guna kredit kad, tapi aku jenis yang tak suke nak hutang2. aku lebih suka kumpul duit sikit2, dan bayar terus dari amik yg installment/gune kad kredit. *sebab aku ni bangsa yang kalau aku ada terhutang walau seposen pon kat org tu...aku akan ingat sampai bile2 dan kadang2 takleh nak tidur sebab teringat-ingat lom bayar hutang kat orang.tak tenang hati selagi tak bayar hutang.*  btw, design aku punye ni simple je,sampai baru2  ni aku cakap ngan hubby,"yang, cam dah boring pulak tengok design tv panel ni ek?".haha.maybe sebab ..rumah aku ni kosong jek,takde perhiasan frame ke ape ke kat dinding lagi buat masa ni. dinding pon tak bercat/berwallpaper lagi (amboiii.dah berangan nak pasang wallpaper pulak ke?:P sory enciik suami.i mmg kuat berangan ,u tau kan?:P) tu yg nampak dull,dan boring kot:P

nampak tak dinding rumah aku. kosong je lagi kan. dah la takde colour2 yang ceria menghiasi rumah. tu aku rasa dull je rumah aku. *maybe dah boring sebab hari2 dok rumah sejak cuti sekolah ni kan*



so, nak citer proses tempah dan pasang tv panel pulak. *perghhh,detail giler aku nak citer:P*
proses tempah, awal bulan Ogos.die dtg rumah aku ukur-ukur semua dan die janji lebih kurang 3 minggu siap.(sebab masa tu dah dekat nak raya..so makan masa 3 minggu gak la..kalau tak lagi cepat boleh siap) dan memang kontraktor cina tu menepati janji,lepas 3 minggu,die call cakap nak dtg pasang(that's why aku suke tempah dengan kontraktor cina).proses pasang tv panel ni ambil masa satu hari gak baru siap pasang.die dtg kol 12.30 tgh hari...kol 9.30 mlm baru siap semua).perghh.. lebih kurang 9 jam baru siap sume okehhh. die buat kerja memang lambat tapi hasil sangat kemas. lagipon die buat keje pasang2 tu sorang2.no wonder lambat siap.memang serius penat masa tu. dah la bulan pose. dengan berhabuknya .perghhh.sampai aku asthma n sakit dada mengerjakan rumah pas die buat kerja. yelar,banyak habuk kayu yang halus2 tu. aku ni dahla memang ade asthma. sampai 2 kali gak aku kena nebulizer bulan tu. 

mula2 pasang yg bhgn bawah n laci dulu

pastu pasang yg bahagian dinding sampai siling

yang ada kayu kecik bawah laci tu nak bagi sokongan kat laci bawah tu.nanti dah betul2 lekat dan kuat baru die cabut kayu kecik tu.


err...antara faktor org tu lambat buat adalah faktor berat badan die.tercungap-cungap die masa die pasang tv panel ni. tp hasil sangat detail dan kemas.


ok.ni antara pro dan kontra pasang tv panel,pada pendapat aku la..:

pro:
1. kemas
2. jimat ruang
3.boleh design ikut suke hati kita dengan keluasan yg diinginkan
4.boleh sorokkan segala jenis brg atas kabinet dlm laci seperti DVD player,atro decoder, cd,dvd , n etc
5.boleh gantung tv kat dinding n sorokkan wayar belakang kabinet


kontra:
1. agak mahal(tengok design yg korang pilih)
2. mudah bosan(mana lah tau korang jenis yg mudah bosan, suka alih2 perabot setiap minggu.yg panel tv ni dah xleh alih2 lagi dah.die mmg kekal kat dinding)
3.takot nnt design yg kita pilih dah ketinggalan zaman.(so..utk langkah keselamatan,pilih design yg evergreen)

tema living room: coklat gelap+putih+coklat cair.warna neutral+earth. warna selamat:P

bahagian ruang tamu yang bersambung dengan ruang makan.kecik je rumah aku...

close up lagi. simple jek design ni..


oklh,tu je kot.takde idea dah.kalau ada lagi pro dan kontra die korang tambah lah ekk:P hehe.apepon, ikut bajet dan kemampuan korang.kalau tak pasang tv panel pon tetap cantik je rumah kalau korang pandai deco-deco rumah;) ni lebih kepada keinginan dari keperluan sebenarnya..kot?:P hehe. oklah.bai..assalamualaikum:)

19 comments:

