Wednesday, January 23, 2013

wordless wednesday #32: tanda-tanda bayi anda mahu susu. / feeding cues..how do they look like?

Tuesday, January 22, 2013

day 10

Assalamualaikum..
hari ni dah 10 hari berpantang or dah 10 hari Muhammad Akeef Ziyad dilahirkan :). oh,entry hari ni bukan nak cakap pasal pantang ke ,pengalaman bersalin ke.not yet. belum ade kesempatan or ada mood lagi sebenarnya:P 



tapi nak cerita pasal Zaheen.
Pagi tadi...(dlm pukul 7.15-7.30 pagi)..zaheen bangun awal hari ni...tiba-tiba die masuk dlm 'bilik berpantang' aku kat tingkat bawah...aku masa tu macam ngah mamai baru nak tidur sebab baby berjaga malam (biasalah newborn baby kan..)..

zaheen: Ibu....
aku: ye sayang...Nape...? (sambil senyum n usap rambut die)
zaheen: nak sleep..
aku: nak tidur ngan ibu ye..meh baring sebelah ibu...(die pon naik katil dan baring sebelah aku n peluk aku..)
 tibe-tibe...
Zaheen: nak entek ..(read:nak tet** :P) 
aku: zaheen kan dah besar,,,.ni baby punye...baby pulak nak susu
(zaheen cam merengek n start nak nangis)..
aku: ok..sikit je tau..
(zaheen pon menyusu selepas 9 hari  aku stop susukan die secara drastik selepas aku bersalin)
aku: (setelah beberapa saat)..ok dah.. baby nak susu pulak..
zaheen pon lepaskan puting secara perlahan-lahan pastu die tengok muka aku..senyum:) 


kesian zaheen...die mungkin RINDU nak menyusu. yelar, die masih tidur ngn aku selama ni n setiap mlm sebelum tidur mmg aku susukan die sampailah malam sebelum hari aku nak bersalin tu. aku tengah contraction time tu, pon susukan die bile die mintak malam2. pastu petang esoknye aku beranak, terus stop susukan die sampai lah hari ni die mintak balik 'nak entek' ngan aku. aku ingatkan die dah tak ingat or dah tak nak lepas dah ada adek..rupenya die macam jeles dan tengok je bile aku BF adek die.tapi die tak marah pon adek die. :) cume sejak dapat adek(sebenarnya start dari aku dah sarat..masa dah ppreggy 7month ke atas kot).. , perangai die macam mengada-ngada..over manja ..suka menjerit..kuat nangis..dalam erti kata lain, die sebenarnya nak perhatian dari ibu dan ayah die.salah kitorang jugak kot...sejak dapat baby baru macam tak beri perhatian kat die sangat...



gambar pagi tadi lepas mandikan ziyad..aku bedung ziyad, zaheen lak bedungkan baby pooh die.hehe.cute:)love u both :)

Wednesday, January 16, 2013

wordless wednesday #31: our second baby:)

Friday, January 11, 2013

sad story...suami di luar sana, anda patut baca ini!



“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.

So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don’t share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up. ♥

Wednesday, January 9, 2013

wordless wednesday #30 : which type of cofee is your flavour?

Tuesday, January 8, 2013

cara orang jepun mendidik anak mereka : Shicida Method

 copied from here. 


sekadar untuk renungan, rujukan dan panduan diri sendiri dan mummy n daddy di luar sana:)
 
 
Pernah dengar Shicida Method? Iaitu 1 kaedah mendidik anak menggunakan otak kanan seperti yang diamalkan oleh orang Jepun. Tak salah rasanya kita mengambil contoh yang positif daripada bangsa lain kan? Bukannya nak mengangung-agungkan budaya orang lain tapi kita hanya mevariasikan kaedah mendidik anak di samping tidak membelakangkan ajaran Islam. Kalau difikirkan, Shicida Method ni memang banyak logiknya kerana kaedah ini membantu kanak-kanak berfikir dengan spontan dan cepat serta boleh mewujudkan '6th sense'. Di antaranya ialah:

  • Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam,cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,dia anak soleh, dia budak kuat, dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur. Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah, ia tidak menjadi. Kalau mereka sudah tidur, cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam. Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi. Insya-Allah menjadi.
  •  Mula guna kad untuk ajar anak anda.Ada peserta yang ajar ABC-Z guna kad dalam masaseminggu sahaja,lepas tu mereka sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk. Boleh juga buat atau beli kad 1, 2, 3 atau gambar-gambar tertentu.
  • Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, jadi cuba ajar anakanda main tanah liat,main cat air (water colour), melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. Memang agak leceh dan kena kemas semula, tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit. Satu lagi cuba lukis gambar, contohnya rama-rama, tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis di bahagian satu lagi. Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan. Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya pandai-pandai? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit. Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.
  •  Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri. Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka, kembali semula kecara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.
  • Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut. Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi .
  • Main teka-teki dengan mereka. Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut. Untuk permulaan,berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna,bunyi dan sebagainya. Lama- kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam (Sixth Sense) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit. Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari. Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan. 
 

