Thursday, February 28, 2013

I want to quit my job, Be a stay at home mom and start my own bussiness.

assalamualaikum..

actually, dah lama sangat aku tak baca buku-buku motivasi sejak dah kahwin. dulu masa zaman kebujangan ke'free'an sebab takde komitmen lagi, aku sempat je membaca buku-buku motivasi. sama ada pinjam atau beli. aku memang suka baca buku-buku motivasi ni. sebab rasa lebih bersemangat ..inspired :)


semalam masa blogwlking jumpa satu entry pasal QUIT YOUR JOB kat blog diahlicious


ni entry die...


"Have u Ever dreamed of quitting your job and start your own biZ?
u guys r crazy if its never crossed ur mind at all..at least on sunday night or when monday blues strike d next day..hehehe
well..ive been there..
just to share the experience and probably some tips for u.


1.First of all, u gotta have a side business which means u;'ll b juggling with 2 jobs..
its ok more work means more money!huhu

2. 2ndly,make sure your side income reach half of ur current stable salary

3. 3rd, read motivational book..it will open up ur eyes and develop ur biz mind

4. 4th, do not listen to ur pessimist frens or relatives..im sorry but some malay r being pessimist..they actually dun like to see u success in biz and earn fantastic income.what these ppl do are updating fb status..complain abt their life and worse..complain abt other ppl as if other ppl really like them.haha.think abt how many ppl are talking abt   one status dat u put up.And now dat PRU is coming around,more ppl want to look so involved in this and give all bullshit ideas and act nuthing towards it.


5. 5th- Do a lot of research about the field that u r venturing in.U cant just go into war without knowing who ur enemies are and without weapons.dat is called insanity

And most important point i want to highlight here is..never think biz is easy and u dun have to work 9-5pm.infact i actually work more hours than that..

The advantage is i can wake up a tad late on monday mrng(jealous huhhh),hang out w my frens at 11am and do my work at coffeeshop(just like in the movie..lol)...and take leave whenever i want to..its just dat in biz,,sky is the limit.if i want to earn more then i have to work more..get it..?

To keep u motivated in biz is very important also, mingle with the right ppl..not someone who has a lot of time complaining abt other things and other ppl..but ppl who r bz improving themselves.U need to be a mental warrior and work really2 hard.

So when u see successful biz ppl, trust me they work really hard to get to where they r and they have gone thru all shits along d journey.All d best to you .."



walaupun simple je ayat dan tips die..but it's really inspiring me. dan baruku tersedar...dah lamanya aku tinggalkan kegiatan bisnes kek ku. why? because i feel demotivated. that's why we need to read motivative books..to keep u motivated :) 


cakap pasal tajuk entry aku ni....yup, memang dah lama aku terfikir nak berhenti kerja, jadi surirumah yang kerja dari rumah sahaja. which means i have my own bussiness. so that yang paling utama sekali...aku boleh jaga anak-anak aku sendiri. itu yang paling penting. i dont really trust pengasuh/babysitter yang jaga anak walaupun pengasuh itu baik, but somebody is always somebody.  that's why masa dalam pantang ni pon aku insist zaheen tak payah hantar kat pengasuh. tapi it's really difficult to handle newborn and toddler (with tantrum) at the same time.because my newborn baby walaupun dah 1 month and above masih lagi mempunyai masalah susah nak tidur, masih lagi malam kadang2 tak nak tidur. dan siang kadang2 asyik meragam, tak nak letak, cranky...so terpkasa lah hantar zaheen jugak kat pengasuh.  mula-mula separuh hari je...lepas tu start last week, hantar dari pagi sampai petang. hubby balik kerja baru ambil. 




