Monday, July 7, 2014

tips letak edible image atas kek



assalamualaikum
hari ni nak share tips letak edible image atas kek...
nampak macam senang nak letak edible imej kat atas kek...tp kalau xkena gaya nya...edible mudah koyak..dan sebagainya...
** sebelum tu..pastikan topping kek(buttercream/ganache choc dah all set sebelum nk letak edible image (dah sejukkan dalam peti sejuk dahulu..sampai topping dah kaku skit)..
*** pastikan juga permukaan kek adalah rata.
tips nya:
1.masukkan edible image tu dlm peti sejuk(bahagian freezer) sebelum nak deco ...
2.biar die keras jap..(dalam 10minit)..supaya senang nak keluarkan/tarik dari lapik plastik..
3.pastu..sebelum nak letak edible image atas kek..percik sikit air(SIKIT SHJ OK) kat atas kek bahagian nak lekatkan edible image tu,,bagi tujuan lekatkan edible imej atas kek..jgn percik byk sgt air..nnt warna pada edible imej luntur...
4.pastu letakkan edible imej atas kek...adjust perlahan2 kedudukan edible imej (jika tak tidak betul2 tengah kedudukannya) masa edible imej dah lekat pada kek..
good luck! sekian!:)

Sunday, July 6, 2014

selamat hari lahir Sayang....


6/7/14

It's your 29th Birthday Dearest Husband :)


No matter how many years passed,
you will always be the MAN OF MY DREAMS...
Happy Birthday to you, Sayang...
LOVE U till Jannah
No matter how many years passed, you will always be
the man of my dreams.
Happy Birthday! - See more at: http://www.21stbirthdaywishes.net/birthday-wishes-for-husband-messages-quotes-greetings-and-sayings/#sthash.pwW1TIR7.dpuf
No matter how many years passed, you will always be
the man of my dreams.
Happy Birthday! - See more at: http://www.21stbirthdaywishes.net/birthday-wishes-for-husband-messages-quotes-greetings-and-sayings/#sthash.pwW1TIR7.dpuf
No matter how many years passed, you will always be
the man of my dreams.
Happy Birthday! - See more at: http://www.21stbirthdaywishes.net/birthday-wishes-for-husband-messages-quotes-greetings-and-sayings/#sthash.pwW1TIR7.dpuf

Saturday, July 5, 2014

resepi kek batik sedap dan senang!

assalamualaikum..
salam ramadhan...
dah semakin jarang aku update belog kan...
update blog pun hanya share resepi sahaja..
cerita personal sume dah banyak simpan dalam hati je.huhu
al maklumlah..usia dah makin meningkat ni...dah xde hati nak cerita kat belog sangat:P huhu


my kind of kek batik must  be less sweet, less egg, with bitter taste of dark cocoa..

pagi ni nak share resepi kek batik. serius sedap. kurang manis. pahit-pahit manis gitu. just nice! husband pun suka sangat. :)

resepinya:

1 senduk milo
1 senduk koko
3 sudu gula
1/2 cawan air
1/2 cawan susu pekat
125 gram butter
1 biji telur size A
300 gram biskut marie

1.satukan semua bahan di atas..dgn api sederhana sehingga menggelegak sambil di kacau rata.
2. setelah itu masukkan biskut marie.gaul rata.
3. tuang dlm loyang yg dah dilapik dgn kertas minyak.tekan sampai mampat.
4.simpan dlm peti sejuk semalaman 
5. siappppppp:))))


p/s: alfatihah untuk biduanita negara kita...Dato Sharifah Aini...Takziah untuk keluarga beliau...