Thursday, July 11, 2013

resepi nuttella brownies yang sedap dan senang! hanya guna 3 bahan sahaja!

assalamualaikum.
hari ni nak share satu resepi pencuci mulut yang tersangatlah senang.iaitu ...NUTELLA BROWNIES.
 dah la senang.cepat lak tu proses membuatnye. senang ,cepat dan sedap! i loikeee~
Sesuai untuk ibu bekerjya untuk menyediakannya;)


buat dalam cup. so boleh lah panggil..nutella brownies in a cup :P

resepi aku rujuk dari blogger famous CIKEPAL



bahan:


1 biji telur
1/2 cawan Nutella (dalam 130g macam tu)
5 sudu besar tepung serbaguna  (guna tepung gandum biasa pon bolehhh)


cara buat:

masukkan telur n nutella dalam bekas. kacau sampai sebati guna garfu.dah sebati masukkan tepung pulak.kacau sebati guna garfu jugak. pastu masukkan dlm cup. bakar selam 15 min.suhu 180 C. siappppp!



sonang kan?rasa die pun sedap dan tak muak.cuba sekali pasti nak lagi!
ape tunggu lagi???gi beli barang cepatt.boleh buat untuk berbuka puasa hari ni ;))


p/s: kalau korang rajin..bolehlah tambahkan choc nutella tu kat atas brownies yg dah siap.patu tabur choc chips ke kacang badam ke...perghh mesti lagi sedap!:)







Monday, July 8, 2013

semangat uruskan perbarisan rumah sukan tahun ni :P

assalamualaikum
malam ni macam terlebih rajin nak update belog:P
nak cerita pasal perbarisan rumah sukan GAMMA (rumah biru).
 tahun ni aku dipilih untuk handle perbarisan rumah sukan.
first time handle untuk perbarisan.
feniiin pale i pikir apakah konsep dan tema yang sesuai dan senang:P


BIRU.




mula-mula tu macam tak redha gak kena uruskan perbarisan tu.

yelar..kalau uruskan perbarisan ...kena lah datang pagi mengawal budak2 yang masuk kawad kaki perbarisan rumah sukan. datang pagi..means kena hantar anak pagi2 ke pengasuh. kalau hantar pagi...memang terus lah diorang kat umh pengasuh sampai ke petang. kesian sangat:( sebab memang tak sempat nak jemput balik n hantar balik ke rumah pengasuh .sebab aku sekolah petang kadang2 kene gi awal gak..lagi2 kalau ade meeting. so...latihan kawad kaki biasanya pukul 7.30 pagi.sampai lah pukul 9 pagi. pastu kadang2 ade meeting kol 11. so kne gi awal...memang tak sempat nak jemput anak pas balik latihan kawd kaki tu. (note: umah pengasuh dekat ngan sekolah, bukan dekat dgn rumah). so setiap kali ade latihan kawad kaki or latihan sukan ...maka anak2 dok kat umh pengasuh dari kol 7.30 pagi...sampailah kol 7.00 mlm (note:aku habis sekolah pukul 6.45 ptg...aku sampai umh pengasuh biasanya pukul 7.00 mlm...dan sampai rumah biasanya pukul 7.30 mlm).dekat 12 jam kt umh pengasuh:( sian diorang.
so..tu yang macam tak redhha tu kena handle perbarisan. preparation pun semua last minittt. haha.last minit baru bersemangat sebab kesian kat budak2 yg masuk kawad sangat bersemangat!! rasa bersalah lak kalau cikgu tak bersemangat. hihi. minggu lepas memang sangat penat. raptai 3 hari berturut2. dari pukul 7.30 pagi sampai jam 10.30pg. pastu pukul 11.30 dah gi sekolah balik. so datang pagi...balik petang.3 hari berturut2.isnin-rabu.sebab khamis dah hari kejohanan sukan tahunan sekolah. dengan nak mengajarnya. dengan nak siapkan maskot.siapkan props untuk budak2 kawad kaki yg seramai 40 org!memang busy sangat. tapi...aku sangat bersemangat nak menang. haha.



so tahun ni...tema perbarisan rumah gamma adalah hidupan laut. maskot: kami buat obor-obor dan lobster. pemegang sepanduk jadi mermaid. dan yang lain2 semua jadi obor. semua pegang belon yang bertindak sebagai bubble. so bile lalu depan jemputan,..belon dilepaskan depan jemputan(semasa tabik hormat) sebagai gimik :P huhu

ni baru lepas siap2kan diorang. datang kol 7.00 pagi tau nak siapkan diorng ni. kol8.00 baru siap sume.kelam kabuttt nak siapkan bebudak ni.huhu.ala pemengang sepanduk taknampak lak ekor mermaid nye sebab pasang kat belakang.

nampak tak belon tu..belon tu dilepaskan depan tetamu jemputan.

maskot obor-oborku. huhu. guna topi petani jek..pastu tampal gumpalan surat khabar banyak2.pastu lekatkan suratkhabar yang dicarik2 guna gam kanji.tunggu kering.pastu spray.pastu spray lapisan kedua.pastu ikat ngan riben:) letak mata guna bola pingpong.maka jadik lah obor2 saya :P haha

maskot obor2.sesuai topi n baju tu dgn orangnye:P

nak pakai jugak :P haha
budak2 perbarisan ku. diorang semua dari tingkatan 1 dan 2  je.

