Thursday, April 12, 2012

mandi-manda di Starhill, Kempas

semalam kan cuti kan....
so aktiviti semalam dipenuhi dengan aktiviti mandi manda di Starhill golf & club di Kempas..(dekat je dari rumah..tak sampai setengah jam kot.tak ingat:P)
first time bawak zaheen gi main air..memang nak tunggu die besar sikit baru bagi main air..
super excited die:)
sampai taknak keluar dari kolam walaupon dah gigil2 kesejukan:)
anak happy, ibu lagilah happy:)
nanti ibu janji bawak zaheen main air lagi ye..:)



kitorang sampai awal..pukul 8.30pg dah tercongok kat situ:P padahal waterpark buka pukul 9.00pagi. hehe. kami jadi orang kedua sampai kat waterpark tu sebab nak cop parking. nanti susah nak dapat parking.lagipon public holiday kan..


tempat mandi org dewasa..ala-ala pantai tiruan. dalam gak,lagi2 kat bahagian yang hujung2...pastu ade long slide kat situ. jauh gak nak mendaki pastu takde sape jaga bahagian tu. bahaya kalau budak2 main kat situ. pastu boya kena sewa rm10 kalau nak main slide tu.

ni tempat mandi kanak2. tapi org dewasa pon mandi je kat sini.sebab nak jaga anak2 kan:P
kat bahagian kanak2 pon ada 2 slide. tapi tak sempat amik gambar.




first time main air...happy sangat die:)
swimming suit die pon tak beli lagi:P pakai t-shirt je dulu.hehe

dah gigil2 pon, taknak keluar dari kolam. ish ish ish..

pandai die gerakkan kaki dan tangan sendiri masa swimming,padahal baru first time swimming:)



hubby jadi JURULETIH  zaheen:P


ibu pon nak swimming gak:P dah lama tak main air. dlu masa kecik2 selalu gi water theme park ngan family. best!:) btw, time ni hp ada dalam kocek seluar dan tak sedar pon ada hp dalam kocek :( so dengan ini dimaklumkan hp saya sudah rosak. dan kena beli hp baru. encik suami...............blanjeeee:D


ni dah lepas main air. tengok muka zaheen. masam je. sebab die nak main air lagi. hehe. tapi ibu abah dah penat. lama gak mandi, dari kol 9.00 smpai 11.30pg:P lebam muka, lupa nak pakai sunblock.

tidur kepenatan.



btw, harga tiket rm 10.90 kalau hari biasa. rm 15.90 kalau sabtu ahad dan public holidays.
oklah, tu je untuk hari ini. bai,assalamualaikum!:)

Wednesday, April 11, 2012

wordless wednesday #16: balik kerja awal bukan satu kesalahan!

Thursday, April 5, 2012

berapa banyak gula dalam minuman anda?


 interesting ni, sebab tu aku copied and share. source from laurafarago'sfb



HOW MUCH SUGAR ARE YOU CONSUMING?

 Dr. Tim Mathew, Kidney Health Australia's Medical Director, said research in the US had shown that one soft drink or sweet juice each day AT ANY AGE was associated with an 80% increase in the risk of acquiring diabetes in females. It's really all about choices.

‎"The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine, or the slowest form of poison." - Dr. Ann Wigmore, ND/ What is your "WHY" in life? Is it driving you everyday to be the best you and to live by utilizing every second of time you are blessed to have? Are you doing what you truly love? Why Not? Are you sacrificing your own personal health to help others? Are you aware that if you take better care of your health, you can be there for and help more people if that is what drives you. Without your health you have nothing and you miss out on so much, by creating the wrong memories spent in hospital and ER's when you should be living life and creating memories that make other realize that they want that too!!! WAKE UP, stop feeling sorry for yourself, because at some point others will stop feeling sorry for you to. Start living the life you were truly meant for. You can't get yesterday back, you can damn well make toady spectacular with the amazing people that love you for you and how they feel having you in their lives and make tomorrow EPIC!




p/s: aku memang kurang suka minum air manis2 ni lagi2 air gas. kalau buat air untuk 1 mug, letak gula sikit sangat. guna hujung sudu je.tak sampai suku pun.sebab aku tak suka minum air manis2. tapi suka makan kek. kek pon guna banyak gula...ish2,takleh makan kek selalu ni...korang buat air lak, 1 mug air,guna brapa sudu?cuba share...

Wednesday, April 4, 2012

kesilapan dalam mendidik anak-anak...

 info menarik. peringatan untuk diri sendiri juga.....


1. Kesilapan pertama: Kurang BerdoaKurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat: Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas: Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)





kdt-scaniaz

wordless wednesday # 15: situasi jika dah ada anak..?