pic dari encik google |
resepi roti puri pon dah selamat digoogle.resepi yang dulu dah tak ingat:P ni resepinye...
dari Myresipi
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 sudu kecil garam *
- 3 sudu makan minyak masak *
- 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
- 175ml air panas *
- 40-50ml air
- Minyak utk mengoreng
Cara-cara
- satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
- satukan tepung dan yis .. gaulkan
- no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
- dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
- tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
- perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
- canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
- siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
- TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
- masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
ni resepi dari dapur suzi lak...
Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )
- 4 cawan tepung gandum
- 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
- 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
- 11/2 s/k baking powder
- 1 s/k garam
- Air secukupnya
Cara-cara
- Satukan tepung dgn baking powder dan garam
- Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
- Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
- bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..
senang kannnnnnnnnnnnnn?? jom buat sama-sama. :D
p/s: hari terlajak bangun, tak bangun sahur:(
p/s lagi: dulu aku panggil roti puri ni ,roti gemok. sebab die gemok.hehe
[updated] dah try buat.jadi!!aku guna reepi yang kedua.dari dapur suzi tu. makan dgn kari daging n sambal tumis.sedappppp.nnt nak buat lagi:) cuma, bentuk roti tak berapa nak bulat laaa:P macam2 bentuk ada.haha
senang ajer nak roti puri ni..syok masa goreng roti ni kembang
ReplyDeleteyup.suka tgk roti tu jadi gemok.hhehe
ReplyDelete