Wednesday, January 2, 2013

39 weeks!

39 weeks pregnant and the baby belum mau keluar lagi. he love to sleep, eat and play in my tummy:P haha. hari ni actually ada check up dengan pakar O&G di HSI..aku kena refer pakar di HSI sebab... my 38weeks check up last week...menunjukkan berat aku naik banyak dalam 20 hari.(naik 3.5kg in 20 days).lepas tu bila scan, baby is 3.9kg! terkejut okeh. tu dia(doktor klinik swasta yang biasa aku check up) refer aku ke pakar O&G di HSI. sebab ni dah kes baby besar / macrosomia baby. dah la aku ni saiz kecil /petite. so, aku kena minum air gula lagi untuk check kadar gula aku. adalah faktor gula dalam tinggi penyebab baby aku besar?? ternyata sekali tidak ok. result MGTT aku sangat baik iaitu 4.3 je berbanding yang 1st time minum air gula tu..result borderline iaitu 7.8. 





hmm...hasil check up tadi...result semuanya ok.cuma berat NAIK banyak gak lagi. naik 2 kg. so berat sekarang adalah 68kg!kalau wrestling ngn encik suami,aku ade potensi untuk menang kot:P haha.
maybe faktor check up kat klinik yang berlainan mempengaruhi ketepatan berat aku?yelar..sebab selama ni aku mmg check up kat klinik kerajaan je...start 37 weeks, aku check up kat klinik swata sebab malas nak gi klinik kerajaan.lepas tu, check up kat klinik pakar O&G HSI lak.alat penimbang lain2.maybe ada ralat :P (ayat sedapkan hati.haha) .ok,berbalik result check dengan pakar hari ni...berat baby(Estimated Fetal Weight,EFW) lebih kurang 3.6-3.8 kg. and the baby still belum engaged ok..ibu dah tak sabar dah ni.cepat lah engaged.haha.pastu doc tanya sejarah aku beranak anak pertama. sebab my first baby pun besar, 3.81kg masa lahir, sedangkan aku ni saiz kecil. die tanya ada masalah tak masa melahirkan.baby ada masalah tak lepas bersalin..kena tahan ward tak lepas bersalin ..everything's okay die kata..so, die kata aku boleh try bersalin normal gak. tapi..jika dalam masa due date aku tak bersalin gak..kena serah diri dan kena induce. or kena bedah/ c-zer jika diorang scan baby lebih besar dari 3.8kg.......hmm... doakan yang baik untuk ku ya:) hope dapat normal delivery...tapi kalau kena c-zer gak nak buat macam mana...yang penting ibu dan baby sihat dan selamat:)



apa yang berlaku pada diriku di kala 39 minggu mengandung??

-selalu berlaku false alarm. haha. ingatkan dah nak bersalin. tapi false alarm jek. 

disebabkan asyik rasa false alarm, so aku dah suruh encik suami pasang babycot siap2.senang. tapi zaheen dah rasmikan dulu.

-sangat kerap shi-shi dan poo-poo. toilet adalah teman setia di kala ini .
-masih boleh sembahyang macam biasa.tak perlu sembahyang duduk.alhamdulillah.
-mudah sakit di bahagian ari-ari/bawah perut. tapi sakit kejap-kejap jek.
-masih boleh buat kerja rumah macam biasa.mengemas(basuh,sidai baju,sapu,mop lantai bla bla bla)/masak/main kejar2 ngan zaheen/naik turun tangga-lagi banyak bergerak lagi bagus kan...:)
-selera makan MASIH kuat. haha. ni tak pernah berubah. cuma dah tak buat kek/desert since kandungan 35 weeks .kot?
-rasa muka macam makin sembab,kusam, eyebag dark circle makin ketara, kolagen makin kurang, nampak pipi cam jatuh, huwaa:(
muka tanpa sebarang make up(eh,aku ni bukan jenis pakai make up pon,juzt pelembab n bedak je pon:P) .bukti kulit mukaku semakin sembab,kurang kolagen,eyebag n dark circle makin teruk.

-perut makin membesar dan menegang sampai nampak urat darah kat perut. scary.
saiz perut at 39 weeks.

-baru try pakai cincin kawin dan tunang, dah tak muat. tersekat separuh jalan. dulu masa pregnantkan zaheen,muat je sampai dah nak beranak tu. 
-perut rasa cam dah ke bawah sangat tapi jalan masih laju dan suke berjalan-jalan .tadi lepas check up sempat dating jap:P haha
gambar dating tadi:P dating pon teringat kat anak, tu yang gi Toy r us :P



oklah, saja nak coretkan di blog sebagai kenangan:) doakan aku mudah bersalin ye :) tak sabar rasanya nak jumpa baby dalam perut ni :) . malas nak pikirkan sangat masalah2 baby besar ke ape ke.sebab fikiran kena tenang dah hujung-hujung kehamilan ni:) 



last but not least....gambar zaheen yang terbaru:) baru lepas gunting rambut depan ngan abah die semalam:P 

baru lepas kene gunting rambut. abah die boleh gelak kuat2 lepas tengok muka anak die kena gunting.haha.die kata nampak kelakar.haha.


happy face.jalan2 petang semalam:) muka ibu yang sembab dan muka anak yang comel baru lepas gunting rambut;)

beli kolam untuk zaheen. terus die punggah semua mainan die dalam pool die:P

petang smalam:) zaheen kata....nonok nyeee:P hehe



6 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. sheila doakan awak dan baby bersalin dalam keadaan yang baik. arghh happynya , kejap lagi nak dapat 2 anak dah. hihi. muka sgt pucat eh masa pregnant ni?

storm rider said...

ws..tq sheila:) amin amin aminnnn:) aah,muka pucat n kusam gile..mmg camtu dah hujung2 pregnancy ..dulu masa 1st pregnancy sama gak...

siti shauqi said...

ain...msti takot kan bb besar.. ct pun masa umar takot sgt2 bb besar sbb perut ct memang besar gler. kwn n mak mentua ct siap tegur lg. dsebbkan ct tak mau czer, ct n coki wat solat hajat mlm sebelum ct bersalin. alhamdulillah dengan izin Allah, mlm tu jgk ct dh start sakit2 yg agk kuat tp x consistent n kul 4 pg air ketuban pecah skit.trus g hospital. yusuf n umar lahir betul2 sama 38 minggu. 12 hari sebelum due date. ct doakan ain dpermudahkan semuanya.. amin..

huda saim said...

hehe...zaheen dpt adik boboi ea...best2...hrp sume berjalan lncar..mudah2an...amin..

storm rider said...

siti: dulu umar brp kg masa keluar?? thanks ct...amin..:)


huda: aah,boboi.hehe. thanks huda:)aminnnnn:)

siti shauqi said...

umar lahir 3.5kg. jauh beza ngan yusuf 2.7kg jek.. tu 38 minggu. kalau lg 2 minggu baru bersalin bygla berapa la agaknya berat dia..