assalamualaikum..
sebenarnya ni first time aku buat roti sendiri...alhamdulillah, menjadi:)
bila dah sekali buat...terus rasa GIAN nak meroti lagi.:)
ni resepi yg aku ikut...
Resepi dari blog ourkizuna
6 cawan tepung roti
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis(aku guna brand mauripan)
3 biji telur gred A
1/4 cawan mentega
Cara-cara:
1. Dalam
satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh
minit atau sehingga keluar buih buih.
2. Masukkan baki 1 cawan susu, gula
dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut.
3. Masukkan mentega dan 3
cawan tepung. Gaul sebati.
4. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli
sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung
secukupnya.
5. Sapu
sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak,
lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup
dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2
kali ganda.
6. Bila
dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas
yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran
susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada
suhu 200 darjah selama 20-30 minit.
7. Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat.
**note: aku ade buat bentuk bulat2 satu-satu..tapi tak sempat snap pic. aku letak..butter+gula+mozarella sikit dan almond sikit atas roti...dan letak kismis sikit, sedap:) next time boleh buat lagi:) sebab bila simpan keesokan harinya pon...roti still lembut lagi:)
susu suam,guna susu tepung ke?
ReplyDeleteSedapnye...saya un selalu buat roti uli tangan je
ReplyDeleteSaya pun sukebroti
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSedap nmpk ..nak buat gak...hrp jadi lmbut Dan sedap gaklah...
ReplyDelete