assalamualaikum..
hari ni nak share resepi red velvet cake yang menjadi pilihan ku :)
sebab penah try resepi RVC yang lain..tapi hasilnya kureng..
so..this is the best so far:)
resepi credits to linapg
thanks for the recipe..tapi ade sikit aku ubah2 ikut selera ku:P
so here's the recipe:
RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN
4 biji telur A
250 gram mentega -aku guna pure creamery butter SCS (unsalted)*3 cawan tepung naik sendiri
*2 sudu makan koko powder (ratakan)
2 cawan gula kastor
2 sudu besar pewarna merah (oil soluble)
1 cawan buttermilk
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil cuka makan
NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan (note: aku biasa biarkan selama 15minit or lebih)
CARA-CARA:
- Panaskan ketuhar.Lenserkan 3 biji loyang
- Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan
- Pukul mentega dan gula hingga kembang
- Masukkan telur sebiji demi sebiji
- Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati
- Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan.(note: jika start dgn tepung..maka..last sekali pon mesti habis ngn tepung ok)
- Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang (3 loyang size 9in) dan bakar hingga kek masak.
Note:
Oven Hesstar suhu 175'C bako selama 20min
Oven Pensonic suhu 150'C bako selama 20min
note : biasanya aku buat jual dalam bekas aluminium saiz 6" x 2.5" x 2"...dapat dalam 5 bekas..bakar selama 30 minit:)
RESEPI CREAM CHEESE
500 gram krim keju Philadelphia1 cawan krim putar (non dairy whipping cream)
2 sudu besar butter(ratakan)
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
kemudian..Campur butter dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
ziyad pon nk tolong ibu baking ye... |
baru keluar oven |
seblom masuk oven |
lepas dah letak topping creamcheese..pastikan kek dah sejuk baru letak topping ok |
nyums...memang feveret!!!:) |
ok selamat mencuba!
:)
p/s: selamat hari raya aidiladha semua:)
salam..
ReplyDeleteserbuk koko (ratakan)
buttter (ratakan)
saya x brp fhm makna yg nak disampaikan "ratakan" apa? macam mana?
Rasanya ratakan tu bermaksud 1 sudu yang tidak membumbung/membukit... betul tak tuan umah???
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete