Monday, June 17, 2013

resepi puding peach yang sedap dan senang :)

assalamualaikum







semalam aku buat peach pudding sempena hari bapa.:)
cuaca panas sekarang memang sedap makan puding yang sejuk sejuk kan?:)
jom try resepi puding pic yang senang lagi sedap ni :)




resepi puding pic
sumber: CTDELIMA

500ml susu cair
500ml air
3/4 cawan gula
1sudu kecil esen vanila
1 sudukecil pewarna kuning(jika ada-xde pon xpe)
1 peket serbuk agar2 (10g lebih kurang)
1 1/2 sudu besar tepung jagung(dibancuh dgn 2 sudu besar air-gaul rata)
1 tin buah pic dlm tin


cara buat:

masak air,gula n serbuk agar2 sampai mendidih..masukkan susu,esen vanila,pewarna dan tepung jagung. nak lagi sedap tambah sikit 2 sudu besar air buah pic tu. kacau/gaul sampai mendidih sikit.tutup api. tuang dlm bekas/loyang yg dah disusun buah pic. sejukkan jap kat suhu bilik.pastu baru letak kat peti sejuk:)


senang kan? cubalah!

jom dapatkan ESP shaklee. untuk ibu hamil, menyusu, berpantang dan seisi keluarga :)

assalamualaikumm


kalau kkorang nak tau...ESP Shaklee ni adalah antara produk terlaris Shaklee.
saya sendiri pengguna ESP Shaklee ini untuk menambahkan susu badan :)


antara kebaikannya:

ibu hamil:
-beri tenaga yg segera
-bagus utk perkembangan janin dlm rahim
-bagus diamalkan dari hamil bagi mengurangkan tanda stretchmark di perut
-kulit anak yg sihat apabila dilahirkan


ibu menyusu:
- menambahkan susu badan
-memekatkan susu(baby cepat kenyang)
-memberi badan ibu sihat dan bertenaga

ibu berpantang:
-mempercepatkan sembuh luka
-mengurangkan keguguran rambut +zink
-menyihatkan sel-sel dalaman yang rosak dlm tempoh bersalin


ESP ni berkaitan dr hamil sampailah bersalin :)
lagi2 nak puasa ni.ibu menyusu perlu lebih tenaga :)



sapa nak?
beli ngan saya:
nurul ain

shaklee id 890731
whatsapp/sms 0137812223
emel: mrsnawuza@gmail.com

Saturday, June 8, 2013

cara nak tambah stok susu badan menjelang bulan puasa

assalamualaikum
bulan ramadhan kian menjelma..
macam mana nak tambah stok susu semasa berpuasa?
insyaallah dengan bantuan supplement set menyusu shaklee:)


set lengkap terdiri daripada..


Mengandungi 4 jenis vitamin asas iaitu Vitalea (multivitamin), B-complex, Vitamin C dan Ostematrix (kalsium dan magnesium). Keistimewaanya adalah set ini dilengkapkan dengan ESP - Soy Protien Shaklee yang manfaat kepada ibu menyusu dan bayi. Sangat-sangat disyorkan kepada ibu menyusu yang menghadapi masalah dalam penyusuan iaitu, masalah pengeluaran susu yang tidak optima dan yang menghadapi masalah kekurangan stok EBM (stok susu beku).

Set vitamin ibu menyusu (Triple M) ini juga amat sesuai bagi ibu menyusu yang ingin memulakan 'relactation' dan untuk meningkatkan lagi pengeluaran susu ibu. Soy Protein Shaklee banyak memberi manfaat terutamanya kepada ibu. kerana selain membantu sebagai 'milk booster', Soy Protein Shaklee juga turut membekalkan protein yang lengkap untuk keperluan ibu seharian dan membekalkan tenaga berpanjangan.

Manfaat set Triple M(3M) ini juga adalah dapat memperbaiki kekurangan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh terutamanya ibu yang menyusu agar tubuh ibu menyusu dapat berfungsi dengan baik yang secara tidak langsung meningkatkan sistem pertahanan tubuh yang tinggi kepada ibu dan anak.


Bagaimana Menjayakan Penyusuan
Sekiranya anda mengambil mana-mana set vitamin ibu menyusu ini maka bersedialah untuk lebihkan kekerapan mengepam setiap 2-3 jam kerana tanpa kekerapan mengepam dan menyusukan maka tiada gunanya kita mengambil vitamin ibu menyusu ini.

Vitamin ibu menyusu hanya bertindak sebagai 'milk booster' dan menyokong keperluan zat & nutrisi ibu menyusu dan anak yang disusui kerana secara puratanya kebanyakkan kita tidak dapat mengambil keperluan makanan harian dengan secukupnya. Tanpa pengosongan payudara yang kerap, otak tidak dapat menerima signal untuk mengerahkan payudara menghasilkan lebih banyak susu ibu.

Sekiranya anda ingin menyusukan anak sekurang-kurangnya 2 tahun, anda perlu bersedia dengan konsep 'more demand, more supply' dalam memastikan ibu dapat meningkatkan pengeluaran dan mengekalkan penyusuan sehingga anak berumur 2 tahun. Pastikan juga ibu-ibu minum tidak kurang air putih 3 liter sehari untuk penyerapan supplement yang berkesan oleh tubuh dan juga turut membantu dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu.


berminat?
sms/whatsapp 0137812223
emel: mrsnawuza@gmail.com
atau nak beli sendiri di branch shaklee yang berhampiran?boleh!hanya nyatakan no id shaklee saya (890731) untuk mendapat harga istimewa.


tak cukup bajet untuk set lengkap menyusu?
jangan risau, ada set bajet menyusu untuk anda.






resepi kek lobak / carrot cake yang sedap dan senang. tidak perlu guna mixer ok. i like resepi yang senang-senang :P

assalamualaikum
malam ni tidur lewat
cant sleep
encik suami lak tengah tgk Running Man.
aku tak layan sangat running man ni
baik haku hapdet resepi kat belog
untuk rujukan aku jugak nanti:)


so mlm ni nak share resepi carrot cake yang best dan sedap.
carrot cake ni memang my all time fav:)
aku mmg suka sangat makan carrot cake.sukeeee sukee sukeee.
tapi malas nak buat cream die.makan kek camtu je,tanpa cream cheese frosting kat kek tu.lebih sihat:P hehe



resepi kek carrot mudah
sumber: dapur mamasya


Bahan-bahan ( 1 biji kek )

2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis - letak 1 st
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)- tak letak
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang

Cara-cara
Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi. 


ni buat 1 adunan resepi ni..guna loyang 4 segi besar ni...10" x 10" kot

ni buat setengah adunan resepi je sbb ms tu carrot xcukup..guna loyang 4 segi kecik sikit...




ok,slamat mencuba:)
good nite:)

Friday, June 7, 2013

resepi banoffee pie yang sedap dan senang :)

assalamualaikum...:)
hari ni dah share resepi;)
dah lama tak share resepi ,syik share pasal shaklee jek,nnt korang muak pulak.hehe
so hari ni nak share resepi banoffee pie yang sedap lagi lah senang dan awesome :P hehe


apekebendealah laaa banoffee pie tu?aku dulu pon tertanya tanya la jugak.ape tuuuwww?? sedap ke? rasa ape?senang tak membuatnye? aku ni sejak akhir2 ni lebih gemr buat yang senang2 jek, malas nak buat yang leceh-leceh dan banyak step. tak menyempattt.kang baru je bukak mixer, si ziyad dah melalak nak susu. baru je tidurkan ziyad,nak sambung wat kek, si zaheen lak merengek nak perhatian. haha.


so, ape itu banoffe pie? hasil carian dari encik google yang hensem lagi bergaya...

"Banoffee pie (also spelled banoffi, or banoffy) is an English dessert pie made from bananas, cream and toffee from boiled condensed milk (or dulce de leche), either on a pastry base or one made from crumbled biscuits and butter." 

sumber:wikipedia

so, diringkaskan..banoffee pie ni addalah gabungan banana dan toffee(caramel).. 
sebab dia..BAN = BANANA, OFFEE = TOFFEE/CARAMEL...maka gabungan banana dan toffee, jadilah Banoffee Pie. 
 
 dan hasilnye....super sedap! i loikee:))
so,ni resepinya..banyak je resepi die sebenarnya..tapi aku pilih yang super senang untuk dibuatnya..takpayah buat nak uli2 tepung untuk buat pie crust. guna biskut je.senang dan cepat siap:P



resepi banofee pie:

1) Pisang - apa² jenis pun boleh. Nak sedap, guna pisang montel
2) 3/4 tin susu pekat manis - kalau boleh guna yang "Susu Isian Pekat Manis" instead of "Krimer Manis". Ada beza tau.
3) 1 cawan susu cair
4) Biskut High Fibre Jacob - nak guna biskut plain lain pun boleh.
5) 100g butter dicairkan
Hiasan : Whipped cream dan serbuk koko
Haaa...ada 5 bahan sahaja untuk buat pie yang awesome ni. Cara nak buat pun senang.
1) Ambik biskut, masukkan dalam food processor/blender/lesung batu. Proses sampai jadi serbuk halus. Biskut ni gunakan ikut suka hati..depends pada besar mana acuan pai.
2) Lepas tu, gaulkan biskut hancur tu dengan butter cair. Pastikan tak terlalu berminyak..kira sedang-sedang je la..kalau butter terlalu banyak, tambah lagi biskut hancur.
3) Tekankan adunan biskut tu ke dalam acuan pai. Tekan bagi padat supaya base pai tu cantik. Lepas tu, sejukkan dalan peti sejuk.
4) Next, buat caramel sauce. Mula-mula, masukkan susu pekat manis ke dalam periuk. Kalau ada periuk jenis non stick, lagi bagus. Panaskan dengan api sederhana sambil kacau sentiasa. Jangan bagi susu tu mendidih. Cukup setakat mendidih sikit² je. Kawal api jika perlu.
5) Bila susu tu dah bertukar warna jadi warna perang karamel dan sangat likat dan pekat, perlahankan api, masukkan susu cair sedikit demi sedikit sambil kacau rata. Kacau sampai semua sebati dan biarkan simmering sekejap.
6) Angkat sos karamel, tuangkan atas pie base yang dah sejuk tadi. Masukkan semula dalam peti sejuk.
7) Lepas setengah jam atau sejam, keluarkan pai tadi. Aturkan hirisan pisang atas pai. Last sekali, hiaskan dengan whipped cream dan serbuk koko.
8) Makan dengan senang hati! :)
 
 
p/s: pd pendapat aku.pai ni lebih sedap dimakan bila dibiarkan semalaman dalam peti sejuk.slmt mencuba!
 

Thursday, June 6, 2013

sedang mencari set berpantang terbaik? nak luka jahitan cepat sembuh, badan bertenaga, susu badan banyak dan tidak sembelit semasa dalam pantang? cuba lah set berpantang Shaklee dan rasai perbezaannya!

Assalamualaikum :)


Hari ni baru sempat nak cerita pengalaman sendiri berpantang menggunakan set berpantang Shaklee / Set selepas Bersalin Shaklee.


Trauma dengan pengalaman berpantang anak pertama (luka jahitan episiotomi lambat baik, badan lemah tidak bertenaga, emosi tidak stabil dan sembelit) membuatkan aku nekad mencari set berpantang yang terbaik untuk berpantang anak kedua. Survey punya survey, akhirnya aku jatuh cinta dengan feedback/komen /testimoni dan review positif oleh pengguna-pengguna set berpantang Shaklee. Yang paling penting sekali set berpantang shaklee takde guna jamu atau serbuk-serbuk  yang perlu dibancuh dan melecehkan apabila hendak dipakai. Set berpantang shaklee hanya lah dalam bentuk pil yang mudah untuk ditelan. Dan boleh dimakan walaupun anak kena jaundis atau kuning. serta ia boleh dimakan sejurus selepas bersalin.


Set berpantang dari Shaklee ini terdiri daripada:

Vita-lea, zinc,b-compleks, Vitamin C, ESP dan Ostematrix.
 Jom kita baca khasiat dan kebaikan set bersalin Shaklee ini...

 
Vita-Lea
  • Ibu yang sedang berpantang digalakkan mengambil vita lea kerana semasa dalam pantang banyak  makanan yg  kita dilarang makan jadi tenaga kita akan berkurang. 
  • Ibu banyak kehilangan darah semasa dan selepas bersalin,Oleh itu ibu perlu mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat bg menggantikan semula darah yang hilang. 
  • Mengandungi zat besi yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. 
  • Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu pucat,letih dan lesu serta tidak bermaya. 
  • Pengambilan zat besi adalah sangat penting untuk penyusuan bayi. 
  • Vita lea tidak boleh diambil bersama minuman bersusu kerana ia akan mengurangkan kadar penyerapan zat besi oleh badan.

B Complex

  • Membantu menstabilkan hormon badan
  • Kekurangan B complex, boleh menyebabkan ibu dalam pantang mengalami gangguan emosi.. 
  • Membantu kita lebih bertenaga dan emosi lebih seimbang. 
  • Menukarkan makanan kepada bentuk tenaga

Zinc Complex

  • Sesuai untuk Ibu2 yg tiada selera makan ikan haruan atau pati ikan haruan, zinc complex adalah pengganti yg tepat kepada makanan tersebut. 
  • Galian yg sgat penting dalam membantu proses pemulihan luka dalam. 
  • Membantu proses pembaikan luka dalam badan kita terutama luka dalaman (rahim). 
  • Pengambilan zink bagi ibu yg menyusu akan membantu anak yg disusukan membesar dengan baik. 
  • Mengurangkan masalah rambut gugur 
  • Membantu masalah KEDINGINAN selepas bersalin.

Vitamin C
  • Berkonsepkan pelepasan masa. 
  • Ia melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan dan demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara  konsisten 
  • Vita c sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran 
  • Mempercepatkan penyembuhan luka jahitan
  • Memperbaiki tisu sel yg rosak semasa bersalin....

Energizing Soy Protein (ESP)


 


  • Memberi tenaga dan membantu melancarkan penghasilan susu
  • Penting untuk kelenjar dan tumbesaran, 
  • Mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol 
  • Memberikan rasa kenyang kepada ibu ibu 
  • Sangat bagus untuk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.
  • Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee adalah non GMO soy. Ia juga dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi.

Ostematrix


  • Membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  
  • Mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. 
  • Membantu dalam masalah sembelit ibu semasa berpantang


review saya selepas menggunakan set berpantang shaklee :

* Luka jahitan sembuh dengan cepat. dalam masa seminggu jahitan dah baik. dah boleh jalan macam biasa, nak duduk pun tak sakit.(alhamdulillah;) memang sgt berharap pantang kali ni dpt sembuhkan luka episiotomi dengan cepat sebab pantang pertama dulu lambat sangat baik.siap tertetas lagi.ngeri sampai sekarang bile ingat balik)
*badan rasa lebih sihat dan bertenaga.boleh buat kerja macam biasa. malah, tak rasa macam berpantang pon.hee
*tiada lagi masalah sembelit. malah tiada rasa sakit di tempat jahitan semasa nak 'membuang':P (ni part yang paling besttt sekali sebab pantang dulu memang berjam jam dalam toilet nak membuang:P)
 *emosi lebih stabil. tak asyik menangis macam pantang anak pertama.
*susu badan bertambah banyak dan lebih pekat.alhamdulillh dapat susukan anak sepenuhnya sampai sekarang :)
*turun berat badan dengan cepat. berat akhir masa engandung adalah 68.9 kg. selepas 2 bulan...berat saya turun ke 48kg!alhamdulillah:))
*dan suami pun boleh join sekali makan vitamin ni ok. menjimatkan. suami pon dapat khasiat. suami pon lebih sihat dan bertenaga.
*satu lagi, vitamin ni tak semestinya hanya dimakan masa dalam pantang sahaja, lepas pantang pon boleh teruskan makan untuk kesihatan berpanjangan:)




berminat nak beli pd harga istimewa?
emel saya untuk order: mrsnawuza@gmail.com
atau sms/whatsapp saya 0137812223
atau nak beli sendiri? boleh! gunakan no ID shaklee saya 890731





Tuesday, June 4, 2013

anak susah nak makan?kurang selera makan?sembelit?mudah batuk,selsema dan demam ? MEALSHAKE lah jawapannya!


 
 
  bulan ni ade promosi.beli 6 percuma 1.so harga lebih murahhhhh:)

 
to order:
sms/whatsapp 0137812223
or email: mrsnawuza@gmail.com
or
 nak beli sendiri di branch shaklee berhampiran anda? 
boleh! hanya nyatakan no ID shaklee saya 890731 :)
tq:)

set bajet menyusu shaklee



anda baru bersalin?
kecewa sebab susu tak banyak?
kecewa sebab susu tak ada?
kecewa sebab susu badan tak keluar?
kecewa sebab tak dapat susukan anak dengan susu ibu?
jangan kecewa.!!!
cuba berusaha dengan makan vitamin shaklee untuk tambah susu badan.
sudah terbukti keberkesanannya.
try korang google.memang semua bagi feedback positif.
saya sendiri menggunakannya:)
alhamdulillah,ziyad masih menyusu badan sepenuhnya:)
alhamdulillah juga sebab dipertemukan dengan vitamin shaklee untuk tambah susu badan:)
tak ada bajet untuk beli?
jangan risau sebab saya ada menyediakan set bajet menyusu shaklee untuk anda :)
set bajet menyusu shaklee terdiri daripada:
1) ESP (untuk tambah tenaga dan tambah susu) dan 
2) Alfalfa sebagai Milk Booster.
jangan risau, harga istimewa untuk semua customer sy:)
 yang penting dapat membantu, insyaallah Allah bantu saya juga nnt:) 
 atau
 nak lagi budget dan murah?
boleh cuba trial pack yang sy sediakan untuk anda!
hanya rmXX.


macammana nak beli atau order?
emel sy : mrsnawuza@gmail.com
atau
sms/whatsapp 0137812223
atau..
nak beli sendiri di branch shaklee berhampiran?
boleh gunakan id shaklee saya 890731 untuk dapat harga istimewa:)





Monday, June 3, 2013

my fb page: vitamin untuk semua

Assalamualaikum..
dear family and friends..





ya, saya adalah pengedar sah shaklee area pasir gudang.
untuk order, boleh emel :mrsnawuza@gmail.com
 harga istimewa untuk semua customer saya:)


terimakasih kerana LIKE my fb page:)