cikgu ain dn cikgu hidayah baru lepas siapkan bebudak kawad ;)

berbaris sblum ke padang









tapi.....kitorang dapat no 2 je. tewas ngan rumah merah.Rumah ALFA. saingan sengit. tapi takpelah,...dapat hadiah gak. no 1 dan no 2 dapat hadiah. kalah bermaruah gak:P

juara perbarisan rumah sukan. ALFA. dengan tema ayam. kreatif.tahniah!


rumah kuning dengan tema BEE. 
rumah hijau lak tema HULK. tak sempat nak snap pic. apepon....seronok sukan tahun ni:) aku siap join tarik tali okeh :P 
balik rumah sakit badan tak hengat. 2 hari gak sakit badan.huhu. oklah nak tido ngntuk.kbai.assalamualaikum:)

Sunday, July 7, 2013

resepi brownies yang sangat simple dan sedap. tak perlu guna mixer ok.


the perfect brownise :) 

 


assalamualaikum..
aku memang penggemar brownise.
dah banyak gak resepi brownise aku try.
this is the best so far.
senang dan sedap sangat:) zaheen pun suke :)
cara penyediaan nya pun ambil masa sekejap sahaja:)

actually aku buat brownies ni sempena besday encik suami.sebab tak sempat buat kek besday...
die keluar kejap bawak zaheen gi playground..aku terus buat brownies ni..kejap je nak buatnye...suami balik je dari playground(dpn umh)..brownies pon siap :P hehe.
 
resepi credit to myresipi


Bahan-bahan ( 9x6 inch )

  • 115 g mentega - di cairkan,sejukkan
  • 1 cwn gula halus (195 g)**aku kurangkan .guna 3/4 cawan je
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn tepung gandum (60 g)
  • 1/3 cwn serbuk koko (25 g)
  • 1/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam(opt)

Cara-cara

  1. Campurkan mentega, gula, vanilla dan telur. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung, b. powder, koko yg di ayak bersama.Gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas dan digris. boleh tabur kekacang,choc chips,biskut oreo atas brownies utk rasa lebih sedap:)
  4. Bakar pd suhu 160C selama 20- 25 min.(jgn terlebih bakar,nanti brownies keras.)

ok,selamat mencuba:)

Monday, July 1, 2013

Tahniah Dr. Muhammad Arif Dan Dr. Puteri Dila :)

Alhamdulillah..majlis pernikahan adikku, Muhammad Arif atau nama panggilan manjanya..Adek,  berjalan lancar pada 22 jun 2013. tahniah adek n dila. baru sempat nak update kat belog hari ni. :p dan untuk pertama kalinya...aku dapat adik ipar :P hehe.



.
.
.
.
 errr....nak taip apa lagi ek?haha.
dah lama tak menghapdet belog sampaikan taktau nak taip pasal apa...nak karang ayat camne..haha.
lagipun sekarang dah jarang online guna laptop.guna henfon jek.
malas nak on laptop.lagipon laptop sekarang makin lambat. asik hang aje.



ok lah...let the pictures do the talking lah :P

masa ni en suami kena jadi pengapit bidan terjun jap. kemain lagi die eh :P

pastu,,adik aku, Anis, lak ganti jadi pengapit:P



ni kembarnya..adib or panggilannya abang, belum temu jodoh lagi. ada berminat?sms/whatsapp me A.S.A.P :P

parents kedua belah pihak

pengantin perempuan...org cakap muka die ade iras aku...betul ke.tapi dulu masa aku bawak encik suami jumpa famili pon diorang cakap en suamiku ade iras2 adik2 ku. org cakap kalau muka ade iras, jodoh kuat:)

semoga berbahagia selalu ye korang ;)

when doctor meets doctor...preparation kawen semua adalah kelam kabut,last minit. yelar, masing2 sibuk sebagai tugas doktor. nasib famili masing2 tolong uruskan.kalau tak...kawen koboi lah korang yek:P hehe

dah kawen dah adek aku nih..masa kecik selalu gaduh ngan die :P




gambar satu famili. tapi xcantik pic nya:( ziyad lak asyik menangis je hari tu.masa tgh bergambar lagi kuat die menangis. maybe die xselesa sebab panas and ngntuk and penat.


kitorang stay kat hotel the royale bintang, the curve. ditaja oleh keluarga pengantin perempuan ;)
best dok hotel ni. dekat sangat nak gi IKEA. aku kat suka gi ikea. tapi malangnya...masa hari kejadian, tak sempat pun nak jalan2 kat ikea ,the curve and etc:( zaheen n ziyad meragam. so lupakan sahaja ya nak soping ke ape. lain kali lah :P



majlis persandingan adalah bulan september ni .insyaallah:)
tak sabar rasanya:)
dah lama rumah aku takde buat majlis besar2 kot.
last buat masa aku kawen lah,tahun 2009.
ayah aku pon dah excited siap upah orang ratakan tanah depan rumah :)



oklah, sampai sini sahaja:)
jumpa lagi.baiiii:)