Thursday, June 4, 2015

Fasa TERRIBLE TWOS

assalamualaikum..

dah lama tak berblog
dah lama tak cerita pasal anak
hari ni tetibe nak cerita pasal fasa terrible twos anak bujang aku, Ziyad. 
aku rasa jaga anak lelaki lagi mencabar daripada anak perempuan.
yup, ziyad lagi susah nak handle berbanding kakaknya, Zaheen.
sangat-sangat menguji kesabaranku.
lebih2 lagi sekarang ziyad dalam fasa terrible twos.
kadang-kadang aku pon nangis sekali masa ziyad tantrum :(
nangis sebab menyesal marah ziyad masa die mengamuk
nangis sebab marahkan diri sendiri tak pandai nak urus anak tantrum
menangis sebab stress penat urus rumahtangga, anak tantrum, bisnes lagi, keje sekolah lagi..
..im sorry ziyad..


dulu waktu zaheen, aku sempat n rajin lagi nak google perkembangan anak setiap bulan.
sekarang ni dah xmenyempat sangat.
hari ni ziyad tantrum sangat.
hari ni antara yang paling teruk.
lama tantrumnya.
last2 aku yang menangis sekali dengan dia.
ya allah, kuatkan lah aku...
aku nak jadi ibu yang terbaik untuk anak2 aku..
of course sebagai ibu rasa bersalah jika marah anak..
tapi aku marah sebab nak mendidik mereka..
nak mereka jadi anak yang baik,..berdisiplin...berjaya..
ibu sayang zaheen dan ziyad...



ni antara tantrum ziyad umur 2 thn ++
-suka menjerit/marah-marah
-pukul/sepak/tampar org jika tgh marah (selalunya kakak zaheen jadi mangsa)
-lempar-lempar barang (terutamanya remote TV and astro)
-kadang-kadang hantuk kepala sendiri ke lantai
-pantang kakak die pegang barang/mainan/buku,mesti die nak juga.biasanya die rampas dari kakak zaheen.
-kadang-kadang protes dengan cara conteng dinding rumah, tutup suis tv masa kitorg tgh syok tengok tv
-pantang kalau tak dapat tengok cerita die nak. 
-baru kejap tadi die patahkan skarf baru kakak die yg baru beli semalam kat JUSCO -_-




dan ziyad yg selalu buli kakak die ok...
setiap hari ade je die kacau kakak die, dan of course la hingga menimbulkan pergaduhan..huhu
yg pening IBU die ni..
asik gado je..gerammmm ibu.huhu
tak sabar nak habis fasa terrible twos.huhu


antara tips dari pakar terapi untuk menghadapi anak tantrum:


1. jangan rotan ketika anak mengamuk, biarkan sekejap anak layan perasaan
2. peluk anak kuat kuat, rapatkan badan tangan, rangkul skali dengan kaki
3. bisikkan kata kata yang baik seperti ibu sayang, ibu minta maaf atau apa saja, atau doa dan selamat buat 1-3min.
4. duduk sama level dengan badan dan mata anak, tengok dengan kasih sayang kerana pasti ada sesuatu yang dia tidak puas hati dengan anda
5. setelah anak reda, bercakap cakap la dengan anak tentang rasa hati nya... tanya nak apa, kenapa marah, kenapa kita tak izinkan dan sebagainya, jangan marah anak sewaktu baru reda amuk




ok.take note ni Ain.please.
bersabarlah..
jadi ibu dan ayah memang banyak mengajar erti kesabaran kan?
tadi baca kisah anak istimewa kat Facebook, terus rasa sebak..
bersyukurlah sebab ade lagi orang yg susah dari kita..
bersyukurlah...
terima kasih Allah ..
sekian luahan hati seorang ibu malam ini :)







No comments: