Friday, January 17, 2014

resepi chilled oreo cheesecake. (resepi 2)





assalamualaikum
hari nak share resepi oreo cheesecake yang sedap dan senang:))

 credit recipe : inahar
 tq for the recipe.tapi aku ade edit sikit recipe nya..


Untuk base :

  • 200gm biskut oreo (original flav.) - buang/ketepikan creamnya dan hancurkan
  • 70gm  butter - dicairkan

Untuk Filing

  • 250gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
  • 200gm whipping cream - thickened cream pun boleh guna
  • 1/3 cawan gula kastor jika guna dairy whipping cream(thickened cream) or guna 1/2 cawan jika guna non dairy whipping cream
  • 1.5 sudukecil esen vanilla
  • 1 sudu besar gelatine dilarutkan secara 'double-boil' dgn 30ml air - larutkan didalam microwave je
  • 40ml jus lemon  atau  3 sudu besar sour cream atau satu bekas yogurt 140ml -tak ada pon takpe
  • 5 - 10 keping biskut oreo (tak perlu buang krimnya) dipatah-patahkan 

Cara membuatnya

1. campurkan mentega cair ke dalam biskut oreo yang dihancurkan - gaul mesra kemudian ditekan-tekan padat ke dalam loyang 7 inci  yang telah dilapik dengan aluminium foil. simpan di dalam peti sejuk seketika.

2. di dalam bekas sederhana besar, putar whipping cream pada hadlaju yang perlahan ( jangan terlebih putar speed laju) sehingga 'stiff-peak' sedikit. kemudian simpam di dalam peti sejuk.

3. di dalam bekas yg besar, putar cream cheese bersama gula kastor sehingga mesra dan lembut, masukkan jus lemon/sour cream, gelatine cair dan serbuk vanilla...putar lagi hingga sebati.

4. campurkan whipping cream tadi ke dalam adunan cream cheese dan masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan tadi. tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.

5. sejukkan/freezerkan adunan cheese cake tadi di dalam peti sejuk selama lebih kurang 4 jam, atau hingga benar2 sejuk dan keras. kemudian boleh dihidangkan.



p/s: kalau guna aluminum foil macam aku tu...boleh dapat dalam 3 bekas..

p/s lagi: nak order ngn aku pon boleh;)))))) whatsapp me 0137812223:) 

p/s lagi lagi: like mrsnawuzabakery on facebook ya! ade giveaway sedang berlangsung:))

No comments: