Sunday, July 7, 2013

resepi brownies yang sangat simple dan sedap. tak perlu guna mixer ok.


the perfect brownise :) 

 


assalamualaikum..
aku memang penggemar brownise.
dah banyak gak resepi brownise aku try.
this is the best so far.
senang dan sedap sangat:) zaheen pun suke :)
cara penyediaan nya pun ambil masa sekejap sahaja:)

actually aku buat brownies ni sempena besday encik suami.sebab tak sempat buat kek besday...
die keluar kejap bawak zaheen gi playground..aku terus buat brownies ni..kejap je nak buatnye...suami balik je dari playground(dpn umh)..brownies pon siap :P hehe.
 
resepi credit to myresipi


Bahan-bahan ( 9x6 inch )

  • 115 g mentega - di cairkan,sejukkan
  • 1 cwn gula halus (195 g)**aku kurangkan .guna 3/4 cawan je
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn tepung gandum (60 g)
  • 1/3 cwn serbuk koko (25 g)
  • 1/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam(opt)

Cara-cara

  1. Campurkan mentega, gula, vanilla dan telur. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung, b. powder, koko yg di ayak bersama.Gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas dan digris. boleh tabur kekacang,choc chips,biskut oreo atas brownies utk rasa lebih sedap:)
  4. Bakar pd suhu 160C selama 20- 25 min.(jgn terlebih bakar,nanti brownies keras.)

ok,selamat mencuba:)

2 comments:

MAMASUE said...

mesti nak cuba

Cik Ekin said...

Law kukus ok x sis