Sunday, June 12, 2016

alhamdulillah , akhirnya potty training Ziyad berjaya pada hari ke 6 :)

Good Job Son!



hehe,..

actually, proses potty training memang perlukan kesabaran yang TINGGI dari ibu dan bapa .
pada awalnya memang kena banyak bersabarlah kalau die terkencing or terberak ke kan...
kena la rajin mengelap dan mengemop pada awalnya..
tapi lama2 ianya mendatangkan hasil:)
hasilnya, dapat jimat duit tak payah beli pampers lagi.huhu



ada yang bertanya tips macam mana saya ajar ziyad potty training...
actually,banyak juga refer encik google, tengok pengalaman mommies lain cara mereka ajar anak potty training. ada yang dah bermula potty training seawal anak mereka berumur 1tahun ++ dan masih belum pandai cakap lagi. wahhhh gigih dan hebat betul mereka. sy pula bermula umur 3tahun untuk Zaheen dan ziyad pula masa umur die 3tahun 5 bulan. kira lambat jugak la ni sebenarnya ajar ziyad potty training.huhu



antara tips saya ajar anak sy potty training :

1. sy guna REWARD SYSTEM.  sy akan bagi die STAR jika die berjaya kencing or berak di toilet. dan sy bagitahu die...kalau dapat star banyak2, saya akan bagi die hadiah sebagai reward. dan memang sy tunaikan janji itu. sebaik sahaja proses potty training ziyad berjaya, sy belikan die mainan SUPER WINGS yang diminta :)

2. saya juga akan bagi pujian kalao die berjaya kencing or berak dalam toilet. Contoh ayat " Pandai Ziyad kencing dalam toilet." . selain itu, sy juga akan peluk dan cium die jika dia berjaya kencing n berak dalam toilet. Tunjukkan kita happy sangat tengok die berjaya kencing/berak dlm toilet. nak tepuk tangan pon boleh :P huhu

3. lepas tu sy belikan die spender bergambar kartun yang dia suka. happy ziyad dapat spender Captain America, Spiderman, Gambar boat dan sebagainya,huhu

4. selalu ingatkan die dah besar, kencing n yak dalam toilet. bukan dalam pempes. sentiasa ingatkan dia kalau nak kencing n berak pergi toilet.

5. masa hari awal2 ajar potty training memang agak penat sbb kene bawa ke toilet setiap sejam untuk suruh die kencing. tunggu die kencing.

6.kalau die nak berak, sy ajar die guna toilet bowl. kalau toilet bowl tinggi, sy letak bangku kecil kat kai die dan bgtau die kalau dah siap yak bgtau. alhamdulillah, masa potty training ziyad, die tak pernah terberak dalam seluar, just ade terkencing je dlm tempoh potty training tu.

7. seblum nak tidur, tak kira la tdo siang or malam, memang wajib bw die pergi kencing dlu..n bangun tdo terus ajak pergi kencing. tp malam mmg sy masih pakaikan die pempes lagi wpun dah kencing sblum tidur sebagai langkah berjaga2. maklum la...masih awal lagi..takut terkencing juga. setakat ni hanya sekali dua je terkencing dlm pempes masa tdo malam. smpai skang pakaikan, tp pempes bersih, xde air kencing bila pagi.

8.kalau boleh kena buat masa hari kita cuti...buat berterusan n konsisten, insyaallah berjaya:) alhamdulillah , 5 hari sy buat secara konsisten, masuk hari ke 6, dia dah boleh rasa bile nk kencing or yak,so die sendiri bgtau kita die nak cing n yak n die yang ajak kite gi toilet...


hehe..
itu je kot tips nya,
harap dapat membantu mommies semua :)


No comments: