Monday, December 31, 2012

Entry terakhir 2012 : 2012 Highlights

Assalamualaikum..
hari ni 31/12/12..hari terakhir tahun 2012.
aku pon nak buat entry terakhir utk tahun 2012.
saje untuk kenangan:P
so entry hari  ni adalah pasal 2012 highlight dalam hidup aku...



1)pindah rumah baru, rumah kami sendiri.Alhamdulillah.tarikh pindah 21/1/2012. masa tu tengah cuti raya cina..so, bermulalah episod aku di blog menaip kisah home reno & deco untuk rujukan ku pada masa hadapan ,dan juga untuk rujukan korang2:)

our home sweet home..:)







3)pregnant kali kedua! accidentally:P haha.rezeki sebenarnya:) dapat tau pregnant masa pagi hari guru ,buat UPT di rumah. double line yang sangat jelas. rupenya baby dah 7 weeks time tu. alhamdulillah:) 
masa hari guru 2012..time ni tengah pregnant 2nd baby  7 weeks. slim lagi masa ni:P sekarang......err.....:P



4) Zaheen dah 2 tahun! :) kejap je masa berlalu.teringat lagi masa mengandung dan bersalinkan die tahun 2010..so tahun  ni first time sambut birthday zaheen..tapi sambut kami bertiga jek..takde birthday party lagi. tunggu die besar sikit;)




5) Jalan-jalan 2012. sesungguhnya kami laki bini sangat jarang or dengan kata lain tak pernah atau tak berkesempatan lagi berholiday sakan sejak kahwin. honeymoon pon tak pernah lagi.  kesian kan. macam2 halangan. atau belum ade rezeki lagi? setakat jalan2 dekat-dekat pon dah kira jalan-jalan dah bagi kami. :) takpe,rezeki orang lain-lain kan..(ayat sedapkan hati;p hehe)
 * Zoo melaka

time ni zaheen tak banyak rambut lagi:P hehe

* KL: Aquaria,KLCC

-actually encik suami ada kursus seminggu kat KL masa tu. kebetulan kena waktu cuti sekolah. so aku ikutlah sekali. sempatlah pergi Aquaria,KLCC masa hari baru sampai KL tu (ahad). Isnin-jumaat, encik suami kursus sampai petang. aku n zaheen lak jalan2 kat midvalley sampai lebam:P nasib stay kat Cititel je, so senang nak gi MV,takde lah boring sangat terperap kat bilik je.



muka penat.

pergi aquaria,klcc naik lrt n komuter ok masa tu.saja nak mengimbau masa zaman bercinta. dan hasilnya...sangatlah memenatkan,lagi2 masa tu zaheen tengah lasak. aku lak masa tu ngah pregnant 3 bulan. sangatlah penat dan tak larat:P haha

* hello kitty town 

last berjalan sakan sebelum sarat :P masa ni pregnant 7 month.

5) accident masa penghujung bulan oktober. di langgar dari belakang semasa tengah berhenti di traffic light lampu merah. masa tu tengah pregnant 7 bulan.alhamdulillah, kami takde ape2..cuma kereta teruk dan sampai sekarang kereta tak siap lagi:(

keadaan kereta ku selepas accident.sob..sob..T_T



ok, apa highlight 2012 korang pulak?:) semoga 2013 ku lebih baik dari tahun 2012 ku . InsyaAllah:) btw, apa azam 2013 korang?;)) bai, assalamualaikum:)

Sunday, December 30, 2012

korang tau tak...vitamin shaklee tak guna silica gel okayy

ok. sebelum tu..korang tau tak apa itu silica gel? rupa die macam mana??

ni lah rupa silika gel tu. mesti dah pernah tengok kan?biasanya dalam botol2 ubat/vitamin yang dijual di farmasi tu. tau tak yang silica gel ni bahaya ?? sebab tu dekat sampul die ada tulis..."THROW AWAY" & "DO NOT EAT".
Apa itu silika gel?

"Little packets of silica gel are found in all sorts of products because silica gel is a desiccant -- it adsorbs and holds water vapor. In leather products and foods like pepperoni, the lack of moisture can limit the growth of mold and reduce spoilage. In electronics it prevents condensation, which might damage the electronics. If a bottle of vitamins contained any moisture vapor and were cooled rapidly, the condensing moisture would ruin the pills. You will find little silica gel packets in anything that would be affected by excess moisture or condensation." credits:howstuffworks

bahaya silica gel:

"There are numerous harmful effects of silica gel, especially the form that contains cobalt chloride. Silica gel has the potential to harm humans, animals and the environment. Before using or disposing of silica gel products, consider the possible harmful effects associated with it." selanjutnya...baca di ehow.com



ok,sekarang korang dah tau bahaya silika gel. korang tau tak yang vitamin shaklee BEBAS dari silika gel??sebab ape? sebab vitamin shaklee adalah dari bahan SEMULAJADI! Fakta: setiap vitamin semulajadi tidak memerlukan silika gel didalam botolnya untuk memelihara kualiti dan kelembapan vitamin tersebut. So, jika korang adalah penggemar vitamin / supplemen,pastikan vitamin anda itu...Tiada perasa tambahan, tiada pewarna tambahan, tiada bahan pengawet dan tiada silica gel! so barulah korang rasa berbaloi-baloi beli vitamin tu. :) bukan ape...berbaloi untuk KESIHATAN korang! tu yang penting sekali:)


so , apa lagi?jom bertukar ke vitamin SHAKLEE. macam2 vitamin yang ada yang sesuai untuk masalah kesihatan korang. InsyaAllah:)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

 Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan pesanan: 

 Nurul Ain
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 890731 ]
♥ Emel : mrsnawuza@gmail.com
atau...beli sahaja di cawangan shaklee yang terdekat menggunakan ID Shaklee saya 890731 untuk harga ahli. :)

Saturday, December 29, 2012

resepi sarapan ringkas: garlic bread dan creamy chicken soup

resepi ni sangat senang, mudah dan sedap!:) hari tu baru buat, hari ni pon buat lagi untuk sarapan sebab mengidam:P hehe

bahan2:
1 bungkus roti baguette(roti yng panjang tu)-takpon boleh ganti je ngan roti gardenia biasa
1 tin cream of chicken jenama campbell
1 tin air masak (guna tin cream of chicken tu)
9-10 ulas bawang putih-cincang halus
3 sudu besar butter-aku guna buttercup brand
lada sulah
sedikit garam
oregano-optional(takde pun takpe)


cara2:
**buat sup dulu.
 masukkan 1 tin cream of chicken dlm periuk. kacaukan guna whisker-jgn buka api dulu.buka api sederhana,pastu masukkan satu tin air masak tadi dalam periuk . kacau sebati guna whisker. kacau sampai mereneh.tutup api.

**buat roti.
panaskan oven suhu 180 degree celcius. potong roti secara menyerong. susun roti dalam loyang. pastu campurkan butter,garlic yang dah dicincang,sedikit lada sulah dan secubit/2 cubit garam dan sedikit oregano dalam mangkuk.kacau sebati. sapukan atas roti tadi. kemumdian bakar dlm oven sampai keperangan. lebih kurang 10 minit je. siapp. sedap dimakan panas2 sambil cecah dengan creamy chicken soup tadi! cubalah!:)

Friday, December 28, 2012

PROSES KELAHIRAN BAYI SECARA NORMAL

ok.mentang-mentang dah dekat nak bersalin..so..banyak lah info2 pasal bersalin yang aku nak share kepada korang dan juga untuk panduan & rujukan aku sendiri. entry ini adalah mengenai stage of labour untuk normal delivery (proses bersalin normal ).



