Friday, August 16, 2013

cara buat homemade playdough yang senang dan selamat digunakan! [resepi homemade playdough]

assalamualaikum..
hari ni nak share satu resepi buat playdough homemade yang selamat untuk anak-anak :)

actually dapat resepi dari blog tateh playgroup
thanks for sharing the tips and the recipe:)

'Playdough play" adalah sangat-sangat baik untuk perkembangan fine motor skill kanak-kanak.
Bermain dengan dough ini boleh bermula seawal kanak-kanak berusia setahun. 
Aktiviti menggolek,mengepal dan menekan dough dengan kuat *atau perlahan* merangsang motor-motor halus mereka bekerja.
Dan kerana usia kanak-kanak yang masih kecil,penyediaan dough yang selamat harus di utamakan!
-tatehplaygroup 

gambar tanahliat yg dah siap dari tatehplaygroup-colourful-




ni resepinya:

Bahan-bahan dough yang selamat :
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1 cawan air suam
3- 1 tbsp minyak sayuran
4- 1/3 cawan garam
5- 2 tbsp cream of tartar
6- Pewarna makanan

Dan cara penyediaannya sangat-sangat mudah.
a] gaul tepung,tartar dan garam hingga sebati
b] masukkan air suam sedikit demi sedikit.
c] tambahkan minyak sayuran dan gaul di atas api yang perlahan sehingga kenyal.
ohhh,ia mengambil masa yang pendek untuk menjadi kenyal 
dan gaulan itu harus dengan tekun dan sabar *wink*
d] masukkan pewarna makanan,
e] tutup api dan uli doh tersebut beberapa minit.
dan..taraaaa,ia nya sempurna untuk di mainkan!




**aku buat untuk satu colour=satu adunan. so takde lah lama sangat nak tunggu die kenyal. kalau buat banyak2 memang lama nak tunggu die kenyal.


ni pulak hasil yang aku buat...tp dapat buat 2 colour je. baru nak buat lagi satu..ziyad dah menangis nak susu:P



oklah tu 2 colour.next time kalau sepat buat colour lain lagi.hehe.


ni masa zaheen tolong ibu gaul adunan td.hehe.

td pas siap zaheen trs teruja nk buat bentuk m mickeymouse la.bird la.dinosor ls.huhu.ok ok slmt mencuba;) 

2 comments:

SiTi said...

senang je bahan dia...

beta kupu said...

senang gila, tp knapa kna mskkan garam eh?
tq 4 ur info sis ;)