Monday, January 7, 2013

AJL 27

sebenarnya, aku tak tengok sangat punnn AJL 27 tadi. sempat tengok lagu YUNA: terukir di bintang yg dinyanyikan oleh Aizat je. tak sangka pulak lagu YUNA jadi juara malam ni. entah lahh, sejak dah DEWASA ni(wekk.nak muntah kan:P haha)..atau sejak dah berumahtangga,dah berkeluarga..aku macam dah tak berapa nak layan sangat Anugerah Juara Lagu ke...Anugerah Skrin ke...Anugerah BIntang popular berita harian ke...semua2 yang berkaitan anugerah artis lah:P tapi gossip artis still layannnn:P haha. aku tengok gitu-gitu je kalau terlalu depan Tv , tu pun kena berebut tengok tv ngan suami sebab die nak tengok BOLA kan..haha.lagipon, semuanya boleh digoogle saja kalau tak dapat tengok. tengok keputusan dan gambar2 je pon ok kannn:P haha.


so, untuk yg tak tengok AJL 2013 atau AJL 27 macam aku ni..ni keputusan penuh die...

1. Juara – Terukir Di Bintang (Yunalis Zarai)
2. Naib Juara – Idola (Azlan & The TypeWriter, ciptaan Audi Mok)
3. Tempat Ketiga – Ku Akui (ciptaan Ajai, nyanyian Hafiz)
4. Vokal Terbaik – Ku Akui (Hafiz)
5. Persembahan Terbaik – Teman Pengganti (Black & RJ)

credits:beautifulnara


tahniah lah kat semua pemenang:P yang tak menang, jangan putus asa,cuba lagi di lain tahun.(ayat cliche:P)
ok,dah 12.15 malam.nak tidur.bai,assalamualaikum:P

p/s: doakan aku cepat beranak :P

Saturday, January 5, 2013

resepi kacang phool





dah lama mengidam nak makan kacang pool ni. eh,kacang phool ke pool ejaan die? tapi tin kacang tu tulis foul madames. hehe. dah lama dah orang cakap pasal keenakan kacang pool ni yang popular kat JB. terutamanya kacang phool Haji di stesen bas Larkin, JB. aku tak pernah rasa pon yang kat situ. just try buat sendiri je. resepi rujuk di sini. tapi aku edit2 sikit ikut ape bahan yang ada:P


resepi kacang phool:

1 tin kacang parang foul madames jenama KIMBALL-buang air. separuh dilecek,separuh lagi tak perlu lecek
3 sudu besar butter-utk menumis 
3/4 tin air masak (guna tin yang sama)
2 biji bawang holland-potong dadu
4 ulas bawang putih-hiris halus
400g daging kisar jenama RAMLY
2 sudu besar serbuk kari daging
garam dan lada sulah secukup rasa
telur(goreng buat telor mata kerbau-utk hiasan)
roti gardenia-bakar dengan butter


cara buat:
panaskan butter dlm kuali.masukkan bawanag2,kacau sampai layu .masukkan serbuk kari, kacau rata.pastu masukkan daging kisar,kacau sampai daging bertukar warna dan masak. pastu masukkan kacang .gaul rata,pastu masukkan air.last sekali masukkan garam n lada sulah secukupnya. biarkan menggelegak/mendidih n kering n pekat sikit.baru angkat dan makan bersama roti gardenia yang dah dibakar ngan mentega. nyummms:)

Wednesday, January 2, 2013

39 weeks!

39 weeks pregnant and the baby belum mau keluar lagi. he love to sleep, eat and play in my tummy:P haha. hari ni actually ada check up dengan pakar O&G di HSI..aku kena refer pakar di HSI sebab... my 38weeks check up last week...menunjukkan berat aku naik banyak dalam 20 hari.(naik 3.5kg in 20 days).lepas tu bila scan, baby is 3.9kg! terkejut okeh. tu dia(doktor klinik swasta yang biasa aku check up) refer aku ke pakar O&G di HSI. sebab ni dah kes baby besar / macrosomia baby. dah la aku ni saiz kecil /petite. so, aku kena minum air gula lagi untuk check kadar gula aku. adalah faktor gula dalam tinggi penyebab baby aku besar?? ternyata sekali tidak ok. result MGTT aku sangat baik iaitu 4.3 je berbanding yang 1st time minum air gula tu..result borderline iaitu 7.8. 