peringkat atau proses bersalin terbahagi kepada tiga, iaitu:

a) peringkat pertama

>6-8jam
>apabila serviks membuka 3cm
>parthogram di mulakan
>kontraksi ibu
>effacement of cervix (keluar mucus plug,cervix menipis)
>fetal heart rate
effacement of cervix

bayi lahir normal cephalic, bayi songsang breech

jenis2 songsang

b)Peringkat Kedua
>1-2jam
>serviks membuka melebihi 10cm hingga kelahiran bayi
>kepala bayi menonjol keluar
>lubang dubur menjadi longgar dan bentuk bunga
>ibu rasa meneran terlalu kuat
>membran dan liquor (air ketuban) pecah secara spontan
>penurunan dan tekanan kepala fetus
penurunan kepala baby
kelahiran bayi
c)Peringkat Ketiga
>1/2 jam 15-30minit
>pengeluaran plasenta dan membran(uri)

ini lah rupa uri ye..aku pon first time tengok


credits:baitijannati

rebat telefon pintar / smartphone rebate hanya untuk telefon pintar yang berharga RM500 dan ke bawah

Haha.Mesti korang dah lama tau kan pasal rebat telefon pintar yang dijanjikan dalam bajet 2013 tu hanya untuk telefon PINTAR yang berharga rm500 dan ke bawah?:P


samsung S3 yang CONFIRM tak akan dapat rebet:P



Jom kita tengok apakah antara smartphone yang layak terima rebat RM200 tu:-

Senarai telefon pintar yang mendapat rebet RM200 untuk belia:
1) Alcatel 993D
2) Alcatel OneTouch Glory 2
3) Alcatel OneTouch Inspire 2
4) The Buzz Phone
5) HTC Wildfire
6) Huawei Ideos X3
7) LG Optimus L3
8) Ninetology Black Pearl II
9) Ninetology Palette
10) Nokia 2730
11) Nokia 7230
12) Nokia Asha 305
13) Nokia Asha 308
14) Nokia Asha 311
15) Nokia C2-03
16) Nokia Lumia 610
17) Samsung Galaxy Chat
18) Samsung Galaxy Mini
19) Samsung Galaxy Pocket
20) Samsung Galaxy Y
21) Sony Xperia Tipo
22) ZTE Acqua
23) ZTE V790
errr...itu sahaja untuk hari ni.sekian:P 

p/s: teringat masa zaman matrikulasi, aku guna HP jenama alcatel jek.tu pon yang paling murah punye kot??:P

Thursday, December 27, 2012

healing process/proses pemulihan setelah anda makan shaklee

assalamualaikum..dapat info ini dari upline aku..so kepada pengguna engguna baru shaklee...mesti ambil tahu eh pasal healing process/ healing crisis selepas consume shaklee product..

Info ni sgt2 berguna jika ada dikalangan pengguna produk shaklee yg mengadu kesan dari pengambilan vitamin tak kiralah sama ada kesan positif atau kesan negatif..



Sebelum mengambil supplement, pastikan:

  1. Minum air banyak-banyak, lebih banyak dari yang biasa ambil. Sebabnya, bila kita makan vitamin, badan kita akan nyahtoksin dan perlu menyalurkan khasiat vitamin tu ke seluruh sel tubuh. Air amat2 diperlukan dalam proses2 ini. Indicator untuk memastikan cukup atau tidak air dalam badan kita ialah dengan melihat pada warna urine. Sekiranya urine sangat kuning dan keruh, maka minumlah lagi.
  2. Jaga pemakanan. Jangan ingat bila dah makan supplement semua keperluan dah cukup. Makan tetap kena makan.
  3. Pengetahuan tentang healing krisis (krisis penyembuhan). Ini berlaku apabila badan kita banyak toksid atau berpenyakit (yg kita tak sedar) atau banyak radikal bebas. Vitamin ni akan membuang toksid dan menyembuhkan sel2 badan kita, dan itu mungkin menyebabkan badan kita 'bekerja keras' untuk mengubati sel2 badan yang rosak. Ini boleh terjadi sekiranya kita memang sakit, tidak pernah ambil supplement dan banyak mengambil ubat yang mengandungi dadah (prescribed medicine).

Apa yang terjadi semasa healing crisis:
  • Mungkin rasa pening, loya, memgantuk, lesu, haus, panas.... ia adalah proses biasa badan nak biasakan diri dengan keadaan baru. Umpama baru mendapat anak kecil, pasti perlukan masa untuk menyesuaikan diri.

Apa yang kena buat jika mengalami healing crisis?
  • Banyakkan minum air kosong,berdoa dan bersabar.