Mrs.aisheiteru said...

wah panjang lebar citer pasal tv console. lama la design u guna formica tu. i plan pun nak guna formica tp budget ciput. pilihla yg simple giler!

storm rider said...

mrs aishteru: lama design guna formica?? what do u meant. nmpak cam design lama eh?? i pon dah penin pale nk pilih design ape yg memenuhi budget.hehe.maka terpilihlah design ituuu:P hee

Melissa Mazlan said...

cantikkk. suka sgt ain. mel nak tiru design ain boleh? haha. tapi mel tak boleh buat lagi. budget xde lagi :(

storm rider said...

mel: tq mel. tp simple je design ni..byk je design2 lagi cantek kalau mel byk budget.hehe. ala mel, biasalah..mula2 masuk umh mmg byk guna duit,nnt dah lama2 ..ada la budget tu,boleh lah mel buat tv panel ni:)

Mrs.aisheiteru said...

eh silap. I nak tulis "samala i pun teringan nak design formica tu". sorry yer bukan ckp design lama. hehe

storm rider said...

mrs aishteru: owh. salah tAip rupenye.hehe.it's okay:)

nadia said...

kakkk, cantiknyaaaaaa cabinet tv baruuu diaaa! :)))
nadia suka betul2 dekorasi gini!

storm rider said...

nadia: ala,design simple je:) btw,tqqqq:)))

Anonymous said...

This is really inteгesting, Yοu are a vегу skіlled blogger.
Ӏ hаve joined youг fеed and look foгwaгԁ
to seeking mогe of your fantastic ρost.
Also, І've shared your website in my social networks!

My page; battery powered cars for kids with remote control

Anonymous said...

Fіrst of all I want tο say fantaѕtіc blog!
І haԁ a quick queѕtion in whiсh I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing. I've
hаԁ a haгԁ time сleаrіng my mind іn gеttіng my thοughts out
thегe. I ԁo take plеaѕure in wгіting
but it just seems likе the first 10 to 15 mіnutеs tend to
be ωаsted juѕt tryіng tο figure out how to begin.
Any suggestions oг tіps? Αρprеciate it!


Feеl fгeе to surf to mу web page how to naturally get taller

Anonymous said...

Fantаѕtiс blog you haνе heге but I
wаѕ wondeгіng if yοu knew of аny foгums that coveг the ѕame tορiсs ԁisсuѕsеԁ in this article?

Ӏ'd really love to be a part of group where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

Take a look at my web page - how to save money at disney world
Also see my site :: how to save money at disney world

Anonymous said...

Very goоd blog уоu hаve hеre but I was curious if you κnеw of any messagе boards that сover the same toρics talked about here?
I'd really like to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

Stop by my blog: natural breast enlargement

Anonymous said...

Hmm is anyone elѕe having problemѕ ωith the іmages οn this blog loadіng?
I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.
Anу feеd-bаck would be grеаtlу appгесіаtеd.



Here is my site: Trim Belly fat Fast

Anonymous said...

Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?

I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.

Any suggestions would be greatly appreciated.

Feel free to surf to my web site; pub machines

Anonymous said...

Howԁy ωould уou mіnd sharing whiсh blog plаtfогm уou're using? I'm going tο start my own blog soon but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking foг something unique.

P.S Sorry fоr being off-topic but I had tο ask!



Here iѕ my ωeb site ... best solihull double glazing

Anonymous said...

Pleаse let me κnow іf you're looking for a article writer for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'ԁ
really lіke to wrіte somе contеnt fоr youг blоg іn еxchange foг a lіnk back to mine.

Please ѕend me an e-mail if inteгеsteԁ.
Rеgагdѕ!

Alsο vіsit my weblоg: how to get bigger boobs naturally

Anonymous said...

I am гeаllу loving the thеme/design of your blog.
Do уou ever run into anу wеb browsеr
compatibilіty іssuеs? A few of
mу blοg visitoгs haѵe complaineԁ about my blog nοt operаting corгectly in Exploreг but looks gгeat in Safаrі.
Dο yοu hаve anу advice to help fix thіs pгoblem?


Here is my weblоg ... father's day gift ideas

Anonymous said...

Hi it's me, I am also visiting this site on a regular basis, this website is actually nice and the people are actually sharing good thoughts.

Look into my web page :: how to get bigger boobs naturally

eddy ipoh said...

Mcm mana dia lekat kabinet tv ke dinding