Wednesday, February 29, 2012

wordless wednesday #11 : kenangan rumah sewa






Friday, February 24, 2012

tahniah lisa dan yusry!:)



 suke lah kat diorang ni..suweeeett je:) 
tapi rasanya yusry lagi encem kalau die shave misai n janggut die kot:P hehe.



tahniah lisa+yusry!:)


credits: ohbulan




a

Thursday, February 23, 2012

hilang

Ok.pelik bin ajaib. baju2 yang aku basuh dalam mesin basuh dah hilang. pagi tadi suami aku nak amik baju dlm mesin basuh untuk dijemur tapi die kata takde baju kat dalam. aku ingat die buat lawak. die cek 3-4 kali,takde gak dgn buat muka serius ,baru aku percaya. heh! mesin basuh aku memang letak kat bahagian luar rumah. bahagian belakang. mesti ada mat-mat indon yang keje kat kawasann tu yg curi. sebab sebelum ni , sandal husband aku yang ala-ala croc pon hilang letak kat belakang rumah. padahal dah mangga dah pagar belakang. uwa.....abis la baju2 kitorang:( tak boleh jadik ni, memang nak kena pasang gak tembok belakang umah. tapi..........ka ching- kaching.!!duit kena kumpul lagi ye.oh baju2 ku, semoga kau selamat di sana. jangan jumpe baju aku kat kedai bundle depan rumah sudah.

Wednesday, February 22, 2012

wordless wednesday #10 : Zaheen



 


zaheen @ 1 tahun 4 bulan


Friday, February 17, 2012

plaster ceiling atau cornice?

Ok,hari ni ada mood nak cakap pasal rumah baru. sebab ramai yang personal msg,email aku dan tanya...so..aku nak share pengalamanku setelkan urusan2 wiring,grill,plaster ceiling, table top,kitchen cabinet n etc sebelum masuk rumah baru..:)


 
Hari ni nak cakap pasal plaster ceiling. Antara plaster ceiling dengan cornice, kami pilih pasang plaster ceiling untuk rumah baru kami. sebab aku suka design yang simple dan moden. Kalau cornice, design die banyak bunga2. serabut dan akan menyebabkan ilusi ruang lebih sempit .tu pada pendapat aku lah. hehe. dan cornis ni biasanya menjadi pilihan org2 yang lebih tua.:P hehe...


So,mula2 sekali....korang belek2 lah majalah hiasan dalaman atau google design2 plaster ceiling. pilihlah design yang berkenan di hati dan ikut kemampuan juga bajet:P dan pastikan juga design yang dipilih 'kena' dengan tema atau konsep rumah:P


pastu,korang dah boleh survey-survey kontraktor yang boleh buat design yang korang nak. dah survey kontraktor cina tu, pastu bolehlah pilih kontraktor yg the best among the best dan deal harga:P macam aku...aku pilih VICKY.  pada pendapat aku, pekerja cina die buat plaster ceiling cantik dan kemas. recomended :)






Actually sebelum pasang plaster ceiling, keje2 wiring kena dah settle dulu baru boleh pasang plaster ceiling / cornis.


keje2 wiring


bila wiring dah settle, baru boleh start keje2 buat plaster ceiling. mula2 diorang akan ukur2 dan pasang rangka.




kerja2 membuat rangka / tulang plaster ceiling .

Dah siap pasang rangka, baru lah pasang plaster siling tu dan gam2 bahagian sambungan dan plaster lagi sampai kemas.



sedang touch up ape yang patut.
 Pastu kena tunggu plaster ceiling kering dalam 1-2 hari kot. dah kering, baru boleh cat plaster ceiling tu. dah siap cat, baru boleh pasang lampu downlight,kipas n etc. :)



ni hasil yang dah siap.
[update pic rumah hasil plaster ceiling yg dah siap : klik here}
simple kan design plaster siling umah kami.
yang ada macam bentuk kotak tu adalah jenis L-box tapi tak buat L box jenis yang ada 'longkang' .sebab kalau yang jenis longkang tu nanti akan kumpul habuk kat situ. paham tak maksud aku yang jenis longkang tu? contoh seperti pic dibawah..



design camni ada ruang antara siling dan plaster ceiling. biasanya design camni akan kumpul habuk. ni yang aku baca2 la.


ok. Tips aku: kalau dah berkenan dengan design plaster ceiling yang korang survey2 tu, gunting atau print gambar design tu dan tunjukkan kepada kontraktor dan minta die kepilkan design tu pada resit die. die takkan ingat kalau ko setakat tunjuk dan cakap je ape yang ko nak sebab die ada banyak lagi customer lain. pastu...kena curi masa tgk keje2 diorang. aku dulu setiap kali balik sekolah mesti tengok dan pantau diorang buat keje.