4. Tempoh tubuh badan seseorang bertindakbalas dengan vitamin adalah berbeza2. Ada yang sehari, seminggu, malah sebulan. Jadi berikan tubuh kita masa dan jangan tertekan sekiranya
masih belum nampak hasil. Yakinlah dengan ikhtiar kita untuk sesuatu yang lebih baik.

Semoga tips ini dapat dijadikan panduan untuk anda...
sekian:)




**berminat beli produk shaklee dengan harga ahli ?
guna ID 890731 di cawangan berhampiran anda!
atau emel saya di mrsnawuza@gmail.com untuk sebarang pertanyaan:)
TQ!~

Tuesday, December 25, 2012

38 weeks!

Dah 38 weeks pregnant? bile baby nak keluar?:P hehe. selagi baby tak keluar, rasa nak jalan-jalan je. tapi tak boleh nak jalan jauh2. jalan2 dekat-dekat sudahhh:P thanks encik suami layankan i jalan-jalan:P  banyak jalan dah dekat nak bersalin bagus ape. boleh mempermudahkan kelahiran, insyaallah;) belum check up lagi utk 38 weeks. tapi check up 37 weeks, baby dah 3.5 kg! oh my...apakah yg ibu makan sampai baby dah 3.5kg ni?:P (buat-buat tak tau pulak..padahal aku asyik buat kek je:P) haha. so sejak minggu lepas, saya tak buat kek dan manisan lagi(setakat inilah:P) hehe.



hari ni cuti krismas, dan of course aku mengajak encik suami keluar jalan2:P padahal weekend lepas baru lepas berjalan n shopping:P hari ni shopping lagi. shopping barang persiapan bersalin je banyak sebenarnya.macam ade je yang x cukup kan selagi belum beranak. hehe. actually, dah lama ngidam nak makan kat Nando's. so hari ni gi JUsco Tebrau semata-mata nak makan Nando's :P
budak kecik ni beli mainan masak2. tak sabar2 nak main, dalam troli pon boleh main masak-masak:P


kat nando's pon main masak-masak lagi T_T. kali ni main ngan abah die:P

the food. roti tu dah cubit2 dulu baru teringat nak ambil gambar:P

zaheen taknak makan sebab sibuk memasak tak siap2 lagi.

yummeh

muke puas dapat makan apa yang dingidamkan:P

zaheen yang dah boring main masak2 nak dok sebelah ibu pulakk:P


selagi tak beranak, ade je bende nak beli kan..
 contohnye, aku beli set pengurusan uri (sebab kali ni nak pantang sendiri,...so semua pon  nak urus sendiri termasuklah urusan tanam uri).pastu beli minyak herbanika Nona RoGuy(terpengaruh sebab banyak review positif kat google),gel pelangsing Leesa Formula(dulu masa pantangkan zaheen memang guna ni, berkesan utk kempiskan perut.tapi gel ni panassssss ,so pakai sikit je dah ok.pakai sebelum pakai bengkung), mandian herba dalam pantang ( senang, tak payah gi cari akar kayu,bla bla bla), breastmilk plastic storage(untuk simpan susu ibu lah:P), baby bath support (utk sokong baby dlm bath tub..so mudah sikit nak mandikan baby newborn.ni aku beli sebab kali ni kan nak pantang sendiri...so kena beli utk memudahkan kerja aku-beli pon sebab ade google2,review yg positif) dan beli bengkungmoden dari bengkungmoden.com ( beli sebab bengkung yg tali panjang aku yang dulu masa pantangkan zaheen dah hilang. tapi bengkung ni lagi best dari yang tali panjang tu,lagi2 aku pantang nanti sendiri je.tapi harga pon BEST, rm 205 untuk saiz s ok. yang Premium beautiful boleh guna after 1 bulan pantang. guna awal2 pantang tak sesuai lagi sebab die agak menekan bahagian peranakan).ok.tu je yang sempat disnap gambar barang yang aku beli baru2 ni. yang lain, malas nak amik sebab letak kat kat tingkat atas:P



oh, stok makanan pon penting tau dalam pantang. jngan diabaikan.
oh. ini antara makanan wajib dalam pantang nanti. Muesli maple and pecan. sedap dimakan dengan susu. boleh mkn utk breakfast,minum petang or bile2 jek.


ok,saje nak membebel petang2 ni. esok dah start meeting sekolah. aku pergi satu hari, pastu 27hb dah start cuti bersalin. aku amik cuti bersalin 2 minggu awal.  cuti sampailah 31/3/2013 :P so total cuti aku adalah 5 bulan. sila jangan jeles.:P  oklah,bai, doakan aku mudah bersalin ya;) assalamualaikum.