ok, back to the topic, aku memang dah mula buat bisnes kecil-kecilan sebelum ni. for side income. in fact dari kecik lagi ku dah start jual2. start masa sekolah rendah, aku jual sticker kat kawan-kawan. aku beli satu buku or 1 keping sticker yang ada banyak bentuk dan corak2 sticker. then aku jual kat kawan-kawan sekolah. depends pada bentuk, corak dan saiz. ada rm1, 20 sen, 50 sen,rm 2.00 . hehe. ok lah, lepas modal n ada untung sikit-sikit. pastu masa sekolah rendah gak..aku tolong mak aku jual brang-barang AVON. aku promote kat kawan-kawan n amik order dari diorang. pastu dah besar sikit, masa buat praktikal kat gemas, aku start jual homemade muffin dan kek yang simple-simple je. duit untung, terus aku simpan dan beli SSP waktu tu.  lepas tu, ada masa terluang aku suke cuba-cuba resepi baru n mula belajar deco-deco kek kat internet dan jugak buku dan cuba deco-deco sendiri. aku sanggup beli barang-barang utk buat kek dan hias kek seperti nozzle, mould cake pelbagai bentuk, cake divider, n etc. tu sume beli guna duit gaji masa 1st year jadi cikgu dan guna duit hasil keuntungan sikit. aku tak shopping pon handbag baru ke..kasut baru ke...tapi lebih banyak beli stok2 tepung,serbuk koko,bahan dan alatan buat kek. haha. masa 1st year kerja tu..masa tu sekolah petang, pagi aku sibuk siapkan order org. pastu tgh hari dah gi sekolah. pastu mlm pas magrib sambung siapkan tempahan org. pastu aku pernah join MLM masa seblum tunang..kadang2, kalau xde buat tempahan kek , malam pas magrib je aku keluar rumah, untuk cari orang bawah. kdg2 kne pergi kelas die.smpai ke melaka ku gi dlu.pastu kdg2pergi mjlis die kt kl, but im not into this kind of bussines so i stop.why?aku pernah cite pasal ni. boleh baca lagi kat sini. mmg kurus aku time tu. haha. mmg penat, tapi aku suke..:) dapat side income. boleh simpan. boleh guna utk masa depan. tapi duit tu banyak dah guna utk tunang dan kawen.haha.. btw, aku dapat semangat nak bisnes2 ni adalah dari mak aku :) she's always support me ,motivate me...secara langsung atau tak langsung. that's why aku bersemangat bisnes2 ni..sebab dapat motivasi dari mak.  ingat lagi kata mak...dari muda la kalau nak cari side income, jual-jual.amik untung atas angin pon ok. sebab die pon dulu macam tu.oh,ayah aku pon bagi motivai gak..die selalu cakap kek aku buat sedap. pastu aku ingat lagi die cakap sebelum ni ayah mmg tak suke makan kek, tapi sejak kak in buat kek, ayah suke makan kek yang anak ayah buat. (aku taktau la die die ingat lg x die cakap cmni, tp aku masih ingat lagi;))



tapi lately ni...sejak berjauhan dengan mak...semangat bisnes aku merudum sikit demi sedikit. lagi-lagi dengan cakap-cakap orang. dengan sikap sesetengah orang. akhirnya..bisnes aku stop camtu je. since last year kot aku dah stop amik-amik order ni. kalau tak...ada lah jugak side income, sekarang tidak lagi. menghabiskan income ada lah. mak aku ade gak bagi-bagi semnagt bila die dtg or bila aku call borak2 ngan die. "amik lah order lagi".."jual lah lagi"..."ada kawan mak nak sangat order kek nagn kak in"...n etc..but i dont feel like to ..because of CAKAP-CAKAP ORANG. hey ain.wake up plz, ignore them. live you dream pleaseeeeeeeee.

cantik jugak deco rumah letak kata-kata motivasi kat dinding rumah kan?;)



so, talk about my job, mesti ada yg cakap..ruginye berhenti kerja kerajaan. pastu ada jugak yang cakap, bodo ke hape nak jadi surirumah je, lagi penat duduk rumah uruskan rumahtangga.pastu nak urus bisnes lagi.  baik jadi cikgu, banyak cuti , dapat income, dapat tolong suami.bla bla bla. ntah, talk about my job...entah la.. makin lama makin mengarut dan entah ape2 kerja yang kena buat kat sekolah tu. kadang2 lebih banyak kerja menipu.  lebih2 lagi dah start dengan PBS ni.  lepas tu dengan politik sekolah, students. malas nak cakap banyak. kang cakap banyak pasal ni,kang jadi isu kang.haha. but really, lama2 dah takde hati kt bidang ni..tapi since im a teacher ,i'll try my best to overcome my feeling and give my best to the students. boleh tak dalam masa 5 tahun lagi aku nak quit my job dan ade bisnes sendiri? haha. berangan itu perlu. insyaallah;) sekian.



p/s: nak start bisnes kek semula, with something different, something new :) btw, bisnes shaklee masih berjalan. sape nak order boleh PM me ya;) tq

Wednesday, February 27, 2013

wordless wednessday #34: Kenali Tayar Kenderaan Anda

Wednesday, February 20, 2013

Tuesday, February 19, 2013

alat bantu mandikan bayi

Assalamualaikum...
hari ni aku nak share tips pada mommy to be yang nak mandikan baby sendiri tapi takut-takut sebab newborn baby kan masih fragile kan.. so dont worry ,sekarang kan dah moden..ada je macam-macam alat untuk bantu korang mandikan baby sendiri dengan mudah.yang penting kena ada ongkosnya untuk beli itu barang:P hehe. 




so,korang boleh guna newborn fold away baby bath tub. ada jual kat onebabyworld. 
ni lah rupa die...
.
.
.

newborn fold away baby bath tub
tengah ada promotion tu, rm 59 je.dulu masa aku tengok harga die rm99.*tiba-tibe jadik promoter pulakk:P*




 btw, aku tak beli or guna yang ni...macam tergoda gak nak beli tapi macam membazir pulak sebab aku dah beli bath tub baby yang biasa tu je masa anak pertama.so, aku guna anti slip mat dan baby bath support untuk memudahkan aku mandikan anak aku yang masih newborn iteww.


anti slip mat

T-shape baby bath support. ni aku beli jenama babylove.ada jual kat onebabyworld gak.

 ni gambar bila dah siap pasang anti slip mat dan T-shape baby bath support pada bath tub
nampak pemegang shower itu? itu adalah sebab aku isi air dalam bath tub guna water heater dan lepas mandikan baby boleh terus bilas badan baby guna air water heater je. 
air terus dari water heater

sorry,takde gambar aku mandikan ziyad guna kaedah ni.tak sempat aku nk snap pic masa tengah mandikan ziyad sorang-sorang. tips guna t-shape baby support ni...pastikan air dlm tub diisi melepasi bahagian jaring bawah.so nanti senang nak mandikan bahagian belakang badan baby. pastu kalau air penuh melepasi jaring baby bath support tu..baby mandi pon rasa macam terbuai2 je. rasa macam berenang atas buaian kot:P hehe. ziyad suke:D sebab aku pernah letak air tak penuh sangat...nak bersihkan bahagian belakang susah.n baby pon kurang suka sebab tak berendam dlm air kot. pastu pastikan baby support tu dipasang ketat.tarik sampai ketat supaya nanti masa mandi tak tercabut lak baby support tu. so far, penggunaan anti slip mat dan t-shape baby bath support tu memang membantu aku la utk mandikan baby sendiri lagi2 aku ni berpantang sendiri... so , semua kena buat sendiri :)





oklah..last but not least...


ziyad @ 1 month

ziyad dah sebulan okeh:)
berat pun dah naik...dari 3.9kg ke 5.2kg..alhamdulillah :)



zaheen and her tantrum..


zaheen pulak dah 2 thn 4 bln :)
kejap je:)

oklah,ziyad dah bgn.baiii

Tuesday, February 12, 2013

29 days :)

assalamualaikum..sj testing update blog guna phone. dh lama pakai phone ni br sekarang ssempat try update blog guna phone kn.huhu.




ziyad @ 29 days








ibu ziyad @ 29 days;)
lagi 7kg nk buang.kuikuikui
aa