so far aku berpuas hati ngan hasil kerja die. untuk yang tanya harga,..
RM2150 untuk plaster ceiling ruang tamu (L-box),dining room,dapur (tambah L-box untuk cover ducting hood dapur) dan ruang depan tangga dan rm400 untuk cat plaster siling. total RM2550..


oklah, tu je pasal plaster siling. takde idea dah. kalau nak tanya ape2, boleh tanya:) bye!:)



[updated]: disebabkan ramai yang mintak no kontraktor ni....saya bagi no die kat sini je lah...
VICKY : 0127404383
JB & Pasir gudang 


updated: Klik sini untuk deco rumahku yang terkini

Tuesday, February 14, 2012

perempuan dan futsal

Assalamualaikum dan morning peeps!:D



ni ngah curi masa untuk update blog .
almaklum la...kat umah dah tak ada internet..so terpaksa lah berinternet di sekolah saje:P
so hari ni nak cakap pasal PJ..
PJ ?
Pendidikan Jasmani la:p


tahun ni aku banyak dapat kelas PJ.
hampir setiap harii ada kelas PJ
makin golap lah eden::P *barunakputihkankulityang takberapanakputihni. tssk.
hari ni pon PJ. 4 masa straight ok.
dari pukul 7.25 sampai la pukul 9.50pagi.wah..:D



cakap pasal PJ budak perempuan, tahun ni aku saja suruh diorang main futsal.
asik main bola jaring, bola baling n badminton jek. boring la pulak:P
wah.kemain suke diorang. haha.
lawak gak tengok diorang main futsal.
bukan main futsal, tapi macam main berebut bola yang satu tu:P
haha.lawak.kalau bola pergi kiri,sume pergi kiri rebut bola.
kalau bola ke kanan,sume kejar bola ke kanan n rebut bola. haha.
pastu terjerit-jerit sambil ketawa2 masa nak kejar bola:P 
haha. pompuan main memang camtu kot? :P
tapi yang penting masing-masing happy dan puas lepas PJ :P
dan yang paling penting lagi mereka bersukan dan berpeluh. :D


oklah,tu je nak merepek arini. back to work:) daaaaaaaaaaaaaa~



p/s: seronok gak main futsal kan??aku penah join budak2 aku main masa PJ tapi jadi keeper je la.
cam tak puas je tak dapat bola. :P haha.



Saturday, February 11, 2012

no internet

no internet at home sejak pindah rumah baru.
takde line streamyx lagi sebab kawaan umah baru.
guna internet kat skolah je..
bersabarlah ye pn ain:P



p/s: tengah tunggu UNIFI kat kawasan umah baru tu. maybe hujung tahun ni:)


p/s lagi: hari ini ada kuch-kuch hota hai kat TV3! jom tengok sama2:P

Wednesday, February 8, 2012

Tips pakai bedak oleh zaheen





 
cara-cara:


ketuk botol bedak ke lantai. ketuk berulang kali sampai bedak penuh kat lantai. kemudian,tepukkan bedak2 yang berterabur kat lantai tadi dengan kedua tapak tangan . lepas tepukkan tangan ke bedak2 yang bertaburan tadi, terus sapukan ke muka dari atas kebawah:P hasilnya...anda akan putih melepak serta comel :P 




p/s: ni lah hobi baru zaheen. pakai bedak:P gambar di atas ,die pakai bedak setelah makan biskut coklat dengan comot.T__T

Thursday, February 2, 2012

idea dapur pilihan kami : open kitchen concept :D








*nampak tak dapur comel kami? amik dari jauh je dulu.hehe*



Disebabkan umah aku takde lah besar mana...so aku decide nak buat open kitchen concept je untuk dapur comel kami. kalau tambah dinding untuk tutup, nanti nampak sempit la pulak ruang. so aku buat tema open kitchen je. tapi dapur idaman aku belum betul2 siap lagi..sebab...aku plan nak buat bar counter kat dapur tu..tengah gigih kumpul duit lagi ni:P haha.. tapi ok gak open kitchen ni..kita akan sentiasa kemas dapur kita.lepas masak je terus kemas,bersih lap2 ape yang patut. dapur kena sentiasa kemas dan bersih,sebab terbuka kan..takleh nak sorok2.hehe. tapi nanti kalau tambah bar counter, mungkin tertutup sikit.tak terlalu jelas sangat. so far...aku suka dapur aku. sukeeeeeeeeee. :D kalau dah buat bar counter ,mesti lagi suke:D tapikan...aku ni asik keje nak mengelap,membersih kat dapur tu sampai nak masak pon sayang,malas nak kecah2:P haha. sampai kene perli ngan encik suami:P heee. oklah ,itu idea dapur untuk rumah kecik cam aku. :) kalau ada idea best2 ,boleh lah share ngan aku :)

Wednesday, February 1, 2012

wordless wednesday #7 : tehcik tidur kepenatan tolong kemas rumah baru:P








sexy..euww:P