Tuesday, October 16, 2012

Nurul Zaheen is two years old today :)

16 oktober 2012,
genap lah umur zaheen 2 tahun :)
selamat hari jadi anak ibu sayang:)
dah besar dah kamu..
tak lama lagi dah nak jadi kakak ..
jadi kakak yang baik tau:)



zaheen..2 years ago..


tibe2 sebak teringatkan masa bersalinkan zaheen kan..
dah besar dah anak ibu:)


beberapa hari sebelum besday zaheen.bwk zaheen swimming.dah xnak pakai pelampung dah sekarang -_-

abah n zaheen di bawah pokok cendawan:P

kelaparan penat swimming:P



oleh kerana oven dah baik, so ibu bolehlah buat kek besday zaheen.sian zaheen..baru tahun ni kot sambut besday.mase 1st besday die tak sambut pon...sebab masa tu aku gi amik ayah aku kat hospital.ayah aku tak sehat..takde feel nak celebrate besday time tu..

kek besday zaheen. snowy cheese cake. sebenarnya nak buat rainbow cake yang warna warni tu ...tapi...malass nak menunggu bakar bayak2 layer:P tak sempat.lagipon..ibu zaheen dah ngidam nk makan snowy cheese cake :P apepon..kek ni sodappppp.lemak berkrim disukai ramai:P




malam 15/10/2012...dah sambut besday zaheen :)
sambut sendiri2 je. takde jemput sape2 pon. 
yg ptg,zaheen nampak happy :) dh paham sikit2 kot:) cam terpinga2 n malu2 pon ade jugak.
ada kisah disebalik topi besday yg zaheen pakai tu...
actually abah die yg beria beli topi besday tu..belum sempat pakai untuk celebrate besday, die dah 'menjahanamkan' topi itu. haha. dan disebabkan nak guna gak topi tu utk bergambar kenangan...abah zaheen telah repair semula topi itu.siap selotep n staple lagi:P haha



lepas potong kek, nangis :P


bday girl..pagi tadi..otw gi rumah pengasuh.

besday girl...lepas jemput dari rumah pengasuh..

hadiah besday dari pengasuh adalah, jatuh 2 kali dan lebam di sebelah mata. hmmmmmmmm.
ni yg rasa nak sangattttttt jaga anak sendiri......


sampai rumah..




selamat hari lahir sayang:)
ibu dan abah sayang kamu sangat2..
ibu doakan segala yg terbaik untuk Zaheen..
jadi anak yang baik dan solehah ye..


lot's of Love,
IBU :)

Wednesday, October 10, 2012

wordless wednesday #25 : JPO

p/s: tak puas gi jpo. tak sempat shopping pon. 'main kejar2 ngan zaheen' je lebih :P sejam je kat sane kot.pastu balikkkk :P













Monday, October 8, 2012

mom and baby expo, Danga City Mall, JB

first time pergi mom and baby expo semalam :P
ramai gile orang okehh. sampai2 je kat mall tu, jem masa nak masuk parking.
kat dlm expo tu lagi 'jem' rupenye.  orang macam semut. semua borong sakan terutamanya singaporean.
siap berkotak2 diorang beli baby wipes ok. murah2. tapi aku tak beli banyak sangat pon.
sebab ada budak kecik meragam:P
cian encik suami sampai sakit pinggang dukung die. ngan bawak beg sandang lagi.pastu siap ikat beg plastik brg2 yang dibeli kat beg tu:P haha. korang boleh bayangkan tak keadaan die camne??:P tak sempat lak nak amik pic die time tu.kalau tak..boleh jadi 'bahan' aku gelakkan die:P haha.sorry sayang:P gurau je tau;)
 
 
ni je pic yang aku smpat snap masa kat expo tu. xmenyempat nak snap pic byk2 .








dan...iini antara barang yang aku sempat beli..