hmm...hasil check up tadi...result semuanya ok.cuma berat NAIK banyak gak lagi. naik 2 kg. so berat sekarang adalah 68kg!kalau wrestling ngn encik suami,aku ade potensi untuk menang kot:P haha.
maybe faktor check up kat klinik yang berlainan mempengaruhi ketepatan berat aku?yelar..sebab selama ni aku mmg check up kat klinik kerajaan je...start 37 weeks, aku check up kat klinik swata sebab malas nak gi klinik kerajaan.lepas tu, check up kat klinik pakar O&G HSI lak.alat penimbang lain2.maybe ada ralat :P (ayat sedapkan hati.haha) .ok,berbalik result check dengan pakar hari ni...berat baby(Estimated Fetal Weight,EFW) lebih kurang 3.6-3.8 kg. and the baby still belum engaged ok..ibu dah tak sabar dah ni.cepat lah engaged.haha.pastu doc tanya sejarah aku beranak anak pertama. sebab my first baby pun besar, 3.81kg masa lahir, sedangkan aku ni saiz kecil. die tanya ada masalah tak masa melahirkan.baby ada masalah tak lepas bersalin..kena tahan ward tak lepas bersalin ..everything's okay die kata..so, die kata aku boleh try bersalin normal gak. tapi..jika dalam masa due date aku tak bersalin gak..kena serah diri dan kena induce. or kena bedah/ c-zer jika diorang scan baby lebih besar dari 3.8kg.......hmm... doakan yang baik untuk ku ya:) hope dapat normal delivery...tapi kalau kena c-zer gak nak buat macam mana...yang penting ibu dan baby sihat dan selamat:)



apa yang berlaku pada diriku di kala 39 minggu mengandung??

-selalu berlaku false alarm. haha. ingatkan dah nak bersalin. tapi false alarm jek. 

disebabkan asyik rasa false alarm, so aku dah suruh encik suami pasang babycot siap2.senang. tapi zaheen dah rasmikan dulu.

-sangat kerap shi-shi dan poo-poo. toilet adalah teman setia di kala ini .
-masih boleh sembahyang macam biasa.tak perlu sembahyang duduk.alhamdulillah.
-mudah sakit di bahagian ari-ari/bawah perut. tapi sakit kejap-kejap jek.
-masih boleh buat kerja rumah macam biasa.mengemas(basuh,sidai baju,sapu,mop lantai bla bla bla)/masak/main kejar2 ngan zaheen/naik turun tangga-lagi banyak bergerak lagi bagus kan...:)
-selera makan MASIH kuat. haha. ni tak pernah berubah. cuma dah tak buat kek/desert since kandungan 35 weeks .kot?
-rasa muka macam makin sembab,kusam, eyebag dark circle makin ketara, kolagen makin kurang, nampak pipi cam jatuh, huwaa:(
muka tanpa sebarang make up(eh,aku ni bukan jenis pakai make up pon,juzt pelembab n bedak je pon:P) .bukti kulit mukaku semakin sembab,kurang kolagen,eyebag n dark circle makin teruk.

-perut makin membesar dan menegang sampai nampak urat darah kat perut. scary.
saiz perut at 39 weeks.

-baru try pakai cincin kawin dan tunang, dah tak muat. tersekat separuh jalan. dulu masa pregnantkan zaheen,muat je sampai dah nak beranak tu. 
-perut rasa cam dah ke bawah sangat tapi jalan masih laju dan suke berjalan-jalan .tadi lepas check up sempat dating jap:P haha
gambar dating tadi:P dating pon teringat kat anak, tu yang gi Toy r us :P



oklah, saja nak coretkan di blog sebagai kenangan:) doakan aku mudah bersalin ye :) tak sabar rasanya nak jumpa baby dalam perut ni :) . malas nak pikirkan sangat masalah2 baby besar ke ape ke.sebab fikiran kena tenang dah hujung-hujung kehamilan ni:) 



last but not least....gambar zaheen yang terbaru:) baru lepas gunting rambut depan ngan abah die semalam:P 

baru lepas kene gunting rambut. abah die boleh gelak kuat2 lepas tengok muka anak die kena gunting.haha.die kata nampak kelakar.haha.


happy face.jalan2 petang semalam:) muka ibu yang sembab dan muka anak yang comel baru lepas gunting rambut;)

beli kolam untuk zaheen. terus die punggah semua mainan die dalam pool die:P

petang smalam:) zaheen kata....nonok nyeee:P hehe



wordless wednesday #29: cara kenal pasti telur baru atau lama