Monday, December 24, 2012

yay!dah beli Set Berpantang Shaklee!:) jom,nak share resepi lazat ESP Shaklee :)

Alhamdulillah, dah beli set lepas bersalin Shaklee (set berpantang) sabtu lepas. lega rasa. sebab rasa macam selagi belum ada set berpantang , belum boleh beranak lagi sebab preparation berpantang tak lengkap.haha. so alhamdulillah dah complete semua barang :) eh, tapi kan...masa beli set berpantang Shaklee ada satu vitamin tak cukup iaitu vitamin C die sebab dah abis stok. satu malaysia tengah takde stok vitamin C Shaklee ni ok. bulan April,2013 baru ada stok :( lambat nyewwww... tengoklah,betapa larisnya Vitamin C Shaklee. nyesal tak beli dari awal...terpaksalah ganti ngan vitamin C jenama lain sebab terdesak dah nak due date kan..T__T


yay!dah beli:) Vitamin C je takde:(


ok,set berpantang shaklee ni ada Vitalea, Zink, B-compleks dan Vitamin C. tapi aku tambah ESP (utk banyakkan susu) dan Ostematrix, utk lawas dan kalsium. boleh baca sini pasal kelebihan setiap satu vitamin tu. apa yang bestnye..vitamin-vitamin ni, encik suami pon boleh makan sama :) so, sama-sama sihat. kalau korang nak beli untuk makan sendiri dengan harga ahli, korang boleh lah beli di cawangan shaklee yang berdekatan dengan menggunakan ID shaklee aku iaitu 890731.


Jadual pemakanan vitamin-vitamin ni untuk dalam pantang korang adalah:-


after breakfast: B complex sebiji, Vitalea Sebiji
after lunch: Vitamin C sebiji, Zinc sebiji
sebelum tidur: Ostematrix 2 biji, digalakkan ambil bersama segelas susu


**note: -pastikan minum at least 2 liter air
      


Untuk pengambilan ESP pula, 


ESP,antara hotseller SHAKLEE

boleh minum masa sarapan, antara makan tengah hari  dan minum petang & waktu malam sebelum tidur. maksimum 3 sudu besar satu hari ok. sebab jika lebih 3 sudu besar satu hari akan memberatkan buah pinggang utk proses protien yang berlebihan. aku setakat ni masa pregnant minum satu sudu besar je satu hari.sebab dah minum susu anmum/Enfamama lagi. btw, ni ada resepi ESP yang boleh korang cuba untuk mempelbagaikan rasa ESP :-
  1. ESP + Fresh Milk (boleh plus pulak lagi dengan kurma, kismis, badam .. marvellous!)
  2. ESP + Air suam
  3. ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  4. ESP + SusuAnmum
  5. ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  6. ESP + Nesvita 3in1
  7. ESP + jus twister tropicana ESP
  8. ESP + Ribena
  9. ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  10. ESP + Milo/Horlicks
  11. ESP + sirap bandung


**Notes: jangan bancuh menggunakan air panas. Sebab ini akan memusnahkan protein yang terkandung di dalam ESP tu sendiri. dan jangan diminum bersama minuman yang ada kafein.  jgan amik lebih 3 sudu besar dlm satu hari kerana berat utk buah pinggang proses protein yg berlebihan. bagi breastfeed mommy(ibu yang menyusukan), better amik 1 sudu besar 3 kali.kalau tak..boleh lencun baju(dengan susu ibu) kalau amik 3 sudu besar sekaligus.


**btw, ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia juga sangat sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:

1. Orang yang ingin kekal sihat..

2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.