1. maternity and nursing pillow - finally!jumpa pon kat situ. harga lebih murah dr pasaran. sangat perlukan coz tidur mlm kurang lena skarang.
2. baby wipes. - xbeli byk sgt coz berat la nk angkutt. kalau beli byk lagi murah. sebab tu ada yg beli 1 kotak terus.
3. baby wash top to toe. -beli satu je sebab berat nk angkut gakk. aku prefer guna sabun top to toe dari yang asing shampoo badan n shampoo kepala. sebab senang.guna satu tu jek:P
4.susu enfagrow zaheen- ni sebab terpengaruh ngan promoter tu lah:P dulu2 masa 3-1thn mmg guna susu enfa untuk zaheen. tapi stop sebab mahal .pastu guna susu dutch lady 123 je sampai sekarang. pastu promoter tu hasut cakap susu dutch lady tu creamer je,xberapa elok.tu yg terbeli tu susu enfa untuk zaheen:P
5. tungku baby- baby boy kena tungku kat testis die(bahasa kasar:telo ) die untuk elakkan penyakit angin pasang.kena selalu tuam kat situ.
6. swimming suit zaheen- finally beli jugakk:P 
7. seluar jalan zaheen. -byk baju branded2 n berkualiti murah2 tapi tak sempat nak memilih.
8. baju baby & mitten and booties- beli 2 pasang je yg baru. sebab bj zaheen dah ada. 
9. barut baby- 5 pasang rm25. so satu jatuh rm5. ok la.kat luar jual satu rm7.50 - rm8.00 sepasang. 
10. minyak ibu dan baby TYT-saje beli nak test try:P boleh guna seisi keluarga.
11. baby clip on fan- ni encik suami yg nak beli. dulu masa zaheen tak sempat beli bende alah ni. ni anak kedua ni die nak sgt pasang kipas kat stroller baby :P

haha.tu je kot aku beli. tak banyak pon beli. bawak duit pon tak banyak:P

ni pulak antara free gift yg dapat masa expo tu:




.
.
.
balik je rumah, terus bukak maternity and nursing pillow ni...
 


 antara kegunaaan die: boleh guna masa preggy-support perut,untuk tidur lebih selesa
boleh guna masa dlm pantang-duduk atas bantal tu(bantal tu kn ada lubang kt tgh-so dpt elak kena bahagian jahitan masa duduk.boleh guna untuk menyusukan baby(  mcm2 style-boleh rujuk gambar ). boleh guna untuk baby(support baby yg br nk blajar duduk).


ada bantal kecik extra untuk support blakang masa tgh BF kat kerusi.

ada org dah rasmikan bantal ni dulu :P

malu2 kunun :P






last but not least..

 

zaheen ngan swimming suit die n mainan baru merangkap hadiah hari jadi in advance :P

setelah dipasang oleh ibu die:P haha




oklah, itu shj utk hari ni. bz hari ni tapi nk update belog gakk. :P
bai.assalamualaikum:)

Friday, October 5, 2012

resepi blueberry apple pie with almond

semalam, aku dengan rajinnye telah membuat blueberry apple pie. hehe. actually, ni first time aku try buat pai. alhamdulillah menjadi :) pastri die pun sedap:) oh ye, oven aku yang dah lama rosak sejak pindah rumah tu baru je dibaiki rabu lepas :P tu yang boleh baking balik tu. how i miss my mr oven. 9 bulan ok tak baking.lame tuuuu. so sebagai perasmian oven baru 'pulih', aku buat kek pisang masa hari oven 'dibaikpulih'.

baru keluar oven

setelah dipotong

sedap dimakan dgn jem bluberi

 resepi kek pisang aku penah post dulu. klik sini kalau nak tgk resepi kek pisang. very the senang resepi ni wa cakap sama luuu:P campak sume dlmm mixer. putar.pastu tuang dlm bekas n bakar.siappp:P sodap pon sodap.sonang pon sonang:;) huhu

ok.dah dah. ni nak cakap pasal blueberry apple pie pulakk nii. so esoknye (hari kedua oven baru 'sembuh'),aku try buat apple blubery pie pulakk..ngidam nak mkn  pie ni dah lama dahh. resepi ni aku rujuk blog teratak impian cara buat die. tapi aku olah ikut citarasa :)

jemput tengok gambar dulu sebelum tgk resepi ;P


here's the recipe :

bahan-bahan pastri:

250 gm tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam(disebabkan butter aku tak cukup.ada 100g je.so aku tambah ngan canola oil dlm 45g)
1 biji kuning telur
30 gm air sejuk.-tak guna semua ponn (agak2 kalau dah boleh kepal,tak perlu tambah air lagi.)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang(utk dijadikan pemberat masa bakar dasar pastry crust)

Cara-cara
  • untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastri pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti.lapisan pertama-jem bluberi.lapisan kedua,inti epal dan sedikit badam yang dah dibumbuk sikit. dan ratakan.
  • canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.
Bahan-bahan inti:
2 biji epal hijau (dipotong dadu)50 gm gula perang/ gula kastor
1 s/k serbuk kayu manis
1 s/b tepung gandum2
2 s/b air (utk bancuh tepung)
jem blueberry secukupnya-dlm 4 sudu
kacang badam secukupnya-tumbuk sikit
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.
baru keluar oven


yummehh:)



selepas sejam...tinggal seketul je ni :P


ok. cuba jgn tak cuba ok ?:)
bai.assalamulaikum:)