Friday, February 21, 2014

resepi roti paun manis, lembut dan gebu

assalamualaikum..











sebenarnya ni first time aku buat roti sendiri...alhamdulillah, menjadi:)
bila dah sekali buat...terus rasa GIAN nak meroti lagi.:)


ni resepi yg aku ikut...
Resepi dari blog  ourkizuna

6 cawan tepung roti
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis(aku guna brand mauripan)
3 biji telur gred A
1/4 cawan mentega




Cara-cara:

1. Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. 
2. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. 
3. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati. 
4. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.

5. Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.

6. Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit.

7. Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat.



**note: aku ade buat bentuk bulat2 satu-satu..tapi tak sempat snap pic. aku letak..butter+gula+mozarella sikit dan almond sikit atas roti...dan letak kismis sikit, sedap:) next time boleh buat lagi:) sebab bila simpan keesokan harinya pon...roti still lembut lagi:)

Sunday, February 9, 2014

tahniah kepada pemenang Mrs Nawuza bakery! :)



tahniah tahniah tahniah!




so korang,

jangan lupa LIKE mrsnawuzabakery di Facebook ya!
xoxo

resepi beef bread lasagna with baked beans yang sedap dan senang!!! guna roti gardenia saja ok!;)

assalamualaikumm
hari ni nak share resepi baru
asalnye sebab sayang tengok baki roti gardenia yang dah nak expired...
maka terhasil lah lasagna guna roti gardenia aje:P huhu



resepi:

8-9 keping roti gardenia
3 biji bawang besar - potong dadu
5 biji bawang putih -hiris
1 tin baked bean -aku guna tin kecil.jenama ayam brand
1/2 tin cendawan butang - toskan cendawan. hiris cendawan sederhana tebal.
200g daging kisar -aku guna jenama ramly
2 keping sliced cheese -aku guna cheesedale
mozarella cheese & cheddar cheese secukupnya
200 ml susu segar
sos cili ( aku guna dlm stgh cawan..tambah air sikit,bagi die berair sikit)
garam dan lada sulah secukup rasa
butter
2 biji telur
mixed herbs/oregano (kalau ade lagi sedap)

cara buat :

1.sediakan loyang pembakar. gris dgn butter.
2.sediakan bahan daging dahulu: masukkan butter secukupnya kedalam kuali..kemudian masukkan bawang-kacau layu.kemudian masukkan daging kisar.gaul sampai masak. kemudian masukkan baked beans. dan last sekali masukkan cendawan butang. last skali masukkan sos cili.kacau sebati.perasakn dengan garam dan lada sulah.
3. sediakan bancuhan susu dan telur: bancuh susu +telur+garam+lada sulah dalam mangkuk. masukkan roti ke dalam adunan telur tadi.
4. lapisan 1: susun roti satu persatu dalam loyang.
5. lapisan 2: letak adunan daging ke atas roti tadi..
6. lapisan 3:letak cheesedale
7. lapisan 4 : susun semula roti yang dah dicelup dgn adunan telur ke atas lapisan 3. susun sampai menutupi daging. kemudian baki adunan telur tu curah shj dlm loyang.
8. lapisan 5: taburkan parutan mozarella cheese dan cheddar cheese. pastu letakkan juga butter sikit kat lapisan atas skali dgn cara cubit/jentik butter sikit.letak dlm 5 drop pon dah ok. utk kesan shining or glossy pada makanan. ni yg aku pnh baca la...nk skip pon xpe.
9. bakar dlm oven..suhu 200 degree celcius...selama 20 minit..kemudian turunkan suhu  ke 180 degree celcius...dan bakar lgi selama 10 minit...actually depend pada oven korang...so kne pandai adjust oven sendiri...agak2 dah tukar color coklat keperangan tu...dah boleh keluarkan dr oven..jgn smpai hangit lak ye...


p/s: memang sedapppppppppppppppppp sangat. makan panas2 lagi sedap! next time memang wajib buat lagi :)