3. Kanak-kanak bersekolah

4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak

5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan

6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,

7. Ahli sukan dan bina badan

8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat dan yang inginkan kulit yang cantik.

 

 

 

 ok,itu shaja untuk hari ni.:) bai ,assalamualaikum:)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

 Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan pesanan: 

 Nurul Ain
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 890731 ]
♥ Emel : mrsnawuza@gmail.com

 


Sunday, December 23, 2012

keyboard shortcuts

 interesting ni. aku CnP untuk rujukn aku jugak:)



Lebih dari 100 "Shorcuts" dari Keybord komputer anda

Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)
1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
...... 3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneou sly)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
Dialog Box - Keyboard Shortcuts
1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts
1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restorethe minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
19. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
20. Windows Explorer Keyboard Shortcuts
21. END (Display the bottom of the active window)
22. HOME (Display the top of the active window)
23. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
24. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
25. NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
26. LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
27. RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)
 


Shortcut Keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:

1. RIGHT ARROW (Move to the rightor to the beginning of the next line)
2. LEFT ARROW (Move to the left orto the end of the previous line)
3. UP ARROW (Move up one row)
4. DOWN ARROW (Move down one row)
5. PAGE UP (Move up one screen at a time)
6. PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
7. HOME (Move to the beginning of the line)
8. END (Move to the end of the line)
9. CTRL+HOME (Move to the first character)
10. CTRL+END (Move to the last character)
11. SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)


Microsoft Management Console (MMC)
Main Window Keyboard Shortcuts

1. CTRL+O (Open a saved console)
2. CTRL+N (Open a new console)
3. CTRL+S (Save the open console)
4. CTRL+M (Add or remove a console item)
5. CTRL+W (Open a new window)
6. F5 key (Update the content of all console windows)
7. ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
8. ALT+F4 (Close the console)
9. ALT+A (Display the Action menu)
10. ALT+V (Display the View menu)
11. ALT+F (Display the File menu)
12. ALT+O (Display the Favorites menu)

MMC Console Window Keyboard Shortcuts
1. CTRL+P (Print the current page or active pane)
2. ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
3. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
4. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
5. F5 key (Update the content of all console windows)
6. CTRL+F10 (Maximize the active console window)
7. CTRL+F5 (Restore the active console window)
8. ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for theselected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)


Remote Desktop Connection Navigation
1. CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
2. ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
3. ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
4. ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
5. ALT+HOME (Display the Start menu)
6. CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
7. ALT+DELETE (Display the Windows menu)
8. CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
9. CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place asnapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboardand provide the same functionality aspressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Keyboard Shortcuts
1. CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
2. CTRL+E (Open the Search bar)
3. CTRL+F (Start the Find utility)
4. CTRL+H (Open the History bar)
5. CTRL+I (Open the Favorites bar)
6. CTRL+L (Open the Open dialog box)
7. CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
8. CTRL+O (Open the Open dialog box,the same as CTRL+L)
9. CTRL+P (Open the Print dialog box)
10. CTRL+R (Update the current Web )


----------------------------------------------
credits:: https://twitter.com/layarminda

Friday, December 21, 2012

kos renovate toilet. toilet jenis cangkung kepada toilet jenis duduk.

Antara salah satu persiapan berpantang aku kali ni adalah ...renovate/ubahsuai tandas rumah aku (tingkat bawah). kenapa?sebab kali ni aku nak berpantang sendiri di rumah sendiri. toilet di tingkat bawah adalah jenis cangkung. tingkat atas adalah jenis duduk. tp nnt dalam pantang mana boleh asyik nak turun naik tangga. kang ade yang tetas jahitan ke ape ke:P so..aku plan...awal2 pantang nak pantang di bilik bawah sahaja. tapi toilet kena lah renovate dulu. kene tukar jenis toilet duduk. so...awal cuti sekolah aritu...bermulalah proses renovate toilet aku. satu hari je die buat. aku deal ngan die dlm hujung bulan oktober. masa awal cuti sekolah baru buat (pertengahan november). so far, oklah die buat...toilet bowl,tiles ,simen,paip etc semua die beli.

pic toilet bowl .yang aku pilih adalah yg bawah tu. amik jenama zella. die punya penutup toilet bowl jenis soft close.so,bile tutup penutup toilet, die jatuh perlahan2 sendiri. harga rm450++

ok,ni aku amik salinan jenis tiles kat rumah aku dari pemaju. so senang kalau ada renovation kat rumah and nak guna tiles yg warna dan jenis yang sama dah ada kod-kod tiles dan jenama apa. penting gak ni. kalau ko nak tiles nanti warna seragam la.kalau ko tak kesah warna xseragam xpe jek:P



keadaan depan pintu toilet mase renovation sedang dijalankan
mule2 die pecahkan tiles kat sekeliling toilet cangkung tu. fyi, toilet aku asalnya bahagian yang cangkung tu, level die tinggi sikit. so sempit gak la. renovate ke toilet duduk, aku mintak toilet tu sama level je dgn aras lantai toilet.

dah pecahkan semua .pastu die pecahkan tiles kat dinding yang terlibat ngan bahagian piping(perpaipan). tak banyak sangat pon tiles kene pecah.

dah siap piping..die tampal balik tiles yang dah dipecah.

flush toilet lama yang tinggal kenangan:P haha



budak kecik ni boleh tido lena walaupon bunyi bising drill lantai n etc.haha.penat sgt lah tu

tampal tiles bawah lak..pastu baru die pasang toilet bowl.
ok.siap. satu hari je siap. tapi toilet tak boleh guna/basah at least semalaman utk bagi tiles yg br pasang tu betul2 kering. kitorang biarkan 2 malam barulah cuci toilet tu.

alang-alang, tukar pintu toilet sekali:P tukar jenis Bi-fold.kebetulan tgh ada promotion.i pantang ade promotion ni. cepat2 i grab tau:P hehe. tak tau nak pilih design ape...last2 pilih design pokok. warna hitam n putih sebab nak matchingkan dengan tema warna dapur dan kitchen kabinet:P hehe,..









total renovation cost adalah rm 2000. ini termasuklah toilet bowl,piping , simen,tiles dan upah pekerja.yang buat tu pekerja cina.so upah mahal sikit,takpelah janji buat ok dan kemas.die buat satu hari je siap.ok.itu sahaja nak share utk hari ni..tetibe rajin lak nak update belog malam2 kan. bai,assalamualaikum:)

it's her first time to the beach!:)

weekend lepas, aku saja ajak encik suami jalan-jalan gi pantai. saja. dah lama ngidam nak pergi pantai. dah sarat baru dapat pergi. kesian tak?:P sampai ada sorang makcik tu tegur aku," baik - baik dik...jangan terberanak kat sini dah". haha. 
first time pegang pasir...setelah umur 2 tahun baru dapat gi pantai..sian anak ibu.



ok,kunun nak jalan-jalan di tepian pantai anak beranak...tapi..........sampai je kat pantai tanjung balau tu...(btw,we prefer tanjung balau than desaru coz  pantai desaru  curam, xberapa cantik gak)...zaheen terus berlari2 bile nampak air. haha. dah la memang takde bawak baju berenang ke ape ke. dah la pakai baju baru -_-. terus die duduk atas air laut tu. terus main pasir,nak guling2 la. dan terus basah lah kan. haha. die memang excited gile. lagi-lagi bile ade ombak. oh my...ibu die yang risau okehh.





encik suami berjaya tangkap die lari dari pegangan kitorang sbb nak main air laut



bawak anak buah sekali..najla,baru darjah 3 tapi dah sama tinggi ngan aku-_-

tgk encik suami kejar zaheen.haha





muka penat asik kena kejar zaheen:P haha

last2...bagi je die maen air.bukakkan pempes,terus die mandi manda dengan NONOKnya(bak kata zaheen, seronok=nonok).



sampai terlondeh baju. saje ibu die beli baju besar sket.boleh pakai lama:P

lencun sudahh





anak happy, ibu abah pon happy:) nanti kite pergi lagi ye zaheen sayang, tunggu ibu abis pantang:P hehe.